Ştiri diverse hardware

Eu aș prefera ca acel display mare să aibe și opțiune wireless pentru atunci când vin cu laptopul și vreau să redau ceva de pe laptop. Poate chiar pozele tocmai descărcate de pe cameră, sau poate direct pozele de pe camera foto. Orice, dar wireless. Nu 24x7 și e totuși în zona GHz, nu razelor X sau Gamma.
 
Laptopul e pentru muncă, nu entertainment
Pai pe principiul asta ar cam disparea orice device multifunctional. Laptopul nu este doar pentru munca, foarte multi oameni nu au desktop deloc. Inseamna ca nu se distreaza? :smile:
Laptopul nu trebuie sa fie neaparat cel de munca. Laptopul este doar un PC portabil si este prin definitie flexibil si multifunctional.

Si probabil ca acel media player va ajunge sa incorporeze tehnologia asta pentru ca multi oameni vor sa poata sa trimita semnalul video la mai mult de o sursa si sa puna TV-ul in pozitii mai incomode sau mai inestetice daca vrei sa apelezi la cablu.

Fac pariu ca Apple o sa sara primul in caruta asta. Foarte multi utilizatori de Mac nu au alte sisteme prin casa deci e un device de entertainment si de munca.

Poate ca la nivelul asta tehnologia nu e foarte atractiva din cauza unor limitari tehnice si de pret. Dar eu sper ca o sa ajunga in punctul in care o sa fie alternativa solida la clasicul cablu. Deci nu doar pentru a pune un amarat de film pe TV. Tehnolofia in sine nu se suprapune pe nicaieri cu ideea de madiaplayer, nu are practic legatura directa cu asa ceva. Dar ajuta alte device-uri sa preia acest rol intr-o maniera mai facila.

Radiatii? :goofy: Esti iradiat din toate partile oricum si nu poate decat sa devina mai rau. Trecerea catre wireless mi se pare una logica pe masura ce incepi sa ai din ce in ce mai multe device-uri prin casa. Cu manunchiuri de cabluri la fiecare.
Deja ma ganesc la un coif de staniol :biggrin:. Chiar citeam mai devreme un articol cum ca oamenii de stiinta au descoperit ca vorbitul la mobil scade riscul de a face Alzheimer. Sper ca nu e pentru ca te omoara inainte de a ajunge la varsta necesara.
Oricum si tu stii diferenta intre radiatiile ionizante si neionizante si ca o sa mori de alte probleme mult inainte sa te omoare radiatiile. Nu trebuie sa functioneze non-stop langa urechea ta, numai cand ai nevoie, exact ca un mobil sau o placa WiFi conectata la internet (si dezactivata cand nu ai nevoie de ea).

Cat despre "doar pentru munca" sau "doar pentru entertainment", sa zicem ca in momentul asta am in casa un numar de laptopuri: unul pentru gaming, unul pentru munca, unul pentru portabilitate, unul pentru multimedia si eventual unul de browsing. Pentru asta fiecare are nevoie de hardware diferit oarecum si eu am cerinte destul de diferite de la fiecare in parte. Probabil ca ti se pare cel putin incomod desi fiecare sta la locul lui, fara sa il plimb, exact ca si un media player. Nu e mai normal sa vrei sa le consolidezi in (ideal) un device care sa le faca pe toate? Si daca nu se poate unul singur, macar sa se grupeze cerintele si posibilitatile cu elemente comune in cat mai putine deviceuri.
Ca sa fiu mai scurt, tinand cont de ora, nu vad nici un motiv sa te limitezi cand vine vorba de ce sa faca un device. El e acolo ca sa faca ce vreau eu, nu invers. Si nu mi se pare nimic in neregula sa lucrez pe calculatorul pe care il folosesc si la distractie cat timp ma descurc sa nu le incurc :biggrin:.

Dar eu si sunt putin mai visator in ceea ce priveste ce se poate face cu o tehnologie in viitor si nu o fac coreland posibilitatile de acum cu nevoile de atunci. :smile:

L.E. Nu-i asa ca discutia e prea interesanta ca sa ramana pierduta prin topicul asta cu stiri diverse hardware?
 
Ma indoiesc de utilitatea reala a transmisiei video wireless. O sa fie un feature pe care multi il vor vrea, putini vor avea nevoie reala si si mai putini vor sti cu adevarat sa-l foloseasca.
De ce spun asta? Fiindca singurele momente cand am vazut iesirea video a unui laptop conectata la ceva a fost in timpul cursurilor (pt proiector) iar 90% dintre cei ce faceau lucrul asta chemau pe altii sa le aprinda proiectorul.
Eu am un mic black box care primeste semnal video-in si audio-in si emite semnal PAL pe o distanta de vreo 30 m. Orice televizor cu antena de camera "prinde" si calitatea semnalului este chiar foarte buna. Nu l-am folosit decat o singura data, cand am vrut sa vad un film pe un TV in alta camera decat calcu' desktop greu mutabil.

PS: Circuitul din black box este atat de simplu incat aproape oricine si-l poate construi acasa. Daca ar fi integrat, cred ca antena telescopica ar face 99% din pret.
 
Ma indoiesc de utilitatea reala a transmisiei video wireless.

Ca să nu mai tragi cabluri prin casă. Ai cutie pe hol la bloc sau emițător la antena de satelit, ai scăpat de tras cabluri prin tocuri, ziduri, canal de cablu etc.
 
Marius, tu vorbesti de un device care scoate rezolutii cu 3 cifre (576i?) pentru TV, nu de HD. Unde-i comparatia?
Numai pentru ca e SD TV only e un semn clar ca nu e pentru cei care adopta tehnologii mai noi (de 5 ani). Un astfel de device se adreseaza in primul rand omului care are un LCD HD, in nici un caz un TV CRT SD.

Comparatia cu un router WiFi mi se pare destul de potrivita pentru ca in 95% din cazuri esti suficient de aproape de o priza ethernet cat sa nu ai nevoie de wireless. Si totusi...
Nu vreau sa am un laptop mic si elegant, ultraportabil, pe care sa il leg de masa cu un cablu gros de-un deget si cu mufa cat un ciocanel mai mic. Macar daca standardele actuale presupuneau un cablu video de dimensiunile fizice ale unui cablu USB, sa zicem.

Trebuie sa fie o adevarata placere sa stai intr-o camera de 5-6m (lungime relativ comuna), cu un LCD intr-un capat si cu tine la 1m de el, pentru ca atat iti ajunge cablul.

De folosit pare destul de simplu cat timp ai realizat cu succes o sinapsa :biggrin:. Conectezi cutia la TV, apesi un buton, voila.
O sa se schimbe situatia daca orice TV va avea asa ceva incorporat si probabil o sa ajunga sa semene un pic cu Bluetooth-ul. Alta tehnologie inutila (adica sa fim seriosi, cine o sa aiba vreodata nevoie sa conecteze un telefon fara fir la mai mult decat la releul GSM? :biggrin:).

Dar ca sa fiu sincer chiar ar fi fost ceva suspect daca tu nu te indoiai de utilitatea acestei tehnologii :biggrin:.
 
Macar daca standardele actuale presupuneau un cablu video de dimensiunile fizice ale unui cablu USB, sa zicem.
HDMI? Doar că la lungimi mai mari e al naibii de scump (dacă vrei să meargă) :frown:
Bluetooth-ul. Alta tehnologie inutila (adica sa fim seriosi, cine o sa aiba vreodata nevoie sa conecteze un telefon fara fir la mai mult decat la releul GSM? :biggrin:).
Fără Bluetooth cum crezi că îmi sincronizez pe telefon calendarul de pe PC? Dar kitul handsfree? Fără mouse sau tastatură BT nu am nici o problemă, dar astea 2 conexiuni sunt foarte utile.
 
Adrian, chestia cu BT era o gluma :smile:. Adica jumatate din tehnologiile fara fir puteau parea si fara sens acum mai multi ani. Si uite ca au prins si mai mult de-atat, multi le considera indispensabile, nu doar "nice to have".

Probabil ca o sa devina must have si o conexiune video wireless in momentul in care receiverul o sa fie integrat in multe LCD-uri si mai multe laptopuri vor avea partea de transmisie.

Iar un cablu HDMI lung costa mai mult ca receiverul ala. Prefer sa imi iau un receiver si e mai comod decat sa intind cablul prin casa cand e nevoie de el.
 
Ca veni vorba de tehnologia wireless HD de la Intel am citit si articolul asta:
Intel Demos Wireless Display Technology
Varianta Xbit Labs. Si am aflat asta:
Even though the technology seems promising, it will hardly gain actual adoption. There is wireless HDMI technology that is supported by consumer electronics companies and that does not require any special-purpose Wi-Fi 802.11n adapter from Netgear
Chiar nu aveam idee ca exista deja pe piata niste tehnologii echivalente si care sa respecte un standard. Adica nu tot felul de device-uri proprietare, fiecare facand acelasi lucru in moduri complet diferite si incompatibile.

WirelessHD, Wireless Home Digital Interface sau Wireless HDMI.

Nu ma intereseaza de la cine vine dar m-ar interesa sa vad asa ceva pe piata la un pret accesibil. Poate Intel are puterea sa impuna un astfel de standard.
 
NVIDIA Optimus - Truly Seamless Switchable Graphics and ASUS UL50Vf
A treia-i norocoasa.
Optimus is switchable graphics on steroids, but how does it all work and what makes it so much better than gen2? If you refer back to the last page where we discussed the problems with generation two switchable graphics, Optimus solves virtually every one of the complaints. Manual switching? It's no longer required. Blocking applications? That doesn't happen anymore. The 5 to 10 second delay is gone, with the actual switch taking around 200 ms - and that time is hidden in the application launch process, so you won't notice it. Finally, there's no flicker or screen blanking when you switch between IGP and dGPU.
[...]
As we mentioned, most of the work that went into Optimus is on the software side of things. Where the previous switchable graphics implementations used hardware muxes, all of that is now done in software. The trick is that NVIDIA's Optimus driver is able to look at each running application and decide whether it should use discrete graphics or the IGP. If an application can benefit from discrete graphics, the GPU is "instantly" powered up (most of the 200 ms delay is spent waiting for voltages to stabilize), the GPU does the necessary work, and the final result is then copied from the GPU frame buffer into the IGP frame buffer over the PCI Express bus. This is how NVIDIA is able to avoid screen flicker, and they have apparently done all of the background work using standard API calls so that there's no need to worry about updating drivers for both graphics chips simultaneously.

Hot New AMOLED Displays Ready to Flood Smartphone Market
Did you fall in love with the Nexus One's brilliant AMOLED screen? It's easy to see why you might -- the active matrix organic light emitting diode screens features lower power consumption, lower cost, and superior image/color quality to traditional TFT LCD screens found in other smartphones such as the Blackberry or the iPhone.
Deci gata si cu argumentul "are ecran IPS", cand e vorba de portabile macar.

IBM Demonstrates 100GHz Transistor.
IBM researchers have demonstrated a radio-frequency graphene transistor with the highest cut-off frequency achieved so far for any graphene device – 100GHz.
 
Noul line-up Lenovo.

Am apucat sa ma joc cu W701ds. E intr-adevar o mica (mare) bestie. Desi e destul de greu sa observi diferenta fata de vechiul (oricum pe steroizi) W700. Sper sa pun mana si pe X201 si T410 cat de curand.
 
Daca tot spuneam de T410 mai sus, mi-a venit si mie unul. Dincolo de configuratia hardware in cazul asta particular (i5 520, 4GB RAM, 160GB 7200RPM hard, grafica Intel) ce mi-a atras atentia in mod placut a fost in primul rand touchpad-ul.

tp..jpg

E mult mai placut si mai comod de folosit, are un oarecare feedback tactil. Cel de pe T400 pare o chestie ieftina de plastic si am evitat cat am putut sa-l folosesc. Si mai e si multitouch dar nu am apucat sa am nevoie de asa ceva inca.
Finisajul per total pare mai de calitate decat la T400. O fi acelasi plastic dar e mai placut si la ochi si la atingere. In mod surprinzator tastatura e chiar mai buna decat cea de pe T400, iar aia era deja o tastatura foarte reusita.

Bateria de 6 celule nu mai iese in afara laptopului ca la T400 si un feature care chiar mi-a placut si pe care nu l-am observat la T400 (desi inca nu as baga mana in foc ca nu-l are) e ca poti sa pornesti laptopul direct din fingerprint reader si intra in SO fara alte intarzieri.
Au scapat si ei de pomul ala de Craciun format din 10 LED-uri de status si au lasat doar 3.

Din pacate nu e prea departe de T400 la capitolul soliditate. Chiar daca e ceva mai inchegat tot mi se pare sub modelele echivalente ale concurentei. Inca am senzatia ca e un laptop de plastic fara pretentii prea mari. Tastatura se bombeaza in partea de sus - zona butonului de power - (ca la T400), rama LCD-ului se desprinde cam usor de panel (din nou, ca la T400), palmrestul nu este suficient de rigid si se flexeaza la apasari mai puternice (ca la... you get the point).
Dar macar la capitolul design il urmeaza pe T400s nu pe T400, s-ul fiind mai reusit din punctul meu de vedere.

Si sa nu uit, o chestie care ma stresa la T400 e ca LCD-ul avea rama ceva mai lata intr-o parte decat in cealalta. Well no more, acum este perfect centrat, o chestie de vis pentru astia mai fixisti.

Mai mult pe masura ce il mai butonez. Eventual intr-un topic separat.
 
La modelele business de la Dell, HP sau Apple. Am inclus si Apple pentru ca au cea mai solida constructie din cate am vazut eu pana acum (nu ma refer la laptopuri ruggedized). Te cam ia prin surprindere sa vezi ca un laptop de talia unui ThinkPad scartaie cand il apesi prin diferse zone, ca imbinarile nu sunt chiar ideale sau ca dupa mai putin de un an de intrebuintare (99% din timp stat pe birou) incepe sa arate cam jerpelit. Aici ma refer la T400 dar T410 nu pare sa aiba un avans la capitolul asta.

Un Dell D630 cu vreo 2 ani de intrebuintare imi inspira mai multa incredere la capitolul constructie decat T410. Cu ala am impresia ca pot sa sparg nuci in timp ce T410 imi da senzatia ca... arata mai bine cand sta pe birou. :smile:

L.E. Si o poza mai mare cu X201. In sfarsit touchpad si la seria asta.

x201..jpg
 
Da, și mie mi s-au părut cam fragile T400/T500, nasol că au continuat tot așa. Acum nici cu Dell nu mă laud, al meu arată chiar jerpelit (vopsea luată la toate colțurile + câteva ciobituri, balamalele au joc maaare - peste 1 cm la capătul ecranului), l-am cărat în multe locuri și nu am avut prea mare grijă de el. Dar într-adevăr pare mai solid decât T-urile astea, cel puțin nu se îndoaie când te lași pe el.

Tastatura de T500 mi s-a părut plastic ieftin față de vechile tastaturi de T40, care după mulți ani de utilizare tot țepene sunt. La T500 parcă prea se lasă atunci când apeși pe ea, îți dă senzația că dacă apeși mai tare intri cu degetul în placa de bază.
 
Acum nu mai ramane decat sa se standardizeze consumul si gata :smile:. Cum standardizezi un alimentator si il faci potrivit ca dimensiune (cand insoteste un ultraportabil) dar si consum (cand insoteste un DTR)?
Ok, standardizezi conectorul. Dar un alimentator capabil sa dea 130W o sa fie mare. Prea mare sa il plimbi pe langa o jucarie de 10".

Nu stiau cum sa mai scoata bani de la oameni. Acum o sa cumperi acelasi laptop ca inainte, la acelasi pret dar fara alimentator. Apoi o sa mai scoti din buzunar "un leu" ca sa il cumperi si pe asta.
 
Back
Top