Daca erai atent chiar observai ca am luat in seama asta: spre deosebire de fizica, unde oricine poate face experimentul cu marul si intotdeauna va da acelasi rezultat, demonii nu au aceeasi proprietate; nu da contraexemplul ca nu oricine poate face un experiment la CERN pentru ca nu are rost.Serios? Si cum stii tu ca nu vin demonii? Tu crezi ca nu vin. Nu stii. Sint altii care spun ca vin si care vor pretinde ca ii simt. Ei ii simt si tu nu. Unde e adevarul?
Faptul ca o teorie e incompleta nu o neutralizeaza, ci doar confirma ca nu stim totul. Despre demoni nu poti sa spui ca sunt tot o teorie incompleta pentru ca nu au nimic care sa semene, macar de departe, a demonstratie/confirmare (da, in termeni practici o confirmare in genul marului imi tine loc de demonstratie, nu e doar o confuzie de termeni).Sigur ca nu ii poti combate cu teoriile din fizica. Iti vor spune ca sint incomplete. Nici ei nu te pot convinge cu teoriile lor. Pot fi consistente, dar implica fapte care pt. tine nu sint fapte, ci doar imaginatie. Iti vor spune ca ei au vazut confirmarea practica (in mii de cazuri) a alungarii bestiilor cu ajutorul luminarilor. Cine are dreptate?
Faptul ca o teorie e incompleta nu o neutralizeaza, ci doar confirma ca nu stim totul. Despre demoni nu poti sa spui ca sunt tot o teorie incompleta pentru ca nu au nimic care sa semene, macar de departe, a demonstratie/confirmare (da, in termeni practici o confirmare in genul marului imi tine loc de demonstratie, nu e doar o confuzie de termeni).
Da, nu stiu totul si da, nu stiu nimc despre demoni. Cred ca nu exista pentru ca nu am nici un motiv, cat de mic, sa cred ca exista. Da, ar putea fi fals, astept sa vad un demon ca sa imi schimb parerea.Tu singur accepti ca nu stii totul. Prin urmare s-ar putea sa nu stii nimic despre demoni. S-ar putea chiar sa crezi ca nu exista. Si asta ar putea fi fals.
Ba da. Se numeste inductie, in matematica, si extrapolare in general. E o metoda suficient de buna si a functionat suficient de bine pana acum ca sa am incredere in ea. Singurul caz in care nu am incredere e daca legatura de cauzalitate nu e clara (gen: daca puricelui i se taie picioarele el nu mai aude).Ma las pagubas. Eu spun ca insusi conceptul de "confirmare" nu are o intemeiere rationala iar tu vrei studii. Probabil ca tu prin "confirmare" intelegi "am incercat experimentul de 1000 de ori si a dat mereu acelasi rezutat asteptat". Ei bine "confirmarea", in sensul asta, nu se sustine stiintific. Nu exista nicio baza rationala ca sa crezi, sa sustii etc., ca daca un fenomen s-a produs de 1000000 de ori in conditiile x, y, z se va produce din nou daca apar conditiile x, y, z.
Nu te inteleg si nu sunt de acord, fix din cauza la ce am explicat mai sus.A crede asta inseamna a fi oricum, dar nu rational. Au incercat multi sa ii dea o forma rationala, dar nu au reusit. Daca totusi accepti asa ceva esti mistic, deoarece nu poti demonstra validitatea lui rationala.
La modul practic ce au discutat Kant si Hume ma lasa perfect indiferent; nu discut cu Kant si nici cu Hume, daca imi trebuie o bibliografie ca sa putem purta o discutie simpla atunci cred ca particip la discutia gresita. Tu pari ca tratezi subiectul la modul perfectionist, eu am trecut de faza asta si ma multumesc cu chestii imperfecte daca merg suficient de bine pentru ce imi trebuie. In IT exista notiunea de "cati de 9" si e o filozofie foarte simpla si foarte practica in spatele ei care, din punct de vedere practic, il bate pe Hume la orice ora: asta imi plateste facturile la sfarsitul lunii.Hume a spus-o foarte clar: nu exista nicio baza rationala care sa justifice credinta mea ca daca un fenomen s-a produs pina acum intr-un anumit fel, atunci el se va produce la fel si in viitor. Poate ca exista o baza pentru o asemenea credinta, dar nu e rationala. Kant insusi a declarat ca Hume l-a trezit din somnul dogmatic cu aceasta afirmatie. Daca relectezi serios asupra ei nu ai cum sa esuezi in a o intelege. Cam atit.
Ba da. Se numeste inductie, in matematica, si extrapolare in general. E o metoda suficient de buna si a functionat suficient de bine pana acum ca sa am incredere in ea.