Stick/dongle USB cu functie de GPS

Da, se pare ca postul s-a dus.
Ideea era urmatoarea, cu adresa tot catre Neo.
1. nu ma intereseaza aGPS atata timp cat nu imi doresc sa-mi fac abonament la tel mobil doar pentru a beneficia de un plan de date ce ar urma sa fie folosit exclusiv pentru aceasta functie (aGPS adica) . Am deja tel mobil de la birou, cartela proprie si abonament exclusiv de date - nu mai am nevoie de alt abonament/telefon sau de alta crtela prepaid.
2. poate gresit credeam ca (de ex.) un amarat de SirfSTAR III inglobat intr-un stick USB ar if un pic mai performant decat subsistemul GPS al unui tel mobil/smartphone
3. si cat tine modulul GPS BT? Mai mult de 4 .. 5 ore ? Din nou, poate ca gresesc,dar ma indoiesc. Si in atare situatie, ce sa fac cu acel GPS "pe" BT ? Ma pot lipsi de "dezavantajul" firelor in plus daca pot beneficia de functionate practit non-stop din moment ce pot alimenta GPS-ul de la netbook-ul care, la randul lui, este cuplat la un invertor ?

1. Whatever.
2. Depinde de telefonul mobil/smartphone. De obicei, amărâtul este mai amărât, faptul că-l legi la un laptop nu face nicio diferență. Dar mă rog.
3. Pe mine m-a ținut cam 12 ore pornit încontinuu (am uitat să-l opresc seara când am ajuns la hotel iar dimineața încă mai mergea). Dar poți să-l ții oricum conectat prin USB la laptop sau la priza de brichetă, dacă ești mai neliniștit de fel. Nu înțeleg "pe"-ul. "Prin" este mai bine? Modulul GPS pe BT îl poți poziționa oriunde (spre deosebire de un modul GPS dependent de un cablu USB). Ca idee, pe bord este cel mai bine, din cauza faptului că trebuie să aibă "clear view of the sky".

Faină treabă. Laptop + invertor + GPS. Un sistem bunicel de navigație prin satelit (dedicat) costă mai puțin decât un invertor + GPS. Dar iar dau sfaturi aiurea.


Apropos, poți conduce mai mult de 7 ore non-stop? Cool.
 
3. Când nu are semnal, un GPS consumă mult mai puțin. Ce consumă de fapt: receptorul, dar dacă e în casă stă pe un singur canal, nu 10, și CPU-ul care face intersecții de sfere, care nu face nimic pentru că n-are date.
 
Neo said:
Dar poți să-l ții oricum conectat prin USB la laptop sau la priza de brichetă, dacă ești mai neliniștit de fel.
Parca ziceai ceva de prea multe cabluri?

LE: OK, asadar ma puteti ajuta cu ceva solutii concrete, insa down to earth apropos de preturi?
 
Ce-mi place că mă prind cam greu când sunt trolluit. Am spus clar acolo, mi-ai dat și quote dacă ești mai neliniștit de fel. Nu că nu te-ar ține bateria.

Succes la căutat, sper să găsești ce dorești. Ești cam la fel de inflexibil ca un anume membru de pe aici care nu poate fi convins că lucrurile mai noi și mai simple sunt de cele mai multe ori optime pentru utilizat. Dacă vrei tweaking + hacking, da, e fain să te complici :smile:
 
Pentru navigare în mașină, trecând peste faza cu poziționarea receptorului GPS undeva în parbriz ca să aibă semnal (și care se poate realiza cu un receptor Bluetooth sau unul USB conectat pe un cablu prelungitor), problema cea mai mare e să-i vezi ecranul în timp ce conduci FĂRĂ să-ți abați privirea prea mult de la drum și FĂRĂ să-ți incomodeze perspectiva. Problemă mare, ținând cont de parbrizul foarte înclinat al unei mașini moderne.

Idealul e ca informațiile necesare să fie proiectate pe parbriz încât să le vezi privind tot înainte. Acceptabil e să privești un pic în laterală, așa cum te-ai uita în oglindă sau la vitezometru. Da' unde naiba pui un netbook de 10" și cât trebuie să întorci capul sau privirea ca să te poți uita la el?!

Am un Mitac Mio P550 de câțiva ani, cu ecran de 3,5", receptor SirfStar III și iGo 8. Pus în parbriz, e suficient de clar ca să vezi ce-ai de făcut, dar suficient de mic cât să nu te încurce. Până acum l-am pus tot în mijlocul parbrizului, să fie mai aproape de brichetă, da' cred că poziția cea mai bună ar fi în colțul parbrizului, deasupra și în stânga volanului. Pe de altă parte, am mers și cu un GPS de 4,3" sau ceva de genul; n-aș fi crezut că așa o diferență mică în dimensiuni poate produce așa o incomodare mare a vizibilității. Mă uitam pe după el de parcă eram pitit după un stâlp la v-ați ascunsea! Dacă ar trebui să fac la fel pe după un ecran de 10" în parbriz l-aș da jos în câteva minute, iar dacă ar fi montat deasupra radioului sau și mai în dreapta nu m-aș uita la el aproape deloc, e prea riscant.

Văd doar două motive pentru care ai folosi un laptop pentru navigație: 1) dacă ai o flotă de camioane și fiecare e dotat cu un laptop pe post de navigare/monitorizare online a poziției/comunicare (e-mail mobil), sau 2) dacă faci cartografiere sau măsurători pentru ceva (gen, intensitatea semnalului GSM în teren) și mai trebuie să introduci și date de la tastatură. Altfel, un GPS dedicat sau PDA cu GPS e mult mai potrivit.
 
Pe vremuri lumea folosea hărți analogice și nu-i trecea nimănui prin cap să o lipească de parbriz. Eu folosesc GPS-ul pe post de hartă, nu să-mi spună pe unde o iau, aia pot să-mi dau seama și singur. Mă uit la GPS exact la fel de rar cât și la hartă, adică aproape deloc. Știu să citesc indicatoare rutiere și dacă văd harta știu pe unde trebuie să o iau :biggrin:. Poate să stea liniștit pe scaunul din dreapta sau offline.
 
Hati analogice?!? Eu am trecut de la harti pe hartie direct la harti electronice digitale. Vreau harta electronica analogica ACUM!!! :biggrin:
 
Wtf, ce hărți electronice analogice? Hărțile de hârtie sunt analogice și despre ele vorbeam mai sus.
 
Dragi forumisti, revin cu o intrebare: imi puteti recomanda un soft, independent de hardware, care sa recunoasca un GPS BT?
Merge si ceva trial, dar full (Europe)
Cand spun soft ma refer la navigatie, cum ar fi aplicatii de la Mio sau Tom Tom.
Trebuie insa sa ruleze nativ pe PC, adica x86.
Si trebuie sa poata functiona/recunoaste (cu) COM17 al GPS-ului BT (am incercat niscaiva freeware dar nu am reusit sa ma pup cu acest COM 17 la aplicatie).
Multam fain oentru ajutor.

PS: acum "ma joc" un pic cu MS Streets & trips, singurul program care mi-a recunoscut GPS-ul pe BT.
 
Search igo pc, setezi de mână portul în fișierul de configurare dacă nu ți-l detectează. Sau click dreapta pe COM-ul din Device manager / Port settings / Advanced și alegi COM-ul pe care vrei să stea (dacă ai programe care nu știu de COM17 dar merg cu altele).
 
@mihai:
Search igo pc, setezi de mână portul în fișierul de configurare dacă nu ți-l detectează.
Unde se afla/cum se cheama acest fiisier?
Sau click dreapta pe COM-ul din Device manager / Port settings / Advanced și alegi COM-ul pe care vrei să stea (dacă ai programe care nu știu de COM17 dar merg cu altele).
Am pus GPS-ul pe COM2 (liber) dar iGO nu l-a gasit via functia de autodetect ...


@Bico: multam pentru sugestie - incerc si revin.
 
sys_pc.txt în rădăcina programului, conține o înregistrare de tipul
Code:
[gps]
;source="click"
port="1"
baud="9600"
set_messages="0"

Poți să te conectezi cu un program care știe de serială (gen putty) pe portul ăla să vezi că scoate NMEA pe acolo (linii începând cu $G ... something).
 
mihai, multumesc MULT pentru info.
Works like a charm!
Am dat copy/paste in sys_pc.txt, modificat portul si Baud, si GPS-ul este detectat imediat de iGO.

O sa incerc si AutoRoute si revin.
 
Back
Top