Stick/dongle USB cu functie de GPS

nicolin

Banned
Asadar aproape ca am ajuns la dispozitivul pe care mi l-am imaginat mai demult.
Este vorba de un Lenovo Idepad S10-3t care are incorporat si un modul TV/Radio incoorporat.
Tocmai ce am reusit sa-mi deblochez si stick-ul Huawei K3765, atat apropos de functionare in orice retea dar i-am activat si functia de voce.
Si da, am incercat sa-l folosesc ca un telefon mobil - merge.

Singurul lucru care-mi mai lipseste acum este un modul GPS.
Imi doresc o chestiune mai compacta, gen asa ceva, adica tot un stick USB.
Am mai gasit si altceva, gen acesta.

Va intreb acum daca aveti experienta cu asemenea dispozitive si daca ma puteti sfatui, sa ma indrumati catre un anume model mai performant, dar nu foarte scump.
De preferat ar fi o solutie gen stick a.i. sa nu ma incurc chiar atat de mult cu fire, cabluri lungi, adica messy stuff.
Mai ales ca netbook-ul isi va gasi, foarte probabil, si un loc'sor pe bordul masinii (da, am invertor, deci nu-i bai apropos de consum).

Asadar, pareri, idei, sugestii?
Multumesc anticipat pentru ajutor.
 
Îl vrei pentru navigație auto? E incomod un laptop, chiar și kindof tablet, pentru așa ceva. Am încercat să folosesc un Asus EEE pentru așa ceva vreo săptămână, și nu era chiar așa comod - fiind mare nu stătea bine nicăieri pe bord fără să încurce vizibilitatea, așa că era folosit doar for fun, de "copilot", care-l ținea în brațe. În plus, calitatea soft-ului pe care îl găsești pe PC nu e mai bună decât cea de pe un smartphone. Există iGo, dar nu e foarte stabil. Am și în T510 modem GSM cu GPS, dar ăsta chiar e overkill de folosit ca navigator.

În funcție de calitatea device-ului e posibil să vrei un prelungitor de cablu, ca să poți să pui receptorul cât mai "la vedere", ca să ai semnal bun. Pentru navigație pe șosea în condițiile astea cam orice funcționează. Din păcate calitatea e greu de stabilit din specificații, dacă nu găsești pe cineva care a încercat (sau desfăcut) modelul respectiv e greu de spus cum va merge. Mă aștept ca în modelele foarte ieftine să găsești antene pe PCB, ceea ce nu vrei :smile:. Regula e: dacă nu e gros nu e prea bun (o antenă "patch" bună are 3-4mm grosime, și de obicei se pune deasupra chip-ului GPS ca să ai firul antenei cât mai scurt). Primul pare interesant, are dimensiuni "corecte" și are inclusiv baterie internă pentru păstrarea poziției sateliților când e oprit. SiRF Star III e un chip vechi, dar era ok la vremea lui.

GPS-ul folosit pe Asus era home-made, bazat pe Quectel L10 (care știe update de poziție la 5Hz), și era făcut special cu fir ca să stea frumos pe bord cu antena în sus oricum ai pune laptop-ul (btw, I'm a bit obsessed, în poza aia cu Asus-ul se văd de fapt 3 GPS-uri :biggrin:).
 
Multam fain Mihai pentru info.
Ma gandeam ca, totusi, (de ex.) cele 2 solutii gasite de mine ar fi cu mult mai apte decat ceea ce poate oferi portiunea GPS aferenta unui smartphone/telefon mobil.
Strict legat de cele 2 modele, primul se pare ca se limiteaza la 22 canale, pe cand cel de-al doilea ajunge la 44. Da, stiu, nu e musai ca si cantitatea sa doboare calitatea.
Am mai vazut si alte chestii gen asa ceva. Sa fie mai performant decat stick-urile USB?

Cu pozitionarea netbook-ului pe bord ma descurc eu cumva.
 
Ma gandeam ca, totusi, (de ex.) cele 2 solutii gasite de mine ar fi cu mult mai apte decat ceea ce poate oferi portiunea GPS aferenta unui smartphone/telefon mobil.
:rotf:

Cu pozitionarea netbook-ului pe bord ma descurc eu cumva.
Nu, n-o să te descurci, decât dacă îl folosești la camion.

Smartphones din ziua de astâzi, în funcție și de software, folosesc și rețeaua GSM, și sateliții GPS pentru poziționare, și aGPS. Mie tableta îmi prinde semnal maxim în maxim 5 secunde. Telefonul aproape instant. Și asta după ce le folosesc în UK apoi vin în .ro, poziționarea este la fel de rapidă.

Cu sisteme windows based ai câteva probleme majore:
- dimensiunile. Dacă ar fi un carputer integrat pe undeva prin mașină, cu un LCD integrat în bord și un trackball/trackpad integrat în cotiera centrală sau pe ușă și să montezi senzorul GPS (sau modulul ăla bulky) pe undeva pe bord, ar merge. Cu laptop - no fscking way. Și ți-o spune unul care a încercat și cu laptop și cu netbook. Pe bord nu stă, pe scaunul din dreapta este super incomod și super riscant să-l pui și să te și uiți la el.
- nu ai touchscreen. Nu poți face schimbări ale traseului din mers. Nu ai pinch zoom, dacă i se scoală programului să facă zoom in și nu mai face zoom out, ai ars-o, tre' să tragi pe dreapta și să lucri cu mouse-ul/touchpad-ul. Foarte incomod.
- că veni vorba de programe, nu ai programe de calitate. Cine naiba cumpără Garmin Mobile PC sau alte chestii de genul ăsta când mai toată lumea care are nevoie are un smartphone care îndeplinește aceeași funcție de 10 ori mai bine și mai comod? Și Google Maps Navigation este lol.
 
Ma gandeam ca, totusi, (de ex.) cele 2 solutii gasite de mine ar fi cu mult mai apte decat ceea ce poate oferi portiunea GPS aferenta unui smartphone/telefon mobil.
Cum zice și Neo, oferta e mult mai bogată pe smartphones and stuff. Totuși iGo de Windows are același skin ca cel de mobile, adică e optimizat pentru apăsat cu degetul, doar că nu poți să faci chestii complicate (pinch zoom stuff).
Strict legat de cele 2 modele, primul se pare ca se limiteaza la 22 canale, pe cand cel de-al doilea ajunge la 44. Da, stiu, nu e musai ca si cantitatea sa doboare calitatea.
Canale GPS = numărul de sateliți cu care se poate sincroniza în paralel. Având în vedere că în momentul ăsta nu vezi fizic mai mult de 12 sateliți pe cer, chiar nu ai nevoie de 44 de canale :smile:. Astea cu multe canale sunt făcute future proof înainte să fie nevoie (aka martketing), cu motivația de a suporta noile sisteme (ex: Glonass/Egnos) - dar astea au momentan 3-4 sateliți, nu 30.
Am mai vazut si alte chestii gen asa ceva. Sa fie mai performant decat stick-urile USB?
Chip-uri uBlox (de care are ăsta găsit de tine) folosesc eu la trackere GPS. Sunt cam scumpe, dar merg ok (cold fix în mai puțin de 1 minut). Dacă înăuntru e un chipset cu antenă activă integrată e chiar perfect, dar mai greu de spus asta din specificații (~80mA consumă în medie doar chip-ul, probabil e pasivă), oricum - după cum arată e o antenă patch de 3-4 cm acolo. uBlox au și chestiile de care se plânge Neo - aGPS downloadabil, pentru fix foarte rapid. Din câte văd e unul din chip-urile high-end, și cu output de bază de timp. Vezi și u-center dacă ai chef de setări interesante (ex: pornit tracking-ul pe Glonass/Egnos, update de firmware, setări aGPS, etc). Ține minte programul, pentru că poate fi folosit și cu GPS-uri de la alți producători - doar că n-o să poți folosi unele funcții.
 
♦- nu ai touchscreen. Nu poți face schimbări ale traseului din mers. Nu ai pinch zoom, dacă i se scoală programului să facă zoom in și nu mai face zoom out, ai ars-o, tre' să tragi pe dreapta și să lucri cu mouse-ul/touchpad-ul. Foarte incomod.
Multumesc Neo pentru toate acece LOL-uri.
Apropos, te-ai uitat un pic apropos de ce inseamna Lenovo Ideapad S10-3t?
Ai fi vazut ca este un TABLET netbook, cu touchscreen.

PS: ai vreodata ceva bun de spus, asa din prima, apropos de una sau de alta ?

Peace.

LE: Neo, chiar nu ma intereseaza aGPS.
Cred ca chestia asta ar fi fost evidenta daca ai fi analizat toate datele.


LLE: nu vreau sa instig la flame-uri si alte alea, si, astfel, cred ca cel mai bine ar fi ca topic-ul sa se inchida.

Multumesc celor care au incercat sa ma ajute. :smile:

LLLE:
Neo said:
Mie tableta îmi prinde semnal maxim în maxim 5 secunde. Telefonul aproape instant. Și asta după ce le folosesc în UK apoi vin în .ro, poziționarea este la fel de rapid"
EU ma refeream la smartphone ....
 
Care este diferența între un smartphone și o tabletă? Serios acum, în afară de dimensiuni. Plus cred că ai ratat cuvântul telefon din propoziția la care ai dat quote.

Ți-ai cumpărat Lenovo Ideapad <multe litere și cifre>? Dacă da, spune asta. Dar sunt sătul de șoferi inconștienți care nu se uită pe unde merg, nu mai trebuie încă unul care este prea ocupat să-și consulte ecranul de 10.1 inchi ca să mai vadă drumul. Cum pui 10 inchi pe bord? Tabletă sau netabletă, netbook or nenetbook. Serios acum. Da, la camion merge. O merge și la Dacia din '77. La mașinile mai noi, unde parbrizul este extrem de înclinat, nici măcar un telefon nu prea mai încape cum trebuie.

Sigur nu te interesează aGPS, că este o tehnologie care chiar ajută :smile:


Și eu am vrut să te ajut să:
a) alegi ceva folositor; tech stuff just piled up together nu este tocmai util. Știu din experiență.
b1) nu intri la pușcărie pentru că juma' de parbriz este ocupat de 10.1'' de ecran, oricum o fi el;
b2) nu intri la pușcărie pentru că te uiți pe scaunul din dreapta unde ai pus cei 10.1'' de ecran, oricum o fi el.

Dacă nu poți/vrei să pricepi, este treaba ta. Dar să spui că Lenovo ăla cu GPS sub formă de stick USB este mai performant la GPSuit ca un smartphone (nu, nokia n90 nu este smartphone :hihi: ) este aberant. Aici mă refer la:
1. rapiditatea fixării sateliților;
2. mărimea paletei de programe de navigație performante din care să-ți poți alege ceva util.

La fel de aberant ca și a spune că nu ți-am oferit informații utile. Care le-am obținut din propria-mi experiență -> da, și eu am folosit un laptop ca GPS, SUGE, vrei să-ți spun asta mai clar? Oh, wait...

Folosesc GPS stuff de ani de zile și sunt sătul de hacks și alte chestii. Uneori vrei ca o treabă să funcționeze, nu vrei de exemplu să fii într-un taxi și să vrei să vezi dacă șoferul te ocolește și să-ți pornească toată hardughia în zeci de minute apoi să-ți iei vreun BSOD de la drivere. Poate am trecut de faza șurubăritului (sau faza șurubăritului inutil). Poate-s bitter. Whatever. Cert este că deși am așa ceva în lappie nu folosesc modulul GPS. E mai comod să scot telefonul pentru chestii scurte sau tableta pentru drumuri lungi.

Da, mă bucur că are touchscreen. Nu, nu face nimeni flame.

LE: dacă vrei ceva fain, ia și tu ceva modern (bluetooth, hint fără fire, deci poziționabil oriunde) - exemplu, Nokia LD-3W - eu am folosit, i-am luat și tatălui meu unul, funcționează superb. Dacă vrei, pot să-ți iau unul și ți-l aduc de Crăciun sau ți-l trimit prin poștă. Chiar serios, dacă tot zici că nu vreau să te ajut.
 
Confim! LD-3W chiar e bun. Eu l-am cumparat nou pe vremea cand costa 300 lei, apoi l-am pierdut si acum recent mi-am cumparat altul de pe okazii.ro cu 100 lei.

In legatura cu A-GPS, poate ma lamureste si pe mine cineva cum functioneaza treaba asta pe telefoanele Nokia, ca la mine nici macar nu deschide vreo conexiune de date, desi setarile sunt facute. Testat pe 2 smartfoane.
 
Ce telefon exact Nokia ai folosit și ce software?

P.S.: adus de Crăciun era foarte serios, dar nu înseamnă că ți-l fac cadou, ci pur și simplu atunci ajung înapoi :biggrin: Doar mă asigur că nu am fost înțeles greșit :biggrin:
 
E70, E90 in combinatie cu LD-3W si Sygic Drive v7.60.731 si Garmin Mobile XT v5.00.60 dar software-ul nu conteaza, ca A-GPS-ul este functie a SO-ului: Symbian v9.1 S60 pre-FP pentru E70 si Symbian v9.2 S60 FP1 pentru E90.
 
Da, se pare ca postul s-a dus.
Ideea era urmatoarea, cu adresa tot catre Neo.
1. nu ma intereseaza aGPS atata timp cat nu imi doresc sa-mi fac abonament la tel mobil doar pentru a beneficia de un plan de date ce ar urma sa fie folosit exclusiv pentru aceasta functie (aGPS adica) . Am deja tel mobil de la birou, cartela proprie si abonament exclusiv de date - nu mai am nevoie de alt abonament/telefon sau de alta crtela prepaid.
2. poate gresit credeam ca (de ex.) un amarat de SirfSTAR III inglobat intr-un stick USB ar if un pic mai performant decat subsistemul GPS al unui tel mobil/smartphone
3. si cat tine modulul GPS BT? Mai mult de 4 .. 5 ore ? Din nou, poate ca gresesc,dar ma indoiesc. Si in atare situatie, ce sa fac cu acel GPS "pe" BT ? Ma pot lipsi de "dezavantajul" firelor in plus daca pot beneficia de functionate practit non-stop din moment ce pot alimenta GPS-ul de la netbook-ul care, la randul lui, este cuplat la un invertor ?
 
Last edited:
1. nu ma intereseaza aGPS atata timp cat nu imi doresc sa-mi fac abonament la tel mobil doar pentru a beneficia de un plan de date ce ar urma sa fie folosit exclusiv pentru aceasta functie (aGPS adica) . Am deja tel mobil de la birou, cartela proprie si abonament exclusiv de date - nu mai am nevoie de alt abonament/telefon sau de alta crtela prepaid.
Poți folosi aGPS cât timp ai acces la net de pe un calculator o dată la o săptămână/două săptămâni (în funcție de variantă). GPS-ul își păstrează datele pentru așa ceva intern, nu ai nevoie de conexiune permanentă.
2. poate gresit credeam ca (de ex.) un amarat de SirfSTAR III inglobat intr-un stick USB ar if un pic mai performant decat subsistemul GPS al unui tel mobil/smartphone
Diferențele sunt mici. Depinde cât de mult te interesează o latență poate cu o secundă mai mică sau o acuratețe cu 2-3 metri mai bună. Amărâtul de SirfSTAR III din stick-ul USB e în multe cazuri exact același ca în cazul telefonului, doar că poate să aibă o antenă mai mare (și mai prost poziționată, în funcție de unde are laptop-ul USB-urile - dacă stă cu antena în jos sau spre interiorul mașinii nu e prea fericită situația, chiar dacă o să meargă).
 
Back
Top