Standard TV

Marius '95

troubleShooter
Deci suntem in 2015. Cica a aparut televiziunea digitala. Cica avem si televizoare digitale, cu procesor, RAM, sistem de operare, internet, etc.
Cum se face ca ma uit la televiziunea cu toate aceste tehnologii si vad intreruperi si salturi in imagine cauzate de conversia 60fps->50fps?!?
 
Își amintește Marius de viteza de baleiere a tuburilor cinescop care a dus la standardul PAL pentru Standard Definition cu 525 linii și 24 cadre pe secundă, interlaced, pentru transmisiuni analogice, și are impresia că se mai aplică și la televiziunea digitală. Adică cumva e totul filmat analogic, după care niște dobitoci dați dreaq forțează conversia în digital pentru transmisiune, și apoi televizoarele fac operațiunea inversă, inclusiv conversii de frecvențe. Da' ce legătură e între 50 și 60 Hz, care sunt standardele de frecvență a curentului alternativ la prize în Europa și Murica, respectiv FPS-urile, mă depășește. Dar apreciez creativitatea :biggrin:
 
Și aici. Un TV care îți poate afișa parametrii tehnici ai transmisiunii te va lămuri mai mult decât niște tabele sterile.
 
Televizorul meu nu afiseaza parametrii transmisiunii, dar la documentarele americane de pe canalele Digi, si uneori si pe alte posturi, la fiecare 2-3 secunde apare o intrerupere in cursivitatea imaginii, ca si cum "sare" cateva cadre. Miscarile line apar intrerupte si este foarte deranjant la ochi. Este exact efectul care apare cand faci conversia video dintr-un framerate in altul.
 
Pateam si eu asta cu semnal terestru slab sau cand s-a busit ceva in cutia de cablu de pe stalpul din fata portii dupa o ploaie lunga si serioasa: nu e de la compresie, conversie sau flacara violeta, e de la calitatea proasta a liniei care da pachete busite si cauzeaza intreruperi in stream, unele nerecuperabile.
 
Sau atenuarea semnalului intr-un cablu cu prea multe indoituri tip ac de par. Zic si eu, ca am vazut si retele mai nefericite...
 
Televizorul imi arata starea semnalului - e buna - si oricum, semnalul slab nu produce ACEL gen de "sarituri", ci mai degraba artefacte de compresie. Astea de care vorbesc sunt mult prea regulate (practic, cate un frame pur si simplu sarit) ca sa fie din alte cauze decat conversia framerate-ului.
 
Dacă e câte o fracțiune de secundă, nu vezi artefactele alea. Tot de la semnal nașpa e, conectică slăbită. Până n-am refăcut mufăraia din splitter și eu aveam probleme de genul ăsta.
 
Marius tocmai ne-a spus de două ori că tehnologia modernă e de vină, de ce sunteți căpoși și nu înțelegeți că aici nu facem debugging pentru a rezolva o problemă ci ar trebui doar să manifestăm compasiune și să murmurăm „da, așa e, unde-s vremurile bune de altădat”? :biggrin: Că dacă era o cerere de ajutor ar fi postat la „Ajutor!”.
 
Făceam doar mișto :biggrin: Normal că are, da' mai este și problemi ce nu ține de ei. Dacă conținutul transmis e varză, poa' să fie tehnologia cât de magnifică fiindcă aceeași varză va fi redată la celălalt capăt. Garbage in, garbage out. Și se prea poate să fie transmise documentare vechi de la americani, convertite întâi NTSC-PAL și abia apoi făcut upscale și servite drept material digital, fiindcă atât i-a dus capul și bugetul.
 
Back
Top