SSD Sata mode

Foxter

Membru Senior
Mi-am luat recent un Intel 535 SSD si l-am montat (cu instalare curata Windows 7 Pro 32-bit) intr-un Asrock ION 330.

Platforma avea inainte un Seagate Momentus 5600.6 HHD de 320GB Sata 2 care mergea in acest sata mode deci limita maxima posibila era 300MB. Avea pe el tot acelasi Windows 7 Pro 32-bit (instalare curata) folosind exact acelasi drivere de ION de pe situl NVIDIA.

Dupa ce am pus noul SSD an observat ca in teste se comporta cam ca un SSD SATA 1 (cam 140MB rata de transfer) in ATTO, Diskmark si AS-SSD tests.

Cand instalezi driverul de storage de la Nvidia pe ION la partea cu interfata de transfer iti permite sa iti testezi viteza si iti spune si SATA mode si limita maxima de transfer.

Ceva idei cum sa "conving" SSD-ul sa mearga in SATA Mode 2? Hardware-ul SSD e pt SATA 3 dar mi-ar placea sa il folosesc undeva intre 250-300MB in loc de 140MB cat permite modul SATA 1.

Am cele mai noi drivere pt ION 330 iar Biosul e cel mai nou posibil (ironia e ca ultima versiune 1.60 teoretic mareste compatibilitatea si performanta cu SSD-uri instalate).

PS: A fost setat modul AHCI in Bios inainte de instalarea Windows 7.

Sata Mode.png
 
Last edited:
Ce scrie în release notes pentru BIOS înseamnă și că existau probleme de compatibilitate cu SSD-urile vremii, și asta e destul de trist, pentru că nu s-au mai chinuit după 2009. În afară de setări de BIOS nu prea ai cum să forțezi schimbarea modului SATA, e o negociere care eșuează acolo. Iar în BIOS de obicei setezi compatibilitatea în jos, nu în sus.
 
Multumesc de raspuns.

Din pacate in BIOS singurele optiuni sunt activarea/dezactivarea controllerului SATA si modul de functionare al controllerului cu AHCI si IDE ca variante posibile. Ar mai fi si activare si dezactivarea S.M.A.R.T. la device-ul detectat dar ma indoiesc ca asta face vreo diferenta in alegerea modului de functionare SATA.

LE: Am deschis acum un ticket la Asrock cu treaba asta dar imi e teama ce raspunsul va fi ceva in genul "produs discontinued, sorry".
 
Poate au ei vreun backdoor prin BIOS. La Lenovo am fost foarte surprins câte setări ascunse pot să existe.
 
@ Miahi

Model Family: Intel 53x and Pro 2500 Series SSDs
Device Model: INTEL SSDSC2BW120H6
Serial Number: CVTR543503TV120AGN
LU WWN Device Id: 5 5cd2e4 14c9b81a0
Firmware Version: RG21
User Capacity: 120,034,123,776 bytes [120 GB]
Sector Size: 512 bytes logical/physical
Rotation Rate: Solid State Device
Device is: In smartctl database [for details use: -P show]
ATA Version is: ACS-3 (minor revision not indicated)
SATA Version is: SATA 3.2, 6.0 Gb/s (current: 1.5 Gb/s)
Local Time is: Fri Dec 9 20:51:49 2016 UTC
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled

@ IceCub

Am folosit acelasi cablu si aceleasi setari in BIOS pt un HDD Seagate 5400.6 SATA 2 care merge in SATA mode 2 fara probleme.

Incerc sa caut optiunea mentionata de tine si vad daca se schimba ceva.


LE: Aveam CPU si SATA spread spectrum Enabled inainte. Din pacate nici dupa ce am dezactivat astea nimic nu s-a schimbat atat in Windows cat si in Linux Mint XFCE Live USB stick (Lubuntu Live stick se bloca).

Multumesc amandorura de ajutor.
 
Last edited:
După cum arată e din negociere, și nu din drivere, iar astea-s dubioase, nu cred că poți face ceva. Doar să încerci cu un SSD mai vechi. Probabil ce se întâmplă e că se oripilează controller-ul când vede versiuni dubioase (gen 3.x) și nu mai verifică și SATA 2, trece direct în compatibility mode.
 
Asta e atunci, sa vad ce zic cei de la suportul Asrock, am deschis noaptea de joi un ticket la ei. Ar trebui sa imi dea un raspuns saptamana care vine. Momentan am primit doar o confirmare automata ca au receptionat requestul meu.

Multumesc de ajutor.
 
Foarte eficient suportul Asrock, nici pana acum nu am primit răspuns de la ei.

Tocmai am testat SSD-ul intr-un desktop SATA 2, merge perfect in modul SATA 2 deci beleaua e clar de la placa de baza din Asrock ION 330.
 
Nu cred ca au ce sa-ti faca asroku' si probabil perioada de suport s-a terminat oricum. Chiar daca vor raspunde nu te astepta la o solutie. :mda:

Acum 2 ani am avut un SSD Corsair de 60 gb cumparat la pret de dumping de la un coleg de firma. Am incerca si eu sa-l folosesc in sistemul meu cu Haswell, epic fail, cam in 50% din cazuri la boot nu era vazut deloc, iar la maxim 2 zile in gaseam efectiv gol, 0 biti pe el. Am sapat nitel si am aflat ca controlerul din el nu este 100% compatibil cu chipseturile Haswell sau mai noi si nimeni nu poate rezolva problema asta, asa ca l-am dat mai departe la un amic cu un sistem mai vechi. Probabil ceva de genul asta se intampla si la tine, o incompatibilitate...
 
Back
Top