SSD pentru PC?

Voi de cate ori reporniti PC-ul pe zi? Adica who cares daca boot-ul dureaza 30s sau 5 minute?

Mai importanta e viteza de deschidere a aplicatiilor (daca ai nevoie sa inchizi/deschizi aplicatii des) si viteza de acces la date.

Mbine, presupun că n-ai licență la windows să vezi cum este când iese câte un pachet de "updates" de te tot freacă la icre să-i dai restart din 3 în 5 minute :biggrin:

Dar da, principalul ăla este și din păcate asta este problema SSDurilor. În momentul în care Windowsul ocupă vreo 30GB (mulțumim winsxs), unde mai înghesui Photoshop/Max/whatever și mai pui eventual și vreun joc? Pentru că majoritatea jocurilor beneficiază masiv de urma SSDurilor, fie și numai prin prisma timpilor de încărcare.


Da. Pentru ca nu cred.
Asta este problema ta. Dar când tri uamini îți zic că ești biat, M95 se urcă la volan :goofy:
 
Am W7 cu licenta. M-a frecat cu update-urile pana cand i-am dat sa nu le mai instaleze automat. Imi aduc aminte eu o data pe luna sa le instalez. PC-ul de acasa porneste o singura data pe zi, booteaza in ~4 minute (cred ca mai repede decat al lui Marius in filmul de mai sus). PC-ul de la servici are uptime uzual de 3-4 saptamani, mai scurt daca se mai ia curentul. Booteaza ceva mai lent din cauza ca vrea sa faca intai network boot si apoi se autentifica in AD, dar la cat de rar se intampla asta iar nu e o problema.

Sincer sa fiu, decat sa pun Windows-ul pe SSD, mai degraba as pune Program Files, jocurile si alte fisiere mari si multe, des accesate. Uite o idee de test: avand la dispozitie un SSD de (sa zicem) 45Gb, cum e mai bine:
a) instalezi sistemul de operare
b) instalezi programele uzuale
c) pui fisierele cu date
d) alt scenariu?
 
d) pui un ssd mai mare. (^^)
Eu mi-am dat comanda de unul de 180Gb, din experienta proprie e suficient pentru SO si cele cateva programe si jocuri instalate. Iar pentru restul care nu necesita SSD (p0rn, muzica etc) e suficient un hdd verde si silentios.
 
Sincer sa fiu, decat sa pun Windows-ul pe SSD, mai degraba as pune Program Files, jocurile si alte fisiere mari si multe, des accesate.

Fișierele mari și multe nu-s o problemă pentru HDDuri, ci fișierele mici și multe, și alea nu-s decât într-un singur loc în număr covârșitor -> C:\Windows. Întregul sistem este mai snappy cu SO pe SSD, dar nu numai.

Ideal pui pe SSD, în ordinea asta a priorităților -> SO > Program Files (în care instalezi cam tot ce se poate minus jocuri) > baze de date > software CAD/photo (scratch disk pe SSD ajută mult Photoshop chiar dacă-i instalat pe HDD) > jocuri.
 
Eu nu restartez computerul des, dar nu il mai las oprit peste noapte: la cat de repede porneste merita oprit pentru alea 8 ore cat nu e folosit.

Nu timpul de boot e important, e doar un exemplu de viteza. Ce sa zic: Outlook merge mult mai bine, in special cautarile si incomparabil mai bine compactarile, jocurile si aplicatiile pornesc mult mai rapid (fata de computerul fratelui, aproape identic doar ca are HDD in el, pornim amandoi o misiune in pluton in WoT si eu sunt in joc cu cel putin 5 sec mai repede), totul se misca mult mai bine si e si silentios. Dar, cu SSD de 120 GB, nu de 40-60. O data pentru ca 40-60 GB e insuficient ca sa pun tot ce e instalat local (muzica si filmele sunt pe NAS), in al doilea rand pentru ca multe din SSD-urile moderne de 60 GB sunt mai lente semnificativ decat cele de 120 pentru ca au jumatate din numarul de cipuri si canale in controler.
 
Folosesc la firma Outlook insa mailurile nu sunt stocate in exchange server asa ca nici acolo nu m-ar ajuta. :biggrin: Insa da, acolo e foarte posibil sa se simta daca cauti in mii de mailuri, dar asta nu-i un scenariu de home-user obisnuit.

Nu pot, draga. Photoshop vrea (adica pretentia lui, nu ca si cum ar avea fizic nevoie) swap activat.
Nu stiu de variante de Photoshop ai incercat tu dar te asigur ca-l doare la basca de swap-ul de windows, care-i dezactivat din prima zi; eu am Photoshop 7 pentru treburile curente (care chiar porneste in sub 2 secunde) si CS5 x64 pe care-l folosesc doar cand am nevoie de Content-Aware thingy (care intradevar porneste in aproape 4 secunde). Am lasat prefetchul ala de Win7 activ cum e din fabrica, dar l-am dezactivat pentru SSD la recomandarea utilitarului Intel. Dupa boot am ocupati cam 1.3 gb ram din aia 8 gb si probabil faptul ca nu folosesc mai mult de 10 aplicatii in mod curent ajuta...

Pentru că majoritatea jocurilor beneficiază masiv de urma SSDurilor, fie și numai prin prisma timpilor de încărcare.
Poate aleg eu gresit jocurile, dar in afara de MMO's nu am gasit nici unul care sa se prinda ca folosesc un SSD in loc de un HDD chior; am testat cu peste 20 de jocuri aparute in ultimii 2-3 ani, si asta pe Intel-ul de la firma care are peste 500 mb/s atat la citire cat si la scriere. Zi-mi si mie unu-doua jocuri single-player in care ai simtit cu adevarat o imbunatatire, ca eu pentru asta vreau sa folosesc SSD-ul si pana acum simt ca-mi ocupa loc degeaba in sistem. :mda:
 
Zi-mi si mie unu-doua jocuri single-player in care ai simtit cu adevarat o imbunatatire, ca eu pentru asta vreau sa folosesc SSD-ul si pana acum simt ca-mi ocupa loc degeaba in sistem. :mda:
Skyrim - testat de mine pe 2 computere; nu doar timpul de pornire, ci si incarcarea unui oras nou.

Restul sunt MMO, gen WoT. Si diferenta mi se pare suficient de mare incat intentionez sa schimb pe rand discurile din toate computerele din casa in afara de NAS.
 
Jocurile facute de Bethesda mi-au mancat ultimii ani din viata, inclusiv Skyrim. In clipa asta il am atat pe HDD cat si pe SSD si nu observ diferente mai mari decat marja de eroare, schimbarea orasului abia imi permite sa citesc textul afisat; cand intru intr-un oras nou cand ma rotesc prima oara se agata mai rau de pe HDD dar nici pe SSD nu-i perfect (daca ar fi mi-as lua cel mai bun SSD de pe piata, fara ezitari sau regrete) iar dupa alea 2 secunde jocul merge identic. Sigur, acum fiecare decide singur daca diferenta respectiva merita banii sau nu...

P.S. Ma gandesc acum ca in Skyrim nu am niciun caracter cu mai mult de 20 de ore de joc, e posibil ca mai tarziu sa se simta mai mult un SSD - presimt asta pentru ca la toate jocurile Bethesda timpii de incarcare si agatarile cresc odata cu adunarea orelor de joc.
 
[...] spun doar ca pentru mine - si presupun pentru marea majoritate a computerelor home-use obisnuite - un SSD nu-i in niciun caz vreo prioritate ci mai degraba un moft.
Nu ba, SSD-ul nu-i moft. Moft e o placa de sunet dedicata cind alea onboard sunt excelente. :angel:
 
Eu am luat SSD-ul pentru laptop din motive de consum electric si greutate, nu ca as fi crezut ca-i mai rapid. A fost un moft la fel ca tot restul laptop-ului.
 
Not yet, he is still very useful. :biggrin:

E o discutie interesanta, desi poate nu ar strica un split intr-un topic de genul "Are avantaje vizibile SSD-ul in fata HDD-ului ?". Totusi putem sa revenim la intrebarea pusa de amicul meu legata de un SSD de 60GB ? Ce model recomandati ?
 
Teoria relativitatii spune ca valorile indivizilor sint diferite.
Eu personal, spre exemplu, nu inteleg de ce ai folosi un DAC scump ca sa asculti ceva digital, alimentat dintr-o sursa in comutatie. Nu tintesc spre nimeni, doar ca am unele cunostiinte despre asta, fara de SSD.
 
Totusi putem sa revenim la intrebarea pusa de amicul meu legata de un SSD de 60GB ? Ce model recomandati ?

Nici unul. Cu Win 7 nu prea ii ajung 60 GB, pretul nu e proportional cu capacitatea, poate reuseste sa se uite la ceva mai mare, minim 80, de preferat 120.
 
Pretul a fost proportional cu capacitatea, acum e cam inca jumate din pret pentru aceeasi capacitate in plus.
 
El vrea SSD pt sistemul de operare si aplicatiile uzuale: Firefox, YM, Wordpad, viewer de poze, VLC, Google Earth/Maps. Pentru storage are niste HDD-uri mai mari.
Cu ocazia asta va testa si care e problema reala, placa de baza sau hardul.

Cat despre marimea aleasa a SSD-ului, 60GB, capacitatea asta ar trebui sa ii ajunga pt Windows + cele de mai sus si in plus un joc instalat/un film encoded la calitate mare.
 
C: - Win7 si cateva aplicatii, inclusiv Office - 35 GB partitia, 5 liberi
D: - restul pana la 120 GB, cateva jocuri: Skyrim, Starcraft II, WoT, War Thunder, World of Warplanes - 8 GB liberi

Din 120 GB am liberi 13 GB. Pentru storage am 6 TB extern, chiar ca nu tin mai nimic pe SSD. Cu 60 GB trebuie sa faci permanent contorsiuni intelectuale ca sa nu dea pe-afara. Chiar si eu a trebuit sa sterg mai multe jocuri de pe Steam pe care nu le mai jucam ca sa pot instala Skyrim, ca se umpluse.
 
Back
Top