Soluție pentru copii de siguranță ale datelor de pe dekstop

whiskas

Chronic suicidal
Salut,

Mă interesează o soluție de backup cu următoarele cerințe:
  • preferabil online (d-astea cu nori), că nu am nici NAS, nici rack, nici discuri dure zăcînd prin dulapuri și parcă nici de medii optice nu-mi arde
  • să fie cît mai automat(ă) posibil, că dacă tre' să fac ceva manual...
  • sînt două categorii de chestii pe care vreau să le asigur:
    • documente: mici, multe, se schimbă relativ des, ar fi ideal să fie transparentă toată treaba
    • media: poze și audio (uneori și cîte-un film), multe cărți în format PDF, se schimbă foarte rar, de cele mai multe ori doar o dată
Rulez Windows 7 x64, în cazul în care contează.

Mai e un lucru care mă interesează: există vreo modalitate de a garanta integritatea datelor și nu doar a metadatelor pe discuri NTFS? Exemplu: marchez unul-două-n foldere pe un disc NTFS ca fiind data-journalizable astfel încît să facă (un fel de) jurnalizare și pentru data. Sau... un program/driver/ceva care să facă și să verifice sume de control sau alte chestii similare pentru foldere pe care le desemnez eu, știți?

Vă mulțumesc pentru timp, idei și sugestii. :smile:
 
Comodo? Adica aia care au ramas fara baza de date de ssl-uri? Security? Secure? Sure it is...
 
Testez și eu de vreo lună și ceva CrashPlan, și pare destul de ok dacă stai un pic să-l gâdili. Soluția de cloud e pe bani, dar nu foarte mulți. Dacă n-ai date multe există o soluție ieftină cu 10GB la ei, dacă vrei mai mult costă $4-5 pe lună. Ce mi-a plăcut e că ai toate celelalte opțiuni (în afară de cloud) gratuite.

Eu am făcut următorul setup:
- Desktop-ul cu user gratuit, face backup pe NAS
- Desktop-ul alor mei, cu user gratuit, care face backup pe NAS
- NAS-ul cu user plătit, face backup pe Desktop la chestiile importante și în Cloud + desktop-ul alor mei pentru toate datele (inclusiv backup-urile desktop-ului meu)

Ce mi-a plăcut:
- criptare cu cheie dată de tine
- destul de customizabil cu cont plătit
- opțiuni variate de stocare (cloud, alt calculator de-al tău, un calculator al altui utilizator, filesystem local)
- monitorizarea fs pentru schimbări
- versionare, poți să recuperezi versiunea de acum 2 săptămâni

Ce nu mi-a plăcut:
- nu e pregătit din fabrică pentru utilizare "serioasă". Când are multe chestii de făcut (ex: backup în cloud + backup de pe altă mașină pe cea curentă + pruning la versiunile vechi ale altor backup-uri) rămâne fără memorie. Se rezolvă cu modificarea -Xmx prin fișiere de configurare nedocumentate (e Java în spate), dar n-am găsit la ei pe site vreo referire la asta.
- dacă nu ai cont plătit se limitează opțiunile (ex: nu mai poți defini mai multe backup set-uri cu setări diferite)
- nu e prea clar dacă atunci când crapă serverele lor mai ai vreo opțiune de recuperare a datelor din backup-urile de pe alte calculatoare
- nu e foarte rapidă conexiunea (eu uploadez cam cu 2-3Mbps și am pus 1.8TB la uploadat, o să dureze ceva)
- backup-ul prioritizează fișierele în funcție de data modificării (cu cât mai recente cu atât au prioritate mai mare), așa că dacă ai în backupset un fișier maaare care se modifică des (ex: un disc de mașină virtuală), nu va mai apuca niciodată să facă backup la celelalte fișiere
 
Nu vreau Dropbox (nu e criptat), nu vreau SkyDrive (nu-mi place), CrashPlan pare interesant, mai puțin limitările detaliate de miahi. O să încerc și eu să văd cum e. Alte idei, sugestii? Dacă faceți copii de siguranță, care este configurația voastră?

Ceva idei despre partea cu sumele de control în timp real pentru un volum/un set de directoare și fișiere NTFS aveți...? :smile:
 
Eu nu sustin ideea sumelor de control cu update automat. Alterarile intalnite de mine au aparut in timpul transferurilor in interiorul calculatorului, nu in timpul stocarii sau la transferul prin retea.
 
Eu nu sustin ideea sumelor de control cu update automat. Alterarile intalnite de mine au aparut in timpul transferurilor in interiorul calculatorului, nu in timpul stocarii sau la transferul prin retea.
Să-ți spun, de fapt, ce mă interesează: dacă se f**e ceva cu sistemul de fișier în timpul unei operații de scriere, faptul că e jurnalizabil îmi (aproape) garantează că structura e intactă, da' io vreau să știu că fișierul în cauză e sa nu e intact. De-asta mă gîndeam la ceva de genu' jurnalizare și pentru date (cum poate face ext3) sau sume de control, numa' că nu pentru tot volumul, ci doar pentru cîteva repertoare. În ceea ce privește alterările în timpul transferurilor interne (sans reboot sau alt fel de crash): nu vreau să-mi bat capu' cu asta.
 
Oferta de Black Friday din partea Chrashplan:
95% off

All One Year Individual and Family Unlimited Plans for the next: 82:11:05

Don't wait - prices increase every 2 hours.
 
Loat și io pe 1 an d-ăla cu multe chestii pe la 8$. Să vedem cum mă împac cu el. Parcă-s oleac' paranoic cu backup la ei pe server totuși.
 
Păi dacă nu faci backup la ei pe server puteai să îți faci pur și simplu un cont gratuit. Chestia e că dacă vrei să păstrezi contul family peste 1 an va trebui să plătești $8 pe lună (sau cât va fi la momentul ăla).
 
Back
Top