Soluţie NAS pentru acasă

Miahi, da' tu ce doamne faci cu Wingozu' pe CF?

Oficial declar NASu' gata. N-am mai reusit nimic cu partitiile, nu ma pricep si n-are rost s-o bajbaiesc, pur si simplu nu merita sa pierd mai multe nopti facand teste si incercari doar ca sa-mi satisfac un mic moft, asa ca am ramas la configuratia initiala 2 discuri de 1Tb in Raid1.

I-am mai bricolat un cooler de-l aveam prin casa, peste unul din bridge-uri, ca se cam incalzea, si daca aveam tot ce trebe, de ce sa nu tin componentele mai reci? L-am alimentat doar la 7V, ca-i destul.

NAS inside.JPG aditional FAN.JPG

Acum, tot ansamblul, impreuna cu UPS-ul consuma cam 93-95W in load, da' copiam doar prin lanu de 100, probabil la o scriere serioasa urca mai sus.

NAS ready.JPG


Singura problema nerezolvata ramane WOLu', se pare ca nu-i nici o solutie, n-am decat sa astept varianta bazata pe Debian.
 
CF-uri goale aveam, adaptoare CF-IDE aveam, o problemă aveam de rezolvat. In ultimul timp win-ul nu mai era stabil, mi se pare normal pentru ceva instalat acum vreo 3 ani pe un Celeron, după care a ajuns pe un Sempron, mutat apoi cu ceva cântec pe un Athlon64 x2, iar acum pe Atom; probabil unul din drivere a luat-o razna (de ex. imi dădea erori la boot de servicii de la VIA care nu se pot inițializa, chiar dacă dezinstalasem toate driverele VIA).

L-am vrut pe CF pentru că se "mișcă" destul de des HDD-urile in micro-serverul ăsta, și m-am săturat ca la fiecare upgrade să mut windows-ul. Acum e separat, pe IDE-ul pe care oricum nu-l mai folosesc, pot să schimb orice HDD, inclusiv hot swap. Iar faptul că e windows... dacă era doar NAS puneam un Openfiler și gata, dar mai face și alte chestii, și parcă e mai bine cu Remote Desktop decât cu VNC sau x server.

In al doilea rând am vrut să văd cum merge. Merge :smile:. Mai greu decât normal, dar nu e o problemă. SP2-ul (e Win 2003) l-am lăsat peste noapte să se instaleze, treaba lui cât a durat.
 
Recomandati-mi un soft de preferat free, care sa ruleze pe XP si sa-mi sincronizeze periodic sau si la cerere, un folder situat pe desktop, cu un unul de pe NAS.
 
Ca deobicei, astia de la Microshit nu reusesc sa faca o aplicatie coerenta, asa la prima vedere, nu mi-e foarte clar cum aleg directorul din retea... in fine, mai studiez.

Un soft facut de terti, poate ar fi mai binevenit.
 
Mama lui de UPS line interactive, oprit din buton, consuma vreo 11W. Am monitorizat consumul NAS+UPS, pe un interval de 24 ore si am obtinut vreo 2,2 kW. Destul de mult pentru a-l lasa pornit permanent.

Ma bate gandu sa caut un web remote power switch, si cand n-am nevoie de NAS, sa-l opresc cu UPS cu tot. Problema-i ca switch-urile astea-s cam scumpe, sub 100 de para n-am gasit nimic, si astea doar prin state. Mai caut ceva second, pe ebay, dar ii cam slabuta oferta.

Prin EU, am gasit asa ceva, dar la 129 euro, pretu-i cam prohibitv.


L.e. Am gasit un KIT, care as putea sa-l integrez in UPS, si macar pretu-i oarecum mai decent. Da tot nu se incadreaza in buget.

Mai caut pe site-urile din China, da' pana acum n-am gasit, daca vreunu din voi s-o lovit de asa ceva navigand pe net, nu ezitati sa postati link-urile. Multumesc.
 
Eu zic că greu acoperi cu cei 10 lei pe lună economisiţi la curent (dacă îl ţii pornit 50% din timp în loc de 100%) o cheltuială de 2-300 de lei pe "device"-ul de pornit/oprit.

Eu aveam mai demult în plan să fac o comandă de genul ăsta cu un telefon GSM cu cartelă prepay, prin SMS (poţi primi SMS-uri şi în perioada de graţie, deci soluţia e ieftină dacă nu vrei să şi trimită SMS-uri -- cu vreo 4€ merge un an şi ceva). Am găsit telefon care dă acces la SMS-uri prin serială (Ericsson T10s), am făcut soft de codare/decodare SMS-uri pentru microcontroller, dar pe urmă mi-am dat seama că nu prea am la ce le folosi aşa că am lăsat-o baltă :smile:.

Soluţia ar fi ieftină (un telefon vechi second hand, un microcontroller 2€, un releu mai măricel 5€, ceva de alimentare pentru tot 5€) dacă s-ar găsi telefoane cu serială şi acces la SMS-uri; din păcate din toate telefoanele încercate numai acel T10 oferă acces la SMS-uri şi notificări la primire prin serială.
 
Facusem acu vreo 6 ani o comanda telefonica pentru aprinderea becului de pe casa scarii (vecini naspa, lumina taiata), dar mergea doar pe beep, a functionat foarte eficient vreo 3-4 ani, pana s-au mai schimbat vecinii si am reusit sa repunem automatu de scara in functiune.

M-am mai documentat, am gasit o posibila solutie mai de buget bazata pe un print server cu port LPT si folosirea bitilor de control ai portului paralel. Mai multe detalii aici. Chiar am gasit deja un print server second hand la pret decent, am o placa cu doua canale construita sanatos, cu optocuploare, ramasa de la un alt proiect. Daca nu apar probleme de compatibilitate, s-ar putea sa fie o rezolvare decenta.
 
Recomandati-mi un soft de preferat free, care sa ruleze pe XP si sa-mi sincronizeze periodic sau si la cerere, un folder situat pe desktop, cu un unul de pe NAS.

Încearcă SyncToy de la Microsoft - mie personal mi s-a părut unul dintre cele mai reuşite programe de sincronizare, simplu şi eficient.
 
Mda... necesita .Net si dintr-un motiv de neinteles nu reusesc sa instalez nici v2, nici v3, tre fac curat si sa reinstalez Wingozu.
 
Mi-o sosit PrintServeru (60 ron pe okazii), se pare ca, softu neamtului comunica cu el. Dar m-am lovit de alta problema, vaca de la singuru magazin de electronice nu vrea sa-mi aduca cele doua circuite integrate necesare, probabil s-o uitat la pretu lor si s-o gandit ca pentru banii aia nu se deranjeaza sa le puna pe comanda.

E vorba de:

74LS373 aprox 1.10 ron - 2 buc.
74LS00 aprox 0.80 ron - 2 buc.

Daca careva din voi are drum pe la magazinele de electronice pe Maica Domnului si imi poate cumpara si mie cate doua din fiecare, apoi sa le puna la posta, i-as fi tare recunoscator. Platesc in avans contravaloarea + bani de bere pentru efortu depus, fie prin transfer in cont, fie paypal.

Multumesc binevoitorilor!

p.s. Le-am gasit de virtual-electronic.ro, dar din pacate au comanda minima de 80 ron, iar acum chiar nu am nevoie de alte piese.
 
Intre timp am aflat ca, Conex trimite prin posta si n-au limita la valoarea comenzii, in situatia asta n-are rost sa-ti irosesti timpul pe la posta, ca asta era partea mai dureroasa. Am sa lansez luni o comanda la ei.

Multumesc pentru intentie.
 
Back
Top