Soluţie NAS pentru acasă

Piata de hardware nu e facuta numai din cunoscatori sau oameni cu pretentii, la fel cum si pe piata de masini sunt clase si categorii. E bun si Seagate, dar cine ia un Volvo in loc de Renault e posibil sa stie de ce plateste mai mult pe "aceeasi" masina.
 
Un review nu iti spune nimic despre fiabilitatea in timp a HDD-ului din interior. Nu stiu ce sa zic de NAS, nu ma intereseaza subiectul, dar cand vine vorba de HDD pot spune ca Seagate ramane no-no in continuare.
 
Orice model nou trimis în teste/review-uri este complet neinteresant. Ce poate să testeze? Viteză de transfer, timp de acces, nivel de zgomot, temperatură.

Meh.

Niciunul din parametrii ăștia nu e esențial la un NAS. Acolo unde îmi trebuie viteză, am SSD, mersi frumos.

Însă la NAS mă interesează mai mult dacă un model, o serie sau un brand întreg are un istoric de discuri fiabile sau care pică masiv în timp, după ani de funcționare 24/7. Cine poate testa asta? Cineva care folosește asemenea discuri cu miile, timp de mai mulți ani.

Backblaze.

Ăia care arătau acum câțiva ani cum brandul S avea o rată de picaj destul de liniară, da' care fix la 3 ani o lua vertiginos la vale, fix când se terminase garanția, de parcă erau programate să facă bum.

Ăia care arătau cât de inconsecventă e fiabilitatea discurilor brandului S, unele sunt bine mersi după 5 ani, altele capotează în 6 luni, în condiții identice de exploatare.

Ăia care n-aveau probleme să cumpere discuri consumer-level, fiindcă își făcuseră calculele și ieșeau pe profit dacă luau discuri ieftine și le înlocuiau mai des din cauză de fiabilitate proastă, decât să țină cu dinții de a lua doar brandul cel mai fiabil al momentului. Și foloseau toate mărcile și modelele posibile pentru a putea avea date statistice cu care să-și calculeze riscul.

Păi să mai dai două cepe degerate pe orice revistă sau site care primește câte 1 bucată aleasă pe sprânceană?
 
Ciudat, se tot vorbeste prin targ ca Synology ar fi cu 2-3 clase peste Qnap. Ma intereseaza si pe mine subiectul, as vrea sa cumpar o jucarie de asta, insa sunt indecis.
Despre HDDs cam toate publicatiile astea tech dau Seagate IronWolf ca fiind cele mai bune HDDs pt NAS, iar aici sunt destul de criticate.
Tu văd că ai primit informațiile fix pe dos față de cum sunt în realitate :biggrin:
 
Okay hai sa facem un exercitiu!
  • Luati orice (re) sursa tech in care aveti voi incredere
  • Cautati HDD pt NAS
  • Discutam rezultatele


Adica una e sa fie mentionate Seagate asa la categoria "au mai participat" si alta e sa la marchezi ca "truly outstanding".

PS
..ai vazut tu Neo...!
 
Înainte de a consuma vreo secundă în direcția asta, hai să vedem dacă ar fi o activitate care să producă un rezultat util.

Pentru un produs tocmai lansat, poți măsura rata de picaj după 3 sau 5 ani de exploatare? Nu. Orice fel de calificativ ai da în funcție de mai multe criterii, fiabilitatea va reprezenta exact 0%.

Deci, cu ce mă încălzește că niște articole concluzionează „truly outstanding” despre discurile Seagate, însă asta nu se poate aplica la ce mă interesează pe mine, și anume dacă discurile alea o să țină sau nu? Cu ce mă ajută dacă fac acum un efort să citesc 200 de articole ca să văd câte au zis outstanding, câte au zis fantastic, câte au zis miraculous, dacă niciunul dintre aceste calificative nu este relevant pentru un NAS? E pură pierdere de vreme - sorry, io în jocul ăsta nu mă bag :smile:

Ultimele mele discuri Seagate au fost niște SV35-uri, pentru sisteme de supraveghere video. Nu NAS, care rulează 24/7 dar accesează date doar ocazional; video recordere, care literalmente SCRIU în continuu date, 24/7. MTBF estimat de producător de 1,5 milioane de ore, de 3 ori mai mare decât cel al propriilor discuri pentru NAS. Teoretic, nu există ceva mai reliable de atât pe piață.

Am luat 4 bucăți în august 2012. Și a picat unul în octombrie 2014, schimbat în garanție. Apoi al doilea în decembrie 2015. Ieșit din garanție, am cumpărat unul nou. Apoi a picat și al 3-lea, moment în care am zis fuck this shit, din 4 discuri cumpărate original și folosite foaaaaaaarte lejer vs. cum ar fi trebuit să fie forjate, am avut 25% picaj încă în garanție și 75% picaj în 3 ani jumate. Păi ce căcat de discuri sunt alea? În iunie 2016 am luat 8x HGST-uri, iaca-s 4 ani jumate și n-are niciunul vreo problemă. Seagate-urile stau într-o cutie. Cumperi? :biggrin: Sunt truly outstanding :biggrin: :biggrin:
 
Last edited:
Exact!
Ca Seagate sunt niste prastii, pentru mine e egal cu zero, oricum nu as fi cumparat niciodata si nici nu cred ca am facut-o vreodata.
Totusi ceea ce nu inteleg, e fix hype ul asta din media in ceea ce le priveste! Adica, totusi, nu pot sa cred ca toti neintiatii sau spagarii scriu articole prin sursele astea ingineresti si de la care ai ceva asteptari.
Pe de alta parte nici experienta directa, intr-un forum cu 6 oameni nu e relevanta. Mie de cand sunt, nu mi-a crapat niciun HDD, asta ce inseamna?
 
Mie de cand sunt, nu mi-a crapat niciun HDD, asta ce inseamna?
:biggrin: Am avut de-a lungul anilor mai multe hard disk-uri, interne, externe. Mi-a picat unul, mi se pare că era WD. Am cam avut de toate brandurile, HGST, WD, Seagate etc. Și te oftici un pic să plătești un HGST și să vezi că Seagate-ul ăla vechi, pe care îl ții doar ca al n-șpelea back-up, nu mai pică odată. :biggrin: "Am plătit HGST, de ce nu pică Seagate-ul?" :biggrin:
 
Păi după ce le-o mers buhul de cât de proaste sunt, și a început să se simtă în vânzări, normal că au luat niște măsuri de urgență. Numele seriilor au fost schimbate, culorile au fost schimbate, totul să pară nou și mișto și parfumat. Marketing pur. Inclusiv a gâdila niște influensări cu ceva mocăciuni ca să le spele imaginea un pic. Desigur, nu pe față, dar când îți trimit niște firme hardware și „uită” să-l mai ceară înapoi...

Olivian, ia-ți pisică, pune Seagate-ul pe marginea mesei, și așteaptă :biggrin:
 
Iti spun eu, de la garantie, cum vad lucrurile cu Seagate. Eu nu am vazut avut mai multe Seagate sau mai multe WD, eu am vazut efectiv mii de bucati, plus evident statisticile de RMA. Cea mai mare problema a lor e sensibilitatea la socuri, sunt mult mai sensibile decat WD si chiar si decat Toshiba, care ca o paranteza, la 7200 rpm sunt mai ieftine decat ce are concurenta la 5400 rpm. Am vazut efectiv nenumarate cu zgomote anormale si nu ma refer doar la cele defecte. Nu stiu daca toate problemele lor de fiabilitate sunt legate de acest aspect, poate da, poate nu.
 
Să întreb și eu, că vine vinerea neagră: pentru rețeaua din noua casă aș căuta și eu un NAS care va fi folosit în principal ca server Plex și server Home Assistant. M-am pierdut printre comparațiile dintre Synology și QNAP. Îmi puteți da un sfat?
 
Ca să te pierzi și mai mult, vezi că dacă vrei plex cu filme 4k și subtitrări va trebui să te uiți atent la ce procesor are NAS-ul și ce știe Plex, că plex re-encodează tot filmul la unele tipuri de subtitrări, și e posibil ca unele modele de NAS să nu aibă suficientă putere de procesare.
 
Tu vrei de fapt un player Netflix/Amazon, dar nu ti-ai dat seama inca.
Si cu Alexa, sau cum se cheama big-sister aia...
 
Mulțumesc, am un media player legat la un televizor dumb. Dar nu orice se găsește pe Netflix/Prime/Whatever. Momentan nu am conținut 4k (că nu am dispozitive de redare 4k), dar nu e exclus pe viitor.
 
Pentru 4k si alte aplicatii, nici unul, fa-ti singur ceva dedicat. Dar nu acum, ci atunci cand vei avea pe ce sa rulezi fiindca intre timp tehnologia avanseaza si la anu' e foarte posibil sa se schimbe complet opiniile si sugestiile. ARM-urile actuale sunt bune pentru o singura chestie si cam atat. Sau ia-ti un nas si un player dedicat pentru 4k, probabil eu asa as opta daca le-as lua diferit.

Pentru home assistant exista deja cele de la Amazon si Google, destul de bunicele si relativ ok la conectarea cu alte dispozitive (gen becuri din ikea sau aspirator Xiaomi ). M-am tot ferit si eu de ele fiindca mi s-au parut mofturi pana am primit pe Alexa cadou, apoi am luat un Nest hub pentru comparatie, cam la fel dar fiecare cu avantaje diferite. Ma simt ca un lord cand ii ordon Alexei sa stinga becurile sau sa aprinda doar lampa la ce intensitate vrea muschii mei. Alexa refuza din ceva motive sa porneasca aspiratorul, Nest hubul in schimb se intelege bine cu el. Nu cu numele ce i l-am dat eu, ca nu l-a inteles (nici lui nu-i plac ungurii :angel: ) dar l-am rebotezat in John si totul e ok. Acum planuiesc sa iau inca un echo mic, d'ala doar cu difuzor, pentru bucatarie fiindca ar fi mai aproape decat cel din living si mai usor de ascultat sau dat comenzi.

Planul pe viitor e sa iau cate un d'asta pentru fiecare camera, fiind wireless (doar alimentare) e usor de pus/mutat, si e fain ca pot comanda tot felul de chestii inclusiv becurile. Am observat ca asa cam dispare nevoie de intins fire peste tot, inclusiv la dispozitivele comandate, ceea ce e bine.
 
Ceea ce mă nemulțumește la hub-urile Google și Alexa este că sunt permanent legate la rețea: date personale și delay. Este și Hubitat Elevation, ca soluție de hub local, și desigur Home Assistant și altele ca el.
 
Home assistant poate fi si on cloud, dar eu nu am vazut nimic despre comenzi vocale. Dar desigur pot gresi, abia de o saptamana sap.
 
Că tot era vorba pe topicul de hdd-uri de stocare: vedeți că au început să intre și NAS-urile în segmentul de data domain, care e o chestie tipică de enterprise storage (acolo cu niște hardware mult mai serios și $$$$$). În esență, scula face data deduplication la nivel de bloc de date, și cu asta reduce din redundanța (surprinzător de mare a) datelor. Ca urmare, pe discuri puține de capacitate nu prea mare poți înghesui mai multe date cu oleacă de putere computațională. Să tot fie vreo juma de an de când opțiunea a aterizat la mine pe QNAP... N-am activat-o dar mno, dacă merge pe un NAS vechi de câțiva ani, poate mai scutește de la cumpărat HDD-uri prea multe.
 
Back
Top