Soluţie NAS pentru acasă

Marturisesc ca am experienta practica doar cu OneDrive si GDrive si niciodata nu s-a intamplat sa am cea mai mica suspiciune de acces extern (neautentificat explicit de mine) la datele mele. Dar ma rog, probabil ca nu inteleg eu suficient securizarea accesului la aceste platforme...
 
Securizat inseamna ca eu n-am acces la datele tale, nu ca orice entiate publica nu are.
 
In afara de NSA / CIA / FBI si alte organizatii guvernamentale din SUA care au dreptul sa isi bage nasul unde considera de cuviinta, ce entitati PUBLICE au acces la datele mele?
 
Am mai auzit cazuri cand Microsoft/ Box/ Gdrive/și alții / s-au trezit sa stearga din fisiere, că nu-ș ce le-a cașunat. NU știu dacă e folclor sau chiar real.
Sau daca le-a crapat ceva pe acolo, li s-a cam rupt lor de fișierele tale pierdute, că-s acoperiti cu sute de disclaimers!
Eu mai mult de asta nu aș apela la cloud, decât problemele de privacy.
 
Pai cloud storage este folosit doar pentru redundanta, nu e locatia unica de stocare. Sansele sa pice asteroidul pe datacenter-ul Microsoft/Google/Amazon/etc si tie sa iti pice in acelasi timp HDD-ul de pe care se face sincronizarea (si care are deja copia acelor date) tinde vertiginos spre zero.

Ma rog, mie mi se pare asta o solutie de luat in seama, daca trecem peste paranoia cu guvernul SUA care este interesat de filmuletele tale "barely legal" sau alte cacaturi din astea. Evident, pentru a elimina si suspiciunile astea se poate face arhiva / volum criptat pe n-spe mii de biti.
 
Pentru lucru am folosit la un moment dat gdrive pentru share de documente si a fost totul ok pana cand cineva a avut probleme cu hdd-ul si a inceput sa corupa acele fisiere iar gdrive le sincroniza crezand ca au fost modificate, sincronizand apoi la toata lumea local, asa ca n-a mai fost o solutie buna. Dar interesant cum unul a corupt un document pentru toata lumea.
 
gdrive nu e un sistem de backup complet, deci nu e de folosit pentru chestii care sunt mai critice decat nimic.
Altfel ar avea backup incremental, version history si multe alte facilitati, dar ... e gratis.
 
Nu inteleg ce vrei sa zici, la mine are version history out of the box:

1595528076777.png
 
Cand ai un document shared intre ˜50 de insi, modificat cel putin o data pe zi, stai si sapa in versiuni sa vezi cand a aparut problema. In cazul meu unele documente n-au putut fi recuperate, probabil ca history-ul ala n-a fost suficient.

Anyway, personal gdrive e doar pentru chestii lejere si mici ca dimensiune si care nu sunt strict private...chiar si daca acel "privat"in zilele noastre cu siguranta nu e complet adevarat.

Curand am luat un WD Red de 8TB si cred ca mai urmeaza unul, HGST echivalent n-am gasit decat refurbished si parca nu ma incanta (vanzatorul nici macar nu spune ca e refurbished, asta au zis clientii care au vazut dupa ce au cumparat). Apoi care ma gandesc sa schimb actuala DS380B pe fratele ATX SilverStone CS380B, ITX a fost bun o perioada dar acum am un sistem vechi Intel C2D si vreo 16GB ram care se miscsa mult mai bine decat ASRock N3150-ITX cu Celeronul integrat.
 
Last edited:
Arata bine SilverStone CS380B, nu stiam de carcasa asta. O alternativa interesanta este si Fractal Design Node 804, suporta tot 8 (+2) HDD de 3.5 cu placa de baza in format Micro ATX.

SilverStone DS380B am avut si mi se parea ca vibra cam tare tabla iar airflow-ul era destul de prost, discurile se cam incalzeau. Ma rog, este totusi o carcasa OK asa ca poate e interesanta si schimbarea placii de baza AsRock cu una din zilele noastre (gen SuperMicro X10SDV-TLN4F).
 
Intr-adevar la temperaturi nu sta foarte bine, ocazional unele hdd-uri se duc in 60 grade cand sunt foiosite insa asta e sacrificiul pe care-l faci, inauntru nu prea mai e loc nici pentru un tantar. Node804 ar fi o varianta dar accesul la hdd-uri e greoi, am avut experienta anterioara si nu mai vreau decat carcasa cu hot swap. Cred ca voi folosi actualul sistem ITX doar pentru backup, pornit o data pe luna, backup, apoi poweroff pana la urmatorul backup, in felul asta ce e backup nu merge 24din24 si mai ales nu in aceeasi carcasa.
 
Eu am vreo 10 cel puțin. Inclusiv două moarte, mai vechi. Nici un stres, că-s backed up suficient de bine.
 
Eu nu mai iau niciodată Seagate. Dar mi-a murit subit și un WD Red 4TB, măcar de pe Seagate am mai recuperat ceva, ăsta s-a dus de tot și foarte brusc și n-am mai scos nimic de pe el :biggrin:

drives august 2020.PNG
 
Băăă, mi-a murit un Seagate. :smile:
Clickăie şi se opreşte alimentarea în 2 secunde. La marele fix, înainte cu o zi-două umblasem la cablurile de alimentare. Also...

Băăă, azi mi s-a făcut RAW un WD50EZRX după ce l-am scos din cutie, fiind un WD Elements la origine. WTF FFS BBQ!
 
Back
Top