Soluţie NAS pentru acasă

Cât timp ai un volum relativ mic de date, atunci clar e mai convenabil într-un cloud storage. Dar când deja se adună niște TB, costul începe să nu mai fie chiar neglijabil, și începe să doară timpul în care datele alea ajung în cloud sau înapoi.

Caz în care poate ar fi interesantă o opțiune de „cloud” storage al unora cu echipamente proprii în datacentere românești. Nu-s multe, nici operatorii direcți nu-s atât de mulți (vs. cohorta de reselleri), dar măcar din București ai peering la rețeaua metropolitană și atunci chiar merge de zbârnâie. De exemplu, la XServers unde avem noi hostingul, cloud storage e 8€/TB, cu abonamente între 1 și 4 TB, cu trafic nelimitat, și din câte văd are funcții ca un NAS mai șmecher (photo gallery, calendar, etc.).

Eu am un abonament Google One de 100 GB, partajat cu încă 5 membri din familie la 20$/an. Ăsta e pentru toate echipamentele noastre Android, care își sincronizează setările, mailurile, contactele, fotografiile și filmele în Drive-ul fiecăruia. Când fiecare și-a atins limita de 15 GB sau cât e acum gratis, încep să consume din cei 100 GB din abonamentul meu. E o opțiune foarte la îndemână fiindcă așa am putut seta fiecare telefon să facă backup la poze de câte ori e conectat la un WiFi, și la calitatea originală (care se contorizează în spațiul consumat, spre deosebire de varianta cu optimizare a calității care e gratis nelimitat). Nu am nevoie de nici un fel de client de sincronizare separat, face Android totul singur, și mai ales cu părinții nu mai am vreo grijă că o să plângă după cine știe ce poze în caz că li se bușește telefonul. Mamei, cel puțin, i-am schimbat câteva telefoane până acum, și instalarea noului telefon a însemnat doar conectarea la WiFi și autentificarea cu contul Google, în rest au venit toate aplicațiile și setările și datele singure pe el. Mai ușor de atât nu se poate.

Dar pentru câțiva TB de poze și filme proprii, NAS-ul e baza, inclusiv să urc în el toate imaginile raw din camera foto, și apoi să le editez din Lightroom cu un disc mapat în rețea.
 
Eu nu am familie cu care sa impart spatiu de stocare si nici nu as tine un NAS pornit pentru asta, probabil o sa pun un disc in dulap conectat la nevoie pe un dock USB3 si gata. Cred ca varianta mai low end decat asta nu prea exista :smile:
 
Am ajuns deja cam la 20 de HDD-uri in dulap[...]
Hai si cu poza, deci cloud storage profesional si ieftin. :biggrin:
In total 6 HDD-uri desktop si 16 laptop, peste 20 TB in total, posibil spre 25 insa nu am calculat niciodata.
Pentru cele laptop am 2 adaptoare USB 3.0 (vizibile partial si in poza) iar pentru cele desktop am rack-uri SATA direct in sloturile 5.25" de pe cele 2 PC-uri care ma intereseaza.

P.S. Bateriile ajuta la self-destruct in caz de nevoie. :goofy:
 

Attachments

  • backup.jpg
    backup.jpg
    141.9 KB · Views: 44
Sunt doar plăcile, cu SFP+ fără media convertoare (de orice fel). Încă aleg între RJ45 și fibră; ideea e că media convertoarele de fibră sunt de 2+ ori mai ieftine decât RJ45.
 
Si consumul pe fibra de cateva ori mai mic decat pe cablu. Nu stiu cat se incing placile astea cu media converters pentru UTP, dar stiu ca placile de retea cu porturi RJ-45 au consumuri gen 15W si radiatoare cat casa, cele echivalente cu fibra au 4-5W si merg si fara radiatoare.

Cat au costat? Ai destule PCIe lanes disponibile? Presupun ca nu le pui pe cate un Threadripper fiecare.

Btw, nu e nici o complicatie daca foloseste Twinax, e si mai ieftin si mai simplu din toate variantele.
 
Cam $25 pe ebay. PCIe lanes sunt în ce vreau să le folosesc, că n-am placă video. Twinax nu merge, că va trebui să intre cablul pe o țeavă un piiic mai mică decât SFP+. Pe de altă parte, e mai ușor de mufat UTP...
 
Da, m-am uitat la plăci 10G dar chiar n-am găsit ceva relativ ieftin. La Planet alea prețul variază între 500 și 900 de lei.
 
Sunt doar plăcile, cu SFP+ fără media convertoare (de orice fel). Încă aleg între RJ45 și fibră; ideea e că media convertoarele de fibră sunt de 2+ ori mai ieftine decât RJ45.
Dacă n-ai ales încă, vezi ce oferă și fs.com (în caz că nu știai de ei). Nu am luat nimic de-acolo, dar cam toată lumea îi laudă.
 
Merci, nu știam de ei! Văd că e interesantă oferta.

În altă ordine de idei, am pornit Mellanox-urile (fără adaptoare momentan) și merg. Nu știu cât consumă, da' radiatoarele (care nu-s extraordinar de mici) au ajuns în vreo oră pe la 60 de grade (fără răcire activă pe lângă ele). Vor avea nevoie de un pic de ventilație pe-acolo.
 
Bine, din ce vad nici Melanoxurile nu sunt printre ultimele generatii, dar pretul compenseaza micile neajunsuri.
 
Unul din sisteme e PCIe 2.x, n-am văzut avantajul ConnectX 3 sau altor chestii care au PCIe 3.x (oricum ConnectX 2 e pe 8x, probabil ca să funcționeze ok și pe PCIe 1.x).

Am comandat niște adaptoare de $15 șî un cablu de la FS. Vedem când ajung cum sunt.
 
Status update: RAID-ul se resincronizează, cu MB-ul vechi. Doar că pe MB-ul ăsta nu am două PCIe-uri mari, așa că nu încape Mellanox-ul. Vedem când se termină resincronizarea și mut datele, probabil trec pe alt controller - IBM M5015.

Am uitat să conectez ventilatoarele de lângă HDD-uri. Probabil o să înlocuiesc ventilatorul de pe CPU cu cel de 20, ca să acopere și controller-ul și Mellanox-ul. CPU-ul oricum nu prea trece de 40 de grade (i7 low power).

13602
 
Back
Top