Soluţie NAS pentru acasă

Totusi, daca vrei securitate, criptezi tu acasa ce e de criptat si dupa aia le urci in cloud. Asta daca vrei musai backup in cloud. In rest, WD Red chiar erau ieftine (cand am luat ultima oara) si ocupa f. putin loc in dulap sau intr-un sistem de backup + WOL (deci economie de curent).
 
WD Red: 10 TB, 350 de euro bucata, 1050 de euro 3 bucati pentru RAID 5, presupunand ca refolosesc o placa de baza si un procesor mai vechi, cu memorie si sursa.

Pot sa criptez acasa ce e de criptat, dar fisier cu fisier, folder cu folder? Nu pot sa pun un fisier de X TB acolo, daca vreodata am nevoie de ceva trebuie sa descarc tot si nu am unde. Fisier cu fisier, sunt zeci de mii de fisiere sau mai mult. Folder cu folder, unele au peste 100 GB. De-aia ma intereseaza daca e buna de ceva criptarea lor, nu mi-as cripta acasa niste filme adunate cu greu dar care nu sunt tocmai secrete (existenta lor ar fi singura chestie privata). Chestiile cu adevarat private nu am la ce sa le pun in cloud si nici nu sunt asa multe.
 
Ce vrei să faci mai exact? Backblaze are două opțiuni utilizabile acum (până acum avea una):
  • backup ($5 pentru spațiu nelimitat)
  • cloud storage ($600/an pentru 10TB + $0.01 per GB downloadat)

Soluția de backup e ok, dar accesul la date nu e chiar ușor (e pe ideea de backup restore și ceva sharing de fișiere; și nu știu dacă mai e valabil, dar la accesarea de pe telefon de ex. aveau o limitare de 30MB/fișier). Ca soluție de backup e ok, dar tot trebuie să ai o copie locală ca să accesezi cât de cât rapid (din câte știu au mai avut și probleme de availability, adică faci cererea de restore backup și se rezolvă după câteva ore).

Nu prea ai cum să evaluezi criptarea pentru vreun serviciu de genul ăsta, nu e nimic open source sau auditat extern; și dacă ai cheia ta privată, nu poți garanta în vreun fel că nu o să o trimită pe server aplicația de backup. Iar dacă o ții local, trebuie să ai grijă separat de backup-ul ei.
 
Storage pentru backup :biggrin: Daca in aia $5 e spatiu nelimitat, vreau sa tin o copie la ei pentru 6-8 TB pe care sa o accesez doar daca imi pica HDD-ul din dulap. In aia 6-8 TB ar fi teoretic doar filme, unele inregistrate de mine (camera video, telefon) si altele din diverse locuri (gen trainings, filmele de pe DVD trecute pe HDD).

Nu imi trebuie backup zilnic, poate nu o sa fac vreodata restore. Daca mie imi trebuie pentru redundanta vreo 2-3 HDD, vreau sa tin doar unul si redundanta sa fie la ei. Backup la backup :smile:
 
Sansele sa dispara Backblaze de pe piata sunt MULT mai mari decat sa-ti crape un HDD. Dar daca storage-ul ala e undeva pe fundul oceanului sau pe Luna, da, merita folosit. In ideea ca filmele tale vor supravietui unui razboi atomic total. :smile:
 
Eu zic că e bună, doar ți-am înșirat problemele. Dacă dormi mai bine noaptea știind că ai fișierele undeva, e ok. Eu am cotizat câțiva ani la Crashplan (mai ieftini decât backblaze), după care au desființat planul pentru home users (o variantă a ce zice Quark, acum backup-ul e minim $10/device, înainte era $3/user). Și atunci am trecut la offsite backups pe un HP microserver pus la ai mei + VPN + Resilio Sync.
 
Daca backup e ceea ce vrei atunci ar merge Duplicati + Amazon S3. Duplicati pentru ca stie sa faca criptarea local, la amazon ar ajunge ceva de genul:

13534
 
Amu daca vrea sa faca backup la tot pr0nul pe care il are ... Si pe deasupra sa il si cripteze :smile:

le. pentru 10TB utili nu ii trebuie 3 HDD-uri de 10TB ci de 5, deci calculele pentru NAS se schimba putin
 
Pentru 10 TB util cu un fill rate de mai putin de 80% (recomandat de mai multi) si cu 1 TB definit zecimal, nu binar, trebuie discuri de minim 6 TB, preferabil de 8 TB ca sa ramana si spatiu pentru crestere daca tot ar fi un NAS local. Inseamna doar 600 de euro (6 TB) sau 750 de euro (8TB). In comparatia cu $60/an la Backblaze, adica $360-$480, e clar ca Backblaze iesea mai ieftin decat 3 discuri de 6 TB, mai ales daca mai pun si mb+CPU+RAM+sursa + curent la socoteala. Eventual si UPS, port de retea. Se aduna.
Si ceva mentenanta, ca anual trebuie scos praful si curatate ventilatoarele. Si cand ma mut nu pot sa il car dupa mine. Un HDD pot, dar un NAS nu pot.

Nu vad vreo solutie foarte simpla, mai cuget.
 
Sansele sa dispara Backblaze de pe piata sunt MULT mai mari decat sa-ti crape un HDD. Dar daca storage-ul ala e undeva pe fundul oceanului sau pe Luna, da, merita folosit. In ideea ca filmele tale vor supravietui unui razboi atomic total. :smile:

Așa ziceam și eu până să-mi moară un WD Red de 4TB care a luat cu el toate datele. Noroc că nu era nimic foarte important :biggrin:
 
În desktop. Sunt HDDuri pentru utilizare în NASuri, special optimizate pentru funcționare îndelungată, deci nu merge justificarea cu "au obosit platanele". Avea mai puțin de 2 ani, a fost înlocuit de Amazon, nici nu a trebuit să fac RMA la WD. Nu, nu se scria zilnic pe el, poate odată pe lună ceva transferuri.
 
Mai sunt și alte instrumente care ținute nefolosite sunt mai safe, nu înseamnă că nu se pot usca + pica brusc când te hotărăști să dai pânza de păianjen de pe ele :smile:

Iar citim pe diagonală. Bravo.

Edit: să nu ne înțelegem greșit, backup on și offsite pe mediu deconectat de la curent trebuie și ăla. De aia există medii optice, de exemplu.
 
Am ajuns deja cam la 20 de HDD-uri in dulap, majoritatea de laptop, cateva de desktop; doar unul singur a crapat cand l-am bagat, experienta dupa care am renuntat la hot-plug si opresc calculatorul inainte de a le baga in rack; din cele de laptop, folosite cu adaptor USB 3.0 nu a crapat niciodata nici unul, cel mai vechi are scris anul 2009 pe el. Ah iar cel care a picat a fost si in desktop cativa ani inainte de a fi scos la pensie, marea majoritate nu au trecut prin aceasta experienta. Eu sunt sigur ca doar o calamitate gen cazut blocul de la cutremur, ars blocul de la incendiu, bombardament, deci doar chestii de genul asta ar duce la pierderea masiva a datelor.

P.S. De ce am atatea HDD-uri de laptop? Pai majoritatea mi-au ramas dupa upgrades la SSD, facute pentru diversi amici, frati, rude, etc... doar anul asta m-am ales cu doua bucati, 1TB+750GB. :smile: Momentan 3 din ele sunt complet nefolosite, dar le vine si lor randul.
 
O chestie pe care NAS-ul o face automat (sau vreun OS linux, la comandă, pentru discuri în desktop) este disk scrubbing. Încă nu știu ca vreun Windows să facă asta, pur și simplu Windows presupune că datele de pe un disc rămân acolo pe termen nedefinit și face "oops, error reading from media, would you like to format this drive" abia când vrei să le accesezi. NAS-ul meu, când e pornit, face săptămânal un SMART short drive test de câteva minute, lunar un SMART long drive test care durează câteva ore, și lunar un disk scrubbing pentru a verifica dacă toate datele sunt citibile.

Deși cloud storage/backup e mai competitiv la preț, depinde de două chestii: 1) viteza și timpul necesar transferului de date de volum mare (voi poate aveți gigabit internet acasă, io nu, iar unii provideri au capping la volumul de date transferat pe zi în abonamentele ieftine), și 2) durerea de cap cu criptarea datelor la nivel de fișier. Altfel e minunat, relativ ieftin, accesibil de oriunde, nu mai e riscul tău cu picajul discurilor.

Personal rămân mulțumit de NAS-ul local, care nu are cele 2 probleme de mai sus. Accesul e întotdeauna gigabit și fără limite, iar de criptare pentru privacy nu am nevoie (sau o pot rezolva cu fișiere TrueCrypt/VeraCrypt, că oricum latența și viteza montării în LAN nu deranjează).

Daaarrrrrr, un NAS de genul are sens atunci când ai unul ce acoperă riscurile picajului discurilor într-un mod decent. 3 discuri externe într-un RAID5 e o soluție de toată mizeria, cu părere de rău trebuie s-o spun. E așa, bare minimum, un "las' că merge și așa", da' totuși cu șanse destule să plângi în pumni după datele alea. Este o variantă acceptabilă exclusiv pentru date pe care nu te deranjează deloc dacă le pierzi, caz în care e pertinentă întrebarea de ce te mai complici cu un RAID5 oricum.

De-aia am înghițit în sec și am dat o poală de bani pe un NAS cu 8 discuri în RAID6. Dar riscul e mai mic, și așa am volum mare de stocare pentru toată familia, și pot face inclusiv snapshots pentru a avea versiuni incrementale ale fișierelor (dacă NAS-ul ar fi spațiu de lucru curent, ceea ce pentru acasă nu e cazul). Acum NAS-ul în sine e single point of failure evident, dar discurile pot fi montate în orice sistem PC (care să permită 8 discuri pe SATA, sau scot de la naftalină controllerul HP P410 pe PCIe configurat în JBOD) și datele accesate din linux.

Poate era mai inteligent să diferențiez între un volum mic de date critice, care să aibă o strategie de backup foarte risk-controlled (probabil cloud-based), și date în volum mare dar valoare redusă, pe care să mă simt confortabil să le pun pe discuri amovibile păstrate în dulap. Dar comoditatea costă :biggrin:
 
Daca ai volum mare de stocat si eventual partajat, costurile unui NAS local incep sa aibe sens. Daca ai nevoie de datele alea frecvent si la viteze accesibile (Gigabit, nu 1 MB/sec), are sens. Daca ai multe chestii care inseamna multe discuri, RAID6 are sens. Dar asta e ca aia cu "mai bine sa fii bogat, sanatos si frumos decat sarac, bolnav si urat", pentru mine un NAS in RAID6 ar fi o fudulie pe care nu as putea-o justifica. Fiecare cu nevoile lui, fiecaruia dupa cum ii da partidul.
 
Back
Top