Soluţie NAS pentru acasă

Am avut DS210J, si s-a intamplat sa nu am hdd-uri compatibile. La ei pe site, pentru fiecare model de NAS au lista de device-uri compatibile, la mine s-a intamplat sa nu mearga cu hdd-urile ce le aveam, asa ca a trebuit sa iau ceva din lista lor.
 
Neo - nu-mi dau seama daca trollezi dar daca o faci sa stii ca iti iese foarte bine :wink:

Ai vrut custom build ti-am dat custom build. Ai vrut memorie multa ti-am dat memorie multa. Ai vrut non-ECC (unii zic ca meoriile ECC sunt absolut necesare, pe tine nu vad cu ce te incurca dar ma rog) ti-am dat o placa ce suporta si memorii non-ECC. Vrei si RAID hardware pe un sistem care va face RAID software, OK, o accept si pe asta desi nu o inteleg. Vrei controller dedicat desi ai suficiente porturi SATA pe placa de baza - OK, din nou nu inteleg de ce vrei asta dar se poate daca tii musai.

Te hotarasti de fapt ce vrei sau discutam de dragul discutiei ca nimic nu se potriveste pe cerintele tale super-uber-mega speciale? Daca vrei un NAS care sa poata fi folosit pentru stocare dar pe care simultan sa te poti juca si eventual sa faca si network rendering si cafea mat tem ca nu s-a inventat inca.
 
Scuze, am scris de ZFS, deci trebuie ECC. Nu am menționat că vreau non-ECC nicăieri.

Am zis că vreau controller hardware, nu că vreau musai hardware RAID - RAID-ul de 2x SSD este pentru SO în sine și atât. Vreau controller dedicat pentru că s-a mai discutat ce se întâmplă cu porturile SATA de pe plăcile de bază când începi să le încarci - încep să dea rateuri.

Nu discutăm de dragul discuției, dar NAS care face stocare și network rendering în același timp se poate. Cafeaua mi-o fac singur :smile:
 
Citatul meu:
Ok, deci caut componente momentan.

Mă uit cu interesa la un QNAP TS-853A, doar adăugat câte 1-2 HDDuri în fiecare lună și zic că am aranjat. Dar nu ZFS, nu DDR ECC, crapă ceva sigur trag ponoasele.
Traducere: QNAP TS-853A nu știe ZFS (pentru că nu poți instala custom OS pe el decât ca VM și un VM de FreeNAS cu acces la discurile locale este să te scarpini cu mâna dreaptă în urechea stângă) și nu suportă DDR ECC. Nu-mi place.

Caut să asamblez un sistem pe care să pun ce doresc (FreeNAS + ZFS), dar nu găsesc o carcasă suficient de micuță care să aibă suficient de multă putere de procesare. Că dacă o fac, vreau ceva minim quad core, 64GB+ RAM șamd (pentru virtualizare, network rendering șamd). Ceva sugestii pentru configurații? Să zicem că astea ar fi cerințele, pe lângă 2x SSD 256GB RAID hardware pentru boot disk și un controller PCIe gen LSI-9211i (sau echivalent). Mulțumesc.
Traducere: dacă renunț la ideea de NAS "din comerț", asamblez un sistem pe care pot instala FreeNAS și unde pot folosi ZFS, ceea ce automat înseamnă că ar avea nevoie de ECC DDR. Scuze aici, poate părea neclar din exprimarea mea :smile:
 
OK, ca sa recapitulam, ce nu-ti place la:
- carcasa Fractal Design Node 804
- sursa Seasonic 360W 80PLUS Gold SSR-360GP
- placa de baza ASRock X99M Extreme4 - suporta DDR4 non-ECC cat si ECC un-buffered sau RDIMM (pentru ECC ai nevoie de Xeon ca CPU)
 
- carcasa este prea cub. Cuburile au probleme în a le găsi un loc pentru că sunt greu de integrat în peisaj. Chiar și-n dulap de-l pun tot este prea mult spațiu. Este mișto că are 8 sloturi de HDD, nu-mi place cum sunt puse (nu ai șansa să faci hot swap și nici dacă scoți cages nu are bays de 5.25 externe în care să zicem poți pune HDDuri cu adaptoare cu hotswap;
- sursa e ok, nu am probleme cu ea;
- placa de bază acum am văzut că suportă și ECC, Xeon-ul nu este problema. Dar un kit cu module de 16GB este mult prea scump momentan (încep de la £800); DDR3 kit de 4x16GB este pe la 410, ceea ce-i acceptabil. Dar DDR3 8x8 kit este 290£, ceea ce deja arată ca fiind un deal foarte bun.

Nu sunt idealist (de ceva timp). Dacă trebuie o placă de bază eATX și un full tower nu mă deranjează.

Ideea este că decât să dau o groază de bani pe RAM de densitate foarte mare (mie mi-au crăpat până acum două kituri de GSKill 8x8GB, ai idee cât ia să testezi 8 sticks de 8GB? Mhm, mult :smile:), aș prefera să iau așa ceva și s-o dotez cu RAM mai puțin dens (procesoarele nu sunt o problemă).
 
OK, spune asa, uita-te atunci la varinata asta:
- Lian-Li PC-A17 (sau orice alta carcasa cu 9 bay-uri de 5.25")
- 3 x RaidSonic IB-555SSK (in care intra 15 HDD-uri de 3.5", hot swappable)

La asta adaugi ce placa de baza iti place cu ce procesor vrei, ca nu mai ai restrictii la dimensiune. Vezi doar ca placile de baza cu Xeon 2011 v1/v2 merg cu DDR3 ECC (mai ieftine) pe cand cele v3/v4 merg cu DDR4 (ceva mai scumpe) - alegi ce-ti place in functie de buget si preferinte. Parerea mea e ca 128GB RAM (hai 256 GB daca vrei si ZFS cu deduplication pentru cantitati mari de date) e mai mult decat suficient pentru orice scenariu normal de home use.

Problem solved!
 
  • Like
Reactions: Neo
Ambele-s discontinued de ceva timp (lian li-ul de vreo 10 ani); nu prea am mai văzut carcase cu bay-uri multe 5.25.
 
Ma rog, ideea ramane valabila - carcasa cu cat mai multe bay-uri de 5.25 si un rack adaptor 5in3 (am gasit SilverStone SST-FS305B dar mai sunt si altele)
 
Ambele-s discontinued de ceva timp (lian li-ul de vreo 10 ani); nu prea am mai văzut carcase cu bay-uri multe 5.25.
Sigur găsesc ceva pe ebay, până la urmă este o bucată de metal, nimic serios ce se poate deteriora în timp. Lian Li-ul meu are cam tot pe atâția ani :smile:
 
N-am citit în detaliu că-s cu niște oameni la masă :biggrin: dar am o carcasă Antec NSK6580 parcă la vânzare de un an, cu sursă Seasonic, n-o vrea nimeni? 5 bay-uri interne de 3,5, parcă 4 sau 3 externe de 5,25.
 
Ce se întâmplă când pui un SSD în locul unui HDD pe care rulează multe mașini virtuale care fac multe chestii

diskstats_latency-day.png
 
Back
Top