Soluţie NAS pentru acasă

Pool-ul se pate extinde prin devs, dar RAID-ul e implementat la nivel de devs. Adică dacă pornești cu un mirror cu 2 HDD-uri (pool = 1 dev = mirror(2 hdd-uri)), și pe urmă mai cumperi două, singura soluție e să mai adaugi un dev cu discurile noi în mirror (pool = 2 dev = mirror(2 hdd-uri) + mirror(2 hdd-uri)), pentru că nu poți să upgradezi un mirrored dev la un RAID-Z. Soluția de upgrade în timp la un dev cu RAID-Z(1,2,3) e să faci un array inițial din orice discuri ai prin casă (spațiu util = min(dimensiune hdd-uri)*(n-1,2,3)) și pe urmă să înlocuiești pe rând cel mai mic HDD cu ce HDD-uri dorești; vei avea spațiu pierdut pe HDD-urile mari până reușești să le aduci pe toate la aceeași dimensiune.

Citește Slideshow explaining VDev, zpool, ZIL and L2ARC for noobs! înainte să te joci cu date reale. Paragrafe utile:
Hard drive(s) goes inside VDevs.
Vdevs go inside zpools.
Zpools store your data.
Disk failure isn’t the concern with ZFS. Vdev failure is! Keep the VDevs healthy and your data is safe

You cannot add more hard drives to a VDev once it is created
If any VDev in a zpool is failed, you will lose the entire zpool with no chance of partial recovery

Once you add a VDev to a zpool it cannot be removed for any reason. Even if you “just” added it because of a typo at the command line or a mistake in the UI

FreeNAS works great in a virtual machine such as VMWare ESXi, VMWare Workstation and VirtualBox if you want to experiment without dedicating hardware. Do not trust these with real data however! Please do not run FreeNAS in production as a Virtual Machine!

ZFS has very few “recovery tools” unlike many other file systems. For this reason, backups are very important. If the zpool becomes unmountable and cannot be repaired there are no easy software tools or reasonably priced recovery specialists you can use to recover your data. This is because ZFS is enterprise-class software, and no enterprise would waste their time with recovery tools or data recovery specialists. They would simply recover from a known good backup or mirror server.
 
  • Like
Reactions: Neo
Eu înțelesesem că adaugi 1a+1b de exemplu apoi mai poți adăuga 1c+1d, dar 1a va fi mirrored de 1b și 1c va fi mirrored de 1d și spațiul total va fi min (1a, 1b) + min (1c, 1d), amidoinitrite?

Nu prea-mi vine să mă joc cu ce-am prin casă, am avut tentative dar am lăsat-o moartă (---timp :frown:), cel puțin nu după ce pun date reale pe-acolo, dar o să experimentez înainte să implementez soluția, m-am ars de foarte multe ori (din fericire nu cu stocarea datelor importante pentru că-s ca un raton nevrotic cu ce-i esențial). Oricum se pare că HDDurile pe care le am deja vor rămâne în PCul principal și voi face deployment cu două noi nouțe, cel mai probabil luna viitoare pentru că septembrie a fost luna cu bday și sticle fără număr și da :biggrin:
 
Orice disc sau set de discuri e bagat intr-un vdev care are redundanta gen mirror sau raid-zx. Nu poti migra sau transforma din mers nici un fel de vdev, singura exceptie este daca ai un vdev cu discuri de o dimensiune si le schimbi pe rand, unul cate unul + astepti rescrierea la o dimensiune mai mare atunci cand ai terminat cu ultimul disc vdev va avea dimensiunea mai mare. Altfel o data create asa raman, nu poti migra nici de la raid-z1 la raid-z2, de pilda. Deci e absolut obligatoriu sa planifici din start ce vrei sa faci sau sa migrezi prin copiere de pe un vdev pe altul, cum am facut eu de vreo 2 ori deja si ia zile intregi chestia asta, presupunand ca ai si discuri de manevra.

Inca o chestie foarte importanta, citat dintr-un material scris parca de unul din adminii de pe FreeNAS: zfs e folosit in general in modul enterprise level, iar astia in caz de probleme intotdeauna restaureaza din backup, nu repara sau recupereaza date; asta inseamna ca fiind o piata specializata si fara cerere, nu exista unelte de recuperare de date. E storage si e suficient de sigur si de fiabil, dar cand pica ai pierdut tot. De-aia se recomanda minim raid-z2, controller bun, sursa buna si chiar si atunci, backup la ce e important. Ne jucam noi de-a zfs acasa, dar stim ce facem si ce riscuri ne asumam.

Eu înțelesesem că adaugi 1a+1b de exemplu apoi mai poți adăuga 1c+1d, dar 1a va fi mirrored de 1b și 1c va fi mirrored de 1d și spațiul total va fi min (1a, 1b) + min (1c, 1d), amidoinitrite?
Da, daca faci un zdev 1ab si apoi unul 1cd vei avea initial un zpool care are doar zdev 1ab si capacitatea acestuia si apoi adaugi zdev 1cd cu capacitatea acestuia. E ca si cum ai face un span din zdev-uri. BAD IDEA.
 
Last edited:
Well, shit, back to the drawing board then. O să iau sistemul și-o să mă joc cu Linux până adun HDDurile necesare și abia apoi o să migrez. Problema o să fie doar discurile "de manevră", meh meh meh.

WTB tape backup. O să caut ceva blurays RW de 100GB pentru rolling backups /o\
 
Pai 6 discuri pentru un raid-z3 de start costa mai putin decat restul sistemului. 110 lire bucata ==> 660 lire. Placa + RAM + CPU ==> 226 + 280 + 240 = 746 lire. Da, sa scoti 1400 de lire deodata din buzunar ustura, dar sa scoti 750 si sa te uiti lung tot ustura. Daca pui inca 260 pentru UPS compari 1000+ de lire cu doar 660 pentru discuri.
 
Ne jucam noi de-a zfs acasa, dar stim ce facem si ce riscuri ne asumam.
Eu de-aia am ales mirror NTFS, pentru că e mult mai simplă recuperarea la nevoie. N-are copy on write și scrubs dar are chkdsk și tone de tool-uri 3rd party care pot recupera date. Oricum, cel mai mare downside mi se pare faptul că nu mai poți scoate zdevs, adică o migrare înseamnă HDD-uri mai mari sau hardware de manevră (hdd-uri, posibil controllere, până la alt PC). Momentan n-am umplut un mirror de 4TB cu date importante, așa că poate să stea acolo.

Neo: Fii atent la ce zice Adi, că nu dă prea multe detalii dar e important: 6 discuri raidz3 îți dau exact la fel de mult storage ca ideea ta (3*2 discuri mirrored) dar protecție mult mai bună. Într-un raidz3 îți "permiți" să pierzi oricare 3 HDD-uri și pool-ul e încă funcțional; cu 3 mirrors, îți permiți să pierzi 3 HDD-uri cât timp sunt în mirror-uri diferite, adică dacă ai pierdut 2 discuri din același mirror ai pierdut toate datele. Probabil ai performanță ceva mai proastă cu 6 (chestie de aliniere stripe/sector, am mai discutat pe undeva prin thread-ul ăsta de așa ceva). Dacă tot pui 6 discuri mai pui unul și faci un 2^n+3 :smile:.
 
Sigh. Sincer nu-mi este chiar nouă treaba, bugetasem inițial pe la 2000£ pentru sistem + HDDuri. Ceea ce mă grăbește este că m-a panicat brusc pierderea unui HDD (fără date esențiale) iar înlocuitorul dă și el semne că-i pe moarte. Momentan consolidez datele importante și fac backups manuales și este absolut oribil :smile:
 
Acu' nu e nevoie chiar de un server de genul ăsta pentru că ți-a picat un HDD, ai putea începe prin a cumpăra un HDD, pe care copiezi datele până îți iei serverul :smile:.
 
Oricum era bugetat pentru anul ăsta, de vreo 8-9 luni deja, then I panicked :smile: Evident mi-am luat un HDD pe care am copiat datele și încă unul pe care am făcut un mirror la datele respective :biggrin:
 
Și atunci de unde graba cu cumpărat 2 HDD-uri, extins mai încolo? N-are rost să te grăbești și să nu vezi exact toate beneficiile și problemele pe care ți le poate da o soluție.
 
În principal pentru că am nevoie de puterea de procesare (network rendering sau chiar pus direct pe el la randat) și de o soluție de stocare accesibilă de pe toate devices. Deși Macul discută cu sistemele cu Windows destul de bine, este totuși enervant să am pornit sistemul principal doar ca să fac un streaming, de exemplu. Nu că m-ar ruina factura la curent, dar dacă o pot reduce, why not. Sunt efectiv 1/3 din consumul din casă doar cu sistemul principal on :biggrin:
 
Damn, these dudes are nice :smile:

Da, arată cam nasol, sunt curios WD Red de 4TB - având în vedere că de-astea or să populeze NASul meu. Hitachi arată absolut impresionant, sincer.
 
Dezastru! Din cele 4 discuri Seagate SV35 pentru sisteme de supraveghere video, cumpărate în august 2012 și montate în NAS în RAID5, unul dintre ele a crăpat subit în această dimineață pe la 8 jumate. Așa zice eroarea din log-ul NAS-ului, că de atunci dă eroare SMART la verificarea periodică a temperaturii. După reboot forțat la NAS, matricea RAID a dispărut, și m-am trezit cu doar 3 discuri văzute. Le-am luat la purecat pe rând, și e bulit rău - încearcă de 10 ori să-și facă inițializarea, apoi renunță; nu e văzut deloc de sistem, nici cât să interoghez ceva. Am emoții și cu un al doilea care nu pare să fie în toane prea bune; din 4 porniri, la una a dat și el rateuri.

NAS-ul e programat să facă lunar un Long Test cu fiecare dintre discuri, unul pe noapte. Până acum nu au existat nici un fel de indicații că ar fi vreo problemă. Pur și simplu a crăpat în idle, fără să fi făcut ceva la momentul respectiv.

Eh, acu' am două distracții pe cap: să-l returnez în garanție (3 ani la producător), și să văd cum naiba pot reface matricea pe OMV în mod degraded, să-i fac un backup măcar.

Și eu, care credeam că-mi iau receiver audio... Mă pregătesc sufletește pentru încă 2000 de lei pe o găleată proaspătă de discuri WD Red :cry:
 
La Seagate or să-ți dea manufacturer refurbished - și mai și scrie pe ele în loc de sigla seagate ai o etichetă cu "seagate approved refurb" sau ceva de genul - deci nu le poți vinde ca noi or smth. Eu am pățit așa cu Seagate-ul meu de 3TB, iar replacementul dă și el semne de oboseală, deci nu am pus nimic critic pe el.

Problema este că dacă le-ai luat pe toate odată, statistica nu ține cu tine, i.e. ai șanse extrem de mari să crape și restul la interval foarte mic față de primul, eu aș evita power on for as long as possible până faci rost de HDDuri suficiente să faci backup la matrice.
 
Așa zicea și Adi, să aștept înlocuirea discului ca să refac matricea. N-am date multe importante de recuperat de acolo, era stocarea pentru media player :smile: Dar câtă încredere să am și în restul discurilor? Poate le-a venit totuși sorocul să le mărit și să le înlocuiesc cu niște Hitachi de 3 TB, sunt 549 lei bucata; cam atât au fost Seagate-urile astea de 2TB acum 2 ani. Poate că nici nu mă mai complic cu RAID pentru 3TB de filme și seriale, ci pun un disc încăpător și gata. Mi-ar plăcea să merg la nivelul următor - 5 discuri în loc de 4 (din cauza de RAID5 hole sau cum îi zice) și controller hardware SAS/SATA de server. Dar n-am bani de asemenea distracții scumpe și inutile.
 
RAID hole nu are treaba cu numarul de discuri, doar performanta e mai buna in anumite configuratii (2^n+1 la RAID5). Urmatorul nivel ar fi RAID cu 2 discuri de paritate si un controller LSI SAS, dar pentru doar 3 TB e cam greu de justificat investitia. Am visat si eu la un moment dat o configuratie mai buna, nu ma intreaba nimeni din familie cum imi cheltui banii dar nu am putut sa imi justific mie insumi costul per TB, ar fi fost acceptabil daca aveam vreo 10 discuri in raidz2 dar nu as avea ce pune pe ele, momentan am doar vreo 6 TB de diverse chestii si nimeni prin cartier interesat de surplusul de capacitate.
 
puterfixer - Sau RAID 1 pentru 2 discuri super țepene și date importante și în rest pui ceva cât mai încăpător pentru chestii redownloadabile?
 
Back
Top