Soluţie NAS pentru acasă

Sau ownCloud pe OpenMediaVault, al cărui GUI încă nu m-a forțat să calc vreodată în CLI.

Apropo:
Volker Theile is well known for his work on FreeNAS. But at one point, he decided to give up on it and to restart from scratch but this time based on Debian (instead of FreeBSD). OpenMediaVault is the name of this new Debian based product.
 
Corect intr-o anumita masura. Dar spune-mi te rog cum faci sa stochezi peste internet niste poze/filme din vacanta de pe tablete, laptop-uri, telefoane, si sa dai acces cunostintelor sa le vada si ele? Mai ales daca te cheama Marius95 si nu vrei sa auzi de cloud.

Stochezi pă hârtie fotografică și te duci să vizitezi cunoștințele live? :smile: Sincer, am făcut-o și-i fain. Altfel, Dropbox.
 
Vrei sa zici ca tu vei face upload la MB/GB de poze cand in in concediu? Good luck with that. Majoritatea hotspoturilor nu stau chiar grozav la viteza de upload.
 
În timpul concediului te bucuri de concediu și eventual golești cardurile pe un hard disc portabil. Nu-ți știu rubedeniile, dar nu cred că ești ca un jurnalist de război încât să trebuiască să dai raportul acasă de 3 ori pe zi... :biggrin:
 
Este FTP-ul cea mai buna metoda de stocare peste internet? Nu. Sunt alternative? Evident.
Nevoile sunt complexe si nici o metoda nu este perfecta. De exemplu, un server ftp este cea mai buna metoda de distribuit imagini de linux :smile:D) si alte minunatii intr-o comunitate mica.
@IceCub, nu e acelasi lucru daca le urc pe dropbox / owncloud / whatever?
 
Dar spune-mi te rog cum faci sa stochezi peste internet niste poze/filme din vacanta de pe tablete, laptop-uri, telefoane, si sa dai acces cunostintelor sa le vada si ele? Mai ales daca te cheama Marius95 si nu vrei sa auzi de cloud.
Google Docs sau Picasa sau box.net. Ma impusc singur.
 
Oooooooo, a plecat bulgarasul la vale :biggrin:. Facem un om de zapada... :biggrin:
La un moment dat am analizat si optiunea owncloud dar am ajuns la concluzia ca este prea complicat pentru ce doresc eu. Eu am tonele de filme, filmulete, colectii, etc si vreau sa dau acces unuia altuia, dar acestia sa nu poata sterge sau modifica ceva. Pentru upload din partea lor vreau sa fac un director de cca 1TB in care sa le acord drepturi de scriere. Ca doar acolo sa poata pune unul altul ceva cand au de dat fisiere mai mari intre ei sau ceva de genul asta.
Google Docs, Picasa, Dropbox si alte cloud-uri folosesc si eu zilnic dar doar in interes personal and my family. Dar eu am cca 7 TB de stocat, multe f vechi, ce nu se mai gasesc niciunde, nici daca vrei sa le cumperi, apoi TONE de filme cu bike-uri, iarasi tone de colectii de modelism, samd.... Eu vreau sa le share-uiesc. Nu oricui, dar sunt o gramada de oameni care merita. Gratis. Nu cred ca se preteaza un cloud pt asa ceva si mai ales un cloud cu plata.

Neo, ma bag sa invat caci m-ai ghicit, eu chiar vroiam de multisor sa incep sa inteleg masochismul asta numit linux, unix, sau cum s-o mai numi. Insa la modul general vorbind, esti constient sper ca daca iti cumperi o pereche de pantaloni mai lungi sau mai largi nu te apuci sa inveti croitoria, ci din salariul pe care il castigi "iti rupi de la gura" :biggrin: si platesti serviciul unui om care stie ce face! Si mai ales in situatia mea actuala este mai complicat, chiar daca mi-as aloca o ora pe seara, dupa ce vin de la munca, tot nu cred ca as reusi intr-o luna sa invat suficient de bine incat sa-mi fac un NAS in pur linux doar de capul meu. Iar er am niste hdd-uri imprumutate de la prieteni pana il fac si nu pot sa le spun "bai baieti, intai stati asa sa invat eu linux, pe urma fac nas-ul si pe urma va dau si voua inapoi hdd-urile voastre" :biggrin:
Insa ma repet, link-urile tale chiar sunt super bine venite! Promit ca ma apuc de citit caci numai de curiozitate si tot vreau sa vad de ce si cum. Si promit solemn ca te barai cand n-o sa-mi iasa sau nu o sa inteleg ceva :biggrin:
Asadar, pentru ce doresc eu, voi ce-ati face? Puterfixer am inteles pe ce voteaza, OpenMediaVault. Am zis, este urmatoarea optiune in momentul de fata, la informatia pe care o am. Optiunile insa se pare ca se schimba de la o zi la alta :biggrin: Amicul ala al meu care se pricepe bine de tot la Linux da licenta pe 3 Iulie... cam tarzior... as cauta pe altcineva.... (contra cost, evident!). In acelasi timp as astepta si sa vad ce si cum se pronunta NEO referitor la FreeNas.... BTW Neo, decat sa faci tu virtualizare, nu mai bine vrei sa te joci pe masina mea? Ti-o pot da acasa! Este gata de joaca. Eu m-am jucat mult si bine dar sunt limitat la GUI si la informatia ce se gaseste pe net. Linux si alte sado-masochisme eu IOC.
 
Ca sa trimiti masina acasa la neo e mai greu, ca te costa mult. Sta prin Anglia si e cam noob :biggrin:
Daca tot tii dracia degeaba, de ce nu incerci OpenMediaVault? Iar asta cu platitul persoanelor de p-aici e fantezie, nu cred ca lucreaza cineva pe 10 EURO la un FreeNAS. Ori ajuta neinteresat dar in functie de cum are timp, ori n-o sa mai vrei ajutor :biggrin:
Sfatul meu - pune OpenMediaVault, intreaba punctual acolo unde nu te descurci si o sa iesi mai castigat.
 
Ca e cam noob se stie! Iarta-ma NEO ca imi permit astfel de glume dar trebuie sa intru in hora, n-am ce face :biggrin:
In ce priveste locatia s-ar putea sa nu fie chiar aiurea caci intr-o luna si-un picut vreau sa ma stabilesc si eu pe meleagurile alea. Cu tot cu NAS.
Asadar adaug un + la OMV deocamdata...
TKS!
:biggrin:
 
Corect intr-o anumita masura. Dar spune-mi te rog cum faci sa stochezi peste internet niste poze/filme din vacanta de pe tablete, laptop-uri, telefoane, si sa dai acces cunostintelor sa le vada si ele? Mai ales daca te cheama Marius95 si nu vrei sa auzi de cloud.
Eu am un router cu DD-WRT, VPN si DDNS. Ma conectez cu VPN la reteaua locala de acasa, pornesc serverul cu WakeOnLAN daca nu-i deja pornit, uploadez in directoare share-uite din Windows, iar rudele, cunostintele, prietenii, etc. pot downloada prin HTTP din directoarele respective (directory index activat) cu link si parola.

Beats FTP unde siiigur se gaseste cate unu' care n-are porturile mapate prin router si se mira de ce da eroare la comanda PORT.
 
BUN!
Pai si ce ruleaza pe server-ul acela?
Mai exact cum se face acel share prin http, caci exact asta ma intereseaza si pe mine sa fac, in principiu. Nu tin deloc sa fie ftp ci parca e chiar mai la indemana oricaruia sa fie prin http, numai sa nu fie prea usor de spart de oricine.

Eu am un router cu DD-WRT, VPN si DDNS. Ma conectez cu VPN la reteaua locala de acasa, pornesc serverul cu WakeOnLAN daca nu-i deja pornit, uploadez in directoare share-uite din Windows, iar rudele, cunostintele, prietenii, etc. pot downloada prin HTTP din directoarele respective (directory index activat) cu link si parola.

Beats FTP unde siiigur se gaseste cate unu' care n-are porturile mapate prin router si se mira de ce da eroare la comanda PORT.
 
Mda, vad ca pe-aici fiecare se da mai rotund ca soarele, "eu n-am nevoie de... eu fac mai bine fara...." dar cand ii intrebi ceva concret, cu exceptia lui puterfixer toti o dau cotita si sucita si scaldata.
Il intreb pe AdrianB1 el cum face, tacere!
Il intreb pe Marius '95 el cum face, iar tacere.

Bai, acum pe bune..... no comment!
 
Nu mă pupa-n fund că mă gâdilă și vărs cafeaua :tongue: :biggrin: Adevărul e că, dacă te-ai apucat să administrezi un NAS în regim do it yourself, va trebui să înveți. Dacă-i BSD vei avea mult de învățat, dacă-i linux merge mai ușor; contează și cât de activ e proiectul, dacă ai la cine apela pe forumul producătorului să te descurce, dacă s-au obosit să facă documentație pentru noobi sau au presupus că toți sunt experți. Singurul caz în care nu ai de învățat mai nimic e atunci când iei un appliance sau echipament dedicat care îți dă mură-n gură tot; dar asta se plătește.

Singurul avantaj care-l văd la FreeNAS, și motivul pentru care cândva am fost dispus să-l încerc, a fost ZFS. Dar chinuiala a fost mult prea mare decât câștigul, așa că țin mai mult la nervii mei decât la posibilitatea de a face tocană de hard discuri care să și meargă în RAID. Așa că am luat discuri identice și am încercat alte soluții. OpenMediaFiler s-a întâmplat să se potrivească, dar până la el am mai trecut prin câteva, de probă.
 
Il intreb pe AdrianB1 el cum face, tacere!
Bai, acum pe bune..... no comment!
Din cate il stiu pe AdrianB1 raspunde cand apuca, iar zilele astea e cam ocupat. De fapt e un forum, raspunde cine stie si cand poate: pe bune.... no comment!

Stiu ca nu foloseste FTP, ci doar CIFS (pe care l-ai configurat corect, din ce scriai), iar pentru sharing extern ocazional foloseste Google Drive sau Box.net (scria mai sus). Care e intrebarea fara raspuns?
 
Back
Top