Soluţie NAS pentru acasă

Pai nici nu cred ca se poate. Nu am folosit FTP pe FreeNAS ca nu am la ce, vezi la ei pe forum daca dai de cineva care se joaca cu asa ceva.
 
Nu-i dai acces fiindcă platforma nu permite restricționarea zonei sistem, sau schimbi platforma cu totul.
 
Ahaaaaa :biggrin: Deci sti sa faci... :biggrin:
Ce bere bei? Iti place puiul in mujdei facut cu apa sau cu iaurt? Cand ai putin timp liber? Preferi sa vii tu la mine sau prin TeamViewer? Cat ma costa :biggrin:
 
Nu am zis ca stiu toate detaliile, dar stiu principiul din spate (cum functioneaza securitatea in FTP :smile: ). Proaspat venit din concediu si cu mailuri inca necitite stau extrem de prost cu timpul urmatoarele vreo 2 saptamani.

Niste idei care sa te ajute nu costa absolut nimic.

Prima: securitatea in FTP e cea la nivel de filesystem. Echivalentul permisiunilor pe foldere si fisiere din NTFS, doar ca e in Unix/Linux. Ce inseamna: ca sa dai acces cuiva prin FTP trebuie sa ii tai accesul peste tot (sau sa nu il aibe din start) si sa ii dai doar in folderele care vrei tu (cele cu datasets). Pentru asta foloseste Google ca sa inveti cum sa setezi permisiunile pe foldere in Unix (hint: nu cu chmod pe root, ca risti sa il faci praf, ci cu ACL: https://www.freebsd.org/doc/handbook/fs-acl.html ).
A doua: nu te complica cu FTP. Din ce spui tu accesul prin FTP nu pleaca implicit de la nivelul FTP root folder in jos, ca in Windows + IIS, ci din root (.), ceea ce e ... in sfarsit, Unix. Foloseste CIFS in loc de FTP, daca ai latime de banda nu ar trebui sa fie nici o problema. Daca e reteaua locala chiar nu are deloc sens sa folosesti FTP, diferenta de performanta e mica (o vezi doar pe Gigabit si e acceptabila si atunci) si diferenta de complicatii e mare.
 
De ce aia avea nevoie de FTP pentru NAS? Nu mai bine configurezi VPN server și te conectezi direct la LAN-ul de acasă? Este mai sigur decât să pui FTPul cu fundul către internet. My 0.02$.
 
Poftim? Am nevoie de ftp pentru ca am nevoie de ftp, auzi si la asta :biggrin:
Daca nu pot configura vpn pe device-ul cu care vreau sa am acces? Si stai linistit @ securitate, nu e dracul chiar atat de negru.
 
Poftim? Am nevoie de ftp pentru ca am nevoie de ftp, auzi si la asta :biggrin:
FTP nu e o nevoie, nu e un scop, e o modalitate de a rezolva o alta nevoie. Daca exista si solutii mai simple si/sau mai sigure atunci ce iti mai pasa ca nu e FTP?
 
Exactly that. NAS-ul mie mi se pare a fi un backup thingie, un loc unde-ți ții chestiile pe care nu vrei să le pierzi - aici intră și documente și chestii sensitive cum ar fi contracte și acte - și nu vrei ca alea să fie expuse pe internet via FTP.

VPNul mi se pare mult mai sigur din punctul ăsta de vedere și nu-l configurezi pe "device" ci direct pe routerul de acasă?
 
Nu are treaba cu FTP over Internet, are treaba cu alegerea solutiei cele mai simple care iti rezolva problema. Eu nu tin NAS-ul e backup, e singurul depozit de filme din casa de pe care ne uitam toti. Da, am si backup la niste documente si poze de prin calculatoare, dar asta e 5%, mai am kituri diverse (cam toate legale) pe care daca le pierd le descarc din nou de pe MSDN sau de la cine face softul, am niste backups locale la jocurile de pe Steam ca sa dureze mult mai putin reinstalarea cand imi vine cheful, dar cand m-am intors din vacanta cei 150GB de filme au ajuns direct pe NAS si acolo se uita oricine e interesat.

Daca NAS-ul ar fi doar backup atunci redundanta si performanta nu ar conta, ca mai am o copie mai la indemana pe desktop. Dar cum nu e asa atunci am ales ZFS, Gigabit Ethernet, dual-core CPU si mai mult RAM decat pe laptopul de serviciu de pe care scriu acum.
 
Și filmele le vezi prin FTP? Cred că omul vrea acces din afara LANului, înțeleg de chestia cu filmele and stuffs :smile: Bine, depinde ce înțelegi prin "toți" :biggrin:
 
OK, va multumesc frumos!
Situatia mea si motivele pentru care fac NAS-ul seamana intr-o mare masura cu situatia si motivele descrise de AdrianB1. Eu insa vreau sa pot da acces mai multora si nu doar familiei. Vreau sa-i dau acces si lui Neo sa poata trage un film vechi pe care nu-l mai gasesti absolut nicaieri, nici cu bani nici fara, sa ii pot da acces si lui AdrianB1 sa poata trage un film cu motoare facut de cine stie ce mare firma, sa ii dau acces si lui Gogu, amicul meu, la niste colectii de modelism, samd....
Nu tin neaparat sa fie nici ftp, nici altceva. Eu vreau doar sa-mi ating scopul, exact cum spunea si Adrian. Evident ca intre 2 solutii posibile, este de preferat sa o aleg pe cea mai simpla si daca se poate si cea mai stabila si mai sigura. Pentru ca Gogu este praf la calculatoare, daca va auzi ca trebuie sa seteze nu stiu ce minune prin nu stiu ce program va zice "hmmmm" si va renunta din start.
Eu de aceea am ales FreeNas si serviciul FTP dar daca ma indrumati spre ceva mult mai bun eu nu ma supar si va zic si MULTUMESC FRUMOS!
Numai ca va trebui sa fiti o idee mai expliciti, daca se poate! :biggrin:
Deci cum ziceti ca este cel mai bine facut?

l.e. eu tocmai am terminat de tras pe hdd-uri externe toata informatia de pe nas ca sa pot configura / reconfigura de la zero totul. M-am imprumutat la cunoscuti, mai aveam eu ceva, am reusit si acum NAS-ul poate fi facut de la zero.
 
Pe FreeNAS ești foarte restricționat de 1) faptul că e bazat pe BSD, deci nu ai nuș' câte opțiuni de software, 2) faptul că e făcut să funcționeze într-un spațiu cât mai mic, nu gândit să fie foarte extensibil și configurabil. Așa că ce server FTP e inclus, cu ăla rămâi și gata, chiar dacă e o porcărie foarte limitată.
 
Mă simt măgulit dar am impresia că ăsta ne pune la treabă să-i rezolvăm problema cu FTPul :biggrin:

Glumesc, evident. Zilele astea mă apuc să mă joc cu FreeNAS și o să postez impresiile și eventualele work-arounds (dacă le găsesc). Momentan frec noul router să văz ce poate :smile:
 
Dar altceva? Insa nu Sinology sau alte sisteme gata facute. Am masina.
Si am o problema: nu ma pricep la Unix / Linux. Deloc!

Pe FreeNAS ești foarte restricționat de 1) faptul că e bazat pe BSD, deci nu ai nuș' câte opțiuni de software, 2) faptul că e făcut să funcționeze într-un spațiu cât mai mic, nu gândit să fie foarte extensibil și configurabil. Așa că ce server FTP e inclus, cu ăla rămâi și gata, chiar dacă e o porcărie foarte limitată.
 
FTP nu e o nevoie, nu e un scop, e o modalitate de a rezolva o alta nevoie. Daca exista si solutii mai simple si/sau mai sigure atunci ce iti mai pasa ca nu e FTP?

Corect intr-o anumita masura. Dar spune-mi te rog cum faci sa stochezi peste internet niste poze/filme din vacanta de pe tablete, laptop-uri, telefoane, si sa dai acces cunostintelor sa le vada si ele? Mai ales daca te cheama Marius95 si nu vrei sa auzi de cloud.
 
Back
Top