Soluţie NAS pentru acasă

Oricum imprimanta o pornesti atunci cand ai ceva de printat. Daca nu printezi frecvent (si ca home-user ma indoiesc ca printezi zilnic de mai mult de 2-3 ori) chiar nu are rost sa o tii pornita tot timpul.

In schimb calculatorul sta pornit cam 12-14h/zi. E singura sursa de divertisment A/V din casa, il pornesc cand vin de la servici, ramane pornit peste noapte cand adorm la un film si il sting cand plec la servici. Singurul tweak pentru reducerea consumului e stingerea monitorului dupa 10 minute de inactivitate, fara screen-saver.
 
...Thecus are viteza la scriere de 12 MB/s, la citire la fel si nu avea posibilitate de instalare Transmission pe el (a aparut optiunea in decembrie 2010), iar D-Link-ul are viteza la scriere 13-14 MB/s iar la citire 22-24 MB/s...
Eu asta nu inteleg cand vine vorba de NAS-uri dedicate, de ce papuci au asa viteze jenante, cand la baza sunt tot un mini-PC cu HDD-uri identice si care folosesc acelasi protocol de transmisie prin retea?
 
Nu printez doar eu la imprimanta respectivă, ci e shared în rețea și trebe să fie disponibilă mereu :smile:
 
Eu asta nu inteleg cand vine vorba de NAS-uri dedicate, de ce papuci au asa viteze jenante, cand la baza sunt tot un mini-PC cu HDD-uri identice si care folosesc acelasi protocol de transmisie prin retea?
Pentru ca au pe post de CPU cate un SoC ARM de genul celor din telefoanele mobile, ca performanta, sau chiar mai lente (depinde cat de vechi sunt). Au hardware de router, e ieftin ca braga si permite costuri de productie reduse. NAS-urile nu sunt produse de volum mare, asa ca nu ai economia de scala care sa iti permita costuri foarte mici si nu ai nici nevoia evidenta ca sa poti sa le vinzi cu preturi mari, asa ca se fac compromisuri serioase.

Si apoi daca ar fi ieftine si rapide cine naiba ar mai cumpara big irons pe zeci de mii de dolari cand ar putea insira cateva cutii din astea umplute cu discuri?

Nu printez doar eu la imprimanta respectivă, ci e shared în rețea și trebe să fie disponibilă mereu :smile:

Ti-ai facut centru de tiparit in casa? Eu am o multifunctionala pe birou (acasa) pentru toata familia si nu a avut niciodata cartuse de cerneala in ea, cam atat tiparesc :smile:
 
Well, kind of. Gândește-te la ceva gen jumătatea mai bună intră de la birou prin teamviewer și dă print la 30-40-50-80 de pagini, ca să fie gata când ajunge acasă :smile:
 
Ma amuza teribil cat puteti sa discutati pe tema asta... dar va urmaresc in continuare.

Nas-ul meu e bine mersi, standul si-o meritat toti banii si efortul depus. Prevedeam o mutare, dar au fost patru... provideri diferiti in fiecare locatie, pe polita din spatele routerului si-a gasit loc la un moment dat un modem ADSL, apoi o baza DECT... iar faptu ca-i scoteam doar stecheru si cablu de net, il aruncam in masina si in noua locatie doar ii dadeam drumu a fost priceless.
 
Last edited by a moderator:
Well, kind of. Gândește-te la ceva gen jumătatea mai bună intră de la birou prin teamviewer și dă print la 30-40-50-80 de pagini, ca să fie gata când ajunge acasă :smile:

Jumatatea ta ne-ecologica nu poate fi mai buna. Daca e mai buna chiar imi pun intrebari serioase despre tine :lol:
 
I love big-block V8s and I hate Toyota Prius :lol:

Aș vrea să reciclez tonele de hârtie care le am prin casă și nu-mi mai trebuie, dar unde aș putea face asta în București?
 
Nu mai ştiu (şi mi-e lene să caut) dacă v-am zis cum îmi transform eu NAS-ul săracului în dead-silent:
Code:
transmission@alix-2d3:/root$ crontab -l
# m h  dom mon dow   command
0 0 *   *   *     killall transmission-daemon
0 8 *   *   *     /home/transmission/sources/transmission-2.13/daemon/transmission-daemon -g /mnt/usb/transmission-config/ -e /var/log/transmission.log
:biggrin:
 
Ma amuza teribil cat puteti sa discutati pe tema asta... dar va urmaresc in continuare.

Nas-ul meu e bine mersi, standul si-o meritat toti banii si efortul depus.

Noi am trecut la nivelul următor. :tongue:
 
Last edited by a moderator:
Şi am trecut de un an de uptime.
Code:
C:\Documents and Settings\Administrator>date /t
Sun 02/27/2011

C:\Documents and Settings\Administrator>net statistics server
Server Statistics for \\NAS


Statistics since 2/13/2010 12:32 PM

A venit momentul să pun patch-urile de pe anul trecut şi să rearanjez chestiile prin carcasă.
 
Eu am folosit o cutie de pantofi pentru primul meu kindof NAS, vreo 2 luni. Tot cam aşa, tăiată pentru ventilaţie - dar nu chiar aşa frumos. Întrebarea e ce se alege de cutia aia dacă dai de un curier mai puternic.
 
Nu cred că vine aşa cum e în film, probabil vine pliată şi o desfaci.
 
Deasupra ai nevoie de spaţiu pentru aerisire, nu cred că o să-l umple cu polistiren sau altceva când e mai simplu să o pliezi pentru transport iar acasă o desfaci şi o reasamblezi. Vom vedea când o să apară, dacă o să apară. Eu nu cred că are succes.
 
Eu mă gândesc la trei mari probleme cu carcasa aia:
1. Nu poţi pune nimic PE ea (că nu rezistă, se fleşcăieşte şi l-a luat dracu pe NAS);
2. Ia foc extrem de uşor. Un scurt-circuit (ok, rar dar se întâmplă) care în mod normal face niţel fum şi se opreşte poate să-ţi facă toată casa scrum dacă ai "carcasa" aia.
3. Praful... ce faci cu praful? :smile:
 
Nu e o idee nouă, am văzut una mai marfă făcută (Recompute). Care arată şi super-marfă. Dar probleme: la foc (aia de la Recompute cică e ignifugată cu nişte space-age shit); la lichide; posibil la emisii electromagnetice (e vreo normă care trebuie îndeplinită?); la animale de casă (pisica + ghearele = love).
 
Singura problemă serioasă când pui ceva pe ea e să n-o uzi, că atunci se fleşcăieşte :smile:. În rest depinde de greutate, dacă vrei să stai cu picioarele pe ea n-o să ţină. Şi cartonul e destul de rezistent, mai ales la colţuri.
De luat foc: posibil, dar singurele evenimente exoterme s-au întâmplat doar când făceam eu prostii.
Praful? Păi într-o carcasă normală ce faci cu praful? Că pare acelaşi lucru.

Ce nu văd acolo (şi problema serioasă pe care am avut-o şi eu cu cutia de pantofi) a fost unde pui sursa (dacă e mare), sau de unde iei una mică, adică exact ce s-a tot discutat şi pe aici.
 
Back
Top