Soluţie NAS pentru acasă

Ok, am ajuns acasă, am instalat jucăria:

IMG_2341_resize.JPG IMG_2334_resize.JPG IMG_2337_resize.JPG IMG_2338_resize.JPG IMG_2340_resize.JPG
IMG_2333_resize.JPGIMG_2339_resize.JPG IMG_2336_resize.JPGIMG_2332_resize.JPG IMG_2335_resize.JPG

Spațiu este, singura problemă e că trebuie modată puțin ca să ai de ce să agăți și celelalte hdd-uri. Unul l-am prins pe spatele tablei unde ar fi venit unitatea optică - se văd doar șuruburile, iar celălalt unde se vede. E prins într-un singur șurub, o să-i fac o tăbliță să-l agăț și de al doilea. Stă pe podeaua carcasei, mai are nevoie de un șurub să nu se învârtă. Asta până le prind definitiv, doar să văd cum facă să le separ de carcasă.

Am desfăcut și minunea aia de sursă, voiam să văd dacă ventilatorul are mufă. Bineînțeles că nu are. Așa că o să-i scot toate mațele inclusiv ventilatorul și o să-i pun unul cum e cel de pe radiatorul procesorului, un Xilence XP-F80. E controlat de placa de bază și se învîrte cu 700rpm când temperatura e până în 35 grade, acum are 37 grade și vreo 900rpm. Nu se aude la 700rpm, am pornit sistemul fără hdd-uri și nu l-am auzit absolut deloc. Însă la 1500rpm cât merge el fără controller se aude destul de bine. Mai am două locuri pentru ventilator pe placa de bază, unul îl pun în locul sursei și dacă o să fie nevoie o să-i mai pun unul.
 
Eu m-aş gîndi mai degrabă cum să răcesc hardurile... o idee ar fi s-o pui să stea cu faţada în jos (dacă e cazul, evident). Se scoate placa frontală? În felul ăsta s-ar duce aerul cald în sus spre găurile de la spate.

Cu sursa sînt puţin derutat. Vorbim de sursa care se vede în poza a doua? E format SFF, nu normal? Sau de altă sursă? Că în poza aia parte relativ normală...

Ce dimensiuni are carcasa? Dar sursa (dacă nu e normală)?

Seamănă foarte tare cu ce descriam eu mai sus. Dacă-i pui nişte bare transversale în zona din faţă şi suspenzi hardurile de ele te-ai scos. E suficient de groasă cît să încapă hardurile pe cant? Ataşez o poză modificată să se vadă ce zic.

IMG_2332_resize.JPG
 
O să stea în picioare, cel puțin deocamdată. Cu aerul cald din interior rezolv problema când o să-i activez ventilatorul de care spuneam, cel din sursă.
Da, aia e sursa. Nu știu ce înseamnă SFF, dar e mică nu are dimensiunile "normale". Se vede și din poze, e puțin mai mare decât un ventilator de 8cm. Vezi că în a 3-a poză de la final am pus hdd-ul pe cant, motivul ăsta era, să ai cu ce să compari dacă vrei să-ți dai seama de dimensiuni.
Nu înțeleg la ce te referi când spui "să stea hdd-urile pe cant". Din câte știu cantul e partea laterală unde se prind șuruburile. Cred că nu te-ai uitat atent la toate pozele, am încercat să sugerez dimensiunile prin unghiurile din care le-am făcut. Un review făcut de cineva pretențios.

Ah, și ca să motivez banii care i-am dat pe carcasa asta, când am așezat-o pe parchet a început să zornăie, a intrat în rezonață cumva și parchetul acționa perfect ca un amplificator de zgomot. Așa că am luat o bucată de polistiren cu care a venit și am pus-o sub carcasă ca înlocuitor pentru picioarele din cauciuc pe care nu le are. :smile:

Eu unul sunt mulțumit de cei 70 lei cheltuiți, cu puțin efort bag 4 hdd-uri înauntru și le și izolez fonic. Măcar a ieșit micuță și n-am dat 500 lei cât e un Antec serios. :biggrin:
 
Bleh, deci tot sursă non-standard. N-am făcut nimic atunci. :smile:

Am văzut un Chieftec care ar semăna cu ce vreau eu dar e prea scump.
 
Măcar a ieșit micuță și n-am dat 500 lei cât e un Antec serios.
Asta nu costa 500 RON, dar e pe aproape. Insa, dracului, mie mi se pare o solutie infinit mai buna, chiar si doar prin prisma look-ului si sursei. Dar na, poate ca am io alergie la bricolaje amatoricesti. :biggrin:
 
Aia e frumoasa pentru un desktop, dar sunt bani aruncati pe geam pentru un NAS mai ales ca nu are loc de 4 discuri inauntru.
 
E o carcasa super pentru un HTPC fara pretentii audiofile, insa pentru un NAS e total nepotrivita, ii lipseste fix cea mai importanta caracteristica.
 
Tocmai, că mi s-a atras atenţia ceva mai sus că nu-s la fel de fiabile ca cele de 3.5". Şi eu credeam că alea mici, fiind destinate portabilităţii, ar fi mai rezistente.

Trist e că mă simt de parcă nu s-a schimbat mai nimic de la începutul thread-ului. Ba e chiar mai naşpa, în condiţiile cînd ăştia cresc preţurile pe timp de criză şi nu-ţi mai vine să dai banul nici pe componente ATX/mATX, ce să mai vorbim de miniITX. :smile:
 
Eu am să fac nişte măsurători şi o să încerc să fac o schiţă pentru ceva din pal melaminat, să văd ce ar ieşi şi cam la ce preţ. Singurul dezavantaj ar fi că palul e foarte gros pentru ceva mini cum e o astfel de carcasă. Loc pentru 4 hdd-uri de 3.5", pe viitor se pot pune adaptoare să le schimbi cu ceva pe 2.5" (hdd sau, de ce nu, SSD :biggrin: )
 
PAL melaminat e MULT prea gros pentru aşa ceva. E suficient placaj de câţiva mm, dacă vrei lemn (pentru că n-o să dai cu carcasa de pământ toată ziua).
 
Găsesc plăci din lemn pe la Bricolaj sau Praktiker? OSB nu taie la dimensiunile care-mi trebuie şi nici acasă nu le pot tăia cu fierăstrăul pendular fiindcă nu scot marginile drepte.
 
Pentru bricolaje de talia asta foloseste cu incredere parchet laminat. Ii facut din HDF (High density fiberboard) si indiferent de textura fetei dosu-i neted, chituit cu grija la imbinari si vopsit zici ca-i plastic.
 
De fapt principala problemă la DIY mi se pare scheletul şi suporţii pentru montarea componentelor. Învelişul mi se pare ultima problemă. Dacă ai un schelet bun poţi să-l înveleşti şi-n hîrtie de cadouri la o adică.
 
Pai nu-i mai faci nici un schelet... faci cutia, sa se deschida oarecum fancy, doua canturi opuse si o fata, iar fixarea eventualelor coltare pentru fixarea hardurilor si altor componente o faci cu holzsuruburi scurte.

Uite un proiect mai vechi de-al meu.

IMG_9128.JPG IMG_9160.JPG
 
Nu mai fac deloc, am cutie. :approve:

Am șurubărit azi prin ea și am scos sursa, așa am văzut că am loc de vreo 6 hdd-uri: două sus, două pe lateral și două jos. Problema e prinderea și izolarea față de tablă.

Așa că am scos sursa și am pus hdd-urile în locul ei, o să-i tai partea din spate a sursei - grilajul - să-l prind la loc în șuruburi, așa nu rămâne spațiu gol care arată și urât din exterior. O să montez pe grilaj un ventilator de 40mm, m-am uitat la cele două care au venit cu carcasa și sunt chiar jenibile, cârâie și pe 5V. Hdd-urile le-am izolat cu niște spumă găsită prin cutiile de pe la componente, nu știu dacă se vede prea bine în poză dar n-am avut unghi din care să pozez. Între ele am pus spumă mai groasă iar pe laterale spumă subțire, de pe la pungi.
Am pus tabla suport pentru unitate optică înapoi, cel mai probabil o să montez pe ea hdd-ul cu sistemul de operare.
Acum să văd ce temperaturi au hdd-urile, am găsit o aplicație free dar nu-mi afișează unitățile, probabil nu știe să listeze două unități din același model. Partițiile le vede, unitățile nu. O să caut altceva.

Deocamdată sunt mulțumit de ce a ieșit, unitatea sub birou și eu lângă ea cârâitul abia se distinge.
IMG_2343_resize.JPG IMG_2342_resize.JPG IMG_2345_resize.JPG IMG_2344_resize.JPG
 
Pentru că mă mănîncă, revin cu ideea de mai sus din thread. Şi anume, se ia o carcasă oarecare şi se scot toate cuştile frontale (5" şi 3"); după care se trag 2-4 bare (metal, plastic, lemn) pe verticală, una lîngă fiecare panou. Între ele se suspendă harduri cu benzi elastice, în diverse poziţii în funcţie de cum se pune carcasa (în picioare sau culcată).

Se pot oare demonta cuştile alea? În general sînt capsate şi-s din aluminiu deci n-ar trebui să fie imposibil.

Pentru sistemul de fixare artizanal mie cel mai simplu mi se pare să ceri cadre de lemn de la un producător de mobilă pe comandă. E simplu şi ieftin, poţi specifica dimensiunile şi esenţa de lemn. Pentru fixare se poate merge fie pe găuri în anumite locuri, fie pe cuişoare bătute în cadru.

Carcasă interesantă: Chieftec Smart Mini. Solidă (8 kile), poze din interior, dimensiuni mici (180 x 355 x 376), preţ acceptabil, sursă de dimensiuni normale. Site-ul Chieftec susţine că e mATX spre deosebire de PCG; tind să-i cred, la dimensiunile alea nu prea văd cum poate fi full ATX.
 
M-am tot gândit în toate felurile, într-o carcasă slim nu prea poţi agăţa hdd-uri de elastice fiindcă nu ai loc. Rămâne 1cm de spaţiu şi nu ai loc să struneşti elasticul, deci hdd-ul o să atingă tabla. Iar dacă-l strângi prea tare devine rigid şi iar nu-i bun (bine, dacă nu deformează cutia între timp). Deci trebuie carcasă lată, ori desktop ori cub.

Deci soluţia e o carcasă mai lată ca să pot face treaba asta. Şi momentan mi-a rămas gândul la SilverStone Sugo SG02-F. La noi costă vreo 350 lei. Partea bună e că are loc pentru 2 hdd-uri, deci acolo ar merge 2 ssd-uri sau unităţi de 2.5" izolate cu spumă sau burete iar în locul unităţilor optice unităţi de 3.5" atârnate în elastice de la izmene vechi. :hihi: Iar acel ventilator mutat pe hdd-urile de 3.5" în cazul poziţionării în partea de sus.
Eu unul mai caut, până îmi ajunge acasă hdd-ul de 500gb pe care o să pun SO-ul mai durează, aşa că momentan stă în deluxul în care e acum. Nu mă deranjează noaptea, probabil singurul lucru bun la carcasa asta sunt ledurile care nu-ţi găuresc ochii când e întuneric.
 
Eu în carcasa de lemn aveam HDD-urile agăţate în cauciuc. Cauciuc de cameră de maşină, 1-2 mm grosime. Din păcate n-am idee dacă se mai găseşte aşa ceva, de când cu tubeless. Ăla de bicicletă e cam subţire. Tăiate fâşii de ~2cm lăţime, cu găuri date cu preduceaua, şi prindeam HDD-ul direct cu şuruburi (eventual şaibe dacă e nevoie). Fâşiile puteau fi prinse de sus sau de margini.
 
Back
Top