Soluţie NAS pentru acasă

...Eu mă gândesc că problema asta apare când muţi o căruţă de date de colo-colo, ceea ce faci... o dată la câteva luni? O oră-două în plus o dată la câteva luni nu e aşa grav. În rest e vorba de streaming mostly. Right? RIGHT? :smile:
 
Eu n-am cu ce testa chestia cu hdd-urile în timp ce rulezi un film, n-am suficientă ţeavă să testez ce se întâmplă când tragi torenţi cu 10MB/s pe Atom :smile:. Pe asta unde ai citit-o?
Nu mai știu exact.
Am găsit un review despre ASUS AT3N7A-I ION Mini-ITX Motherboard, adică atom 330. Alții spun despre el că e deja învechit așa că am zis să trecem mai departe la Atom 525. Dar încă nu se găsește la noi, am văzut plăci de bază mini-ITX de la Zotac - firmă lăudată - la magazine online din Marea Britanie. Poate ajung și pe la noi curând.
La o comparație între Atom 330 și Atom 525 cel din urmă ar fi cu 30% mai bun. Și cred că voi merge pe Atom (525 sau mai nou :biggrin: ), Core i3-ul e prea capabil.
 
Alții spun despre el că e deja învechit așa că am zis să trecem mai departe la Atom 525. Dar încă nu se găsește la noi, am văzut plăci de bază mini-ITX de la Zotac - firmă lăudată - la magazine online din Marea Britanie. Poate ajung și pe la noi curând.

Wait, what?
 
Probabil era vorba de Atom 525 + nvidia ION.

De mutat date şi viteză mare: eu dezarhivez torenţi direct pe share-urile de pe NAS (de lene să mă loghez pe remote desktop) cu o rată de vreo 40MB/s (doar scriere, mai e şi citirea vreo 20MB/s). Ai pune în fund urgent un HDD pe USB cu asta. Am inclusiv programe mari (şi folosite mai rar) instalate direct pe un share de pe NAS.
 
Exact, Atom 525 + nvidia ION, going where no man has gone before. w4p pay attention please. :tongue:
Ce știți de plăcile de bază Zotac? Bune, rele, cum or fi? Până și cei de la Asus o mai dau în bară uneori, dacă o să citiți review-ul citat de mine adineauri o să vedeți că ventilatorul ăla merge la 6000rpm...adică nu prea se pupă deloc cu un silent pc. Dar astea ar fi chestii care se pot remedia, n-ar fi chiar un capăt de lume să schimbi un ventilator.
 
Până la urmă am luat Atom 330 (Asus AT3IONT-I Deluxe), atom 525 încă nu e apărut la noi și probabil mai durează. Așa că am nevoie de o carcasă pentru placa de bază microITX și 4 HDD-uri. Nu mă interesează decât să fie ieftină și să am cum să prind alea 4hdd-uri (de 3.5" momentan), nu vreau să le las suspendate sau aruncate prin carcasă.
O carcasă mATX are fi cea mai potrivită, dar care? N-am găsit decât de la Foxconn însă aș vrea ceva fără loc de FDD, poate astfel devine mai scundă. Există așa ceva?
SF-urile pe care le-am mai văzut au hot swap (mie nu-mi trebuie) și în plus costă și vreo 100 lire (UK). Eu parcă nu aș da mai mult de 200 lei pe carcasă. Sugestii?
 
Pentru că o să fie un HTPC+NAS într-o singură cutie. Deocamdată am instalat W7 cât mă joc cu el, apoi după ce îi găsesc carcasă...nu știu. N-am găsit nimic care să facă de toate.
 
Nu vad de ce nu ar merge, pentru HTPC daca are chipset cu decodare hardware (Ion) procesorul face fata si nu cred ca partea de NAS munceste prea mult fix in acel moment. Pentru NAS nu prea trebuie procesor daca nu ai RAID 5 software sau echivalent si multi clienti simultan.
 
Depinde, dacă de video playback se ocupă GPU atunci nu văd care ar fi problema.

@LNT: baftă cu carcasa pentru că o să ai nevoie. :frown: Am petrecute ultimele zile căutînd acelaşi lucru, şi aparent n-am învăţat nimic de acum cîţiva ani cînd am avut acelaşi mare fail la asta.

De miniITX uită pentru că abia au loc de 1 DVD slim şi 1 hard (de 3.5 dacă ai baftă). În rest încape doar placa şi o sursă mini, nici nu se discută să bagi 4 harduri normale.

Toate carcasele mATX de pe piaţă de la noi sînt gîndite pentru desktop. Asta înseamnă că partea din faţă e construită pentru 1 hard + 1 unitate optică. Pentru 4 harduri, singura şansă e să dai de ceva cu 2x unităţi optice şi 2x sloturi de HDD şi să suspenzi 2 harduri în locurile de optice. Dar n-o să fie foarte mic, aşteaptă-te la ceva de 40-45cm lăţime, 37-45 adîncime şi 10-15 înălţime şi volume între 15-25k cm3.

Cireaşa de pe tort, o să coste 250-300+, fără sursă, sau o să aibă sursă format SFF şi o să te rogi să nu crape vreodată. :/

De ventilaţie/izolaţie fonică nu mai discut pentru că n-are niciun rost. În 99% dintre cazuri zona frontală nu are absolut nimic prevăzut pentru asta, deci alea 4 harduri se vor coace frumos.

Uite un exemplu relativ decent: Silverstone SG02 (şi schema internă). Pe mine m-a oprit (1) preţul şi (2) dimensiunile, pentru că aş fi preferat mai degrabă ceva scund şi lat (asta are 27x21x40).

Altă sugestie pe care pot să ţi-o fac şi cu care am cochetat la modul serios este să găseşti o carcasă Fujitsu Siemens din seriile Scenic (ex. Scenic N320). Se dau la preţuri gen 30-50 de lei, cu tot cu sursă. Vezi să suporte plăci mATX, că unele vechituri din astea, gen Dell Optiplex, aveau formate proprietare. Un punct de start.

Sursa la chestiile alea are între 95-200W şi e format SFF. Dacă a supravieţuit în condiţii bune ar trebui să fie relativ quiet. Ai 2 sloturi de 5" şi 1-2 de 3", sau poţi scoate cuşca de 3" (e removable) şi amenaja ceva artizanal cu un cadru metalic pentru suspensie.
 
Nu e slab, NAS-ul nu are nşpe clienţi de manageruit, e doar pentru home use - adică destul de rar. Ce o să fie activ e managerul de torente şi filmele ocazionale (Boxee). Deci cred că nu-l omor prea tare.

Tocmai am comandat Delux M198, să văd ce pot pune în ea. E ieftină şi probabil slabă, dar măcar să am unde să pun componentele, acum le ţin pe birou şi parcă nu stau bine.

Unitate optică nu pun, n-am ce să fac cu ea. Aşa că am un loc suplimentar pentru hdd. Sursa cu care vine o scot dacă nu am loc, momentan am nevoie de loc pentru 3 hdd-uri. Am spus 4 fiindcă placa de bază are 4 conectori SATA, deci pe viitor sigur o să mai pun un hdd (dar nu foarte curând). Revin cu impresii.

LE: Am uitat să vă spun, aplicaţia UPS-ului raportează consum de 30-40W, în funcţie de încărcare. Asta înseamnă Router + Switch + UPS (măsoară inclusiv consumul propriu) + NAS (placa asus+2HDD-uri Samsung Spinpoint F3 1TB, 7200 rpm, 32MB, SATA 2). Destul de ok zic eu.
 
As fi zis sa faci niste teste inainte cu un sistem desktop cu downclocking (sa aduci procesorul undeva la performanta unui Atom). Dar daca ai cumparat deja MB + CPU e cam tarziu. :smile:
 
Toate carcasele mATX de pe piaţă de la noi sînt gîndite pentru desktop. Asta înseamnă că partea din faţă e construită pentru 1 hard + 1 unitate optică. Pentru 4 harduri, singura şansă e să dai de ceva cu 2x unităţi optice şi 2x sloturi de HDD şi să suspenzi 2 harduri în locurile de optice.
De ventilaţie/izolaţie fonică nu mai discut pentru că n-are niciun rost. În 99% dintre cazuri zona frontală nu are absolut nimic prevăzut pentru asta, deci alea 4 harduri se vor coace frumos.
Eu am luat carcasa mATX la aproape 100 de lei (fara sursa) si are 2 sloturi de 5.25" externe si vreo 3-4 de 3.5" interne (depinde cum le numeri, sunt atat de apropiate unul de altul ca nu se pot folosi toate fara sa coci discurile), asta inseamna ca incap 4 HDD la nevoie (chiar am avut o vreme); pentru a pune discurile in sloturi de 5.25" se pot folosi adaptoare, sunt mai sigure daca vrei sa impingi sau sa muti computerul fara sa loveasca discurile de carcasa. Are si loc de ventilator frontal si normal ca are loc si in spate (dar nu de 12cm :frown: ), asa ca nu e chiar atat de neagra situatia. Da, fiind mATX e cat un ATX normal ca grosime si lungime si e doar mai putin inalta carcasa.

Carcasa miniITX cu loc pentru 4 discuri de 3.5" vreau si eu daca exista in Ro si tot pana pe la 100 de lei fara sursa, altfel nu are rost.
 
HTCP + NAS pe Atom? In acelasi timp? Nu e cam mult?

Mie îmi ajunge unul din core-uri la 80% doar atunci când trag de pe NAS cu 80MB/s, în timp ce mai sunt şi alte chestii pornite pe-acolo (azureus, mysql, ups monitor, ftp, download managere şi multe alte prostii). Dacă media player-ul se mulţumeşte cu un core şi ceva mărunţiş din hyperthreading (că de-aia are ION), noi să fim sănătoşi.
 
Carcasa miniITX cu loc pentru 4 discuri de 3.5" vreau si eu daca exista in Ro si tot pana pe la 100 de lei fara sursa, altfel nu are rost.

Există aşa ceva? Eu nu cred, practic nu ai loc să pui 4 hdd-uri pe 17x17cm cât are o astfel de placă.
Dacă există nu costă 100 lei nici afară, carcasele mici costă enorm de mult faţă de mATX sau ATX.
 
Da, exista. MiniITX e format de placa de baza, nu e dimensiunea carcasei si discurile nu stau pe placa de baza. Gandeste-te ca un NAS cu 4-5 discuri are inauntru o placa miniITX sau similara.
 
Păcat că nimeni nu consideră nişa asta (home-made NAS) suficient de lucrativă ca să merite un design mATX mainstream ieftin. Mi-aş face singur una dacă aş avea chef şi timp, principiile sînt simple.

Format "desktop". Placă mATX şi sursa la spate, în poziţii clasice. 4 harduri culcate pe cant în faţă, două cîte două, suspendate cu elastic pe 2 şine metalice. Ventilarea hardurilor se poate face side to side şi/sau cu un grilaj direct deasupra hardurilor. Sursa cu ventilator lateral îndreptată spre un grilaj exterior, deci izolare termică de facto. Un grilaj deasupra slotului PCI, unul deasupra CPU. Un ventilator de evacuare undeva pe lîngă CPU. Dust filters peste tot.

Opţional (dar idee excelentă) izolat compartimentul hardurilor de cel cu placa de bază. Tot opţional dar interesant: grilaj pe toată suprafaţa superioară (cu filtru de praf). Dar am văzut că se cam evită varianta asta. Nu ştiu dacă de frica lichidelor sau din motive de integritate structurală.

HDD=100x25x145 (3")
PSU=150x85x140+ (PS2)
MOB=245x245 (mATX)

Estimez o carcasă de 34-35 lăţime, 16-17 înălţime şi vreo 35-37 adîncime, volum ~19-20k cm3.
 
Back
Top