Soluţie NAS pentru acasă

Da, şi eu tot la sursă m-am blocat. NAS-ul meu e alimentat dintr-o sursă mini luată SH acum muuuult timp (e făcută prin 2000, nu ştiu exact ce format e, seamănă cu TFX dar şi mai mică). Din păcate e cam la limită, are 80 sau 90W însă e ATX 1.x, 60% din putere e dată pe 5V - pe care Atom-ul nu consumă prea mult. Are un UPS în faţă care netezeşte curentul şi e stabilă (a intrat în a 11-a lună de la ultimul reboot), dar nu mai am aşa mare încredere în condensatorii ăia de acum 10 ani. N-am o eficienţă măsurată, dar e mai eficientă la puterea Atom-ului decât un Nexus de 300W, consumul se reduce cu vreo 10W (50->40W).

Dacă vrei să comanzi vreo sursă mai deşteaptă din alte părţi să-mi zici şi mie, împărţim transportul.
 
Cam despre ce consum vorbim pentru un astfel de sistem (Atom+4 hdd-uri de 3.5")?
 
Al meu trage constant 45W din priză cu 2 HDD-uri pornite, 40W cu unul. Să zicem consum maxim 60W. Ca să ai eficiență maximă în zona asta ți-ar trebui o sursă de maxim 100W. Care nu mai există :frown:.

Am făcut o poză explicativă cu kindof NAS-ul meu.
NAS.jpg

Nu simt nevoia unei alte carcase, doar că aș vrea să mut switch-ul în interiorul carcasei. Mă gândeam și să pun înapoi sursa Nexus de 300W și să alimentez din ea și switch-ul (1.2A@5V), router-ul wireless (1A@12V) și modem-ul de cablu (1A@12V). Astfel ajung mai aproape de zona de eficiență a sursei și nici nu mai stau cu 3 prize ocupate de tot felul de alimentatoare mici (care treaba lor ce eficiență au).
 
Tu eşti bogat, măi, "arunci cu banii" :smile:
În altă ordine de idei, cine are ceva DIY tools şi o ţâr' de spaţiu la dispoziţie (gen garaj or smth)? Sunt destul de sigur că dacă ne punem niţel mintea la contribuţie, se pot face minuni cu ceva PAL/lemn, o bormaşină, un fierăstrău liniar şi niţel timp. Mă ofer voluntar pentru "practică" :smile:
[background] am făcut ceva case-modding, gen tăiat, găurit, vopsit[/background]
 
BTW, cel mai scump lucru din poza aia a fost CF-ul, a fost >400 de lei la vremea când l-am luat (acum mulți ani), acum e numa' bun de bootat un windoze. În rest: sursa vreo 40 de lei, placa de bază vreo 300, memoria (am uitat să îi pun etichetă, 2GB DDR2) 50 de lei, HDD-urile vreo 350 de lei fiecare, ventilatorul vreo 50 de lei.

Eu n-aș fi la prima carcasă DIY din lemn (și ITX-ul ăsta a fost găzduit o perioadă într-o carcasă de lemn), da' și acolo cea mai mare problemă rămâne sursa. Eu m-am uitat de surse DIY, da' nu e prea simplu de făcut din bucăți mici, iar bucățile mari (surse integrate) costă prea mult (sursă în comutație 12V 4A = 30€).
 
Uah ce răgălie :biggrin: Dar dacă-și face treaba.. Mai curăță și tu Papst-ul ăla, dacă te vede bonko... :biggrin:
 
De ceva timp mă gândesc să renunţ la Synology pentru un home made nas: storage server + media center + cireaşa: WindowsHomeServer. Mâine o să caut un kit de WHS să-mi fac o părere.
 
Vezi că a apărut GA-D525TUD în stoc, e numa' bună pentru un home-made NAS (gigabit, 4xSATA, 1xIDE). Chipset-ul consumă 2W iar procesorul (cu grafica integrată cu tot) vreo 15. O memorie de 2GB şi ai rezolvat.

Join the club cu căutatul de sursă pentru ea :smile:.

BTW, de ce există mufă separată de 12V pe plăcile astea?! Consumă prea mult? :biggrin:

LE: dacă prin media center înţelegi legatul la TV, atunci îţi trebuie ceva cu ION.
 
Mâine o să caut un kit de WHS să-mi fac o părere.
Am facut eu niste teste cu WHS acum vreun an si nu mai tin minte detaliile, dar a zburat atat de repede ca ziceai ca e lansat din railgun si vrea sa ajunga pe orbita. La momentul respectiv era una din cele 2 cele mai proaste solutii testate (alaturi de FreeNAS).
 
LE: dacă prin media center înţelegi legatul la TV, atunci îţi trebuie ceva cu ION.

Şi nu numai. ASRock A330ION?

Nu e urgent, studiez alternative. HP MediaSmart Server e mult prea scump pentru ce oferă şi nici nu se găseşte la noi.

LE: Am citit pe undeva că şi un i3 ar merge : Gigabyte GA-H55N-USB3, dar n-am văzut un sistem de test făcut pentru consum redus.
Însă Atom ar avea probleme când hdd-urile lucrează (managerul de torrent) şi rulezi un film.

LLE: Am găsit unde citisem :biggrin: : Low Power PC Build for Streaming / NAS
 
Eu n-am cu ce testa chestia cu hdd-urile în timp ce rulezi un film, n-am suficientă ţeavă să testez ce se întâmplă când tragi torenţi cu 10MB/s pe Atom :smile:. Pe asta unde ai citit-o?
 
Eu nu prea înţeleg de ce vreţi o sursă specială. Un Antec EA-380 cu 80plus nu e ok? O sursă de 120W veche de 10 ani o să consume mai puţin decît un asemenea Antec la încărcări mici? Plus că n-o să aibă conectori SATA şamd...

În altă ordine de idei, tocmai mi-am dat seama că atîta vreme cît NAS-ul stă în debara carcasa devine extrem de puţin relevantă. Poate fi suplinită şi de un uscător de vase la o adică. Ia să dau eu o tură pe la IKEA prin raionul de veselă... Nu, nu glumesc. :smile: O sursă mică, o placă mITX şi 4 harduri de 2.5" le poţi pune în aproape orice.
 
Eu nu prea înţeleg de ce vreţi o sursă specială. Un Antec EA-380 cu 80plus nu e ok?
Tocmai am scris mai sus: o sursa de putere mare folosita la o incarcare foarte mica (gen 10%) are un randament foarte prost fata de o sursa de putere mica folosita la incarcare mare. Cam toate graficele de randament au minimele la capete, in special la incarcare mica, si maximele in zona 50-75%. Diferenta poate fi destul de mare, gen 50% randament la Antec EA-380 versus 80% la o sursa mica model vechi versus 85-90% la una model nou si asta nu inseamna doar curent electric (la 50% randament e o gramada de curent) ci si caldura.
 
În altă ordine de idei, tocmai mi-am dat seama că atîta vreme cît NAS-ul stă în debara carcasa devine extrem de puţin relevantă.
Exact de-aia arată ăla al meu așa; carcasa lui nu se închide niciodată, însă stă într-un dulap pe sub cuierul de la ușă, așa că nici n-are nevoie.
O sursă mică, o placă mITX şi 4 harduri de 2.5" le poţi pune în aproape orice.
Asta cu HDD-urile de 2.5" n-aș aplica-o. Poate doar dacă-s SAS-uri de 2.5", dar prețul unuia e ceva mai mare.

Ca o completare la ce a zis AdrianB1 despre surse, pentru etichetarea 80plus îți trebuie eficiență mai mare de 80% în intervalul de 20-100%. 20% din 300W (puterea minimă care se găsește pe la noi, dacă ai noroc) înseamnă deja 60W, iar un NAS de genul ăsta consumă vreo 30W.
 
Nu-s fiabile alea de 2.5 sau de ce? Te-ai gîndi că fiind pentru laptops ar fi mai fiabile decît alea normale. Sau zici de performanţă? Pentru că nu mă deranjează ceva de 4400 RPM, fac NAS pentru capacitatea de stocare nu pentru transferuri rapide.
 
La fiabilitate mă refer. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu n-am ma văzut de ceva timp HDD desktop crăpat, dar am vreo 3 hdd-uri de laptop stricate (de la alţii) şi am schimbat de 2 ori hdd-ul din laptop-ul curent (înainte să pice, da' când se apucă să scârţâie nu e plăcut).
 
Thinking out of the box: dacă pui HDD-uri externe stacked pe USB, legate la aparatcik-ul ăla de NAS... e vreun impediment?
Un HDD extern, USB 2.0, de 2 TB, la sub 500 RON ce-are?
Granted, viteza de transfer susţinută e mai mică, necesită priză, dar ai scăpat de căutarea unei carcase în care să încapă. Şi îşi fac singure spin-off.
 
Back
Top