Soluţie NAS pentru acasă

Oke, inteleg ca Free-NAS<<OpenFiller.
Pe OpenFiller care e viteza maxima obtinuta cu ceva sistem mai vechiut si conexiune GigaBit? Ma gandeam sa pun niste placi de retea cu bonding in sistemul cu OpenFiller in cazul in care placile de retea de care as putea beneficia ar fi prea slabe (de exemplu placi cu Realtek).
 
Disk Station Manager 3.0
Interfaţa Multitask ar fi cea mai mare îmbunătăţire adusă din câte văd, restul aplicaţiilor au cam rămas la fel. M-am uitat pe demo-ul lor dar se mişcă greoi, poate şi din cauză că sunt multe conexiuni simultane. Azi fac update şi revin cu detalii.
 
Lnt, multam de hint, am cam rams in urma cu noutatile.... in ultima vreme am fost prea ocupat si nici conditiile nu mi-au permis sa ma "dau" pe net. Probabil astazi sau in weekend-u viitor l-oi instala si eu si revin cu pareri.


btw. rack-u de teava de cupru s-a aratat a fi foarte fiabil, mutandu-ma iar mi-a fost foarte usor sa-l dezinstalez, sa-l transport, sa-l reinstalez.
 
NAS, din nou. Ma tot uit la placi mini-ITX cu speranta ca odata or sa ajunga suficient de ieftine si economice (low-power) incat sa imi refac NAS-ul dezmembrat din motive de consum si software nu tocmai optime.

Atom mi s-a parut un pic cam slab (chipsetul consuma mult si e cam vechi), SandyBridge (Gigabyte H67N-USB3) e mult prea mult si tot mare consumator, Brazos suna mai bine, de exemplu GA-350N-USB3 - desi as fi preferat 5 SATA in loc de 4 SATA si USB3.

Deci, presupunand ca poate face boot de pe un USB stick si Nexenta Stor Community edition poate fi instalat pe asa ceva (btw, poate sa confirme cineva?), exista vreo carcasa foarte mica pentru o asemenea dracie? Ma gandesc la o carcasa cu 4 drive bays de 3.5" si o placa de baza mini-ITX, un mic cub in genul unui NAS dedicat, nu la o carcasa ATX si nici macar la una microATX - ambele sunt de vreo 4 ori mai mari decat e nevoie.

Deci, una bucata Brazos - vreo 30-40W maxim, 10-20W idle, cam 150$. 3 HDD la 6-8W maxim bucata, 2-3W ide. 1x2GB DIMM, vreo 2-4W? Per total 65W maxim si vreo 20-25W idle, ce sursa de 1200W imi recomandati pentru asa ceva?

Sugestii, comentarii? La software daca Nexenta nu ar avea varianta free cred ca nici nu m-as baga sa mai fac NAS, ZFS pare ca accepta si discuri de dimensiuni diferite fara sa comenteze si fara sa le foloseasca partial si accepta sa adaug discuri din mers fara sa golesc si sa copiez totul la loc, ceea ce imi e cam greu la un volum mare de date (cam 3 TB actual). Fara carcasa mica iarasi nu prea ma grabesc sa fac un NAS, ca nu prea stiu unde sa mai ascund inca un ATX, iar fara Brazos sau altceva care sa consume la fel de putin nu fac NAS pentru ca 1) nu vreau ventilatoare si zgomot si 2) desi totul e economic prin casa factura de curent nu e deloc pe masura.
 
Ei uite fix de-asta a început să mă doară-n pix de cât consumă PCul. Am becuri economice, am mașină de spălat și frigider clasa A+, sistemul underclockat, sting tot ce nu-mi trebuie, factura tot vine mare. Din câte am realizat cu ajutorul prizometrului, este de fapt un prag de consum sub care nu pot să scad din cauza cerințelor (cui îi convine să aștepte să se încarce un flash pe quad core mm?).

Soluția simplă și (zic eu) elegantă e una singură. Eliminat orice NAS sau echivalent al lui și orice alt computer nu e musai necesar. Amu să nu se înțeleagă că am casat desktop-ul jumătății mai bune. Nu. Dar pur și simplu am eliminat complet orice era inutil. Concentrat totul într-un desktop puternic, la o adică pot să-l folosesc și ca stocare, și ca workstation, și ca FTP server (duamne mulțumescu-ți pentru filezilla), și ca gaming station, și ca media server, și ca backup server, you name it. Cu banii cu care aș fi asamblat un NAS, am cumpărat componente care să-l facă silențios. A, e mare. Ghinion. Decât jde pietricele prin casă, mai bine un singur bolovănoi pitulat pe sub vreun birou.

Acum cât sunt plecat pre alte meleaguri, stă frumos în idle pe la 1GHz, dar dacă-i dau să randeze sare pe-aproape de 4GHz. Consum în idle = uber. Problema e cu placa video, dar meh, vrei gaming, suferi.

A, că am și un sistem vechi pe post de Dos-box hardware, my bad, trebuia :hihi: Dar asta e irelevant.

Per total nu-ți spun să faci un super-sistem să-ți stochezi datele. Dar ia tu ce mai ai prin casă, unește-le într-un singur sistem, aruncă/donează/vinde ce nu e necesar și cu banii respectivi ia o carcasă cu 5-8 bays de 3.5", o sursă silențioasă, ceva ventilatoare, mă rog, chestii de genul.

Un NAS e atât de sugrumat prin diverse metode -> mai ales dacă e home made <- încât mie pur și simplu mi se pare exagerat să te străduiești. Time is money. Or other stuffs :smile:
 
Nu exista o astfel de carcasa. Cel putin nu pe la noi si nu la un pret decent. Si in niciun caz nu scapi fara sursa de minim 800W... :goofy:
Fa mai bine cum zice Neo acolo, ca altfel dai pe o carcasa de-aia un sac de bani daca reusesti sa o si gasesti, ca mini-ITX cu 4 HDD bays e un produs de super-nisa... :smile:
 
Eu stau in garsoniera = tot la concluzia lu' dom lecuitor am ajuns: carcasa mATX cu tot ramul di pe lume (10GB ca e eftin), masini virtuale pentru alte "aplicatii", 1+1TB si backup pe 2.5" extern la chestiile esentiale, doar 2 fanuri - cele de carcasa, aceleasi boxe/monitor pentru TV/PC.
Si spatiu/liniste se facu...

Carcasa e Chieftec BS-02, fireste :smile:. Poate tine 6HDD-uri in extremis (2 in 5.25, 3 in 2.5 si 1 pe "burta") in caz ca e nevoie de "amprenta" mica.
 
OK, la mine problema principala nu e nici spatiul ocupat de carcasa si nici zgomotul, ca pot pune NAS-ul in beci sau in mansarda (desi nu am cablu de retea acolo, dar gasesc o solutie la nevoie). Problema e ca am tot soiul de date, poze si filme facute de mine de-a lungul vremii pe care trebuie sa le tin undeva, preferabil in mirror, iar pe langa astea mai am seriale TV, ceva filme, ceva muzica pe care le vreau shared non-stop cu un consum cat mai mic. Computerul meu consuma 100W in idle (placa video energofaga, 5750, procesor low power, chipset de desktop) si nu il las pornit 24x7, un NAS ar putea sa consume 25W si atunci chiar il pot lasa pornit. De ce le vreau shared? Pentru ca am player in TV, pentru ca frate-meu are player conectat la TV si nu stau cu un stick de 8 GB infipt in el cand vreau sa vad un film, iar orele la care se intampla sa apuc sa vad un episod dintr-un serial sunt variate, 2 noaptea e o ora obisnuita.

De asemenea daca incerc sa bag toate discurile la mine in computer nu am nici un RAID decent (chipsetul nu stie, OS nu stie si oricum discurile sunt de dimensiuni diferite) si iese un sistem foarte zgomotos - am dat afara din computer un Seagate de 2 TB pentru ca era prea galagios. ZFS m-ar scapa de problema RAID si a discurilor de dimensiuni diferite, Brazos m-ar scapa de consumul de curent, carcasa ar fi doar un bonus, sursa este insa o problema - cred ca nici o sursa uzuala de 5-600W nu are randament onorabil la un output de 20W si nu vreau sa consum 50W doar pentru ca imi trebuie 20W (cred ca un randament atat de prost nu e exclus). Vreau o sursa de 60W care sa aibe randament peste 80% (preferabil 90%) la 20W output. Deci, motivele pentru care sa nu fac NAS le-am citit si inteles, eu continui sa cred ca merita sa fac unul si apreciez orice ajutor (sfat, sugestie de produs) in constructia unei solutii. Nu il fac pentru 1 an ca sa imi fac griji de costuri, il fac pentru > 5 ani si costul de distribuie onorabil.
 
Caută un mITX cu alimentare la 12V şi care să scoată onboard 5V pentru hdd-uri, sau o sursă ATX DC-DC de la 12V (care are eficienţă pe la 90%). Un brick de 12V e mai eficient la consum mic - şi poţi folosi şi un încărcător de laptop care poate se târă prin casă :smile:.

Sau poţi să cauţi o carcasă de la un sistem brand SH (că nu trebuie să arate prea special), care să aibă şi sursă custom, mai mică şi cu putere de bun simţ, că e pe banii lor. E ceva mai complicat cu HDD-urile, că majoritatea caracaselor de tipul ăsta sunt înghesuite, dar cu o placă de bază mITX ai loc pentru destule HDD-uri.
 
ISK300-65 suna bine, dar de la $65 pe NewEgg ajunge la aproape 400 de lei pe PcGarage. Ce curs folosesc astia, mango-colti de mamut?
 
Mă întreb cât de nasol se mișcă sursa asta (80 plus report) sub cei 20%. Pare singura sursă de <=300W existentă pe piață. Ce se găsește în zona picoPSU e infernal de scump.
 
Carcasa aia e fix ceea ce mi-ar trebui pentru NAS, dar nu o vad prin Romania. Sursa e intr-adevar cam mare si sunt sanse sa aibe un randament foarte prost in zona de 10-12% incarcare - de-aia tot insist eu pe surse mici de ~100W pentru ca in metodologia 80 Plus se testeaza si la 25% incarcare :smile:
 
Da ok, am produs şi eu porţia mea de salivă pe acel gen de site-uri. După care am făcut o cutie NAS din componente ATX/mATX de duzină şi am aruncat-o în debara. Fără zgomot, componente care se pot înlocui cu costuri mici oricînd. Din păcate mi se pare singura soluţie realmente viabilă.
 
25 de lire + TVA = 30 de lire (150 lei) vs $25 (80 lei) pentru exact aceeaşi sursă. Tot dublu e, mama lor :frown:.
 
Bun, la cum arata situatia in ziua de azi ce iese?
- Brazos - vine curand, se va gasi destul de usor (cred) si la un pret onorabil
- carcasa micro pentru 4 discuri de 3.5" exista, dar nu se gaseste in Romania; in lipsa merge si o microATX oricat de proasta
- sursa eficienta de maxim 100W exista, dar nu se gaseste in Romania; ce pot pune in loc? Daca fac economii substantiale la carcasa si iau una de 80 de lei ar ramane niste bani de sursa, tot vreau sa ies mai ieftin decat 400 de lei un Antec ISK300-65 - fac un NAS, nu un concurs de trendyness.
 
Back
Top