Soluţie NAS pentru acasă

Cred că aţi cam ieşit pe arătură puţin. Nu se vrea a fi o sculă ultra mega profesională ci doar pentru average home user sau cel mult small office. SOHO. Un mini server poate fi numit cu funcţionalităţile minime uzuale fără a fi necesare prea multe cunoştinţe de instalare şi configurare. Cei care vor mai mult de la el îşi vor face propriul home sever adică un pc care să meargă non stop şi să asigure toată funcţionalitatea necesară. Dar aici e vorba mai mult de spaţiu de stocare care să fie accesibil în reţeaua proprie cât şi de la distanţă.

Cât despre fiabilitate şi funcţionalitatea ceva mai avansată, de exemplu detectarea problemelor hardware apărute în timp, păi asta se poate vedea doar la un test riguros şi făcut de cineva care ştie ce-i ăla un sever şi cu ce se mănâncă, în rest e doar prezentare.

Testarea vitezei de transfer a făcut-o deja producătorul

Windows Upload/Download (2GB File)(1)
samba_2_2G.jpg


iSCSI Upload/Download (2GB File)(2)
iSCSI_2_2G.jpg


Cu următoarea menţiune:
Testing Environment:
1 Server: WD5000AAKS 500GB HDDs; RAID 1; 1Gbps LAN; directly connected to the client PC
2 Client PC: Intel Core 2 Duo 2.8GHz; 2GB DDRII; Intel PRO/1000 GT (File Copy test on DS509+, RS409+/RS409RP+, DS409+, DS409/RS409 and DS409slim uses Intel Gigabit CT); Windows Vista SP1

___
Note:
(1) (Server) MTU 9000; DSM 2.2-0923
(2) (Server) MTU 9000; DSM 2.2-0923

The performance figures could vary on different environments.
 
Acum am ajuns si eu acasa, dar cam tarziu, fiindca observ ca l-ai comandat deja.:biggrin:

Vezi ca nu vine cu firmware instalat, deci nu-l poti accesa din prima din browser. Trebuie sa-l cauti cu asistentu' si sa-i incarci fisierul furnizat pe disc, dar eu recomand sa pui direct ultimul firmware disponibil pe site (ca bineinteles ala de pe disc, nu-i chiar ultimu).


P.s. Ai cumva vreun UPS cu USB p-acasa?
 
A ajuns. Acu' mi l-a predat curierul. :jump:
Am ups cu usb. O să fac teste în weekend şi postez ce găsesc, poate am timp să scriu şi un mini review. Vedem. Doar că n-am decât un WD de 160Gb, nu ştiu modelul, şi un AAKS de 500Gb. Aşa că de raid nu mă voi putea ocupa ci doar transfer pe reţea şi direct legat la pc. Iar cu ocazia asta vedem exact şi ce-i cu cifrele dată de producător.
 
Felicitari pentru jucarie! In sfarsit am cu cine schimba pareri directe.

Is foarte curios de USP-ul tau, ce model e? Fiindca lista de UPS-uri compatibile e foarte scurta si contine doar APC-uri de 10 bulioane. Iar cu astea ieftine noname e pura loterie, poate merge, poate nu.


p.s. Pe mine tare ma bate gandu' sa-l vopsesc, carcasa alba ii defapt un mare asipirator electrostatic de praf. Numa nu stiu cum ramane cu garantia.
 
Nu-i prea usoara colantarea colturilor rotunjite, e drept, poti da UNDO :biggrin: si s-o iei de la inceput de nenumarate ori pana iese bine. Dar parca n-as merge pe solutia asta.
 
UPS-ul e un Mustek 600VA. O să-l leg la nas numai să găsesc cablul ala usb...
 
N-am imprimantă. :tongue:

Acum pregătesc mini review-ul, dacă ar termina drăcovenia asta mai repede de indexat...
 
Şi n-a mai terminat... :frown:

Am reuşit să încropesc ceva, nu e cine ştie ce dar e un punct de plecare. N-am dat de cablul ăla usb, o să mai caut.

În general ca viteză de transfer e bun, doar photo managerul ăla nu ştiu ce face de îi trebui o veşnicie să indexeze câţiva gigei de poze. Am creat câţiva useri, foldere, drepturi de acces, joacă. Acum mai rămâne să văd cum accesez photo station-ul din exterior. O să arunc o privire şi pe forumul lor, sigur trebuie să mai fie vreunul cu nas-ul după router. :biggrin:
 
Da' cablu? Unde-i cablu domnule? Acum pe bune, chiar n-ai un cablu USB A-B prin casa?


P.s. Daca chiar nu ai, nici nu-ti mai bate capu sa cauti in alta parte, probabil astazi sau maine imi comand un APC, care nu prezinta probleme de compatibilitate.
 
N-am bre...l-am căutat aseară dar nu mai reuşesc să dau de el. Al naibii cablu...doar aşa păţesc de fiecare dată şi mă împiedic de toate prostiile adunate iar când am nevoie de ele nu le găsesc. Când dau de el o să încerc să văd dacă se pupă.

Revenind la păreri, de ce de fiecare dată când schimb Shuffle on/off melodia curentă nu se termină şi trece mai departe la un moment dat? La fel şi când dau Next sau Previous, prima melodie merge doar până pe la jumate după care se schimbă.
Mai mult, mai arată uneori mesajul ăla că formatul nu e compatibil dar totuşi rulează puţin şi apoi schimbă. Sunt melodii pe care le redă câteva secunde şi apoi schimbă, altele le redă una după alta până la capăt. Cam aiurea.

Hdd-ul (WD AAKS) stă la 33 grade. Ca zgomot nu deranjează când redau muzică, citirea o face vreo 10-20 secunde după care stă liniştit până la melodia următoare. În schimb când scot de pe torent cârâie şi rezonează cutia de mă trezeşte noaptea. Tre' să-i caut alt loc, nu stă bine în cameră. Ce-mi place e că în idle nu se aude nimic, ventilatorul e foarte silenţios. La 10 minute de inactivitate îşi ia somn.
 
N-am activat AudioStation si nici nu cred ca-l voi folosi vreodata. Eu-s interesat doar de stocare si ocazional download.

Si apropo de download, avand cont premium de rapidshare, is foarte incantat de Download Station, ii dau lista cu linkuri si lucra baiatu toata noaptea, consumand doar 20w. Am gasit si doua add-on-uri pentru FF, pentru a forward-a link-urile catre DS, dar din pacate nici unul nu stie linkuri multiple, deci SynoExt il folosesc doar ocazional pentru link-uri unitare. Oricum, foarte tare!


P.s. Nici nu-ti mai bate capu cu UPS-ul, am lansat comanda pentru un APC.
 
Nu stiu, voi masura si te tin la curent (sper sa nu consumi mult) :nuts:

Oricum la 30W nu are cum sa ajunga, UPS-ul Apollo, ala de-l foloseam cu NAS-ul facut de casa, consuma cam 11W cand nu incarca bateria.
 
P.s. Nici nu-ti mai bate capu cu UPS-ul, am lansat comanda pentru un APC.

Dacă dau de cablul ăla o să-i fac proba, dacă se pupă între ele să ştie să se închidă când se ia curentul.
 
Problemă: merge ca naiba. În sensul că are reprize de câte 30 secunde sau 1 minut când merge ok după care parcă adoarme, nu mai mișcă. Nu tu FTP, interfață web, rețea, nimic. Inițial am suspectat routerul că ar fi de vină dar se pare că nu el e problema, asta am constatat-o după ce am legat nas-ul direct la calculator. La fel face. Am închis toate aplicațiile inutile, a rămas doar photo station, audio și web station deschis, și totuși nu văd nici o schimbare.
Problema asta a apărut de aseară, azi l-am tot frecat crezând că e torrentul de vină dar acum nu mai mișcă deloc...decât în reprize. Hdd-ul nu pare să fie de vină, am desfăcut nas-ul și l-am scos de acolo să văd dacă e mufat, nu scoate sunete ciudate, nimic. SMART testul din aplicație arată că e ok. Care ar putea fi cauza?
 
Back
Top