Soluţie NAS pentru acasă

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Pana imi vin piesele sa termin emulatoru de WOL-ul, mai configurez una alta prin FreeNAS. Acum m-am lovit de-o problema, la care nu-i gasesc rezolvare, desi am cautat, nu am reusit sa gasesc un raspuns concret.

Cum pot sa parolez unele directoare din share-ul SAMBA?

Am configurat un grup, am facut un user de test, am facut un director... dar in interfata web, n-am gasit vreo modalitate de asociere a unui director cu un anume user. Any ideas?
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Am gasit ceva, dar asa cum ziceam total neconcludent pentru mine... poate cineva sa-mi explice mai ca pe intelesu' unui noob, ce si cum sa fac.

- Pana acum am reusit ma conectez prin putty.
- Am aflat ca dir = ls, am rulat ls si mi-o returnat un singur director numit ARHIVA
- am incercat un CD ARHIVA, dar nu merge...

Mi-ar fi de mare folos daca mi-ati explica ce comenzi trebuiesc rulate pentru a putea parcurge pasii din link.

Multumesc.


p.s. Acum cand ma lovesc de probleme de genu asta, incepe sa-mi para rau, ca n-am luat un NAS gata facuta. Se pare ca, desi FreeNAS are interfata web, dar fiind incompleta, nu poate fi folosit de cineva fara cunostinte de linux.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Din cîte înţeleg de acolo, a făcut useri din interfaţa web şi i-a băgat în diverse grupuri, în funcţie de cum vrea să aibă acces. După care a intrat în linia de comandă şi a schimbat proprietarii directoarelor la acei user şi/sau grupuri.

E o soluţie "semi-proper" cum zice şi el, în sensul că accesul nu e configurat la nivel de Samba ci la nivel de sistem de fişiere. În mod normal s-ar umbla la configuraţia Samba pentru a stabili drepturi, parole etc. (exemplu). Dar pe FreeNAS se pare că e configuraţie "libertină" default şi că nu se poate umbla la configurarea Samba din interfaţa web. Aşa că singura alternativă pentru restricţii rămîne să umbli la directoare.

E ca şi cum ai da share pe Windows la o partiţie întreagă read-write pentru toată lumea, după care ai schimba drepturile de citire/scriere şi ownership per directoarele de pe ea, ca să nu se poată chiar read/write oricine oriunde.

PS: Nu fi aşa sigur că un NAS gata făcut ar fi configurat Samba mai bine. În general, configuraţia de Samba e atît de complicată încît cei de la Samba şi-au făcut o interfaţă web proprie (SWAT). :smile: Şi nu ştiu dacă orice NAS o include, pentru că din cîte-mi aduc aminte e scrisă în Perl, care nu prea e adecvat pentru chestiile embedded.

Cel mai simplu ar fi dacă ai da de smb.conf şi ai umbla la el cu un editor text.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
E ca şi cum ai da share pe Windows la o partiţie întreagă read-write pentru toată lumea, după care ai schimba drepturile de citire/scriere şi ownership per directoarele de pe ea, ca să nu se poată chiar read/write oricine oriunde.
În Windows ar fi considerată o soluție corectă, mai ales dacă ai nevoie de multe drepturi și nu vrei să faci zeci sau sute de shares. Nu e nevoie să schimbi și ownership decât dacă ai cazuri speciale (write limitat la owners), dar poți să o faci din interfață fără CLI.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Sincer, pe mine ma depaseste situatia. Ce doamne n-au putut implementa un sistem simplu, folder -> user -> pass.

Am frecat problema asta mai toata ziua, in special in GUI, la un moment dat, am reusit sa obtin o fereastra de login, chiar sa ma logez si sa am acces la share. Dar am sters userii de test, si acum, nici dupa 1 ora nu reusesc sa refac ce facusem mai devreme.

E batut in cap forumu freenas, nu poti cauta mai nimic acolo, orice cuvant mai uzual nu returneaza cautari, fiindca-i prea uzual. :mad:

Are cineva idee, care-i faza cu grupurile default din freenas, de exemplu wheel? Am gasit pe forum mai multi care intrebau asta, dar n-au primit nici un raspuns...


Imi cer scuze ca va bat la cap cu probleme elementare, dar chiar nu pot sa ma apuc sa invat freebsd/linux de la zero, doar pentru a configura niste parole amarate.

Wirespot, eu nu gasesc niciunde directorul Samba.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
În principiu wheel a un grup cu drepturi mai şmechere, un fel de administratori. Nu mă pricep nici eu foarte bine la BSD, doar speculez.

E bine totuşi că ţi-a reuşit o dată, măcar ştii că se poate. :smile:
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
In principiu mi-am cam bagat picioarele. Poate va dezamagesc, dar din pacate de data asta nu prea mai am timp de teste si incercari, trebuie sa ma apuc sa mut si sa organizez datele pe NAS, iar anu asta as vrea sa termin. Iar faptu ca nu pot sa-i dau de cap la partea cu user rights, groups & stuff, chiar e un impediment peste care nu pot sa trec.

Pe moment, fiindca am cam cheltuit bugetu alocat pentru un Synology, am fost nevoit sa apelez la o solutie mai de buget, si anume, Edimax NS-2502, am studiat manualu, se pare ca are cam tot ce-mi trebe mie. Vitezele obitnute de unii useri, sunt tot in jurul a 14Mb/s, deci cam la fel cu NASu facut de casa.

Din pacate momentan, nu-i pe stoc la nimeni, dar am o promisiune pe maine sau joi. Ar fi frumos sa-l am pana in weekend, sa-l pot testa si pune la treaba.

Cu cel facut de casa, proabil ca-l mai tin, poate pana apare FreeNAS bazat pe Debian, sau poate nici nu-mi pierd vremea cu el si-l scot la vanzare, asa cum ii, cu slot CF si UPS. Daca-i cineva interesat, faceti-mi o oferta pe PM.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
NAS-ul făcut de tine cu FreeNAS transferă doar 14 MB/sec? Holly goose, eu scoteam minim 50 MB/sec prin CIFS ți 70 MB/sec prin iSCSI, la 14 MB/sec l-aș arunca pe fereastră.

Openfiler ai încercat? E mai rapid decât FreeNAS, e bazat pe un ceva Linux, are mai multă ciocolată.
 

nicolin

Membru
Joined
May 7, 2005
Messages
242
Pe moment, fiindca am cam cheltuit bugetu alocat pentru un Synology, am fost nevoit sa apelez la o solutie mai de buget, si anume, Edimax NS-2502, am studiat manualu, se pare ca are cam tot ce-mi trebe mie. Vitezele obitnute de unii useri, sunt tot in jurul a 14Mb/s, deci cam la fel cu NASu facut de casa.

Din pacate momentan, nu-i pe stoc la nimeni, dar am o promisiune pe maine sau joi. Ar fi frumos sa-l am pana in weekend, sa-l pot testa si pune la treaba.
Heh, tocmai mi-am luat un Edimax. :biggrin:
Gasit la PCFun, comandat vineri adus luni (nu este reclama, pur si simplu este magazinul cel mai aporpiat de scarbiciu, deci in 20 min. eram inapoi la birou cu jucarioala la subrat).
Inca nu ''am intrat'' in el din lipsa de HDD.
Ca prima impresie, ventilatorul este un pic mai galagios decat imi imaginam (nu este insa deranjant).
Ce mi-a placut este ca odata reconfigurat IP-ul default, este vazut imediat de retea.

PS: sugestii pentru un HDD SATA cat mai incapator, mai silentios, si, last but not least, ieftin?
 

maxu

Membru Senior
Joined
Oct 6, 2005
Messages
628
Fara a sti limita de buget ti-as recomanda 2TB WD din seria Green.
else define:ieftin
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
NAS-ul făcut de tine cu FreeNAS transferă doar 14 MB/sec?
N-am incercat transferu decat de pe sistemul meu desktop, care-i cam slabut, P4 la 1.8Gb cu hard PATA, deci is multe gatuiri in sistemu ala si nu ma mira ca nu scoate mai mult catre NAS. Pe moment l-am conectat prin Gigabit, dar in viitoru cel putin apropiat va fi folosit doar printr-un Lan de 100, deci viteza-i ultima care ma intereseaza.

Openfiler ai încercat? E mai rapid decât FreeNAS, e bazat pe un ceva Linux, are mai multă ciocolată.
N-am avut pe ce sa-l instalez, n-am gasit pe la nici un prieten un card CF mai mare de 512Mb.

Heh, tocmai mi-am luat un Edimax. :biggrin:
Gasit la PCFun, comandat vineri adus luni (nu este reclama, pur si simplu este magazinul cel mai aporpiat de scarbiciu, deci in 20 min. eram inapoi la birou cu jucarioala la subrat).
Deci tu mi l-ai sutit de sub nas. Puteam sa jur, ca luni dimineata l-am vazut pe stoc la PC Fun, fiind adormit si nehotarat, am inchis pagina. Cand am redeschis-o pe la o ora mai decenta, adica 11, nu mai era... deja intrasem in dubii daca vazusem bine dimineata.

Sugestii pentru un HDD SATA cat mai incapator, mai silentios, si, last but not least, ieftin?
N-ai specificat marimea si cum vrei sa la folosesti, in RAID 0 sau 1.

Eu pentru NAS-ul facut de casa, pentru RAID 1 am cumparat un WD 1Tb Green si Samsung F2 tot green. Iar dupa ce le-am avut pe ambele in mana, parca la o noua achizitie as merge pe WD.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Fara a sti limita de buget ti-as recomanda 2TB WD din seria Green.
else define:ieftin
Hei, un asemenea disc e de mai mult de 2 ori mai scump decât cele de 1 TB. Iei 2 de 1 TB, ai fiabilitate mai mare și rămâi și cu bani.

N-am incercat transferu decat de pe sistemul meu desktop, care-i cam slabut, P4 la 1.8Gb cu hard PATA, deci is multe gatuiri in sistemu ala si nu ma mira ca nu scoate mai mult catre NAS.
Chiar și așa tot trebuia să treci de 30 MB/sec.
 

nicolin

Membru
Joined
May 7, 2005
Messages
242
Deci tu mi l-ai sutit de sub nas. Puteam sa jur, ca luni dimineata l-am vazut pe stoc la PC Fun, fiind adormit si nehotarat, am inchis pagina. Cand am redeschis-o pe la o ora mai decenta, adica 11, nu mai era... deja intrasem in dubii daca vazusem bine dimineata.
Eu il comandasem de Vineri (11.12.2009), cu promisiunea ca vine tot Vineri.
Pana la urma a ramas Luni.
Insa el l-am ridicat pe la ora 16:00, ce-i drept cu un tel. de confirmare ca vreau produsul pe la pranz.
N-ai specificat marimea si cum vrei sa la folosesti, in RAID 0 sau 1.
Doar stocare - nu ma intereseaza RAID.
Fara a sti limita de buget ti-as recomanda 2TB WD din seria Green.
else define:ieftin
ieftin (cel putin in acest moment) = HDD de cel putin 1 TB, cu un raport RON / GB cat mai bun.

LE: anticipand ca imi voi procura, pana la urma, si un HDD, imi puteti sugera un softulet cu care pot face oaresce benchmark-uri legate de transfer de date (read/write)?

LLE: zo, un micro test.
1. Un stick USB cuplat la NAS este vazut si se poate accesa fara probleme.
2. Am cuplat si WD Passport-ul USB de 250 GB - se vad partitiile (2) si se pot accesa fara probleme.
3. Recunoasterea acestor device-uri de catre NAS dureaza max. 15 .. 20 secunde
4. Am rulat un avi de pe Passport-ul cuplat la NAS - ruleaza flawless
5. Montat o imagine de DVD de pe Passport-ul cuplat la NAS - ruleaza (cel putin dupa ochiul meu) FLAWLESS :biggrin:
 
Last edited:

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Probabil atunci l-au scos de pe site. In fine, nu conteza... oricum interesanta coincidenta.

La 1Tb, pot sa recomand WD10EADS.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Vitezele obitnute de unii useri, sunt tot in jurul a 14Mb/s, deci cam la fel cu NASu facut de casa.
Da dar nu-s viteze normale, că văd că-l cheamă "Gigabit". Din păcate nici n-am cum infirma sau confirma cum ar tb. să meargă că eu sînt pe megabit şi măcar pe ăla îl obţin :smile: (11-12 MB/sec). Benchmark-ul simplist cu hardurile (hdparm -tT) dă vreo 75 MB/sec, deci are de unde.

Berti, ia vezi dacă ai hdparm în consolă pe FreeNAS, că-s curios. Hardul ar trebui să-l găseşti cu comanda df /.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Wirespot, oi face testele propuse de tine, pana nu-mi vine edimaxu si scot hard-urile din NASu homebrew. La comanda aia, mai pun hardu, deci ceva de genu:

hdparm -tT hda4

Nicolin, eu pentru RAID1, am cumparat unu si unu, adica un WD si un Samsung F2 EcoGreen, de aia ziceam mai sus, ca daca as fi nevoit sa aleg din nou doar un hard, as merge pe WD.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Mai degrabă /dev/hda. Adică cu calea completă spre device (care e un fişier de sub directorul /dev, cel puţin pe Linux, df îţi va zice exact), şi fără 4, că nu vrei să testezi o partiţie ci discul în sine.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Asa din memorie, hda4 hardu WD si hda6 Samsungu' dar fiind in software raid1 ma gandesc ca nu poate testa fiecare hard in parte, ci trebuie testata matricea formata din cele doua.

Defapt hai sa continuam discutia abia cand ajung acasa si-s cu obiectu in fata... ca asa doar ma dau cu preusupusu. Poate nici n-a fost pastrata comanda hdparm in freeNas.


Edit: Matricea se gaseste la /dev/mirror/RaidUnup1, dar din pacate comanda hdparm nu returneaza nimic. Nici cu parametrii, nici fara... cred ca a fost eliminata.
 
Last edited:

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Dacă n-ar exista ar zice "command not found" sau ceva de genu'. Ciudat.
 
Top Bottom