Soluţie NAS pentru acasă

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
604
Uite aici o scula interesanta si ieftina (daca nu ai o problema cu produsele second-hand), plus ca vine si cu 8 discuri de 1.5TB fiecare. La cat costa poti sa il cumperi si sa vezi daca face ce vrei tu si daca nu iti place il vinzi mai departe pe bucati sa cum l-ai cumparat :wink:
 

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
Joined
Aug 18, 2005
Messages
1,175
Mulțumesc frumos de pont!

Din păcate, nu sunt mare fan al second-hand, și e posibil ca produsul să fie foarte vechi.

Ar mai fi și:
"Capacity to store up to 32.0TB of data"

La mine e mai mult de atât.

Mersi. :smile:
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
604
Aia cu capacitatea e data de marimea discurilor disponibile la data la care a fost scrisa descrierea, de fapt poti folosi 8 discuri de orice capacitate vrei - 20TB cred ca e marimea maxima a unui HDD din zilele noastre.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,496
Pentru rack-ul ăla nu-ți trebuie cumva și un controller SATA cu 1 sau 2 porturi eSATA? Și tot nu specifică dacă JBOD vede discurile individual sau le amestecă într-un singur disc virtual.
 

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
Joined
Aug 18, 2005
Messages
1,175
puterfixer, te referi la postul meu sau al lui lauru'_balauru'?

Eu:

lauru'_balauru':
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,305
Mi se pare ca la qnap-ul ala te limiteaza numarul de hdd-uri.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
604
Eu as zice ca JBOD le vede pe fiecare individual, nu un singur disc virtual de suma lor (asta ar fi RAID 0 in mintea mea). Evident, cat timp nu avem acces la o scula din asta doar ne dam cu parerea :wink:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,438
RAID 0 e altceva decât JBOD. În JBOD, discurile sunt înșirate în ordine (blocurile sunt în ordine, bloc 1..n pe discul 1, bloc n+1..2n pe discul 2 și tot așa, când scrii un fișier îl scrii pe un singur HDD) pe când RAID0 înseamnă striping, când scrii ceva scrii bucăți din acel ceva pe toate discurile în același timp (de unde și viteza). JBOD se poate face cu orice HDD-uri, pot fi de capacitate diferită și vezi suma capacităților. Pe când la RAID0 vezi N*min(dimensiune)
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
604
Stiu diferenta dintre RAID0 si Spanning, spuneam doar ca din punct de vedere al utilizarii discurilor (suma capacitatilor fara nici un fel de redundanta) sunt cam acelasi drac, indiferent ca unul scrie bucati simultan pe fiecare disc si celalat scrie pe un singur disc pana il umple dupa care trece la urmatorul.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,438
Tocmai, că rezultatul final e același - vezi un singur block device, nu discuri individuale.
 

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
Joined
Aug 18, 2005
Messages
1,175

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,082
Scump si mai ales neupgradabil. Nici soft, nici hard. Unele au si ff. mult cloud integrat. Adica esti la mana producatorului.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,496
Mistral depinde dacă vrei ceva vândut cu discuri înăuntru, sau doar NAS-ul + Bring Your Own Disks de care-ți plac. Alea cu discuri sunt comode, scoți din cutie și gata, da' discurile pot să fie cam praștie (că nu le vede userul). Iar NAS-ul în sine poate avea performanță mai bună sau mai proastă, iar softul... aici ești la mâna producătorului.

Io-s biased, am folosit până acum QNAP cu o experiență foarte bună legată de actualizările software (cel puțin lunare), și să bag înăuntru niște discuri cumpărate separat a fost mizilic. Synology au avut probleme masive de securitate. WD... dunno. Seagate - duamne feri.



Io personal aș alege între
  • WD My Cloud EX2 Ultra, care țintește SMB, deci dacă e destul de potent pentru o firmă mică, va fi foarte ok și pentru acasă, sau
  • vreun QNAP cu 2 discuri din seria SMB (procesor mai puternic) sau Home; unele au și HDMI output încât pot rula ca media player sau desktop (Linux cred) pe TV, câteva au și telecomandă IR pentru asta; dacă vrei ca filmele stocate să fie transcodate on-the-fly ca să faci streaming la rezoluția nativă a unui smartphone de ex. atunci o să vrei modelul cu procesor ceva mai puternic. Eu am TS-851 (8 discuri, 5=mid-range, generația 1). Acuma nu mi-ar fi rușine deloc cu TS-253D (procesor mai rapid) sau TS-253B (un pic mai lent).
Cu QNAP mai poți face chestii drăguțe în plus, all built in. Poate rula nativ virtualizare (în limita a cei 4GB de memorie și ce procesor are), și containere, da' asta înseamnă că poți pune pe el un PiHole ca să scapi de reclame, sau un download manager pentru torente, sau alte chestii.
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,227
Ciudat, se tot vorbeste prin targ ca Synology ar fi cu 2-3 clase peste Qnap. Ma intereseaza si pe mine subiectul, as vrea sa cumpar o jucarie de asta, insa sunt indecis.
Despre HDDs cam toate publicatiile astea tech dau Seagate IronWolf ca fiind cele mai bune HDDs pt NAS, iar aici sunt destul de criticate.

Oricum, revenind la NAS, indiferent de brand, nu m-as incurca cu un procesor arm. As lua ceva Intel si probablil cu SSD M2 cache, chit ca diferentele de performanta pentru average Joe sunt nule, dar las' sa fie acolo. Ceea ce ma duce fix in curtea Synology, nu cred ca QNAP are asa ceva in portofoliu.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,496
Heh, dacă e după impresia târgului, Creative Labs e brand de brand, și când colo e o praștie chinezească cu marketing bun și cu câteva produse bune care au făcut foarte bine la vânzarea restului de răhățisme din portofoliu. :biggrin:

Ultimele chestii auzite de mine despre Synology e că sunt ținta unor campanii de ransomware, și recomandarea era să nu cumva să expui un NAS Synology în internet pentru file sharing sau ceva că ți-ai furat-o. Nu UPnP, nu port forwarding, nu nimic. (Ceea ce nu e o idee proastă deloc pentru orice brand, da' așa ceva se implementează ca good practice pentru a evita un risc potențial, nu pe post de soluție pentru o problemă deja cunoscută.)

Uită-te și tu aici comparativ, probleme de securitate în ultimii ani:



Seagate în ultimul deceniu au produs petarde, cu rate de defect pe parcursul a 3 ani mult mai mari decât la alte mărci. Toate discurile încep minunat de la început, da' în timp își arată rata de defecte. Poți foarte bine să te încadrezi cu cele 2 discuri ale tale în cele 95% sau 50% din discuri care nu pică, da' atunci când faci cumpărătura parcă mai bine sună rată de defecte de 0,4% după 3 ani (HGST) vs. 35% (Seagate). Vezi și tu în statisticile Backblaze cum stau mai nou, că HGST nu mai există de câțiva ani ca brand separat.

Nu știu de QNAP să aibă ceva cu ARM. Toate au fost Intel low-power, că de-aia pot face și virtualizare și alte chestii. TS-253D menționat mai sus are un Intel Celeron J4125 quad core la 2 GHz cu burst până la 2,7 GHz, și maxim 4 GB de memorie într-un singur slot.


PS:

 
Last edited:

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,305
Synology e primul la aplicatii, daca te intereseaza sa ai all-in-one pentru aplicatii, atunci Synology e alegerea. Daca in schimb vrei ceva doar pentru stocare, eventual un media player (dlna), backup, deci mai putine pretentii pe partea de aplicatii, atunci WD e bun si probabil si Qnap.

M-as uita in schimb la WD la ce fel de disk-uri are inauntru si daca se pot schimba, in cazul in care crapa. Daca nu, atunci Qnap ar fi alegerea.

Interesant in schimb pretul / TB la WD-ul din link, cel mai bun pret ar fi varianta de 2x6TB
2x2TB => 64.5 / TB
2x3TB = 57.8. / TB
2x4TB = 42.3 / TB
2x6TB = 33 / TB
2x8TB = 32.75 / TB

Also Black Friday e aproape, ar merita urmarita o oferta, WD a avut oferte bune anii trecuti insa doar pe anumite modele.
 

Mistral

Alien
Sugar daddy
Joined
Mar 23, 2004
Messages
656
Am facut rost the un nvidia shield unde pun media playere si aplicatii and stuff si ala l-as lega la un NAS dumb unde as pune seriale si filme scoase de pe net sa zicem. :smile: Poze si de-astea le tin in cloud si nici nu hoardueisc jdemii de giga de chestii. Ala din link are harduri WD red si cica da, se pot scoate, baga altele, etc. Nu mai stiu culorile astea la WD cum erau, parca rosu era ok? :smile:
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,227
Nu cred ca am citit vreun articol in ultimele 6-12 luni, in care sa nu fie plasat un Seagate pe locul 1 la ca prima optiune pentru HDD de NAS.
As putea intelege ca toate siturile de profil iau spaga de la Seagate, dar totusi!
Problema mea e ca in viata reala exista o singura optiune si anume WD Red Pro. De fiecare data cand nu am de unde alege, evit sa cumpar.
Merci de tip ul cu Backblaze!
 
Top Bottom