Soluţie NAS pentru acasă

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,001
Clickăie şi se opreşte alimentarea în 2 secunde. La marele fix, înainte cu o zi-două umblasem la cablurile de alimentare. Also...

Băăă, azi mi s-a făcut RAW un WD50EZRX după ce l-am scos din cutie, fiind un WD Elements la origine. WTF FFS BBQ!
Ia la puricat cablurile de alimentare, sigur acolo ai stricat ceva. Nu poți pierde două discuri atât de rapid unul după altul, dar se pot strica dacă primesc alimentare intermitentă.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,284
Păi hdd-urile din cutii USB sunt altfel formatate decât hdd-urile normale, nu le recunoaște OS-ul direct.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,001
Depinde dacă i-o fi activat criptarea vieții, fără parolă de obicei sunt recunoscute dacă le pui direct pe SATA? :hmm:
 

korby

The Cleavemaster
Sugar daddy
Joined
Jun 4, 2006
Messages
2,882
Doar WD-u' Elements "a crăpat", pe MyBook îl vede bine-merci, ambele formatate NTFS. Fine, o să-l încerc înapoi în cutie.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,284
Chestiile de generație mai nouă nu mai sunt văzute indiferent dacă le-ai pus criptare sau nu. Datele-s acolo, dar blocurile sunt shiftate mai sus, probabil pe primele sectoare scrie controller-ul ăla ceva...

Între timp am rezolvat și eu problema cu HP Microserver gen 8 și hdd-urile care nu mai au chef să meargă: am pus un controller IBM M5014, și pe ăsta hdd-urile merg perfect. 0 idei despre care e problema de fapt, am încercat în toate modurile posibile, două HDD-uri care până acum puțin timp mergeau perfect, acum erau extraordinar de lente și dispăreau din esxi câte 30 de secunde, indiferent dacă erau în RAID1 sau fiecare independent. Alte două hdd-uri mergeau perfect pe același controller (iar unul din hdd-urile care nu merge e identic cu unul care merge). De la cabluri nu e, că aceleași cabluri merg cu M5014.

Și dacă tot se poate, am făcut un RAID5 din toate.
 
  • Wow
Reactions: Neo

korby

The Cleavemaster
Sugar daddy
Joined
Jun 4, 2006
Messages
2,882
Are vreo 4-5 ani, acuma nush. Poate este totuşi un soi de criptare, i-am dat un recovery peste noapte şi n-a găsit mare brânză. Ca să-l pun înapoi pe controller-u' din cutie tre' să scot tot ansamblul cu restul HDD-urilor. Balls. :smile:
 
  • Sad
Reactions: Neo

korby

The Cleavemaster
Sugar daddy
Joined
Jun 4, 2006
Messages
2,882
Mda, are ceva criptare or something, merge pus înapoi pe controller. Oh well.
 
  • Like
Reactions: Neo

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,253
SilverStone DS380B am avut si mi se parea ca vibra cam tare tabla iar airflow-ul era destul de prost, discurile se cam incalzeau. Ma rog, este totusi o carcasa OK asa ca poate e interesanta si schimbarea placii de baza AsRock cu una din zilele noastre (gen SuperMicro X10SDV-TLN4F).
Suna foarte bine, asa ca am inceput cu carcasa.
ss.jpg

Placa de baza are specificatii bune insa la ~1000 euro mai are de asteptat putin. Dar e o idee pentru viitor, probabil odata cu ea voi lua si o sursa mai competenta decat actuala de 300W.
Am cautat sa vad de ce temperaturile nu erau tocmai ok si intr-adevar, ventilatoarele cu care vine sunt foarte slabe, plus vreo doua gauri de astupat pentru ca tot aerul sa treaca printre hdd-uri (nu e poza mea, eu am pus banda neagra :biggrin: )
imageproxy.jpg

Am luat doua modele de ventilator de test, un Noctua NF-P12 redux-1700 PWM si un ARCTIC F12. Cel din urma de 3 ori mai ieftin decat primul, cam la fel de eficient (adica de 3 ori mai slab). Asa ca a ramas sa mai iau un Noctua, iar ventilatoarele originale le-am pus pe partea cealalta, practic sa traga aerul de la hdd-uri, nu trag la fel de tare dar sper sa ajute cu ceva. Toate ventilatoarele sunt puse direct pe 12V sa mearga la maxim. Asta bineinteles in carcasa mare, in cea mica poti doar sa inlocuiesti ventilatoarele si cam atat. O voi pastra s-o folosesc pentru backup extern, porneste programat, face backup, se opreste.

Desi momentan nu am toate hdd-urile instalate, diferenta de temperatura e de vreo 20 de grade (nu la toate, dar cel mai cald era WD Red 8TB care statea pe la 56 grade iar acum a coborat la 36). O sa vad cand instalez si celalalt ventilator de la Noctua dar si cand voi avea toate hdd-urile instalate insa momentan pare promitator.
 

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
Joined
Aug 18, 2005
Messages
1,071
Mă interesează, pentru niște hard disk-uri Toshiba de 8TB, WD de 10 TB, să cumpăr un NAS cu 4 discuri, pe care intenționez să îl setez ca JBOD (Just a Bunch Of Disks).

Vreau sistemul pentru back-up, cu scris intens o perioadă pe el, apoi "leave and forget" multă vreme, apoi scris periodic pe el la câteva luni.

Am mers la tot felul de filmări, s-au adunat tera de date, și mă încurc în hard disk-uri externe. Un NAS, chiar dacă sunt mai multe unități distincte în el, prin JBOD, e suficient de bun pentru nevoile mele.

Nu voi folosi sistemul pentru a citi foarte mult și rapid de pe el, am nevoie să scriu o dată pe el, și ulterior să fac mici corecturi în fișiere, și, desigur, să le pot accesa la un moment dat.

Am văzut că trebuie formatate discurile, o să mă asigur că nu am date pe ele înainte să le pun.

Pentru că urmează Amazon Prime Day, și probabil vor fi promoții, m-ar tenta unul din:

La PC Garage prețul e identic pentru NAS-ul cu 4 discuri, cu mica marea diferență că la produse de acest tip nu prea apar promoții, pe când la Amazon da.
https://www.pcgarage.ro/nas/synology/diskstation-ds920-plus-4gb/ (același preț ca pe Amazon, după taxe, dar cam ăsta e prețul final)
https://www.emag.ro/network-attache...leron-j4025-2ghz-2gb-ddr4-ds420/pd/DJV31YMBM/ (produs slab și scump)

Probabil voi merge pe produsul mai ieftin, de pe Amazon. Dacă de Prime Day (probabil 13 octombrie, anul ăsta, în SUA) va fi un alt NAS la ofertă, îl iau pe acela, nu cred că am nevoie de ceva pretențios la nevoile mele.

Întrebarea mea e dacă are cineva vreo sugestie despre cum aș putea perfecționa logica mea de achiziție.

Later edit: am dat exemplele de mai sus cu "wishful thinking". Probabil voi cumpăra un produs suficient de bun pentru nevoile mele minimale, la preț redus. De pe Amazon.com, că în alte părți nu sunt disocunt-uri semnificative. Preț redus Amazon e aproape același nivel cu second-hand România, așa că nu mă complic.
 
Last edited:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,338
Un NAS are sens pentru accesare relativ frecventă, prin rețea, de mai mulți useri, și când vrei și să funcționeze de capu' lui ca să facă redundanță la discuri și alte chestii.

Ceea ce descrii mai sus nu pare să se potrivească cu un NAS, ci mai degrabă cu un DAS - Direct Attached Storage, adică un rack cu n discuri pe care îl conectezi direct la PC atunci când ai nevoie. Ceva gen drobo 5C, conectat pe USB, sau 5D3 care are și Thunderbolt pentru viteză dar probabil și un preț pe măsură. Dar nu e singurul producător - cuvântul cheie e DAS.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,284
Sau un adaptor USB-SATA pentru 3.5" și le pui pe rând :smile:.

Vezi că în JBOD dacă se duce un HDD nu mai ai acces la nimic, pe când dacă le ții ca discuri separate mai ai totuși acces la restul HDD-urilor.
 

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
Joined
Aug 18, 2005
Messages
1,071
Vă foarte mulțumesc amândurora! :smile: Me happy. Merg pe DAS, nici eMAG, nici PC Garage nu prea au auzit de ele aparent, o să mă uit pe afară după soluții.

Mulțumesc!
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,338

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,581

Tre' să iei un pic review-urile la puricat. Ăsta are usb3 și esata, dar e model din 2012 și între timp aș crede că au apărut controllere mai bune. Orico are reputație bunicică, dar alea-s 200+.
Dacă înțeleg io corect, alea 4 discuri împart un port SATA chiar și dacă vrei să copiezi un fișier de pe un disc din enclosure pe alt disc din enclosure, nu? Adică controllerul ăla e practic un multiplexor SATA, traficul de pe discul 1 merge prin port către calculator și apoi vine înapoi pe același cablu și ajunge pe discul 2. Bine, dacă stau să mă gândesc, nici nu ar avea cum să fie filesystem-aware, dar nah, nu mă pricep, am zis să-ntreb. :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,284
Nu e multiplexare. Se expune un singur block device pe USB sau SATA, așa că nu există conceptul de "mutat de pe un disc pe altul". Doar dacă faci partiții peste JBOD cât hdd-urile inițiale, dar e super overkill să nimerești alinierea.

BTW, mi se pare fun că versiunea cu RAID are un buton mare de schimbare RAID, care rade toate datele dacă e apăsat 3 secunde.
 
Last edited:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,338
Holy shit :eek:

Io am un rack extern cu două sloturi de înfipt discuri SATA în ele, și buton de clonare A->B fără calculator. Prin USB sunt vizibile 2 discuri independente. Mă așteptam că într-un enclosure cu mai multe discuri le vede tot separat, nu băgate la grămadă după cum îi tună.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,284
Conform manualului apare un singur disc. Și tot în manual aia cu schimbatul RAID-ului e dată ca soluție de wipe când ai inițializat greșit discul (ai pus MBR în loc de GPT) :smile:.
 

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
Joined
Aug 18, 2005
Messages
1,071
Am interpretat/înțeles greșit ce înseamnă JBOD (Just a Bunch Of Disks), credeam că sunt separate, dar creează o singură imagine, cum zicea miahi, cu risc de pierdere a datelor mai mare.

Ce voiam de la soluția DAS pe care o caut e să am toate cele 4 hard disk-uri conectate la PC, chiar separate fiind.

Mă atrage opțiunea de "individual disks" a produsului:

Face lucruri de care nu am nevoie (RAID, protejare cu cheie), dar nu mă deranjează pentru o utilizare pe mai mulți ani să am și varianta asta, nu exclud ca la un moment dat să îmi doresc RAID. În momentul de față îmi e o facilitate nenecesară.

M-am mai uitat la alte produse, RAID e prea complicat pentru ce doresc eu în momentul de față (în viitor - s-ar putea, acum - nu).

Și produsul pe care l-am văzut e lansat în 2018, altele sunt destul de demult lansate.

Intenționez să merg pe acel QNAP de Prime Day, să văd ce mai găsesc care îmi face cu ochiul atunci, nu mă aștept la reducere în ziua respectivă.
 
Top Bottom