Soluţie NAS pentru acasă

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
583
Vezi? D-aia iti trebuie 10Gbps, sa stea piticii linistiti ca termina trasnferul in timp mai scurt decat pe retea gigabit "normala" :biggrin2:

Bineinteles ca ai putea trai linistit fara, dar piticii fac galagie...
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,104
Ce urmează nu e o justificare, e doar povestea :smile:.

Primul pas a fost un controller hardware ceva mai bun pentru HDD-urile din NAS; luat mai mult pentru că avea mai multe porturi, dar avea și cache cu baterie. Și a fost atât de reușit upgrade-ul încât am ajuns să am performanță MULT mai bună de gigabit pe niște HDD-uri care nu puteau fi accesate altfel. Așa că am pus 10G cu carduri Mellanox de pe ebay + fibră și adaptoare de la FS (în total vreo 100€). DIferența de performanță fiind colosală, adică obținând viteze de SSD pe niște HDD-uri din rețea, ceea ce mie mi se pare excelent - pentru că pot să nu mai țîn toate alea pe desktop, iar în modul ăsta pot să am acces la anumite chestii, cum ar fi biblioteca lightroom, direct din rețea (sau prin vpn).

z$ de mai jos sunt HDD-uri:

1587153218949.png
1587153427133.png


Switch-urile 10G au apărut mai mult pentru a proteja fibra optică, care e foarte greu de înlocuit în cazul meu (trasă prin pereți). Cu switch, fibra e doar până la switch-ul prins de perete, pe când atunci când ajungea în desktop avea șanse mult mai mari să se strice (că se încurca printre alte fire, mai dai cu aspiratorul prin spate...). Un twinax de 1 metru e mai rezistent și mai simplu de înlocuit. Acum chiar mă uit după un d-ăsta pentru laptop-uri (din păcate adaptoarele SFP+ sunt mult prea mari): https://www.amazon.de/QNAP-QNA-UC5G1T-USB-5GbE-Adapter/dp/B07RY415TM pentru că 400Mbit pe wifi pare cam lent (ideea e că eu transfer relativ des mașini virtuale, unele de sute de giga, și e mult mai plăcut cu bandă mare).

T60-ul e al lui taică-meu, care are la dispoziție chestii mult mai bune (laptop cu i5 5th gen, SSD și mult RAM căruia îi merge și bateria :biggrin:, desktop quad core cu ssd-uri and stuff) da' se încăpățânează cu T60 de acu' 15 ani că s-a obișnuit cu el (ok, cu SSD și câtă memorie suportă).
 
  • Like
Reactions: Neo

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,890
Viteza aia este absolut retardată, cum naiba scot rate de transfer duble VS local pe magistrală SATA6 sau chiar controller SAS via SATA când am un SATA per lane PCIe? :huh:
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,003
Uneori ma simt atat de retardad. Eu practic folosesc PC-ul pentru Facebook, Netflix si Forge of Empires. Cred ca daca as fi folosit VM-uri de sute de GB acasa, as fi avut si eu nevoie si as fi justificat 10Gbit. Doar ca eu acasa ma uit mai mult pe pereti, chesti d'astea. De aceea si vreau sa-mi schimb DSLR sau visez la inventii din astea tehnice, dar am asteptat 2 ani sa urc de la 20Mbit pe WiFi la 150Mbit si am trecut peste entuziasmul SpeedTest 2 ore mai tarziu :smile:
Ma bucur pentru voi, am exagerat mai sus putin, dar nu prea mult caci de fapt sunt cam lenes si nepasator de multi ani. Aproape ca sunt putin gelos. Doar ca-s mediocru la orice si acum-acum curge pielea de pe mine si nu stiu daca atunci voi credea ca am gresit ca m-am multumit sa raman mediocru sau nu.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
583
Hai sa va zic si cum e treaba cu piticii altora: pentru ca o data la 10 ani trec printr-o operatiune majora care necesita migrarea continutului NAS-ului inapoi pe desktop dupa care din nou pe NAS (gen schimbat discurile cu unele mai mari) evident ca m-am lovit de limitarea de ~110MB/s rata de transfer. Cum orice IT-ist gaseste solutii punctuale la o problema data (care din nou spun ca era extrem de rara) acea solutie punctuala incepe sa "creasca" si sa ceara resursa din ce in ce mai mari: se pleaca cu cate o placa LAN 10Gbps in NAS si in desktop legate direct printr-un cablu si IP-uri din alt range decat cel principal. Chestia asta necesita accesarea NAS-ului cu IP-ul secundar pentru transferurile masive, altfel traficul o ia pe reteaua gigabit. Si aceasta problema minora se rezolva elegant cu o investitie intr-un switch cu 2 porturi 10Gbps si restul gigabit, care permit folosirea de IP-uri din acelasi range peste tot. Si uite asa, din aproape in aproape, pentru o problema minora care necesita numai un pic de rabdare in rarele cazuri in care aparea, se ajunge la investitii de multe sute de euro care aduc un beneficiu practic ce tinde vertiginos spre 0 (in afara testelor de viteza pe care le tot faci intre cele 2 device-uri 10Gbps :smile:).

Doar pentru posteritate, astea sunt echipamentele folosite pentru linistirea piticilor proprii in distractia cu tehnologia 10Gbps:
- 2 x LAN Planet ENW-9803 (am incercat si Intel X540 dar se incingea cam tare si intra in protectie in carcasele fara un airflow rezonabil, doooh, incearca pe urma sa le vinzi si vezi in cat timp reusesti)
- switch Netgear GS110MX-100PES (2 x 10Gbps, 8 x 1Gbps)

Daca aveti recomandari pentru switch-uri 10Gbps mai ieftine / cu mai multe porturi 10Gbps la aproximativ acelasi palier de pret, piticii sunt bucurosi sa va asculte!

P.S. Sa mai spun ca din cei aproximativ 11TB de date, majoritatea sunt filme/muzica ce nu cauzeaza nici o problema in caz de pierdere? Datele critice sunt backup-ate (si) in OneDrive, ca sa poata fi accesate in caz de dezastru local...
 
Last edited:

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,332
Eu am inca 100 mbps acasa (3 PC-uri + 2 laptops) si nu simt nevoia de mai mult, asa ca sunt ca hulubei la capitolul asta. Doar ca nu sunt deloc gelos, faptul ca altii au lucruri care nu-mi trebuie mie nu ma poate face gelos.Oricum daca nu scria el nu ziceam nici eu nimic, ca mi-era frica ca am ramas cel mai inapoiat de p-aici. :biggrin:

Nici nu stiu daca cablurile mele vechi de peste 15 ani (si ieftine la acel moment) suporta fizic macar 1 gbps, dar nu o sa ma apuc niciodata sa demolez casa ca sa le schimb.
 
Last edited:

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,333
Hub de 10/100 nu am, dar majoritatea device-urilor wireless sunt conectate la circa 20Mbps din cauza de casa mare pe doua etaje. Si nici nu ar schimba nimic daca ar fi conectate la mai mult, ceea ce fac singure cand ma apropii de router/AP care e legat pe o conexiune mobila unde in zilele bune prind 6Mbps.
Singurul legat pe fir e un Rpi pentru care am mereu scandal cu jumatea, si ala banuiesc ca 100Mbps.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,104
Eu folosesc switch-urile cu 4 SFP+ și 1Gbit de la Mikrotik, dar nu se potrivesc prea bine în cazul tău - adaptoarele SFP+ RJ45 sunt scumpe și switch-ul suportă maxim două (din cauza consumului/temperaturii, nu ai voie să pui două unul lângă altul ca să nu se prăjească :smile:; io-s ok cu fibră/twinax scurt).

Chestia asta necesita accesarea NAS-ului cu IP-ul secundar pentru transferurile masive, altfel traficul o ia pe reteaua gigabit
Experiența mea cu Win 10 și Win server 2016 cu 2 rețele diferite e că traficul se duce pe 10G și când accesez share-urile pe IP-ul 1G, se descurcă singur (și face failover transparent, dacă tai una din conexiuni nu se întrerupe transferul).
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,890
Eu tot nu am ajuns să-mi fac un NAS și HDDurile nu mai au loc în PC (momentan sunt pe la 36TB și mai am două porturi SATA libere pe controllerul plăcii de bază, conectate la un bay de 3x 5.25'' instalat pe 2 sloturi de unități optice).

Am reușit să organizez datele în schimb - partea de fotografie ocupă imens când un RAW are 74.9MB iar fișierul .psd din el are 1.15GB cu workflowul meu personal (Photoshop). Poate până la finele anului pun laolaltă o cutie cu FreeNAS dar nu-mi vine să experimentez cu datele deci probabil o să mă joc pe sistemul de teste să văz cum se lucră cu ZFS 'n' stuff. Îmi place flexibilitatea.

Cel mai probabil sistemul care este momentan desktopul principal va deveni NAS la un moment dat după un upgrade la Threadripper dar mă stresează lipsa ECC. Ar trebui?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,104
Păi ECC n-ai nici acum, așa că nu văd diferența :smile:. Discuția cu ECC-ul a apărut la ZFS + scrubbing, unde într-adevăr poate să aibă efecte interesante, dar e nevoie de noroc. Vezi și https://jrs-s.net/2015/02/03/will-zfs-and-non-ecc-ram-kill-your-data/; ZFS nu e un panaceu, a fost făcut pentru stocare enterprise, trebuie să te joci cu el ca să înțelegi ce face și să decizi dacă îți bați capul cu el sau nu. Of course, always have backups.

NAS-ul meu nu are ECC, dar nici nu folosesc ZFS, iar controller-ul face operațiile în memoria internă, nu are treabă OS-ul cu el. NAS-ul de backup de la ai mei are ECC, dar nici ăla nu are ZFS; pe el se face backup la datele importante de pe NAS-ul meu.
 
  • Like
Reactions: Neo

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
583
Experiența mea cu Win 10 și Win server 2016 cu 2 rețele diferite e că traficul se duce pe 10G și când accesez share-urile pe IP-ul 1G, se descurcă singur (și face failover transparent, dacă tai una din conexiuni nu se întrerupe transferul).
Din pacate doar clientul este Win 10, NAS-ul este un Synology DS1517+ asa ca failover-ul nu merge automat sau cel putin nu l-am remarcat sa se intample :smile:
 

Styr

Follower of the old ways
Sugar daddy
Joined
Oct 14, 2003
Messages
1,521
As avea nevoie de 2 HDD-uri pentru NAS. vreo 2-3 Tb. Ceva recomandari?
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,562
Am două Toshiba de 2TB (P300 cu ~25000 Power_On_Hours si DT01ACA cu ~36000 Power_On_Hours), un WD WD20EZRZ (tot de 2TB, doar 3000 Power_On_Hours) si un WD40EFRX (4TB, ~11000 Power_On_Hours). Momentan toate-s ok, cu mențiunea că în EZRZ a trebuit să dau cu idle pentru a ține sub control evoluția Load_Cycle_Count. În principiu, dacă poți, ia HGST sau Toshiba. Indiferent ce iei, vezi să nu fie SMR!
Code:
===========                                                                                                                           
Model Family:     Western Digital Red                                                                                                 
Device Model:     WDC WD40EFRX-68N32N0                                                                                                 
User Capacity:    4,000,787,030,016 bytes [4.00 TB]                                                                                   
  3 Spin_Up_Time            0x0027   253   168   021    Pre-fail  Always       -       875                                             
  4 Start_Stop_Count        0x0032   096   096   000    Old_age   Always       -       4874                                           
  9 Power_On_Hours          0x0032   085   085   000    Old_age   Always       -       11399                                           
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       223                                             
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       23                                             
193 Load_Cycle_Count        0x0032   197   197   000    Old_age   Always       -       11672                                           
194 Temperature_Celsius     0x0022   110   103   000    Old_age   Always       -       40                                             
===========                                                                                                                           
Model Family:     Western Digital Blue                                                                                                 
Device Model:     WDC WD20EZRZ-00Z5HB0                                                                                                 
User Capacity:    2,000,398,934,016 bytes [2.00 TB]                                                                                   
  3 Spin_Up_Time            0x0027   179   179   021    Pre-fail  Always       -       6050                                           
  4 Start_Stop_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       9                                             
  9 Power_On_Hours          0x0032   096   096   000    Old_age   Always       -       3338                                           
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       9                                             
193 Load_Cycle_Count        0x0032   190   190   000    Old_age   Always       -       30899                                         
194 Temperature_Celsius     0x0022   112   104   000    Old_age   Always       -       38                                             
===========
Model Family:     Toshiba P300
Device Model:     TOSHIBA HDWD120
User Capacity:    2,000,398,934,016 bytes [2.00 TB]
  2 Throughput_Performance  0x0005   140   140   054    Pre-fail  Offline      -       67                                             
  3 Spin_Up_Time            0x0007   124   124   024    Pre-fail  Always       -       305 (Average 307)                             
  4 Start_Stop_Count        0x0012   100   100   000    Old_age   Always       -       112                                           
  8 Seek_Time_Performance   0x0005   124   124   020    Pre-fail  Offline      -       33                                             
  9 Power_On_Hours          0x0012   097   097   000    Old_age   Always       -       25230                                         
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       112                                           
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       943                                           
193 Load_Cycle_Count        0x0012   100   100   000    Old_age   Always       -       943                                           
194 Temperature_Celsius     0x0002   125   125   000    Old_age   Always       -       48 (Min/Max 21/55)                             
===========
Model Family:     Toshiba 3.5" DT01ACA... Desktop HDD
Device Model:     TOSHIBA DT01ACA200
User Capacity:    2,000,398,934,016 bytes [2.00 TB]
  2 Throughput_Performance  0x0005   139   139   054    Pre-fail  Offline      -       72                                             
  3 Spin_Up_Time            0x0007   127   127   024    Pre-fail  Always       -       298 (Average 300)                             
  4 Start_Stop_Count        0x0012   100   100   000    Old_age   Always       -       148                                           
  8 Seek_Time_Performance   0x0005   124   124   020    Pre-fail  Offline      -       33                                             
  9 Power_On_Hours          0x0012   095   095   000    Old_age   Always       -       36578                                         
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       148                                           
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   099   099   000    Old_age   Always       -       1447                                           
193 Load_Cycle_Count        0x0012   099   099   000    Old_age   Always       -       1447                                           
194 Temperature_Celsius     0x0002   133   133   000    Old_age   Always       -       45 (Min/Max 21/52)
 

Styr

Follower of the old ways
Sugar daddy
Joined
Oct 14, 2003
Messages
1,521
De SMR-ul ala mi-e si mie frică. Nu prea am văzut să apară in specificații pe magazinele românești.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,194
SMR poate să apară la discuri modele foarte noi. Dacă mai găsești discuri HGST de 4-6 TB, alea-s modele mai vechi și nu suferă de "features" de-astea. HGST ca brand a fost mâncat de compania mare, posibil nici să nu mia găsești. Și de 2-3 TB nu merită, că-s doar constructiv diferite la numărul de platane, da' costul per GB e mult mainprost la alea cu capacitate mică.
 

Styr

Follower of the old ways
Sugar daddy
Joined
Oct 14, 2003
Messages
1,521
HGST am găsit doar de 4tb la aprox 200€ bucata. Am mai găsit niște Toshiba N300 de 4tb la 585 RON. Mai mici doar WD si Seagate ironwolf care nu ma atrag niciunul.
Cred ca Toshiba o să fie daca sunt si de vânzare nu puse doar pe site să apară pe google.
 
Top Bottom