Soluţie NAS pentru acasă

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
NexentaStor se lasă instalat până la urmă, discul de 1536 MB de fapt trebuie să fie măcar de 4 GB.

ZFS sună bine, merge bine, trebuie să mai fac niște teste de recuperare date și de performanță și dacă iese decent la performanță îmi e suficient. Până acum am găsit chestii bune:
- pentru RAID-Z sunt necesare 2 discuri. Le pune în mirror din câte se pare, deși există și opțiune de mirror separată, dar
- dacă adaugi al 3-lea disc în RAID-Z se transformă într-un fel de RAID5, după capacitate. Dacă tot adaugi crește la infinit, doar să ai discuri și controller
- am făcut RAID-Z cu 2 discuri de 2 GB pentru un volum de 2 GB, am adăugat un disc de 1 GB și volumul a crescut (singur) la 3 GB (echivalent RAID5 cu 3 discuri de 1 GB), am dat afară discul de 1 GB și am pus altul de 2 GB, volumul a crescut la 4 GB (RAID5 cu 3 discuri de 2 GB).
- la instalare dacă ai discuri mici mai vechi poți pune 2-3 pentru boot și le face RAID și pe astea. Nu e foarte util pentru home use, dar dacă ar ști să facă figura cu 2 stick-uri USB de 4 GB ar fi un sistem de boot beton
Chestii mai puțin bune:
- nu vrea să folosească decât discuri, nu și partiții
- discul de boot e cam ciudat, și-l partiționează singur și dacă i-am dat 5 GB a folosit 5 GB, dacă îi dau 500 GB cred că îl dedică pentru boot pe tot
- nu am găsit nici un fel de informații dacă poate fi instalat pe un stick USB
- nu prea are nimic care să semene a quota management, un volum RAID-Z cu un folder shared in CIFS e în stare să consume tot ce bagi în NAS. Pe mine nu mă deranjează, poate pe alții da.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
+ Testat recuperarea de date: ras disc de boot, creat altul, reinstalat, importat volumul vechi, a recunoscut și ce share avea pe el.
+ Se pare că merge instalat și pe stick USB

Concluzie: pentru home-use nu merită folosit un disc pentru boot, în nici un caz două.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Nu am avut noroc, pe computerul pe care îl folosesc ca NAS/SAN instalarea se blochează la început, probabil nu are driver pentru controllerul de disc sau placa de rețea. E bazată pe nForce4, LAN integrat.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Mi-o sosit astazi UPS-ul Apollo second hand, ii destul de prost lucrat, ori o fi vreun rebut, ori asa-s toate. De mers, merge, cupleaza, decupleaza... dar din pacate, expeditoru o uitat sa puna cablu si CD-ul in colet, cica le-ar fi pus ulterior cu prioripost, da' am senzatia ca-i tzeapa.

Neavand CD-u, al carui plic probabil contine un serial, nu pot instala softul de pe site-ul Apollo. Am incercat cu alte softuri, dar neavand cablu original, nu am certitudinea ca, cablurile pe care le aveam p-acasa is compatibile. Ramane doar sa astept coletul. Abia dupa ce m-am convins pe un XP, ca portul serial e functiona, voi incepe testele cu FreeNAS.

Oricum, ma tem ca, oi avea mult de tras, pana sa-l fac sa fie vazut de FreeNAS, am consultat lista de drivere si nu l-am regasit.

L.e. Pe site-ul Apollo am gasit drivere de linux. Iertati-mi nestiinta, da' care-i diferenta la nivel de drivere intre LINUX si FreeBSD?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
L.e. Pe site-ul Apollo am gasit drivere de linux. Iertati-mi nestiinta, da' care-i diferenta la nivel de drivere intre LINUX si FreeBSD?
Păi unele pot fi compilate de pe o platformă pe alta cu modificări minore sau fără modificări, dar nu cred că există vreun caz de compatibilitate binară. Sub Linux orice driver vine cu cod sursă (mai puțin blob-urile Ati și nVidia pentru plăci video), deci poți să încerci dacă te pricepi la scris driveri sub Unix.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Ştiam că FreeBSD are un layer de compatibilitate binară cu anumite chestii Linux. Dacă o fi prezent în FreeNAS e altă întrebare. Cel mai bine întrebi pe forumul lor.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Adrian, din moment ce pun intrebari de genu asta, iti dai seama ca habar n-am sa compilez un driver :mda: Ramane sa astept FreeNAS-ul bazat pe Debian, pentru a putea utiliza UPS-ul.

Wirespot
, in convins ca layerul ala e scos, ca altfel n-are cum sa fie atat de mic.

Urmeaza sa-mi soseseaca adaptorul SATA-IDE si vreau sa testez fantasmele de care ziceam mai sus.

Hard 160 Gb + Partitie 160 Gb + Partitie 160 Gb = RAID 1 = Mount 1
Partitie 800 Gb + Partitie 800 Gb = RAID1 = Mount 2

Ce nu mi-e clar? Hardurile de 1Tb le partitionez in prealabil? Ca prin freenas n-am vazut vreun meniu pentru partitionare.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Parcă nu e nevoie de partiționare, dar nu m-am mai jucat cu FreeNAS de luni de zile și după atâtea sisteme testate nu mai știu detaliile la fiecare.

Am măsurat consumul pentru NAS, nu stau prea bine: un pic peste 100W în idle. Față de un NAS out-of-the-box care consumă 40W e foarte mult, e adevărat că e și mult mai rapid dar următoarea mișcare va fi să îl mut pe o platformă mai economică atunci când așa ceva va exista. Platformele curente bazate pe Atom sunt un pic cam slabe, multe nu au rețea Gigabit și au doar 2 porturi SATA (4 ar fi suficiente) și consumă în total doar cu 10-20W mai puțin.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
NAS-ul meu, consuma 72-74W, dar am doar doua harduri. Nu ma deranjeaza consumu asta, ca pana la urma nu-l las sa mearga 24/7, dar is necajit ca nu ma descurc cu WOL-u. Cred ca si pentru asta, rezolvarea va veni odata cu Debian.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Platformele curente bazate pe Atom sunt un pic cam slabe, multe nu au rețea Gigabit și au doar 2 porturi SATA (4 ar fi suficiente) și consumă în total doar cu 10-20W mai puțin.
Depinde și de sursă, multe nu-s eficiente in zona de consum a unui Atom. Kindof NAS-ul meu consumă in medie 50W cu Atom dual core, 2 HDD-uri și sursă de 90W. Cu o sursă de 300W aceeași configurație consumă 60W+. Iar cele cu chipset mobile (al meu e 945 desktop) consumă și mai puțin. Gigabit se găsește, se găsesc și cu mai mult de 2 SATA (sau cel puțin au PCI pe care poți pune controller). Dar diferența de consum se amortizează destul de greu (de ordinul anilor) dacă ai deja un sistem și vrei să-l schimbi la Atom, așa că nu prea merită.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Ei, vezi, de-aia nu îmi place când toată lumea face e-peen .. pardon, surse de 500-800W dar nu și surse de 150-200W cu eficiență mare în zona 50W.

Eu am 3 HDD în NAS, 2 buc WD Green și un Seagate normal de 7200 rpm. Sursa e un Fortron generic de vreo 350W cu randament nespecificat. Da, nu rentează financiar să schimb placa de bază, procesorul și RAM-ul pentru un Atom, dar aș avea ce face cu componentele (donat la nepoți etc). Unde găsesc un Atom la frecvență cât mai mare, 2 sloturi de memorie (pentru că SO-DIMM de 4 GB DDR2 nu am văzut), Gigabit care atinge măcar 800 Mbps și 4 porturi SATA? Sau trebuie să aștept următoarea platformă bazată pe Atom?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Mda, mă uitam prost, 4 SATA-uri erau mai mult la mitx cu socket 775. O soluție și cu 4GB RAM ar fi ceva de genul ăsta + un controller PCI 4xSATA in plus. Combinația intre toate e ceva mai greu de găsit, dar platforma se dezvoltă, acum apare ăsta (dual gigabit, 4 SATA), mai există stilul ion (bun pentru media center), și de acum incolo cred că vom vedea din ce in ce mai multe.

Dacă nu vrei neapărat mITX, pe ?ATX există și altele, cum ar fi asta (4xSATA, 2xPCIe, 1xPCI, 2xGigabit, 2 sloturi de memorie - dar nu mă intreba de ce zice că suportă doar 2 giga de RAM).
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
@AdrianB1: de ce-ţi trebuie 4 GB de RAM pe un NAS?

@Berti: cam naşpa dacă n-are facilităţi de partiţionare, mie asta îmi indică faptul că nu lucrează decît cu discuri întregi. Că de formatat el le-a formatat, nu? Sau a acceptat ce-ai făcut tu cu ele în prealabil?

Al meu nu ştiu cît trage, dar trag speranţa că un Celeron bazat pe Conroe-L care cică se duce la 10W în idle, un chipset G41 care nu prea face nimic (video, audio, nema), un stick USB şi nişte harduri în idle nu trec de 50W. Sursa e Earthwatts 380 deci 80+.

Zic sper pentru că la un moment dat s-ar putea să vreau să-i dau drumul să zburde 24/7.

Ca fapt divers, un frigider cît consumă? :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Un frigider clasă A consumă ceva gen 200kW/an. Pentru că nu merge 24/7, consumă doar cât merge compresorul (şi eventual ventilatoare and stuff la no-freeze). Ca să echivaleze, un home server 24/7 ar trebui să consume maxim 24W.

Atom-ul meu consumă 3W şi tot ajunge la 50W consumul total :frown:.

Graful de eficienţă EW380 - eficienţa e ok şi pe la 70W, dar de obicei sub asta scade brusc.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
@AdrianB1: de ce-ţi trebuie 4 GB de RAM pe un NAS?
Cu 1 GB merge bine sub OpenFiler, dar nu cu altceva. NexentaStor recomandă cât mai mult RAM, sub XP am testat și cu 3 GB e abia OK - cred că e sistemul de caching stupid și încearcă să pună în cache câte un fișier întreg. Cum pe NAS țin nu doar poze, ci mai ales filme .ISO sau .MKV e cam la limită să ai un singur slot SO-DIMM care suportă maxim 2 GB. În plus, nu e single user storage (ar fi stupid, pot băga cele 2 discuri mari la mine în computer și nu mai țin NAS-ul pornit non-stop) și cu 2-3 utilizatori concurenți memoria e o limită inutilă la prețurile curente - dacă ar fi sloturi destule e rezonabil de ieftin să pun și 8 GB de RAM.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Tadaaaa!!!! :majoreta: Am rezolvat cu UPS-ul!

In cele din urma a sosit si cablul original si luand driverele din FreeNas pe incercate, l-am dibuit pe cel cat de cat compatibil cu Apollo si anume megatec, da comanda de shutdown indata ce trece pe baterie, ba chiar si citeste cateva informatii (tensiune retea/baterie, temperatura, etc... vedeti screenshot)

Ramane sa mai testez, sper tot astazi, treaba cu RAIDu' pe partitii, daca si ala merge, singura nemultumire ramane lipsa WOL-ului.
 

Attachments

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Se pare ca nu-mi prea iese schema cu partitiile, in prima faza am incercat sa le fac cu un live cd continand un disk manager. Am facut partitiile, dar Freenas, la importul discurilor, vede doar discuri hardware, nu si partitii.

Intre timp am gasit ceva aici, dar n-am apucat sa incerc. Totusi imi pare ceva subred acolo, doar editand intr-un xml, un nume si marimea de partitie, asa la ochi, nu-mi pare o treaba sanatoasa. Am senzatia c-ar fi necesare mai multe date, de la ce sector incepe, la ce sector se termina, chestii din astea mai stiintifice.

Va rog, daca timpul va permite, aruncati o privire peste link-ul respectiv si spuneti-mi parerea voastra.

Din pacate astazi ma fac ca lucrez, deci abia spre seara voi avea timp de teste.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Sună a fi corect, pentru că informația low-level despre partiții e în tabela de partiții. După cum se vede nici pentru prima partiție nu ai sector de start acolo, iar dimensiunea în MB nu e ceva foarte precis.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
NU merge, o da in balarii... cine stie cum le facuse si ce fel de partii erau alea.

Eu am facut partitiile cu SuperFdisk urmand acest tutorial. Dupa ce editez config.xml, apare cea de-a doua partitie, dar cand dau s-o formatez in format Software Raid, la disk management apare disk missing, iar pe consola apar niste erori si sistemu cere un restart.

Are cineva idee cum pot partitiona niste discuri, in FreeBSD, din linia de comanda?
Asta-i ultima incercare pe care o mai fac, daca nici asa nu merge, imi bag picioru in fantasmele mele.
 

Attachments

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Azi am instalat windows-ul pe Compact Flash. Adică azi toată ziua am instalat windows-ul pe Compact Flash. Pentru că am un CF lent (6MB/s scriere), iar placa cu Atom n-are chef să pornească cu un CF și CDROM pe același cablu (pe desktop merge), iar placa având un singur IDE, a trebuit să bag CDROM-ul printr-un IDE-to-USB (noroc că boot-ul pe USB merge perfect). Viteza melcului pe USB (am impresia că nu mergea chiar 2.0), combinată cu viteza melcului la scrierea pe CF, a dus la o instalare de Windows de vreo 5 ore. Plus câteva incercări nereușite și timp pierdut incercând să fac placa să booteze cu CF-ul pe cablul CDROM-ului.

Rezultatul e mulțumitor. Viteza de boot e cam aceeași (CF-ul e UDMA2 și are vreo 20MB/s viteză de citire), iar Azureus pornește cam de două ori mai lent. Mai apar freeze-uri când navighez prin structura de fișiere de pe CF (cam ca la eeePC-urile vechi). Să văd după ce pun un antivirus ce face.
 
Top Bottom