Soluţie NAS pentru acasă

Discussion in 'Ajutor: PC Hardware' started by wirespot, Sep 25, 2009.

 1. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Acum mult timp am pornit un NAS cu un i3 + MB intel (cam ultima serie de plăci intel) + ceva RAM și 3 HDD-uri; apoi am mai pus niște RAM și am instalat ESXi, cu două mașini virtuale "de bază" (linux+windows); apoi am mai pus HDD-uri; apoi am mai adăugat diverse mașini virtuale de joacă (ex: cluster de 3 mysql); apoi am schimbat i3 cu un i7 mai special (cu VT-d), am ajuns la 32GB RAM și controller SATA/SAS în passthrough cu 5 HDD-uri în RAID5 + alte 2 hdd-uri accesibile din ESXi pentru OS-uri. Serviciile VM-urilor s-au tot extins (samba, ftp, plex, monitorizări de diverse chestii, squid + filtrare + cache, backups, baze de date, VPNs, ) dar rămăsesem cu discurile de OS ale VM-urilor + câteva de storage pe aceleași HDD-uri vechi. Cum nu stau să le suflu în fund prea des, iar programele care rulează sunt foarte variate ca resurse, unele din VM-uri mai făceau swapping, și când se întâmpla asta erau afectate toate celelalte VM-uri. Așa că am luat un SSD de 512 și am mutat toate OS-urile pe el + câteva discuri virtuale mai mici; ceea ce vezi mai sus e rezultatul - la aceeași încărcare, timpii de răspuns la hdd au scăzut de la 600ms la 5ms. Iar acum VM-urile sunt responsive chiar dacă mai fac swapping, care e greu de înlăturat, de ex. plex mai are bug-uri la scanare media, uneori se agață procesul de scanare (care e proces separat și deschide și multe în paralel) și în loc să-l omoare, dă un message box de eroare - și lasă și fișierul deschis uneori; de câteva ori m-am logat și erau sute de procese agățate.
   
  hulubei likes this.
 2. Marius '95

  Marius '95 Membru Senior Sugar daddy

  Plex nu e singurul care deschide sute de scanari simultane si omoara hardul. Vezi daca te satisface Serviio in locul lui.
  BTW, mi se pare ca VM-urile ti-au scapat de sub control. La mine toate alea ruleaza pe un Athlon II @ 2.8GHz cu 4 GB RAM, <8 GB spatiu pe hard (OS + software), swap dezactivat si incarcare CPU sub 5% - dar nu in VM.
   
 3. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  De Plex mă plâng de memorie când se agață procesele, nu de omorât hdd-ul.

  Nu zic că am nevoie de toate chestiile astea, mie-mi place să folosesc chestii overkill :smile:.
   
  icsfails and ipman like this.
 4. puterfixer

  puterfixer Administrator Sugar daddy

  Și mai din secolul nostru.
   
  ipman and icsfails like this.
 5. icsfails

  icsfails Membru Sugar daddy

  Ati folosit vreodata autoexpand in zfs? Hardurile din microserver au ajuns la 5 ani de power on si le-as schimba cu ceva mai mare.
   
 6. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Presupun că ai toate cele 4 bay-uri folosite, adică vrei expand pe un degraded pool. Aș zice să încerci de câteva ori cu o mașină virtuală înainte să te apuci să bușești matricea.
   
 7. icsfails

  icsfails Membru Sugar daddy

  Am un RAIDZ1 pe 3 harduri si ma gandeam la solutia "babeasca", inlocuit 1 hard, resilver, inlocuit al doilea ... samd pana le schimb pe toate 3.
   
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice