Soluţie NAS pentru acasă

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Bun, am avut la dispozitie 30 de minute sa rezolv cu placa de retea onboard, problema e rezolvata cu o mica modificare in fisierul .inf de la driver si un bcdedit /set testsigning on. Problema era foarte simpla, chip-ul e 219-V si Intel are driver pentru el, dar numai pentru Windows 10, pentru orice varianta server platesti 20 de centi in plus pentru un chip identic cu alt scris pe el, 219-LM, care are si driver de server. In acelasi fisier la Win 10 e o lista de dispozitive, la Win 2016 e o copie redusa a acelei liste, lipsesc cateva intrari care pot fi copiate de la Win 10. Problema e ca la modificarea fisierului nu mai corespunde cu semnatura digitala, asa ca de-aia e nevoie de dezactivat verificarea.

De FreeNAS nu am mai avut timp de testat, ramane pe alta data.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Ok, mi-am băgat nasul ceva prin documentația de FreeNAS.

  • A minimum of 8 GB of RAM is required.
    ...
  • For ZFS deduplication, ensure the system has at least 5 GB of RAM per terabyte of storage to be deduplicated.
Wat.

Ar însemna ceva gen 11TB de stocare la ~64GB RAM? Nu pricep ce-i cu deduplication ăla.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Nu e obligatoriu deduplication. Deduplication face o tabelă de deduplication la nivel de bloc/tabelă, care e de fapt un hash al datelor de acolo, și dacă vede că tu vrei să scrii aceleași date, nu mai scrie efectiv blocul/fișierul ci îl înlocuiește cu un pointer către blocul unde există deja datele => economisește spațiu. Ca să funcționeze trebuie să fie rapid = în memorie, deci nevoie de RAM. Dedupe merge ok dacă chiar ai date care se repetă, dar cu un singur utilizator asta nu prea se întâmplă (dacă ai avea 20 de utilizatori care fac cam același lucru da, se poate - ex: o aplicație instalată pe storage de 10 utilizatori ar ocupa 10% din spațiul "normal".
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Ok, deci caut componente momentan.

Mă uit cu interesa la un QNAP TS-853A, doar adăugat câte 1-2 HDDuri în fiecare lună și zic că am aranjat. Dar nu ZFS, nu DDR ECC, crapă ceva sigur trag ponoasele.

Caut să asamblez un sistem pe care să pun ce doresc (FreeNAS + ZFS), dar nu găsesc o carcasă suficient de micuță care să aibă suficient de multă putere de procesare. Că dacă o fac, vreau ceva minim quad core, 64GB+ RAM șamd (pentru virtualizare, network rendering șamd). Ceva sugestii pentru configurații? Să zicem că astea ar fi cerințele, pe lângă 2x SSD 256GB RAID hardware pentru boot disk și un controller PCIe gen LSI-9211i (sau echivalent). Mulțumesc.

O altă soluție ar fi să iau un QNAP de genul mai vechi pentru carcasă și conexiuni apoi să intru cu blowtorch pe-acolo și să înlocuiesc "mațele". De studiat.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
doar adăugat câte 1-2 HDDuri în fiecare lună
Vezi că n-ai citit suficient despre ZFS. Nu poți adăuga câte un HDD, pentru că nu poți modifica un vdev după creare, iar redundanța se face la nivel de vdev. Poți doar adăuga un vdev nou în zpool, și nu poți să-l mai scoți pe urmă. Adică va trebui să adaugi minim două hdd-uri (mirror, 50% overhead) sau trei (raid5, 33% overhead). Pierzi o groază de spațiu în stilul ăsta, și nu poți să scazi overhead-ul decât dacă refaci tot zpool-ul. ZFS a fost gândit la stilul "avem 20 de hdd-uri, peste 6 luni mai adăugăm un storage device în rack, cu alte 20 de HDD-uri", nu "hmm, hai să mai pun un hdd".

Există o rază de speranță (caută raidz expansion), dar un tweet și o prezentare nu înseamnă că e utilizabil, nici măcar publicat ceva alfa.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
N-ai înțeles. QNAPul ăla nu știe de ZFS, pentru că "Linuxul" care îl rulează este de fapt o mașină virtuală care rulează sub un hyper visor QNAP. Deci doar ce știe chestia aia by default (RAID, JBOD, single disk), fără alte rafinamente.

Deci aia cu 1-2 HDDuri pe lună este doar în cazul QNAP-ului. În celălalt caz (full retard build), probabil va trebui să caut alte soluții - eventual de la început multe HDDuri. Asta este mai puțin important.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Uită-te la ceva Synology ca mi se par cele mai user friendly si au chestii utile.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Location
Cluj
Pentru Synology trebuie sa iei hdd-uri compatibile. Pentru xpenology nu e necesar. :smile:
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Pentru Synology trebuie sa iei hdd-uri compatibile. Pentru xpenology nu e necesar.
Xpenology este exact softul Synology facut sa meargă pe hardware non-Synology dar nu are nici o treaba cu hardurile (ei nu vand HDDs).

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Vă rog să nu divagați înspre shitology, este fie QNAP, fie custom build.

Aveți ceva sugestii despre custom build? (Carcasă, sursă, motherboard, etc)?
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Pai o combinatie interesanta pentru un home-made NAS pare un Fractal Design Node 804 cu sursa Seasonic 360W 80PLUS Gold SSR-360GP si o placa de baza micro-ATX impanata cu RAM dupa gust (limitarea la Mini-ITX e aiurea pentru un NAS unde poate ai nevoie sa infigi un controller SAS, o placa de retea 10Gbe etc).

Strict din punctul meu de vedere dupa ce m-am jucat cu varii configuratii de NAS (cu FreeNAS sau Xpenology) am ajuns sa cumpar un Synology adevarat la care singurul dezavantaj este ca e scump.
 
Reactions: Neo

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Synology și-a rezolvat problemele de securitate sau ești tot cu pantalonii în vine și speri că nu trece vreun negru pe aproape?
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Sunt la zi cu update-urile (n-am idee daca e vreo vulnerabilitate majora ne-acoperita) si NAS-ul nu e expus in Internet asa ca ma consider in siguranta. Bineinteles, e posibil ca asta sa dureze pana m-oi trezi sa imi leg sireturile langa un negru :smile:

Neo - ca alternativa la carcasa pare interesanta si Lian Li PC-M25. Silverstone DS380 arata mai bine pe hartie, in realitate e prost ventilata si vibreaza.
 
Reactions: Neo

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Singura problemă care o văd la mini/microATX este că te limitează direct la RAM, 32GB este maxim cu module de 8GB și ies sudorile din ele.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Tu ce nu înțelegi în ecuația 4 (sloturi) x 8GB (maxim per modul affordable) = 32GB și eu scriu 64GB+ în postul original? :smile:

vreau ceva minim quad core, 64GB+ RAM șamd (pentru virtualizare, network rendering șamd). Să zicem că astea ar fi cerințele, pe lângă 2x SSD 256GB RAID hardware pentru boot disk și un controller PCIe gen LSI-9211i (sau echivalent).
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Pai daca vrei memorie multa uita-te dupa RDIMM, ca astea au capacitate mare, 256GB pentru modelul recomandat mi se pare suficient sau 64/128GB daca vrei memorii "normale".
 
Top Bottom