Soluţie NAS pentru acasă

Nu, discurile sunt vazute de host prin USB si mapate raw in VM. VM-ul habar nu are cum sunt legate discurile. Dar am testat si cu VHD-uri stocate pe SSD-uri si nu e absolut nici o diferenta.
 
Last edited:
CrashPlan renunță la piața consumer. Eu am ceva date la ei în cloud, dar nimic critic. Nu folosesc opțiunea de backup pe alte calculatoare, deci nu am cercetat ce se va întâmpla cu varianta asta. Cu ocazia asta cred că va trebui să-mi fac ordine pe NAS și să caut altceva. Faptul că va trebui să meargă și pe linux restrânge și mai mult opțiunile.
Pentru că mi-a fost lene să-mi bag nasu` în ce-am urcat la ei, am migrat la varianta pentru Small Business. Dat fiind că oricum făceam backup doar în cloud, e chiar ok. 75% discount timp de un an, deci până în noiembrie 2018 plătesc doar $2.5 pe lună. Sper ca până atunci să-mi fac ordine în backup-uri.

M-am uitat puțin și la ce opțiuni aș avea pentru upgrade de NAS. Am văzut că GnuBee au venit cu o versiune pentru discuri de 3.5, dar CPU-ul ăla pare anemic rău. În specificații e menționat un HW storage accelerator, dar nu explică nicăieri în ce constă. Probabil de aia ei recomandă explicit RAID 0,1 sau 10, ori eu am un RAID6 (+LUKS) peste care am LVM, deci, în condițiile astea, sună mai mult a downgrade. Și oricum nu pare că-și vor atinge targetul cu banii (au strâns ~ 50% până la deadline după care l-au extins cu o lună).
 
Problema mea cu small business e că nu se mai integrează cu restul ecosistemului (friend backups/another computer, pe care eu le folosesc extensiv).
 
Pana la urma fara nici o tragere de inima si cu chef subunitar m-am apucat sa fac upgrade la NAS. Voiam sa il trec pe un G4560 sau G4600, dar pentru ca primul lipseste cu desavarsire (exista la eMag, mai scump ca un i3) si al doilea era neasteptat de scump, am dat 30 de lei in plus pe un i3-7100. Era la promotie de Blec Fraierdei.

Impresii - dupa ce vin piesele si il mut. O sa il pun sa ruleze ca masina virtuala cu Hyper-V, sper sa se miste decent. Cu ocazia asta mut si masina virtuala care ruleaza aproximativ permanent la mine pe desktop, cred ca o sa se impace bine. La nevoie ii dau si o placa de retea dedicata, desi placa de baza are Intel pe ea si teoretic nu ar mai fi nevoie.

Daca Ryzen ar fi avut video integrat cat sa poata porni un calculator puneam de mult un Ryzen low-end, dar daca nu a fost sa fie ramane un Intel low end.
 
A venit. Pe moment doar am montat totul asa cum era si inainte, adica FeeeNAS pornit direct de pe USB fara nici o virtualizare si am lasat placa de retea integrata, ca e Intel. Scrie constant cu 117MB/sec, ceea ce e uimitor, si consuma cu 30W mai putin (50 fata de 80) cand sta degeaba, si urca la 62-63W cand scrie la greu. Pacat de sursa aia de zeci de kilowatt-hamburger, ca sta in 10-15% incarcare.

Urmeaza mutarea pe Hyper-V server dupa ce ma lamuresc pe ce il instalez. Daca nu ar fi fost atat de mare diferenta de pret intre SATA si M2 as fi luat un M2 pentru OS si VM-ul pe care lucrez, dar mai astept.
 
Nu e chiar observabilă diferența real world între un SSD SATA și unul PCIe, pentru că de obicei apar alte limitări. În benchmark-uri arată bine, și dacă transferi de pe unul pe altul, dar sunt puține aplicații care beneficiază de chestia asta. M.2 SATA de obicei e shared cu SATA-urile de pe MB, așa că nu e ca și cum ar încăpea mai multe HDD-uri. Adică nu m-aș bloca în asta.
 
Este fain dacă ai un controller PCIe și folosești HDDurile pe ăla iar pe M2 pui un SSD. Dar da, este hilar cum sunt chestiile împărțite cu SATA pe MB, dacă ai suficiente chestii în transfer simultan suma îți dă limitarea de transfer :smile:
 
M.2 SATA de obicei e shared cu SATA-urile de pe MB, așa că nu e ca și cum ar încăpea mai multe HDD-uri.
Am doar 6 porturi SATA, iar cel M2 e shared cu SATA5 daca e SSD. Un M2 PCIe imi elibereaza un port SATA, e un motiv pentru care ma intereseaza. Al doilea e ca am pus discurile prin carcasa cam rasfirat si nu mai am loc de inca unul, chiar si SSD de 2.5", fara sa fac o reorganizare si am si o padure de cabluri SATA, asa ca un M2 mi-ar fi mai convenabil. Din ce se vede nu e nici un motiv atat de important incat sa merite efortul azi, o sa pun un HDD de boot pentru Hyper-V pe ultimul port SATA liber si pe viitor vad cand ma mult pe M2.

Este fain dacă ai un controller PCIe și folosești HDDurile pe ăla iar pe M2 pui un SSD. Dar da, este hilar cum sunt chestiile împărțite cu SATA pe MB, dacă ai suficiente chestii în transfer simultan suma îți dă limitarea de transfer :smile:
Nu am controller, totul e pe placa de baza. Avand in vedere ca reteaua Gigabit e limitarea primara, nu imi fac probleme de alte chestii care sa ma incurce la transfer pentru ca nu mai sunt altele totul e oprit, de la audio la seriala si paralel.
 
NVME ar fi și mai interesant pentru că ai putea expune către FreeNAS direct controller-ul SATA de pe MB, dar nu cred că merge (din câte am văzut VT-d nu prea merge cu chestii onboard) și i3-ul parcă nu știe VT-d.
 
i3 si placa de baza stiu vt-d, dar nu stiu daca e posibil pentru ca nu cred ca poate sa dea doar o parte din chipset, controllerul SATA. O sa ma uit in Hyper-V sa vad daca exista macar listat, acum abia instalez Hyper-V pe un HDD din 2008 gasit prin dulap.
 
Ce placă de bază e, că-s rare alea cu VT-d? Eu chiar am o problemă dacă îmi crapă placa de bază.
 
Gigabyte B250M-D3H. Nu am ales-o special pentru VT-d, dar s-a nimerit perfect pe ce voiam: 4 sloturi de memorie, 6 SATA, 1 M2 si mATX. Are si 2 PCI pe care chiar nu le doream, dar avand in vedere ca nu folosesc nici unul din cele 2 PCIe existente, nu ma plang.

Update: ză ugli - Windows Server 2016 nu recunoaste placa de retea onboard, Gigabyte nu are driver pentru Windows Server si din motive obscure driverul de Win 10 nu merge, iar Intel nu suporta LOM. De ce conteaza asta? Pentru ca Hyper-V Server are la baza Windows Server si daca nu stie placa de retea nu se poate administra de la distanta. Desi FreeBSD a recunoscut pe loc placa de retea si nu a avut nimic impotriva, chiar a preluat singurel de ziua setarile de la cealalta placa Intel (PCIe) care era folosita de calculatorul vechi.

Pana la urma ii las si placa PCIe pentru administrarea sistemului.
 
Presupun că ai văzut VT-d prin BIOS, că în specificații nu zice nimic de așa ceva :frown:. Iar de LAN zice doar Intel GbE LAN chip. La mine (Z370) acel Intel GbE e i219-V, care se pare că nu e suportat.

Cam așa am pățit și eu când am făcut upgrade-ul la NAS + ESXi, onboard era un i217-LM, a trebuit ceva muncă de convingere cu niște drivere găsite pe forumuri și integrări obscure în kit ca să îl conving să meargă. Pe urmă am luat un 82574L, care a mers direct.
 
Da, e optiunea in BIOS. Nu am reusit sa aflu ce e placa aia de retea, cand o sa am timp poate o sa mai sap.

Din pacate nu prea a mers partea cu virtualizarea; am instalat FreeNAS ca masina virtuala gen2 doar ca sa nu mai porneasca la final. Cauza? Un bug in FreeBSD 11, vrea placa de retea legacy pe care oricum nu o foloseste. E bug report pentru asta de vreo 8-10 luni, nerezolvat inca. Asa ca am instalat inca una gen1 care merge, dar la mount nu i-a placut un HDD, cel de pe portul SATA5 care e shared cu M2. Teoretic pot sa mai bag un leu si sa mai trag o data, sa pun pe portul ala HDD-ul de boot de Windows, dar pe ziua de azi am consumat mult prea mult timp cu chestia asta. Mai e si marti o zi.
 
Salut, daca intereseaza pe cineva un HPE ProLiant MicroServer Gen10 cu AMD Opteron X3216 si 8GB RAM la pret de Back Friday (800 lei) dati-mi un semn. L-am luat sa ma joc un pic cu el si nu mi se pare fundamental diferit de MicroServer Gen8. Chestiile interesante sunt ca are 2 porturi de extensie PCIe si ca nu mai are iLo pentru controlul ventilatorului (dar asta nu inseamna ca este sensibil mai silentios), chestia mai putin interesanta este ca procesorul este integrat pe placa de baza asa ca nu mai poate fi schimbat dupa cum vrei.

In cazul in care nu sunt doritori in urmatoarele 2 saptamani il voi returna la eMag.
 
Cum e consumul fără iLO? Pentru că asta era problema majoră a MicroServer 8, consuma >25W și oprit, pentru că atât consuma iLO.
 
Nu am idee, nu am aparat de masurat consumul. Oricum, tinand cont ca nu mai are iLo probabil ca consuma cat orice computer oprit :smile:

Din ce am vazut pe net consuma cam 26W in idle si cam 70W peak.
 
Cum e consumul fără iLO? Pentru că asta era problema majoră a MicroServer 8, consuma >25W și oprit, pentru că atât consuma iLO.

Pot să întreb care-i toată discuția asta cu consumul, că sincer nu prea o înțeleg. Suntem în 2017, comunismul cu penele de curent intenționate s-a dus, de ce este așa oribil cu echivalentul unui bec chior aprins?
 
Eu am microserver-ul la ai mei, unde curentul nu e chiar perfect (penele de curent sunt ceva normal, mai ales iarna), așa că microserver-ul e pe un UPS din care trage cam 60W; pe același UPS mai e un modem UPC și un switch de la puterfixer. Chiar se întâmplă ca penele de curent să fie așa de mari cât să se oprească UPS-ul. Și consumă așa de mult pentru că iLO. Da, teoretic aș putea schimba UPS-ul, dar unul echivalent mai mare e la fel de scump ca un microserver nou :smile:.
 
Back
Top