1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Soluţie NAS pentru acasă

Discussion in 'Ajutor: PC Hardware' started by wirespot, Sep 25, 2009.

 1. miahi

  miahi Wizzard

  Pentru cei cu DIY NAS și surse fără suficiente SATA-uri pentru toate HDD-urile, recomand astea, dar cu mufa MOLEX tăiată și cositorite direct pe un cablu liber al sursei. Mufele MOLEX nu mai sunt ce-au fost.

  Ca să nu vă treziți ca mine, cu două HDD-uri din RAID picate în același timp, că nu e fun, chiar dacă RAID-ul a supraviețuit.
   
  ipman, puterfixer and taxon like this.
 2. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior

  Daca nu folosesti cabluri de calitate buna, OFC, audiofile ...
   
  miahi likes this.
 3. Neo

  Neo Motan agresif

  Sincer nu prea pricep cum de pretenții la mufe de 5 RON.

  Interesant însă, mă gândesc că o sursă ar avea suficiente molexuri pentru HDDuri într-un NAS, că nu ai placă video fomistă şi altele de genul. Dar se explică dacă sursa este mai veche şi funcțională. Sincer ce aș face ar fi să folosesc un cablu de la o sursă modulară mai veche (sau căutat prin serviceuri de exemplu) apoi lipit pe unul din railurile sursei prezente dacă lipsesc mufele SATA şi sunt prea multe molex cu patru pini.

  Eu am pățit ceva similar unde unul din cabluri era slăbit şi mi-au picat două SSD în raid şi două HDD de eram wtf. Carcasa mea are o placă mufată în spatele bayurilor de HDD şi doar vii şi bagi drives ca pe sertare, se slăbise conexiunea dintre molexul de la sursă şi placă şi picaseră fix alea conectate acolo. Până m-am prins mi-a luat vreo câteva zile de investigații, de fapt agățasem cablul insuficient pitit când am scos panoul din spate al carcasei să aspir de praf. Două minute cu letconul = np.
   
 4. miahi

  miahi Wizzard

  Erau legate mai multe SATA la un molex. Conexiunea crăpa la molex->molex, nu la partea SATA (altfel nu se opreau ambele în același timp). Sursa e un Corsair de 430W care nu are multe de făcut (sistemul n-are placă grafică, încărcare medie sub 100W). Doar că-s 8 HDD-uri, dacă-mi arăți sursă bună cu atâtea SATA-uri, cu clips de fixare și sub 500W mă duc mâine să iau. Dar nu există, așa că trebuie adaptat.
   
  ipman likes this.
 5. Neo

  Neo Motan agresif

  Mnezo ferea, n-aș schimba sursa aia cu altceva cât timp merge :3


   
 6. ipman

  ipman Membru Senior

  Cablurile OFC in teorie au conductivitate mai buna, dar la toleranta acceptata intr-un PC acea conductivitate nu conteaza. De fapt cele pe care le folosim sunt otel cuprat, nici macar cupru in totalitate.
  Daca are cineva nevoie mai am niste surse defecte, pot sa va dau mufe MOLEX cu tot cu cablu din ele.
   
 7. Quark

  Quark zis şi Brucan

  Daca e s-o spunem p'aia dreapta, singurul avantaj al OFC (adevarat, nu chinezesc) e ca nu cocleste in timp. :wink:
   
  ipman likes this.
 8. ipman

  ipman Membru Senior

  La masuratori de precizie se vede diferenta. Pe la a treia zecimala.
   
 9. Quark

  Quark zis şi Brucan

  Pe a treia zecimala se vad (cred) si diferentele de tempertatura zi / noapte. :smile:
   
  ipman likes this.
 10. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior

  Sunt diferente mai mari intre zilele de post si cele normale, iar in Craciun creste tensiunea si scade rezistenta miraculos.
   
  ipman likes this.
 11. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior

  M-am uitat dupa un sistem care sa consume ceva mai putin pe post de NAS si tocmai am testat un Intel G4400.
  Fata de NAS-ul meu consuma estimat 55W cand sta pornit (fata de 85W) si vreo 70-75W cand scrie (fata de 110). Eu l-am testat doar cu 3 discuri si de-aia valorile sunt estimate, in NAS am 5. Iar sistemul asta are si o sursa dubioasa, asftel incat 62W (scriere, 3 discuri) fac 100VA.
  Performanta e buna, scrie pe vechituri de 500GB (ce am gasit prin beci) in RAID5 cu 115MB/sec, iar procesorul sta lejer. Din pacate placa de baza nu are decat 4 porturi SATA, asa ca nu am putut sa testez cu discurile mele O sa ma uit dupa o placa cu 6 porturi si probabil o sa fac schimbul.
  IMG_20170807_195410.jpg
   
  ipman likes this.