Soluţie NAS pentru acasă

... care, dacă ar fi să-l calculezi cât te costă pe 3-5 ani vs. cât te costă NAS-ul + discurile + curentul electric + discul de backup offline, îți dai seama că de fapt nici nu e chiar așa o diferență, doar că o plătești lunar.
 
Dupa ce am avut 3 discuri picate in decurs de 5 saptamani incat noroc ca acolo era mai tot backup si ce nu era aveam backup in alta parte, evident un singur HDD prin in ultimile saptamani de garantie, restul la cateva saptamani dupa, nici nu mai pun in calcul NAS pentru backup si storage numai. Ca dezvolti chestii si ai VM-uri si alte nebunii, povestea e alta desi apoi si acolo poti incepe sa iei in calcul solutii cloud de diverse tipuri.


 
Pretul e interesant, dar cu transport si taxe (TVA si vama) probabil nu va mai fi asa interesant, ajunge la 250-300$. Cred ca sursa de 8A e cu o rezerva foarte mare, nu ma astept sa consume mai mult de vreo 40W. Din pacate cu 2 GB de RAM nu merge FreeNAS.
Ar fi fost interesant sa aibe un backplane, un singur conector de date si unul singur de alimentare, nu cred ca ar fi costat cine stie ce un backplane chior. Cu carcasa semi-transparenta arata mai bine decat un teanc de 6 cabluri.
 
Da, kit-ul full cu 2GB de RAM e $165 + $42 transportul + TVA = ~ $250. Nu știu cât ar fi vama. Cred că sunt puține alternative la prețul ăsta dacă vrei 4 discuri de 3.5''. Din ce țin minte (când mă uitam eu), începeau de pe la 2000 de lei. Eu nu folosesc FreeNAS, deci nu mă afectează cei 2GB de RAM, iar faptul că pot să pun un Debian pe el se potrivește de minune, dat fiind că și în prezent setup-ul e cu Debian pe care am LVM + mdraid + LUKS.
 
Cloud storage-ul nu a intrat in discutie inca din cauza abonamentului lunar/anual
Problema cu cloud storage e lățimea de bandă. E ok ca backup, dar dacă treci de câțiva giga deja durează mult transferul.
 
Are cineva NAS Synology? Ma intereseaza partea din el care tine de camerele de supraveghere, se poate comporta ca un NVR.
 
Da, se comporta ca un NVR si e destul de ok. Dar are doar 2 camere gratuite, pentru mai multe trebuie cumparate licente suplimentare, care nu-s chiar ieftine. Din ce stiu exista niste limitari de hardware la cate camere poate duce fiecare dispozitiv.
 
Nu planuiesc sa am mai mult de doua oricum.
Ideea era sa imbina NAS si NVR intr-un singur device, nu tin musai la redundanta si siguranta, un NAS cu unul sau doua HDD e suficient ca si camera salveaza pe cardul ei SD, si numai cand detecteaza miscare.
Eram interesat de ce protocoale stie, adica daca e compatibil ONVIF si/sau stie de PTZ.
 
Merge, dar foarte ineficient: iti trebuie suficient RAM pentru VM, consumul de RAM e mai mare la VM (OS + aplicatie) decat la o aplicatie care ruleaza nativ pe NAS.
 
Păi îi poți face ceva cu un linux lightweight, parcă Puppy Linux mergea cu 512MB RAM, nu spune nimeni să pui full blown OS în VM. Majoritatea aplicațiilor din ziua de astâzi oricum am înțeles că rulează virtualizate pentru că până la urmă RAMul este ieftin și poți pune barebone Linux care să meargă cu 95% RAM ocupat (inclusiv aplicația care rulează).
 
Incercam sa evit un PC din motive de volum si zgomot, de-asta intrebam de NAS-urile Synology care au un soft NVR incorporat direct de la fabrica.
Acum vine intrebarea: intr-un asemenea NAS care face pe NVR-ul, punem HDD-uri pentru NAS sau pentru surveillance? Adica WD Red vs Purple.
 
Multumesc, nu stiam. Dar era de asteptat sa existe si la altii, astia vad ca au 4 camere "gratuite" fata de 2 la Synology.
Ramane de vazut/testat.
 
Incercam sa evit un PC din motive de volum si zgomot, de-asta intrebam de NAS-urile Synology care au un soft NVR incorporat direct de la fabrica.
Acum vine intrebarea: intr-un asemenea NAS care face pe NVR-ul, punem HDD-uri pentru NAS sau pentru surveillance? Adica WD Red vs Purple.
Poți asambla un PC mititel care să-l folosești pe post de NAS și pentru VMs și care să nu fie legat de un producător care are un istoric de a da cu stângu-n dreptul și cu updates de securitate meh. Câștigi flexibilitate imensă, dar asta presupune și un oarece efort, evident.
 
Problema mare pe care am intalnit-o la Synology a fost compatibilitatea cu diferite componente, cum ar fi hdd-urile sau camerele video suportate. Daca la camera video mai merge si ce nu e pe lista, la hdd-uri vrea neaparat doar ce cunoaste, iar acelea s-a intamplat sa fie modelele cele mai scumpe pe care le-am putut gasi la noi. Deci inainte de achizitie ar trebui verificate si listele de compatibilitate pentru a evita surprize neplacute.
 
Back
Top