Soluţie NAS pentru acasă

Dacă tot era la reducere (era sub 300 de lei), și aveam nevoie de ceva mai plăcut privirii și cât de cât ordonat pentru NAS (a se citi home server), am luat o Lian Li PC-A04. Am ales una argintie pentru că locul unde e așezată uzual nu e foarte bine luminat, iar o carcasă neagră ar fi absorbit și mai mult lumina.

Before: O carcasă "cu mâner" de 10 ani+; nu o țineam închisă pentru că se cloceau componentele în interior, având aerisire foarte slabă. Sistemul e un i3 pe o MB Intel, cu 32GB RAM, 4 HDD-uri de 3-4TB + un SSD mic. Bootează VMware 5.5 de pe stick USB. Mai are o placă de rețea Intel pe PCIe, de pe vremea când încă nu convinsesem VMware să folosească placa de rețea onboard (e destul de pretențios la așa ceva). De admirat cooler-ul super oversized, în ideea că o să-l țin pasiv, dar oricum ventilatorul abia se învârte așa că nu m-am mai chinuit să-l scot - și mai aerisește un pic MB-ul.

_MG_0565.jpg _MG_0610.jpg


After:

_MG_0611.jpg _MG_0614.jpg _MG_0625.jpg _MG_0628.jpg


Temperaturile HDD-urilor nu au crescut, tot la 35-36 de grade stau, chiar dacă am închis carcasa. Temperaturile MB și CPU au crescut un pic (36->38 la MB și 37->40 la CPU). OS-ul e VMware pe o MB consumer (nesuportată), așa că temperaturile au fost citite manual cu un termometru IR. Nivelul de zgomot e un pic mai mic, având în vedere HDD-urile prinse în cauciuc și carcasa închisă.

_MG_0634.jpg

Avantaje:
- suficient loc pentru multe HDD-uri
- arată bine
- filtre pe ventilatoarele de intrare (sursă, ventilatoarele din față)
- ventilatoare silențioase
- aerisire ok
- ușoară

Dezavantaje:
- greu de umblat la HDD-uri (trebuie desfăcută cușca complet ca să poți să le scoți).
- wire management aproximativ groaznic (un pic mai bine decât Antec Sonata 2003). Cu sursă ne-modulară (cum am eu) nu prea ai unde să ascunzi atâtea fire; mai ales în spatele HDD-urilor e complicat, routarea alimentării MB prin spatele carcasei e grea, iar pentru a așeza alimentarea auxiliară am desfăcut partea de sus a carcasei - există o gaură pe unde poți să bagi alimentarea, dar e blocată de marginea capacului de sus.
- cablurile interne pentru USB, LED-uri și audio sunt extrem de lungi, și nu prea ai unde să le ascunzi ușor.
- cablurile de la ventilatoarele din față sunt scurte; vin cu adaptoare pentru Molex, dar dacă vrei să le alimentezi de pe MB e complicat; am alimentat unul și a trebuit routat pe calea cea mai scurtă către mufă, printre toate cablurile de la HDD-uri și ce mai e înghesuit pe-acolo
- aluminiul e mai pretențios la zgârieturi/îndoituri.
 
Last edited by a moderator:
Ultima versiune a recensământului Backblaze de hdd-uri picate. Ce să nu cumpărați: Seagate de 1.5-3TB. Ce să cumpărați: Seagate "Desktop" sau HGST/Hitachi de 4TB. Greu de spus cum e cu WD 4TB pentru că-s un pic mai scumpe, iar când cumperi HDD-uri cu paletul contează câțiva dolari.


Could've told you that myself :frown:

WD Red 4TB sunt foarte ok până acum, am două cu 5600, respectiv 3600 de ore la bord și nu zic nici pâs. Dar și dacă se hotărăsc să crape, am cam belit-o.
 
Eu am 3 Seagate-uri de 4TB "desktop" și unul de 3TB "NAS". Mai am un Seagate de 1.5TB de vreo 5 ani și în desktop un Seagate de 2TB. Chiar sunt curios care pică primul :smile:.
 
Eu am 3 Seagate-uri de 4TB "desktop" și unul de 3TB "NAS". Mai am un Seagate de 1.5TB de vreo 5 ani și în desktop un Seagate de 2TB. Chiar sunt curios care pică primul :smile:.

:rotf:

Alea de 4 or să pice primele, dacă le-ai luat toate odată probabil toate odată.
 
Clarvăzător să te faci, că alea-s backed up care pe unde și nu pierd nimic important. Până acum cel mai nasol arată cel de 2TB, dar cam așa zice de când l-am luat (2012):
Code:
ID# ATTRIBUTE_NAME  FLAG  VALUE WORST THRESH TYPE  UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
  7 Seek_Error_Rate  0x000f  037  036  030  Pre-fail  Always  -  39530927263003
 
:rotf:

Alea de 4 or să pice primele, dacă le-ai luat toate odată probabil toate odată.

Tot nu mi-e clar de unde vine credința asta înrădăcinată că neapărat toate discurile cumpărate de-odată crapă simultan. Probabil ține de religie sau superstiție, că de raționament logic n-are cum.

Prin cumpărarea simultană au un risc mai ridicat să fie din același batch, da; dar și dacă le iei din locuri diferite și la ceva interval de timp distanță, tot nu poți ști că au fost produse în același batch sau nu. Mai ales dacă iei discuri mai exotice un pic, care nu se vând chiar ca pita caldă, și atunci importatorul aduce 1-2 loturi pe an și retailerii se aprovizionează toți din același loc.

Și doi, statistica se aplică în mod similar la populații restrânse și populații mari, doar marja de eroare diferă. Adică dacă la 10.000 de discuri pică 5% cu eroare de +/- 1%, adică între 400 și 600 discuri din 10.000, atunci la un subset de 4 discuri vor pica tot 5% dintre ele, dar cu eroarea de -5%/+20% să zic, adică probabil o bucată. Este extrem de rar (probabilistic vorbind, poți calcula) ca dintr-un lot de 10.000 de discuri să le alegi pe exact cele 4 care se vor încadra în grupul celor de 5% cu defect, sau să presupui că dacă ți-a crăpat un disc dintr-un lot atunci tot lotul este compromis. Să-ți pice un disc din patru este posibil, dar două din patru e improbabil, trei din patru greu e de crezut (deja poate fi vorba de un defect al sursei sau altceva), iar cu patru din patru deja ești super ghinionistul planetei și n-ar trebui să fii lăsat nesupravegheat nici când stai pe budă că cine știe ce altceva mai poți păți.

PS: Că tot m-au frecat în metrou amintirile de statistică din facultate - să iei un disc defect = 5% șanse; să iei simultan 4 discuri defecte = 5^4% șanse (probabilitățile se înmulțesc). 0,05^4 = 0,000625%.
 
Clarvăzător să te faci, că alea-s backed up care pe unde și nu pierd nimic important. Până acum cel mai nasol arată cel de 2TB, dar cam așa zice de când l-am luat (2012):
Code:
ID# ATTRIBUTE_NAME  FLAG  VALUE WORST THRESH TYPE  UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
  7 Seek_Error_Rate  0x000f  037  036  030  Pre-fail  Always  -  39530927263003
La modul serios, ce te-a posedat să iei doar Seagate? Mai ales după statisticile publicate de ăia care lucrează cu jde HDDuri?

@pufi - probabil din experiențele unora? Habar nu am, eu am auzit asta de la oameni care au lucrat cu datacenters and shit, am luat-o de bună că mi s-a părut logică - toleranțele unor discuri tind să fie aceleași dacă sunt din același batch - mă gândesc că au proprietăți similare ale materialelor folosite - au fost ținute în același loc (diferit de piesele altor batchuri?). Nu spune nimeni că toate discurile din același batch vor crăpa simultan, doar că dacă iei 4 discuri din același batch și le abuzezi similar, ai șanse mai mari să crape toate simultan decât dacă ai lua 4 discuri la intervale de timp diferite care să fie din batches diferite și pe care să le stresezi simultan. Presupun că înțelegi unde bat :smile:
 
Înțeleg unde bați, da' știi și tu cât poate să pară de „common sense” pseudo-logica științifico-populară și cât poate să fie de eronată. Vezi raționamentul statistic de mai sus. Dacă cineva lucrează cu datacenters înseamnă doar că-s certificați EMC și altele, nu că sunt experți în statistică și design de redundanțe și calcule de riscuri.* Și un brancardier lucrează la spital, da' asta nu-l califică să-și dea cu părerea despre efectele excesului de paracetamol la hepatici.

Cu Seagate m-am umplut în vremea când lineup-ul Seagate era mai bun decât al concurenților, produsele concurenților aveau probleme de fiabilitate raportate de zvonuri privind ratele de retururi în service, și Backblaze încă nu exista ca să ne dea mură-n gură statistici de fiabilitate. Asta e, a trebuit să luăm o decizie bazată pe informațiile disponibile atunci, care s-au dovedit a fi incomplete și eronate, iar acum tragem ponoasele.

* Întâmplător lucrez acum cu o echipă de Storage Management care are grijă de niște petabytes de date în niște zeci de datacentere din lume. Sunt ași la a utiliza uneltele echipamentelor de stocare, da' numai un pic să-i scoți spre arhitectură, design, best practices și altele, și-i vezi cum bâjbâie și-și dau cu presupusul. Alea-s alte joburi, alte calificări, alte experiențe, chiar dacă tot sub umbrela „storage” intră.
 
Atunci când am vrut să împerechez Seagate+WD într-un mirror se mișca groaznic oricum l-aș fi setat, așa că asta a fost. Iar Dekstop-urile de 4TB chiar arată decent în statitstici, chiar dacă-s cele mai ieftine.
 
Din experienta de la firma: din 8 discuri WE RE de 4TB au crapat 4 in aproximativ doi ani (nu toate in acelasi timp) asa ca povestea ca RE sunt mai cu mot e doar o poveste (in afara de garantie mai mare nu sunt cu nimic mai speciale decat cele "desktop").
 
Eu de când cu WD Black 1TB m-am cam lecuit de eticheta Enterprise. Nu zic nu, al meu are zeci de mii de ore de funcționare, dar la câte am auzit că au murit la pachet mi s-a ridicat părul pe ceafă.
 
Prin vara, la momentul mutarii voi dori sa trec la un sistem de stocare centralizata pentru toata casa, asa ca m-ar ajuta cateva pareri mult mai avizate. Am studiat thread-ul, insa nu ma tenteaza ideea de DIY cu FreeNAS sau solutii foarte scumpe. Ce ma intereseaza:
- viteza decenta si stabila - de ex. sa pot urmari un film FullHD pe TV in timp ce in alta camera se asculta flac-uri prin streaming si se mai downloadeaza si un torrent in fundal
- configurare usoara, ideal cu posibilitatea de a conecta HDD-uri deja cu date pe ele, fara reformatare
- client de torrent care sa nu fie banat pe siteurile de specialitate
- cat de cat silentios
- sa poata sta intr-un spatiu inchis fara a se incinge
- DLNA, streaming, etc
- ideal 2 bay-uri
- ideal USB si print server
Ca pret as vrea sa ma invart in zona 5-700 RON, mai mult nu consider ca merita pentru o stocare de filme, muzica si poze. Date foarte importante nu am un volum foarte mare si le tin orice back-up pe alte 2 discuri offline, asa ca RAID sau altele ar adauga la cost, mai ales luand in considerare si numarul mai mare de discuri. Any good ideas? :smile:
 
Lol!

Explicatia comentariului: ieftin si bun exista in filmele cu happy ending sau DIY. Daca nu vrei DIY atunci trebuie sa platesti luxul de a pune pe altcineva sa faca treaba; ce am vazut ca NAS ieftin sunt doar niste mizerii din punct de vedere al performantei, chestii embedded lente.

Daca tot ce vrei e sa ai ceva online, cu backup offline, cred ca vrei un HDD extern cuplat la un router sau ceva de genul asta. E singura varianta atat de ieftina care sa se incadreze in cerinte. As fi zis un RaPi, dar ala e iar DIY. Poate un WD TV, dar ala nu face streaming.
 
Cerința cu conectarea HDD-urilor deja cu date e cea mai complicată, în rest dreamer nu pare să vrea viteză, adică merge și cu ceva gata făcut (mai lent). Au mai apărut NAS-uri deja făcute un pic mai interesante, de ex Lenovo are o chestie cu Atom, 1GB RAM, gigabit și wifi AC, dacă nu au bușit extraordinar de mult OS-ul (bine, sunt chinezi, se poate orice) chestia asta ar trebui să se miște onorabil. Nu mi-e foarte clar totuși ce Atom e ăla, dacă e x86 sau atceva (Intel a mai avut o serie de Atom CE acum ceva timp bazată pe XScale/ARM), pe site la Intel nu prea există informații (cam aia e singura pagină de pe site de la ei legată de acel Atom CE5315). Ce e și mai ciudat e că nu găsesc reviews la aparatul ăsta :smile:.
 
  • Like
Reactions: LNT
Back
Top