Soluţie NAS pentru acasă

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,485
Am mai facut ceva investigatii si se pare ca e de vina matricea RAID de pe server.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,248
OpenMediaVault a trecut de la versiunea 0.5.ceva la 1.0.ceva. M-a mâncat undeva și i-am făcut upgrade azi, de la distanță (sunt 2 comenzi de dat din CLI/SSH), după care n-a mai bootat. Odată ajuns acasă nici n-am avut răbdare să-l conectez la un monitor să văd de ce (bănuiesc că ordinea de boot la discuri l-a dat peste cap), că i-am făcut un fresh install de pe imaginea ISO ca să curăț toate bălăriile anterioare. Încă mai clickăi la el ca să-i refac setările (1 share, 2 useri și 2 plugin-uri)...
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Trebuie să vând un desktop mai vechi ca să iau componente noi pentru NAS și mi-e o silă groaznică să îl fac bucăți, să-i fac poze, apoi să-l pun pe ebay.

Lista de cumpărături arată cam așa, păreri?

NAS.png
 

dreamer

Little Devil
Joined
Mar 22, 2004
Messages
1,860
Nu e un pic overkill pentru un NAS? Sau mai presteaza si alte sarcini?
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,248
Mișto că are interfață IPMI prin care poți trage consola în LAN undeva. ECC posibil să aibă sens la un NAS mai serios, dar procesorul e overkill masiv doar pentru acest rol. Cel mai nepotrivit mi se pare controllerul SAS; o fi bun dacă vrei să faci RAID din software, și-ți trebuie doar mufele cât mai multe. Altfel, ieri mă uitam pe eBay după un controller HP Smart Array P410 cu 512 MB de memorie ECC cu battery back-up (BBWC), și cu 140-150€ aș avea unul la ușă pentru 8 discuri interne. Doar dacă vreau să activez RAID 6 pe el mai trebuie să plătesc o licență de încă vreo 60€ SH.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,179
Dacă e doar NAS, procesorul e super overkill (eu țin de ceva timp un Xeon ceva mai slab pe desktop); dacă pui un hypervizor întâi ar mai fi o chestie, dar ar mai merita niște memorie în cazul ăsta.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
ECC si LSI seamana cu recomandarile pentru FreeNas cu ZFS. Procesorul e ok pentru VM si media server + streaming, tot pe FreeNas. Asa e?
 
  • Like
Reactions: Neo

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Adi a nimerit cuiul în floare :smile: De asemenea, scula va trebui să ducă și network rendering relativ des, pentru care va avea un SSD cu un Windows 7 chel care va rula doar Max și clientul de render.

Hypervisor nu, VMs da, dar vor fi jucării momentan. Prioritățile sunt stocarea și render part, completând procesorul workstationului principal (4930K). RAM aș mai fi pus dar module de 16GB... hm.

LE: da, îmi trebuie mufe cât mai multe și prefer să nu mai dau 200£ pe un LSI 9211-8i, ce-i acolo integrat este suficient, mb mi se pare excelent. Singura problemă va fi o carcasă decentă. Va înghiți 2x4TB WD Red inițial care vor mai primi frățiori până se umplu porturile. Lucrul cu video este al dracului de consumator cu spațiul, mai ales când lucrezi cu versiuni multiple...
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Si discurile? Cu ce ai pe lista banuiesc ca mergi pentru minim RAID-Z2, configuratiile optime (ca performanta) fiind 4, 6 sau 10 discuri sau RAID-Z3 cu 5, 7, 11. Intrucat cu discuri SATA nu ai prea multe IOPS prin retea, iar capacitatea nu ar fi o problema (chiar in varianta minima cu discuri de 4 TB ai 8 TB utilizabili, in varianta maxima ai 32 TB), banuiesc ca variantele maximale nu au rost decat daca vrei sa faci mai multe zdevs.
Minim rezonabil: 6 discuri in RAID-Z2; maxim posibil: 2 x 7 discuri in RAID-Z3. Deci?

PS. Nu uita: indiferent cat de rapida va fi platforma - discuri, procesor, gramezi de RAM - limita practica e Gigabit Ethernet, cu placi de retea de server si jumbo frames si tot nu treci de 110-120 MB/sec per zdev si 220-240 MB/sec agregat (2 placi pe NAS si 2 zdevs, poate chiar si cu un zdev).

LE: M-am uitat un pic dupa hardware 10Gbps: $450 pentru placa de retea cu 2 porturi (Intel X540-T2) si $833 pentru un switch cu 8 porturi, totul pe cupru. Scump, dar nu chiar aberant, in 1-2 ani ar putea ajunge sub jumatate.
 
Last edited:

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Păi discurile nu contează chiar atât de mult având în vedere că va fi pentru
- stocare pură, tot ce vreau backup hard pot conecta o unitate optică BR direct la jucărie și trag până mă plictisesc.
- network rendering unde nu prea pricep eu care-i prințipul, dar GBit ethernet este suficient pentru a "rezolva" o imagine într-un timp semnificativ mai scurt decât randare local-only.

Nu mă mai joc de-a HD-Tune de mult. Iar jumbo frames nu-s necesare. 10GBps nu vor fi necesari ceva timp de-acum încolo plus nu am infrastructura necesară (router, switches, plăcile efective). Când o să ajungă mainstream poate o să fie un upgrade decent, la un preț rezonabil.

Cel mai probabil o să mă opresc la 6 discuri 4TB WD Red pentru ZFS, ce va fi adăugat mai încolo poate doar pentru rolling backups, formatate NTFS sau ext3/4. Dar nu o să iau decât WD Red, mi-a ajuns de Seagate până-n gât (HDDul de la RMA a început să dea semne că vrea să crape deja).
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Router si 10 Gbps in aceeasi propozitie ... nu au sens.

NTFS si ext3/4 cu FreeNAS? Ce fel de ciorba faci acolo?
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Ciudat, aveam impresia că-s 64GB, Intel Ark says otherwise :smile:

Pool-ul ZFS va fi separat de alte HDDuri dedicate pentru rolling backups, ce-i ciudat?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,179
Presupun că la asta se referă Adi, o frază din care pare că ai uitat ceva:
Cel mai probabil o să mă opresc la 6 discuri 4TB WD Red pentru ZFS, ce va fi adăugat mai încolo poate doar pentru rolling backups, formatate NTFS sau ext3/4.
Iar pentru CPU, îți trebuie Socket 2011 pentru >32GB RAM.
 
Last edited:

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Da, m-am exprimat aiurea, mă refeream că or să fie 6x4TB, din care am 2 momentan și o să adaug treptat până la 6, apoi altele, separat, pentru rolling backups, dar care nu vreau să facă parte din pool.

Ciudat este că de exemplu 4930k suportă maxim 64GB RAM, wtf. Deci dacă vrei module mai dense, nu mai populezi toate sloturile altfel moare IMCul. Weird.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,179
Nu e nimic ciudat, 4930k este pe LGA 2011. Tot ce e 1155 e limitat la 32GB RAM (sau 16GB pe MB-uri super low end).

A doua chestie: ce suport de VM are FreeNAS? În afară de soluția cu Virtualbox, care e destul de nouă și nu părea chiar 100% stabilă înainte să se închidă discuția despre ea. Ar trebui testat cum merge cu raw devices (adică acel Windows pe SSD).
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Nu poti sa extinzi RAID-Z(1,2,3), daca pornesti cu 2 discuri in mirror ramai cu ele asa; poti adauga in zpool ca alt zdev, dar nu poti expanda nimic.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Nu știu de ce înțelesesem că poți adăuga HDDuri în același pool a.î. să-l faci mai mare, weeeird. În cazul ăsta deja devine mult mai complicată treaba.

miahi - să nu mă 'nerveze, că-i trag un Linux și pun FreeNAS în VM :hihi:
 
Top Bottom