Soluţie NAS pentru acasă

Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
lol, am reusit sa bootez, am intrat si remote pe el.... vai mie, ce-i aici..... care este din Bucuresti si ma poate ajuta cu instalarea si configurarea, contra cost?!
Vin cu masina, iau omuletul, la intoarcere platesc taxi-ul (ca sa putem bea si noi o bere rece) plus cat cere omuletul pentru munca.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
E atat de simplu de utilizat incat e pacat sa lasi pe altcineva sa faca configurarile. E treaba de 5 minute.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
As pierde 2 zile si mai mult ca sigur l-as reinstala de 15 ori. Sunt la setari aici si in mare parte habar nu am cum este cel mai bine....
Asa prefer sa pierd material dar sa invat de la cineva care stie ce face si castig si timp, ies mai castigat de o mie de ori!
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Ti-am trimis instructiunile pe PM, chiar e treaba de 5 minute; asta inseamna ca intr-o ora poti sa il refaci de vreo 10 ori ca sa te obisnuiesti cu optiunile. Sunt multe optiuni de care nici nu trebuie sa stii decat daca vrei sa faci ceva special (nu e cazul) sau ai o configuratie neobisnuita (nu e cazul).
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
OK, am setat acolo UNIX dupa ce am cititi vreo 20 minute. Toti ziceau ca nu prrea are importanta deocamdata.
Partea proasta este ca am o problema: cand l-am instalat am creat un user cu care ma pot conecta si prin ftp (am activat serviciul ftp) si prin windows. Astazi insa la orice user creez, cand se incearca logarea esuam, primim urmatorul mesaj pe ftp:

530 Login incorrect.
Error: Critical error
Error: Could not connect to server


Am creat datasets si grupuri si pe orice user nou, cand il creez, il adaug in grupurile nou create de mine, ce au acces la datasets.
Ciudat, de ce cu utilizatorul creat acum doua zile totul merge perfect iar acum orice utilizator creez nu se poate loga.....
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Este cineva care se pricepe la FreeNas dispus sa ma ajute contra cost la bibilirea unuia?
Am reusit, pot da drepturi utilizatorilor dar imi vad fisierele de sistem. Am citit pe net si am inteles ca nu trebuia sa dau un CIFS share pe tot volulumul "mama", ca de-asta imi vad fisierele. Am sters acel share si am creat apoi cate un CIFS share pe fiecare datasets din volumul mama.... aceeasi problema, utilizatorii vad si au acces la fisierele si directoarele sistem....
Tot ce vreau eu este ca din 5 x hdd 3TB WD Red sa fac un volum in care sa share-uiesc diverse filme, muzica, etc.... si din 1 x hdd 1TB WD Blue sa fac un alt volum, pe care jumate sa-l folosesc pe post de upload director (fiecare sa poata pune acolo ce are de share-uit cu altii, temporar, pana i se gaseste un loc mai bun, etc) iar cealalta jumatate sa fie folosita de un client torente, gen Transmission. Toate astea fara ca utilizatorii sa poata vedea sau accesa fisierele sistem.
Toata treaba se poate face prin TeamViewer, singura mea rugaminte (dupa ce ne intelegem la pret) este ca respectivul sa-mi spuna si mie ce (cum) a facut ca sa invat si eu, sa nu raman prost....
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Si chiar nimeni nu are putin timp si chef sa ajute, contra cost?! Pe bune?!

Uitati care este povestea "porcului":
Am 6 hdd:
5 x 3TB, Red de la WD
1 x 1TB, Blue, tot de la WD
Pe cele 5 de 3TB vreau sa pun filme, filmulete, seriale, bla bla....
Pe hdd de 1TB vreau jumate din el sa fac un director de upload, sa puna unul altul cand mai are ceva fisiere mari sau multe de share-uit si nu are unde sa le puna la repezeala, iar cealalta jumatate sa o folosesc cu un client de torente, aici am inteles ca Transmission ar fi cel mai ok.
Atat, asta vreau!

Ei bine, ce am facut si ce nu-mi iese:

Am...
- creat un volum din cele 5 hdd-uri, apoi in acel volum am creeat dataset-uri, numite sugestiv:
  • Bike
  • Filme
  • Seriale
  • Modelism
  • Diverse
- activat serviciul "CIFS" din tab-ul "Services" si imediat am intrat in tab-ul "Sharing" si in subtab-ul Windows (CIFS) am adaugat volumul creat cu cele 5 hdd-uri.
- creat grupuri de utilizatori
- mers in fiecare datasets si am adaugat drepturi grupurilor nou create, dupa bunul plac.
- adaugat useri si i-am inscris in grupurile create de mine, unii in toate, altii doar in unele. Ca sa vad ce se intampla in diverse situatii.
- deschis si setat serviciul FTP.

Bun, asta am facut initial (bine, nu va mai bat capul cu setarea Dynamic DNS, care initial functiona doar cand vrea ea, acum vad ca este totul ok, este prin router setat DynamicDNS, in NAS doar am alocat un IP ce nu intra in plaja DHCP, chestii de-astea... alea sunt chestii minore, n-au legatua cu problema).
Problema nr 1 a constat in faptul ca orice user cream nu avea acces la NAS, prin FTP primeam eroarea 530 Login incorect. Am observat ca la crearea fiecarui user exista doua situatii:
1. ori setez eu manual home directory si in situatia asta NAS-ul automat creaza un director personalizat dupa numele acelui user. Si de aceea acel user nu poate accesa NAS-ul pentru ca directorului acela nu i-au fost si setate cu permisiile.
2. daca las by default la home directory cand creez user-ul (/nonexistent) atunci trebuie sa setez si la permisiile volumului mama ca others "read" si "execute". Altfel userii nu au acces.
Si problema este ca orice user imi vede si poate naviga prin fisierele si folderele de sistem, ceea ce nu este bine. Daca ma joc cu permisiunile volumului mama (numit "bebe") atunci pot face sa nu se mai vada fisierele sistem dar nici nu mai are acces decat root-ul sau cei din grupul root. Si iar nu-i bine....
Apoi am citit undeva ca cica nu trebuia sa dau CIFS share la volumul mama si ca trebuia sa fac cate un CIFS Share pentru fiecare dataset. Am facut si asa, am dezactivat acel Windows CIFS share pe volumul mama si am creat cate un Windows CIFS share pe fiecare dataset din volum. Acum asa este, dar degeaba, problema persista, coafura rezista....

De al saselea hdd nici nu m-am mai apucat sa-l setez, l-am adaugat fizic dar pana nu rezolv problema nu ma apuc de nimic altceva la NAS....
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,338
Mo, io nu mă știu la FreeNAS - am încercat odată, m-am enervat, am mers mai departe. Adi e dus cu motorul prin Europa, intră pe net cât să posteze impresii pe Facebook ca să ne facă-n ciudă. Altu' care să aibă FreeNAS și să fie-n Bucalezzia... nu știu.

Acuma legat de FTP, FTP-ul nu merge ca share-urile normale. Trebuie să ai un „root FTP folder” care se definește fie la nivel de ftp daemon, fie la grup, fie la luzer (acel home directory cred).

Dacă pui root FTP-ul pe root-ul volumului unde ai datele, atunci ar trebui să vadă toate folderele din el. (Nuș' ce-s dataseturile.) Apoi, în funcție de permisiuni, să poată intra în ele sau nu. Folderele sistem n-ar trebui să fie publicate pe volumul cu date, deci nici vizibile.

Dacă ți-s la grămadă datele și folderele sistem, atunci mai poți face o șmecherenie: definești un folder oarecare „ftproot” care-l pui ca root ftp folder la fiecare, și în el faci shortcut-uri/alias-uri către fiecare folder particular care vrei să poată fi accesat.

Altă variantă - dacă la grupurile de useri tai drepturile pe folderele sistem?
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Da, l-am stresat la greu pe Adi, pana mi-a zis ca e cu motorul, daca stiam nu insistam la el!
Nu mai incerc nimic ca deja am creierii pilaf de la atatea incercari, de-o saptamana ma tot joc la el si nu-i dau de cap.
Acum merg pe varianta om cu scaun la cap -> platesc serviciul si in acelasi timp invat. De-asta ziceam ca nu e musai sa fie prin Bucale ca un TeamViewer mere tzais la treaba asta.... Daca si este din Bucale si are si timp atunci si mai bine ca bagam si-o bere si frigem si-un pui cu mujdei, sa fie treaba treaba!
 

dreamer

Little Devil
Joined
Mar 22, 2004
Messages
1,860
Daca n-ai reusit pana acum de unul singur poate ar fi mai bine sa te lasi si sa renunti la idee. Nu am incercat FreeNAS inca, insa nu cred ca este totul atat de neinuitiv sau fara niciun fel de help pe acolo...
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,338
Un singur lucru îmi amintesc despre FreeNAS, și anume că I hated its guts :biggrin: Sunt fericit cu OpenMediaVault. Nu plâng după ZFS.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Mda, ce sa zic, o sa ma gandesc la orice varianta posibila pentru viitor dar mai am ceva rabdare cu el. Pana acum, am mai primit urmatoarele sfaturi de rezolvare a situatiei:
1. "de ce nu pui tu in linux mic si simplu, fara alte batai de cap?"
2. "de ce nu pui tu un web server simplu?"
3. "de ce nu le scrii astora care au facut FreeNas?"
:biggrin:

Eu cred ca este ori un bug, dar unul lejer, pe care cineva care se pricepe la linux il poate elimina cat ai zice "peste" ori este o chichita a acestei ultime versiuni pe care ei nu o explica niciunde. Caci sunt atatea posibilitati ca te pierzi.
Eu le-am scris si lor dar intr-o prima faza m-am exprimat gresit, total ambiguu si prin balarii, am complicat-o cu CIFS-urile cand nu era cazul si nu stiu cat au inteles ei iar apoi cand cred ca au inteles mi-au dat un raspuns cam evaziv de acum nu stiu eu ce sa inteleg din raspunsul lor :biggrin: Ici sha este povestea porcului la ei: https://bugs.freenas.org/issues/5098
Ideea pentru care am investit un pic de rabdare, trecand peste faptul ca asa ar fi normal, nu arde chiar camesa pe mine, adevarat ca as vrea sa-l vad gata cat mai repede dar.... sa revin, ideea este ca imi vine ca manusa ceea ce face si cum face. Si cand spun "cum o face" ma refer la faptul ca eu nu ma pricep deloc la linux and stuff si in situatia asta GUI-ul ala ma ajuta enorm.
Acum.... "de-o fi una, de-o fi alta... bucurosi le-om duce toate..." dar mai am ceva rabdare cu FreeNas. Mai am doua cunostinte care ar putea sa ma ajute. Cineva care se joaca pe linux de cand lumea dar are licenta ceva de dat acum curand si altul care are un FreeNas functional de ceva timp dar este in contzediu..... Si ar mai fi Adrian sau altcineva de aici care s-a mai jucat cu el la un mod mai serios. Daca se rezolva chestia sa nu mai poata migra uzerii mai sus de home directory in ftp totul este brice! :biggrin: Daca.....
Deocamdata, pana se rezolva, intru doar eu si nevasta-mea pe el :biggrin: Ata ete....

l.e. m-am uitat acum pe OpenMediaVault si vad ca-i cam aceeasi chestie o idee mai simplificat.... este urmatoarea optiune :d

Daca n-ai reusit pana acum de unul singur poate ar fi mai bine sa te lasi si sa renunti la idee. Nu am incercat FreeNAS inca, insa nu cred ca este totul atat de neinuitiv sau fara niciun fel de help pe acolo...

Un singur lucru îmi amintesc despre FreeNAS, și anume că I hated its guts :biggrin: Sunt fericit cu OpenMediaVault. Nu plâng după ZFS.
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,486
Eu folosesc freeNas doar de ~ 6 luni si deja il urasc. Trebuie sa-mi fac putin timp saptamana asta sa pun un Linux su Samba.
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,486
Eu l-am pus intr-o masina virtuala (trebuia sa incropesc ceva rapid si FreeNas a fost prima cheatie care mi-a venie in minte). Ma deranjezaz faptul ca e energofag tare, se mai agata cate un proces samba si mananca 100% din cate un core, ii ia minute bune sa porneasca in cazul unui restart si e prea complex pentru ce am eu nevoie. Cred ca un Ubuntu LTS cu Samba imi e suficient ca hypervizorul oricum e pe RAID.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,001
Eu l-am pus intr-o masina virtuala (trebuia sa incropesc ceva rapid si FreeNas a fost prima cheatie care mi-a venie in minte). Ma deranjezaz faptul ca e energofag tare, se mai agata cate un proces samba si mananca 100% din cate un core, ii ia minute bune sa porneasca in cazul unui restart si e prea complex pentru ce am eu nevoie. Cred ca un Ubuntu LTS cu Samba imi e suficient ca hypervizorul oricum e pe RAID.

:hmm: ok trebuie să-l încerc și eu virtualizat.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Ce zic oamenii aia:
- partea cu drepturile pe FTP e normala, daca vrei sa dai acces la FTP trebuie sa umbli la drepturile userilor noi ca sa nu mai aibe acces in zone sistem.
- faptul ca nu puteau sa se logheze prin FTP fara home folder e posibil sa fie testata de Josh Paetzel (ultimul raspuns al tau nu era la o intrebare care sa iti fie adresata tie, ci lui Josh) si rezolvata in urmatoarea versiune - daca e bug
- pe partea de CIFS nu e nici o problema
 
Top Bottom