Soluţie NAS pentru acasă

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Neseriosi astia de la itcstore.ro, cica trebuia sa ajunga marfa la ei miercuri, urmand ca indata ce-i preluata, sa mi-o expedieze.

- Sun astazi, noah care-i baiu?
- Pai stiti, vremea, drumurile, marfa blocata in Giurgiu, nu stim cand ajunge.

Astea-s dume de slabisti, de la noi de la munca, au ajuns camioanele cu bine, oriunde in tara, ce-i drept, au mai intarziat, dar la nivel de ore, nu zile!

Are cineva idee, vreo alta firma care are pe stoc Edimax NS-2502. Eu pe care le-am stiut si gasit pe net, le-am sunat, dar nici una nu-l are.
 

nicolin

Membru
Joined
May 7, 2005
Messages
242
Neseriosi astia de la itcstore.ro, cica trebuia sa ajunga marfa la ei miercuri, urmand ca indata ce-i preluata, sa mi-o expedieze.

- Sun astazi, noah care-i baiu?
- Pai stiti, vremea, drumurile, marfa blocata in Giurgiu, nu stim cand ajunge.

Astea-s dume de slabisti, de la noi de la munca, au ajuns camioanele cu bine, oriunde in tara, ce-i drept, au mai intarziat, dar la nivel de ore, nu zile!

Are cineva idee, vreo alta firma care are pe stoc Edimax NS-2502. Eu pe care le-am stiut si gasit pe net, le-am sunat, dar nici una nu-l are.
Ai mai incercat totusi la PCFun?
Acum apare pe site ca fiind pe stoc.

LE: acum mi-am luat si HDD.
Daca mi-s satisfacut de cum se misca poate ca imi mai iau unul si inca 2 HDD-uri.

LLE: am incercat aseara sa cuplez la Edimax o cutie externa pentru drive-uri IDE.
Este un enclosure luat acum cca. 3 ani (nici nu mai stiu exact cand), o chinezarie care nu stie de HDD mare, recte 320 GB, cu 2 patitii, prima fiind de 128 GB - jucarioara vede numai o singura patitie.
Eram sigur ca NU o sa-l recunoasca.
Cuplat la portul USB din spate - nu a mers.
Am zis hai sa incerc si cu port-ul USB din fata.
Stupoare placuta insa - merge. :smile:
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Da ma, ce chestie, la aia n-am mai verificat, nu credeam ca se mai aprovizioneaza, acum pe ultima suta de metri. Din pacate-i cam tarziu sa mai fac comanda, ca nu-s sigur daca ajunge pana plec eu.

Oricum le dau luni un telefon, ca poate mi-l livereaza in timp util, sper totusi ca nu mi-l sufli si pe asta :biggrin:
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
N-am mai relatat cele intamplate, c-am tot fost pe drumuri.

Am (povestea unui prefect ungur, ziua 1 :biggrin: ):

- comandat Edimax NS-2502 de la PCFun,
- primit marti inainte de Craciun,
- testat vreo 2 zile,
- dezamagit de performante, in special de viteza de scriere pe un hard conectat prin usb (sub 1MB/s) si nici viteza de scrie pe hardurile interne n-a depasit 5MB/s
- dezamagit de lipsa monitorizare SMART
- update firmware de pe site-ul edimax.pl (ca pe .ro si .com, era doar versiunea cu care venise din fabrica)
- aparut SMART, disparut SAMBA si FTP
- bagat picioru si trimis inapoi dupa craciun

Intre timp, bucurie mare, a aparut si la noi in Synology DS210j (mai ieftin decat DS209, apropiat ca pret de DS209j, dar cu procesor de 800Mhz)

- comandat anu trecut, dar din pacate Itdirect era in vacanta intre sarbatori
- primit astazi, instalat harduri (acum se face matricea RAID1) deci inca nu pot sa ma dau cu parerea referitor la viteza.
- incantat de interfata web
- revin cu alte detalii pe masura ce le dibuiesc.


L.E.

Noah, asta da scula!

Viteza de scrie este mai bine de dubla, fata de Edimax, scrierea se face cu 12-14MB/s, stiu, nu se ridica la valorile pe care le obtineti voi cu NAS-urile de casa. Iar scrierea pe un hard conectat la USB, se invarte in jur de 5-6MB/s, spre deosebire de Edimax, unde rar ajungea la 1MB/s.

Iar utiliatarul File Station e foarte fain, permite mutarea/copierea fisierelor, fara utilizarea retelei. Am copiat de pe hardul extern USB, pe matricea RAID, doua filme de 700mb, nu in mai mult de 3 minute.

Iar de power up schedule nici nu mai pomenesc, defapt la un cosum de 20W, chiar n-are rost :biggrin:
 
Last edited:

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Pentru ca-s foarte multumit de DS210j si nu cred ca in viitorul apropiat FreeNAS, chiar si trecut pe Debian, va ajunge p-aproape, am decis sa vand NAS-ul facut de casa.

Vand tot, cu toate modificarile facute inclusiv si UPS, mai putin hardurile de 1TB.

Daca-i cineva interesat, il rog sa arunce o privire peste anunt, unde am dat mai mutle detalii.
 
Last edited by a moderator:

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Am trecut și eu pe gigabit. Pentru cei care se întrebau cam care e performanța gigabit a unei soluții cu Atom, cam asta e (read de pe Atom, cam asta e viteza HDD-ului, Seagate 1TB LP).

Pot să fac și niște teste sintetice mai târziu, dacă interesează pe cineva. Lanțul este Gigabit onboard Intel whatever mITX (Realtek 8168C PCI-E) -> switch d-link DGS-1005D -> Gigabit onboard Gigabyte P55-UD3 (Realtek 8168D PCI-E).
 

Attachments

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Tata, tata.... uite elicopteru! Noah, asta da viteza!

Eu totusi nu inteleg ceva, cum de mie imi merge asa incet. Are ceva ca nu folosesc un switch sau un cablu crossover? Eu pur si simplu am infit un patch cable CAT6, in placa de retea, respectiv in NAS.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
E de la NAS, nu duce mai mult. De-aia tot îi dădeam cu "betmen, betmen" pe-aici, că NAS-urile SOHO au o performanță de neinvidiat comparativ cu orice PC cât de prăpădit.

E mai rapid decât fostul meu NAS cu discuri de 5400 rpm. Sună bine.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Scrierea pe Seagate LP 1.5TB se face cu o medie de 50MB/s (medie la 600GB si 30.000 de fişiere). O să văd diseară dacă merge (şi dacă se întâmplă ceva) cu jumbo frames.

În condiţiile astea nu cred că s-ar schimba ceva cu un OS special pentru NAS (Openfiler and co) faţă de Win 2003-ul care rulează acum, e prea apropiat de viteza HDD-urilor.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Doar iSCSI ar mai aduce poate încă 10-15%, dar acum e deja destul de bine.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Bine de ştiut. O să iau în considerare pe viitor un switch gigabit pe chestia asta.

Am luat în considerare cînd a răposat routerul Asus WL-500gP ceva fie cu gigabit+wireless normal, fie cu megabit+draft N dar am preferat un WRT54GL + DD-WRT, mi se pare mult mai sănătoasă opţiunea.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Am incercat si cu Jumbo frames setat pe 9K, pe SMB pare sa mearga la fel. Din cate am citit la file-based access nu se cunoaste mare lucru, la block-based (iSCSI) s-ar intampla ceva, dar nu ma intereseaza solutia.

De fapt nu vor sa mearga la 9K, merg doar la 6K, probabil nu stie switch-ul de 9K:
Code:
C:\Users\miahi>ping 192.168.1.3 -f -l 6102

Pinging 192.168.1.3 with 6102 bytes of data:
Reply from 192.168.1.3: bytes=6102 time=7ms TTL=128
Reply from 192.168.1.3: bytes=6102 time=1ms TTL=128
Reply from 192.168.1.3: bytes=6102 time=1ms TTL=128
Code:
C:\Users\miahi>ping 192.168.1.3 -f -l 6103

Pinging 192.168.1.3 with 6103 bytes of data:
Request timed out.
Code:
C:\Users\miahi>ping 192.168.1.3 -l 6103

Pinging 192.168.1.3 with 6103 bytes of data:
Reply from 192.168.1.3: bytes=6103 time=8ms TTL=128
Reply from 192.168.1.3: bytes=6103 time=1ms TTL=128
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Pentru că soluţia mea de stocare începe să dea rateuri (hdd legat la router - probleme la conectarea prin FTP, directory error etc) mă gândesc serios la DS210j cât de repede. Întrebări:
- cum se comportă clientul pentru torente? Am văzut prin descrieri că are aşa ceva, asta cam e cerinţa cea mai importantă.
- voi avea probleme la accesarea din exterior? Pentru că va fi legat la router iar firmware-ul routerului e destul de tâmpiţel la setări. Nu ştiu dacă şi ultima versiune e la fel dar cea cu care a venit routerul şi cea modificată pe care o am acum e foarte aiurea.
- cât de tare bâzâie? Adică mă gândesc la o versiune cu 2 hdd-uri de 1TB, probabil WD, ceva green. Valorile alea în db nu mă lămuresc deloc.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
WD Green de 1 TB sunt cuminți și silențioase în orice carcasă - la mine nu se aud nici scoase afară, le acoperă ventilatorul sursei (Antec).
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Din pacate is pe drumuri si mai dureaza pana ajung acasa, asa ca nu pot sa verific aspectele cerute.

- cum se comportă clientul pentru torente? Am văzut prin descrieri că are aşa ceva, asta cam e cerinţa cea mai importantă.
Nu folosesc torenti, dar pot spune ca download station merge excelent cu un cont RS premium. Deci nu vad de ce n-ar merge si torentii.

- voi avea probleme la accesarea din exterior? Pentru că va fi legat la router iar firmware-ul routerului e destul de tâmpiţel la setări. Nu ştiu dacă şi ultima versiune e la fel dar cea cu care a venit routerul şi cea modificată pe care o am acum e foarte aiurea.
Eu am un MSI RG54SE, destul de vechi, daca nu ma insel, de prin 2006. Inca n-am apucat sa-l configurez pentru acces din exterior, dar atata timp cat routerul poate face portforwarding, nu vad ce probleme ar putea sa apara. Cu un DVR, pe care l-am testat acu ceva vreme n-au fost probleme.

- cât de tare bâzâie? Adică mă gândesc la o versiune cu 2 hdd-uri de 1TB, probabil WD, ceva green. Valorile alea în db nu mă lămuresc deloc.
Fan-ul e foarte siletios, hard-urile mai caraie, ca doar asta-i principiul de funtionare. Dar nu intr-un mod deranjant.

Pe ce RAID vrei sa mergi?
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Am mutat în sfîrşit cutia în debara (vă reamintesc, un NSK6000), plus routerul, plus imprimanta. :smile: Rulează foarte frumos rtorrent. O să mă gîndesc ce pot să mai adaug haios.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Daca mergi pe RAID1, recomand harduri de la producatori diferiti sau macar din loturi diferite.
 
Top Bottom