Software pentru masini virtuale

Copiezi fişierele de pe stick pe disc (HDD) şi împachetezi un ISO cu un tool gen nLite, care-ţi pune direct boot loader de CD. Dacă stick-ul e "standard" (adică structura seamănă cu un disc normal de XP) ar trebui să meargă.
 
Nu merge, nu e standard, e puternic customizat de nu seamana deloc cu un disc de instalare de XP. Am incercat cu nLite, face un boot loader care vrea kitul de XP SP2, nu stiu de ce si de unde ii vine ideea. Am gasit pe stick si un fisier WIM, tocmai descarc cei 900 MB de WAIK (cu download throttled la 100 kb/sec) ca sa folosesc ImageX sa vad daca nu cumva e imaginea in fisier; daca da, fac mount ca CD si fac ISO din el.
 
Nu am avut timp sa ma concentrez pe chestia asta, dar am mai incercat si iata rezultatul: am reusit sa fac masina virtuala sa faca boot de pe USB, doar ca nu pot instala OS. Daca discul USB e pus ca primary master moare in setup cand face "partitioning hard drive", iar daca e primary slave moare in panta instant, fara nici un mesaj, ramane ecranul negru si nu apare progress bar-ul de Windows. Cred ca in disperare de cauza o sa pun un hard disk fizic in computer (in desktop acasa), instalez OS si apoi ii fac o imagine pe care o virtualizez. Wish me luck, I need it.
 
Stiu ca Microsoft nu vrea boot dupa medii gen USB, am incercat si eu tot ce am gasit pe net, incercand sa fac un windows sa mearga de pe stick. Imi picase HDD-ul, eram la mama naibii, iar 4 zile fara calculator pareau interminabile.

Singura chestie functionala pe care am gasit-o: Hiren's Boot CD pus pe USB, are un soi de Windows caruia ii merg inclusiv placile de retea wireless. Nu stiu cum a facut ala boot-ul, nu stiu ce anume-i modificat in windows-ul ala, tot ce stiu e ca mi-a mers sa ma dau pe net 'fo saptamana.

In fine, sper sa-ti mearga ce incerci tu acolo.
 
Nu a mers, pana la urma am incercat pe un computer fizic si a trecut peste "partitioning hard drive" dar tot da o eroare ceva mai tarziu. O sa fac un computer la birou complet instalat si apoi il virtualizez, inca nu m-am decis cu ce.
 
Pai nu e nevoie sa mai ruleze de pe stick, vreau sa instalez softul cu probleme pe un computer real, apoi il virtualizez in VirtualBox, doar ca nu m-am hotarat cu ce fac conversia fizic-virtual. Nu e o mare problema, doar ca recent nu am mai avut treaba prea multa in zona asta si nu stiu ce a mai aparut si ce e mai usor de folosit, am facut doar masini virtuale de la zero ca nu era nevoie de conversii.
 
In ultima vreme am avut mai mult de lucru cu masini virtuale asa ca am tinut in teste un VmWare ESXi 5 pe un server Dell (Xeon 3450 + 4GB RAM + 2xHDD 500GB - RAID 1).
Foarte "dichisit" (complet) ESXi 5-ul doar ca am ramas putin dezamagit de performanta. Mare parte din problema s-a dovedit a fi de la controller-ul RAID Dell PERC H200 care "suge" din toate punctele de vedere: dupa ce ca nu are cache onboard mai are si "talentul" de a dezactiva cache-ul HDD-urilor. La o simpla copiere a unui fisier de cativa GB in masina virtuala (fie ea Linux sau Windows), transferul porneste de undeva de la ~70MB/s iar dupa ~20 secunde coboara la 5-6 MB/s si acolo ramane. Am incercat update de firmware, build-ul ESXi 5 de pe site-ul Dell, dar degeaba. Din cautarile pe net am vazut ca multi se plang de aceeasi problema.

Cautand solutii alternative am ajuns la Proxmox VE - hypervizor gratuit construit pe un Debian Linux. A fost "dragoste la prima instalare": simplu, rapid, administrabil integral din interfata web, stie *.vmdk. Ceea ce ma interesa in mod special, clusterele se fac rapid iar masinile virtuale pot fi migrate intre noduri on-the-fly din cateva click-uri. Problema cu controller-ul RAID nu a disparut dar totusi masinile virtuale se misca vizibil mai rapid. Recomand!
 
Last edited by a moderator:
Frate-meu are cateva duzini de servere Dell si nu se plange de performanta, chiar era bucuros ca are peste 300 MB/sec transfer pe majoritatea, dar de obicei nu foloseste controllere integrate si niciodata fara cache. Doar putine sunt pentru masini virtuale, alea cu adevarat mari (peste 32 GB de RAM si peste 8 CPU) sunt de baze de date, dar merg toate satisfacator.
 
La aproape 12 ani de la inceputul discutiei VM-urile au devenit atat de uzuale incat in ultima vreme folosesc mai multe masini virtuale decat fizice, inclusiv pentru servere de productie. Saptamana viitoare trebuie sa migrez unele de la un furnizor de asemenea servicii care nu stiu de ce nu mai e agreat de corporate IT de la noi catre Azure. Din ce am vazut cel mai bine mi se potrivesc cele din seria D v2, cu mai multa memorie per core decat seria A si cu SSD. Limita de 112 GB de RAM nu e o problema pentru ca inca am obiceiul sa fragmentez masinile - pretul nu e chiar liniar cu resursele, dar suficient de aproape incat sa imi convina 2 masini mai mici decat una la dimensiunea sumei CPU/RAM/disc.

Aveti ceva experiente placute sau neplacute cu Azure? Nu de alta, dar din pacate am doar 2 saptamani la dispozitie sa mut niste chestii care sunt in productie cu implicatii destul de serioase, modificari in corporate firewall (care sunt rare, se aproba greu si se implementeaza incetisor), cu vreo 100.000 de utilizatori externi (maxim 300.000) care ar putea fi afectati etc. Aplicatiile sunt niste maruntisuri in care unii se uita saptamanal sau chiar mai rar, din cei 1-300.000 de utilizatori doar vreo 1000 intra zilnic, nu imi fac griji de incarcare ci de stabilitate sau ciudatenii de care trebuie tinut cont.
 
VirtualBox a avut parte ieri de un upgrade (5.0.22) care de cand l-am instalat imi ingheata masinile virtuale ce mergeau impecabil pana acum. Nu e un motiv suficient ca sa arunc totul pe fereastra, dar macar sa intreb inainte de a dezinstala si reveni la versiunea precedenta: ce alte solutii gratuite pentru Windows merg bine in zilele noastre?

Sunt zeci de solutii listate pe Wikipedia, dar din toate cred ca sub 5 chiar sunt folosite si suportate decent, merg pe Windows si sunt gratuite. Pareri, experiente, opinii?
 
MS Virtual PC ala din 2009? Folosesc masini virtuale actuale cu mai multe procesoare si memorie, nu vreau sa joc Maniac Mansion in Dosbox. Inteleg nostalgia, dar am de lucru, nu de experimentat sa vad daca merge Win 10 in conditii istorice.
 
A fost doar sarcastic cu tine. Cu siguranta in mod real iti recomanda o masina virtuala ce ruleaza sub Windows ME.
VMWare Player folosesc de multi ani si pana acum nu am fost dezamagit. Cu ultimile versiuni aproape ca te intrebi la ce exista si VMWare Workstation (diferentele totusi exista dar se aplica la foarte putin contexte).
 
Tocmai incercam sa convertesc o masina existenta din Virtualbox in Hyper-V. Daca o definesc ca gen2 nu porneste, ca gen 1 merge deocamdata destul de bine. Sunetul din VM parca paraie un pic, dar nu conteaza pentru ca nu e deloc o necesitate. Junos Pulse merge, Visual Studio merge, o sa vad dupa urmatoarele 12 ore de utilizare daca raman pe Hyper-V sau revin pe versiunea precedenta de VirtualBox.

A fost doar sarcastic cu tine.
Poate sa faca si pe canapea, mama nu se supara :biggrin:

Update.

Hyper-V e stabil si ceva mai rapid pentru masinile existente, dar si cu cateva probleme serioase:
- cu el instalat, nu mai merge VirtualBox - "AMD-V is not available". Chiar cu serviciile de Hyper-V oprite manual tot nu merge, trebuie puse pe manual startup si repornit calculatorul
- transferul de fisiere intre host si guest e posibil, dar nu la fel de simplu ca in VirtualBox unde se putea mapa automat un folder de pe host ca drive pe guest
- clientii uita ca au Windows activat. Cand e vorba de VM care nu au eticheta cu serial number lipita pe carcasa e incomod sa stai sa cauti care e serialul fix pentru acea masina
- clientii existenti desi teoretic merg ca Gen2 nu pornesc decat ca Gen1 si nu exista nici o metoda de conversie. Doar daca sunt instalati direct ca Gen2 merg asa

Ce e mai bine:
- performanta un pic mai buna, se vede la IntelliSense in VisualStudio sau la un F12 in aproape orice browser
- memorie dinamica, aloca pe gazda doar cat foloseste, nu cat are clientul configurat. Cateodata ajuta daca e un pic oversubscribed.

Revin pe moment la VirtualBox, nu am nici timp nici chef sa convertesc toate VM-urile si sa le reactivez.
 
Back
Top