Software pentru masini virtuale

hypervisor-ul ăsta poate să "prezinte" mașina gazdă către SO cu tot hardware-ul și toate funcțiile hardware de care acesta este capabil? Adică de exemplu am un hv cu Linux și Windows ca VMs, vreau să mă joc pe Windows și în același timp dip my foot în Linux (fază intermediară înainte de migrarea la wine și alte nebunii, nu vreau să-mi gimpui productivitatea cu omgnubootează);

Nu, deloc.

hardware compatibil = server only hardware sau știe și de altele mai banale. Mă gândesc la sunet de exemplu.

Server only, probabil nici nu ai sunet.
 
Poți să te joci pe Windows, dar doar Solitaire :smile:.

Trebuie să înțelegi că asta e o soluție pentru servere; eu credeam că vrei pentru desktop-ul de acasă, pe laptop nu prea are rost să încerci - poate un Xen în combinație cu un Linux (ex: Suse se înțelege bine cu Xen). În 90% din cazuri ai acces la: storage (local sau la distanță, montat direct pe hypervisor, stilul "posibil să meargă și cu unele controllere SATA desktop, dacă te apuci să customizezi kit-ul de instalare") și rețea (stilul "dacă nu e Intel Gigabit sau fibră probabil n-o să meargă"), și asta e suficient pentru 99.9% din servere. Posibil USB, da' e mai complex. Posibil cd-rom, da' de obicei se folosesc ISO-uri montate. Nu grafică, nu sunet, nu wifi, nu 3G, nu alte chestii complexe găsite pe un laptop (gen power management).

Ce-ți poate oferi: management de resurse, transparență (ex: poți migra o mașină virtuală de pe un server pe altul în timp ce lucrează, fără ca utilizatorii să observe), performanță bună (între VM și hardware-ul suportat e o stivă minimală, RAM alocat direct etc).
 
Ok în cazul ăsta nu merge treaba.

N-am de ce să pun așa ceva pe desktop-ul de acasă, stă apoi GTX560Ti pentru command prompt? :smile:

Am înțeles prin urmare, și m-am prins într-un final de modul în care funcționează PS3 dpdv al SO and stuff (mi-era și greu să wikipeduiesc hypervisor, deh -.-).

Pe de altă parte, mai este în casă un desktop care cam șomează de când jumătatea a trecut (iar) pe laptop cu muncile și care aș fi tentat să-l transform în NAS/Server și să-l arunc într-o altă cameră (note to self search for places to rent with basement :hihi: ) de unde să "servească" VMs pe laptopuri via wi-fi și pe desktop pentru diverse chestii.

Mulțumesc mult pentru lămuriri!
 
Sa serveasca VM ce inseamna pentru tine? Sa rulezi prin Wi-Fi cu imaginea VM-ului pe NAS e moarte curata, probabil ai avea un boot de Win 95 in 5 minute. Sa le stochezi acolo si apoi sa le copiezi pe laptop ca sa rulezi merge, dar e cam incomod. VM-urile ruleaza bine de pe SAN-uri cu conexiuni foarte rapide (gen 8x1Gbps, ca tot vorbeam cu frate-meu aseara de un model pe care il cumpara acum) si IO-uri multe, nu de pe un NAS (decat daca e iSCSI pe retea Gigabit) si in nici un caz pe WiFi.
 
Am zis NAS/server pe ideea următoare (și vă rog corectați-mă dacă greșesc):
- hypervisor bare metal;
- 1 VM OS de tip NAS pentru administrarea a 2-3-4-5 HDDuri;
- 1 VM OS de tip x pentru testat aplicații în stil sandbox; HDD pe un alt HDD (sau pe o partiție a unui HDD other than the previous);
- 1 VM OS de tip y pentru ...;
- so on and so forth.

I`m still getting my head around this, bear with me :smile: Cum ar fi 802.11n pentru chestia asta? Assuming utilizare moderată a acelor VMs, nu sute de miliarde de IOPS. Also VM pentru NAS ar avea conexiunea lui Gigabit separată, celelalte VMs ar rula via wireless n.
 
Cine e host pentru VM si ce face NAS-ul, doar stocheaza imaginile de disc pentru VM? Daca ai imaginile pe NAS si faci host din laptop prin Wi-Fi o sa mearga ca ochiul mortului indiferent de litera din coada (b/g/n). Daca in schimb faci un NAS care e si host de VM nu ai nici o problema sa le accesezi prin retea wireless, merge si pe G fara probleme.
 
Stai domnule că le încurci tare. Am să încerc să explic.

Dacă folosești un bare metal hypervizor mașina pe care rulezi hypervizorul nu o vei mai putea folosi local. Cu ESXi nu o vei mai putea folosi local deloc, cu Xen, KVM sau Hyper-V o vei putea folosi local dar doar pentru administrare, nu te gândi că poți să faci regular stuff pe ea.

Mașinile virtuale au nevoie de CPU și disc. De obicei astea sunt pe aceeași mașină dar nu neaparat. Dacă le vrei separat se cheamă că vrei SAN, astea de obicei sunt scumpe și necesită hardware special (FC/iSCSI/arrayuri de diskuri). Sunt și mai ieftine dar trebuie foarte multe cunoștințe să le faci să meargă (iSCSI software cu ZFS sau echivalent, AoE etc). Tu nu vrei așa ceva. Vrei să rulezi toate VM-urile cu discuri cu tot pe aceeași mașină.

Mașinile virtuale se accesează remote. La fel cum ai accesa o mașină fizică remote. Cel mai bine e să te gândești la VM-uri ca la niște servere fără monitor. Tot accesul e remote. Unele soluții îți dau și un fel de consolă locală dar e cam proastă și e gândită pentru administrare, de exemplu când instalezi OS-ul.

Un NAS e un server care-ți oferă un protocol high level de file sharing, gen SMB pentru Windows, NFS pentru UNIX, etc. Da, poți rula un VM pe post de NAS, desigur.

Când zici de servit VM-uri prin WiFi habar n-am ce zici, nu are sens :smile:. VM-urile rulează pe server și te conectezi prin ssh/RDP/etc la ele.

E mai clar acum? :smile:.
 
Da, poți rula un VM pe post de NAS, desigur.

Când zici de servit VM-uri prin WiFi habar n-am ce zici, nu are sens
Cred ca Neo se gandea sa aiba masinile virtuale tinute pe un storage extern (NAS) atasat la serverul care le ruleaza (in speta laptopul) prin WiFi. Which is "hell no!" :smile:.
 
Cred ca Neo se gandea sa aiba masinile virtuale tinute pe un storage extern (NAS) atasat la serverul care le ruleaza (in speta laptopul) prin WiFi. Which is "hell no!" :smile:.

iSCSI peste WLAN, asta ar fi tare... Desi daca e wireless n, s-ar putea sa mearga decent, cam ca un hdd Quantum de 6GB pe un Core2Duo :smile:.
 
Uh nu. Pic attached. Întotdeauna ITiștii gândesc așa complicat sau medicii se exprimă ca pwla? :biggrin:

VM pentru NAS este pe o chestie separată de stocare ca restul VMs. De asemenea, HDDurile folosite la stocarea datelor și controlate de NAS sunt separate de HDDurile pe care sunt stocate VMs T->W.
 

Attachments

  • pic.png
    pic.png
    11.4 KB · Views: 47
Schema aia n-are nici un sens. Ce caută mașinile virtuale legate la wireless LAN, de partea cealaltă a serverului și hypervisorului, și laptopurile conectate simultan la o rețea cablată și una wireless?

Uite aici cum arată schema rețelei. La router/switch/wireless access point se conectează toate PC-urile, consolele, media playerele etc., indiferent dacă pe cablu sau wireless. Și tot aici se conectează și serverul de mașini virtuale, probabil pe gigabit. Pe server rulează hypervisorul, care gestionează hardware-ul (inclusiv interfețele de rețea și discurile) și mașinile virtuale.

Mașinile virtuale le accesezi fie ca și servicii de rețea (file server, NAS), fie ca remote desktop. Toate vor avea interfațe de rețea virtuale, al căror trafic e apoi transferat de hypervisor spre placa de rețea fizică. Cum te conectezi tu cu PC-urile/laptopurile la switch e treaba ta, că e wireless sau cablu.

Dacă ai destule discuri, probabil poți să rezervi unele din ele să fie mapate exclusiv la mașina virtuală cu rol de NAS/file server, iar restul mașinilor virtuale să împartă un alt disc. Dar asta se face din configurarea hypervisorului, tot de la distanță.
 

Attachments

  • Virtualizare.png
    Virtualizare.png
    16.4 KB · Views: 38
Bre, sunteti rai. In principiu functioneaza si schema lui Neo, cu cateva precizari:
- legaturile pe WLAN sunt doar de management la hypervisor (prin client propriu sau ssh) sau management masini virtuale (prin RDP sau ssh)
- RAID-urile din discuri si LUN-urile le faci hardware pe masina cu hypervisorul, nu la nivel de masina virtuala. Ei ii aloci unul sau mai multe discuri virtuale ce sunt parti din LUN-urile hardware, sau daca ai storage de tip block (iSCSI, FC) ii poti aloca direct un LUN (la VMware). Sigur, din discurile virtuale poti face mai departe si un raid software (la nivel de sistem de operare de pe masina virtuala), daca vrei sa te complici.
- Vmware are cateva limitari pe partea de storage, ceea ce face ca un desktop obisnuit sa nu prea mearga folosit la asa ceva: nu suporta RAID pe SATA (decat pe controllere dedicate, cele onboard Intel, Nvidia sau separate de chipset - Marvell & Co nu sunt suportate), in schimb poti folosi SATA fara RAID pe orice controller de pe piata, chiar si pe cele cu PATA
- la fel cu partea de networking, hypervisorul nu va detecta decat placi de retea gigabit Intel, Broadcom sau nVidia (ESXi 4+)
- NAS-ul virtual iti va furniza niste share-uri sau iSCSi targets pe care sa le poti accesa mai departe de pe dispozitivele din reteaua gigabit. Cat de bine va merge pe discuri "green" nu stiu, daca adaugi si ovearhead-ul dat de sistemul de fisiere al hypervisorului peste cel al NAS-ului.

De altfel, daca se uneste WLAN cu Gigabit in poza lui Neo, e cam acelasi lucru cu ce a desenat puterfixer. Cred ca Neo a desenat legaturile logice, si nu cele fizice.
Si da, Neo, ai dreptate cu ultima parte din prima fraza din postul cu poza :biggrin:
 
Nu știu dacă-i trolling sau serios acuma :biggrin:
E foarte serios, o sa iti ia ceva timp sa faci toata chestia aia dar nu vad nici o problema, merge. Din toata lista data de JustIn singura mentiune care e chiar importanta e cea cu modelul placii de retea.

NAS-ul virtual va furniza shares, ca e NAS si nu SAN :smile: Nu are treaba cu discurile ca sunt "green", overhead-ul nu tine de viteza discurilor, el este logic si nu fizic.
Daca ai nevoie de RAID la discurile de pe NAS il poti face software fara griji. Performanta nu va fi fantastica, dar e vorba de un desktop de cateva sute de dolari, nu de un server de 20k, daca intelegi asta ar trebui sa fii multumit cu performanta obtinuta (care nu e de 20 de ori mai mica).
 
@pufi
Cred ca Neo a desenat legaturile logice, si nu cele fizice.
This ^^ :biggrin:

Dar apreciez și schema ta, are moar antialiasing :hihi: Nu ți se părea logic că este un access point/router acolo? :biggrin:

Mulțumesc tuturor, am găsit utilizarea pentru respectivul computer. Amu o să văd dacă o să înjgheb ceva mai green pe 775 pentru asta sau o să-l folosesc (vând) pe cel 1156. Depinde cum merg chestiile (rapiditate and stuff).
 
Dacă folosești un bare metal hypervizor mașina pe care rulezi hypervizorul nu o vei mai putea folosi local. Cu ESXi nu o vei mai putea folosi local deloc, cu Xen, KVM sau Hyper-V o vei putea folosi local dar doar pentru administrare, nu te gândi că poți să faci regular stuff pe ea.

Mașinile virtuale se accesează remote. La fel cum ai accesa o mașină fizică remote. Cel mai bine e să te gândești la VM-uri ca la niște servere fără monitor. Tot accesul e remote. Unele soluții îți dau și un fel de consolă locală dar e cam proastă și e gândită pentru administrare, de exemplu când instalezi OS-ul.
Nu îmi e clar de ce, în cazul KVM, nu mai poţi folosi maşina gazdă local (whatever that means). Same thing legat de administrarea la distanţă: nu mi-e clar de ce e mai ok rdp/vnc vs. consola.
 
Am de facut o masina virtuala (neaparat virtuala, nu am nici un computer fizic la dispozitie pentru instalare si clonare ulterioara) si OS de instalat e pe un stick USB, e un Win XP customizat puternic si nu am nici un fel de detalii despre boot loader. As prefera sa fac masina in VirtualBox, dar nu are optiune de "boot from USB", cu ce pot face o imagine de DVD boot-able din stick?
 
Back
Top