Software pentru masini virtuale

Clar, doar nu mai pomeni disaster recovery că e altceva, mult mai mare și mai complex - implică și oameni și echipamente, nu doar o mașină virtuală ca server de rezervă. Dacă vrei detalii pufi are ceva experiență mai recentă decât mine pentru sisteme mici și foarte mici.
 
Păi dacă vrei sa restaurezi serviciile critice în 60min probabil că o soluţie bună te va costa cu mult mai mult decât câteva licenţe de Windows - astea o să fie o cantitate aproape neglijabilă...
 
Am avut recent o experiență groaznică cu Microsoft Virtual PC 2007 for Windows 7 (da, am rămas cu sechele) și am căutat altă platformă light pentru virtualizare pe desktop. Cum a fost:

- am încercat sub Virtual PC să fac diverse mașini: Ubuntu 9.10, NexentaStor, OpenSolaris, FreeNAS. Toate au crăpat în diverse faze și cu diverse rezultate, în afară de Windows se pare că nu merge nimic.
- fiind foarte mulțumit de VMware și intens utilizator al soluțiilor lor (ani de ESX și Server) m-am gândit la Server și Workstation. VMware Server e totuși prea mare și greu, iar interfața sucks big time (le-am spus-o și lor împreună cu câteva mii de utilizatori de VMware Server 1.0x), iar Workstation e pe bani
- VirtualBox până acum e o surpriză plăcută. E ușurel, nu cere nici măcar o restartare, a funcționat aproape tot ce am încercat (mai puțin Solaris cu supportul extrem de limitat pentru hardware) și performanța e în general bună. Are unele limitări, de pildă pentru a adăuga mai multe HDD virtuale într-o anumită ordine e un puzzle, nu o funcționalitate intuitivă pentru mătușa Aglaia, dar merge pentru majoritatea nevoilor mele. Tocmai am făcut 2 mașini virtuale, un XP în 10 minute și un 2003 Server în 15 minute și asta e foarte bine ca productivitate, așa că rămâne instalat și folosit până o să am o problemă de nerezolvat și voi fi nevoit să caut altceva.
 
Unul din sefii mei este si el foarte nemultumit de acel virtual PC de sub 7, se misca groaznic de greu in conditiile in care laptopul e performant. Eu nu am reusit sa il testez, nu am procesor cu virtualizare... VMWare server folosesc pentru masinile la care am nevoie de USB si seriale, iar restul in firma e virtualizat pe 2 masini cu ESX4. Sincer, singurul lucru care mi-a lipsit in vsphere 4 (cu licenta de enterprise plus, normal :smile: ) e undelete-ul de pe esx 3.5; zilele trecute un coleg a reusit sa stearga din greseala un server de fisiere la care nu mai facusem back-up de vreo 3 zile...
VirtualBox-ul este solutia pe care o sa i-o recomand si sefului meu, am testat-o si eu si am ramas surprins cat de bine merge sub win7 cu doar 1g ram. VMWare Workstation am o licenta ca tot a aparut 7 acum, sper sa o pot testa zilele astea...
 
VirtualBOX Happy user here. Am încercat să instalez şi sisteme de operare nesuportate (MenuetOS and such), merg, cu mici limitări, dar măcar se instalează, pornesc, funcţionează.
 
Pușca, HP 6530b-ul meu n-are suport pentru virtualizare-n procesor :frown: Nici nu mi-am pus problema să verific; am pus cu veselie Windows 7 Enterprise, am descărcat VirtualPC, și când să fac prima mașină virtuală - ciuciu; nu vrea fără suport hardware. Degeaba m-am uitat în BIOS setup, n-are.

Las' că merge VirtualBox, ba chiar are suport și pentru fișierele .vhd ale MS VirtualPC.
 
1. Există posibilitatea de a sincroniza un folder de pe mașina host cu unul dintr-o mașină virtuală? La modul cel din mașina virtuală să se updateze automat după cel din host.

2. Există posibilitatea de a clona mașina reală într-o mașină virtuală și de a duplica exact input-ul mașinii reale pe mașina virtuală? Deci e.g.: am o mașină reală, VMWare cu o mașină virtuală, vreau să joc același joc cu același personaj, o pot face simultan, prin input de la aceeași tastatură și același mouse?

P.S.: da, merge D3D se pare sub VMWare. Hooray :biggrin:
 
1. Există posibilitatea de a sincroniza ...

2. Există posibilitatea de a clona mașina reală într-o mașină virtuală

P.S.: da, merge D3D se pare sub VMWare. Hooray :biggrin:

1. Mapezi în mașina virtuală folderul de pe cea reală și scrii direct, nu mai sincronizezi nimic.
2. Nu am auzit de așa ceva, dar nu e imposibil de realizat. Nu vorbesc de clonarea mașinii, ci de a duplica inputurile din mouse și tastatură.
PS. Cu ce performanță?
 
1. Da, corect, nu m-am gândit la asta. Slapzor neuron.
2. Performanța este suficientă :biggrin:, chestia e că nu am găsit încă un software care să cloneze mișcările și input-ul mouse-ului între 2 ferestre ale aceluiași OS, darămite între VM și host. Headbang.
 
chestia e că nu am găsit încă un software care să cloneze mișcările și input-ul mouse-ului între 2 ferestre ale aceluiași OS, darămite între VM și host. Headbang.

OT:
Asta imi aduce aminte de un test pe care l-am facut acum ~15 ani. Am conectat doi mousi seriali sa vad daca apar doua cursoare pe ecran. :biggrin:
Logic asa ar fi fost...
 
Logic era sa fie in continuare unul singur cum a fost proiectat SO-ul dar sa fie controlat de doi mousi, pe rand. Daca se urca doi soferi intr-o masina mai apare un volan? :biggrin: Doar se cearta care sa fie sef.
 
Nu cred. Sau nu imi mai aduc aminte. Dar am folosit mouse/touchpad/trackpoint. Deci imi cam imaginez ce iese si nici in cazul ala nu ai inca un cursor :biggrin:.
 
Am conectat eu 4 şoareci la un desktop. Şi am jucat un joc în 4: fiecare avea asignat un colţ al ecranului; ăla care ajungea în colţul lui câştiga. Mamă ce bătălie a fost :smile:
 
Performanța D3D sub VMware ți se pare suficientă? Despre asta se discuta în PS-uri.

Din ce am văzut, da. Adică văzut San Andreas rulat într-o VM. Pentru ce am eu nevoie, e chiar prea bine. Încă nu am testat personal din lipsă de timp.
 
Pușca, HP 6530b-ul meu n-are suport pentru virtualizare-n procesor :frown:

Are. Nu știi de la mine, dar în DTL e și varianta cu procesor P8600. Un MB de cache în plus, vreo 600 MHz și virtualizare și totul pentru un consum de curent cu 10W mai mic (25W în loc de 35W). Opțiunea în BIOS s-ar putea să apară doar pentru procesoarele care au suport pentru așa ceva, încă nu știu pe viu.


Și VirtualBox are suport pentru accelerare 3D, tot experimental, aproape nefuncțional. De-aia mă întreb cât de utilizabil este cu 3-4 mașini sincronizate cu gazda, toate rulând WoW.
 
Back
Top