Software pentru masini virtuale

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
M-am blocat.

Voiam sa fac un calculator nou si intrucat mai am si un NAS si VM-uri, iar pe calculatorul nou pot pune atata RAM care sa impace si capra (ZFS) si varza (VM-uri), mi-a trecut prin cap sa fac calculatorul nou NAS si host de VM si sa il las pe al meu in pace doar ca desktop, rol in care se descurca suficient de bine.

Cum bag FreeNAS si un host de VM in aceeasi galeata? Ca nu prea incap.
1. FreeNAS poate fi host de VM doar ca VirtualBox in jail, dar e o versiune veche de 2 ani si nu prea mentinuta, sau cu bhyve, despre care nu stiu nimic.
2. Pot pune un hypervizor pe calculator si sa rulez FreeNAS ca VM, cu ceva dezavantaje serioase:
- driverii din FreeBSD pentru placile de retea virtualizate au bube, exista ceva solutii care implica driveri din surse ambigue, compilare, incercari, esecuri, lipsa de suport, mult timp pierdut
- performanta mai slaba. Azi e rezonabila, nu grozava, nu stiu pe masina noua cum ar merge.
- nu mai am alocarea dinamica de memorie. De ex. cu 32 GB de RAM si VM oprite, FreeNAS ar folosi oricat are nevoie, iar cu VM pornite i-ar ramane suficient. Asa trebuie sa ii aloc memorie fixa care nu se poate modifica fara restart si reconfigurare. As putea face overprovisioning la RAM, dar nu cred ca FreeBSD stie dynamic memory sub Hyper-V si ce se intampla cand ramane fara RAM e ceva ce nu as vrea sa aflu pe pielea proprie

Exista si alte variante in afara de a renunta la FreeNAS si a folosi altceva pentru NAS? Am deja matricea aia de ~15TB in raidz cu ZFS, chestia asta a mers impecabil ani de zile si ma face sa vreau sa mearga si in continuare.

Ce nu merge:
- jail de FreeNAS. Unele VM ruleaza Windows, un jail nu ma ajuta la nimic
- alt hypervizor: problemele sunt aceleasi si cu ESX si cu Hyper-V, nu tin de hypervizor, ci de limitarile date de FreeBSD
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,103
NAS-ul rulat pe masina noua, iar masinile virtuale stocate tot pe NAS si rulate prin retea pe masina existenta ar suna gresit?
Am rulat o buna bucata de timp un micro-cluster de hosturi fizice cu ESXi conectate la un storage dedicat, prin simple conexiuni 1Gbps. Mergea totul satisfacator cu vreo 30 VM-uri active si utilizate chiar si in productie.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Mda, suna gresit:frown:

Ar trebui sa fac upgrade de procesor pe desktop pentru VM si de memorie pe NAS, in loc de un singur upgrade. NAS-ul are 2 sloturi DIMM, ambele ocupate, un upgrade de RAM e complicat. La desktop un upgrade de CPU inseamna automat placa de baza si RAM (cel curent e DDR3), deci ajung sa fac upgrade la ambele sisteme, nu la unul singur.

Iar VM nu consuma atata spatiu incat sa nu incapa de desktop, mai ales ca pe desktop sunt stocate pe SSD, incomparabil mai rapid decat pe NAS prin retea.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,405
Dacă ai hardware care să știe VT-d ai putea expune direct o placă de rețea și un controller de discuri în VM-ul FreeNAS, și ar trebui să fie fericit.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Pai procesorul are VT-d, dar restul componentelor nu stiu. Intel C232 stie, dar reteaua de pe placa de baza chiar nu am habar si oricum nu stiu daca e chiar atat de simplu, sa vada FreeNAS controllerul si discurile nativ.
Iar controller suplimentar nu as vrea sa pun. Doar ca pentru VM's as pune un SSD si daca e pe acelasi controller cu FreeNAS ce se intampla, se impaca?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,405
La Intel doar unele plăci de bază suportă, lista aici. 3rd party e greu de spus, trebuie văzut în specificațiile plăcii.

Dacă MB are două controllere diferite (ex: alea care au muulte mufe SATA au de obicei două) ar trebui să poți să le tratezi diferit, folosești unul în hypervizor și pe celălalt îl pui passthrough. Pe același controller nu prea merge, pentru că setezi tot controller-ul ca passthrough și nu-l mai vede hypervizor-ul.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,103
Am un Oracle VM Server in care rulez cateva masini cu Windows Server care au la randul lor Oracle DB. Vreau sa le back-up-uiesc si normal ca snapshot de VM nu pot asa ca ramane solutia VSS sau alte artificii (ok, DB Oracle o pot backupui separat cu solutiile proprii de DBA, dar vreau sa mai fac si asta?). Ce recomandari imi faceti? Acronis, NetBackup, Windows Backup and Restore?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Ce anume vrei sa tii in backup? Nu de alta, poti face backup la imaginea VM, la sistemul de operare cu date cu tot sau doar la date - ti-ar fi util cate un backup la fiecare din astea, doar cu frecvente diferite.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,103
Cred ca ma intereseaza backup doar la masinile virtuale (la Windows mai precis). Dar ma gandesc si ca probabil mai eficient si sigur este ca tot ce inseamna Oracle DB sa fie pe partitie separata, sa faca tranzaction log si sa il backupuiesc separat pe ala fata de sistemul de operare. In fond la OS am foarte mici variatii si in special ele apar odata cu updateurile, dar in DB am constant si restore la nivel de DB mi se pare mai eficient, desi nu ma pot lauda ca stiu mare lucru despre Oracle DB.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,405
Vezi că VSS nu rezolvă tot, dacă baza nu e în archivelog oricum n-o să ai un backup consistent cât timp baza e în picioare (= n-o să ai backup). Sincer ca dba cu patalama îți recomand soluția aia "nasoală" cu rman, pentru că dacă arde și trebuie recuperate chestii 99% din dba îți pot restaura baza dintr-un rman backup + un kit de instalare, dar nu știu pe nimeni să fi făcut backup-uri cu vss (aici e unul din nivelurile de unde poți alege, depinde cine îți face recuperarea, dacă ți-o face un sistemist atunci VSS probabil sună mai bine, dacă ți-o face un dba atunci rman). Of course, o procedură de backup fără teste de recuperare e degeaba.

Dacă vrei pot să mă scormonesc de niște script-uri de backup incremental făcute frumos pentru Windows + rman.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,103
Din putinele mele cunostinte de DBA generale, solutiile de backup&restore proprietare ale bazei de date sunt 99.999% functionale comparabile cu cele de sistem care nu ating acel procent in toate situatiile.
Problema mi-a fost servita, domeniul imi e partial virgin si cum inca am timp, am zis ca poate ma documentez si schimb putin conceptia avuta pana acum despre cum ar trebui facuta treaba. Motiv pentru care m-am pus pe intrebat in stanga si dreapta.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,405
Dacă vrei să înveți (mie mi-a plăcut destul de mult subiectul), keywords de lămurit: nomount/mount/open, rman, catalog, pfile/spfile, controlfile, tablespace, datafile, redo logs, archivelog, FRA. rman e un univers în sine, vezi în principal comenzile show all, backup database, list backup, list backup summary, crosscheck, catalog, restore, recover. Vezi că cel mai imporant fișier dintr-o bază de date e controlfile-ul, nu datafile-urile (dacă pierzi un datafile pierzi doar o bucată de bază, dacă pierzi controlfile-ul ai pierdut toată baza; controlfile-ul e multiplexat și la runtime, dacă ai mai multe partiții/discuri e bine să pui pe fiecare câte o copie). O bază de date care nu e în archivelog poate fi backed up doar oprită (caz în care poți să faci o copie a tuturor fișierelor cu ce ai chef, nu mai contează); o bază de date care nu poate fi oprită trebuie trecută în mod archivelog, caz în care trebuie să-i faci o politică de backup (chiar dacă înseamnă doar un script care șterge archivelogs), altfel o să ți se umple FRA-ul de arhive și o să-ți crape baza. Fun stuff.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,103
Ok, cica ar trebui sa am o echipa de DBA cu mine dar fiind contract nou pe aceste meleaguri habar nu am care-s obiceiurile si intelesurile prin aceasta ograda, asa ca nu strica deloc punctul tau de start.
Oricum, obiectivul meu aici este sa instalez un NetBackup si sa ii dau drumul la activitate iar cei de la DBA sa urmareasca impactul asupra performantelor bazei. Numai ca Oracle DBA+NetBackup+Oracle VMS sunt toate noi pentru mine si nu-mi dau seama daca tot ce mi s-a cerut e oricum o tampenie in practica sau nu.
Inteleg oricum ca NetBackup se integreaza cu RMAN dar vom vedea efectiv cat de inteligent este sau cat de mult usureaza treaba facuta de RMAN. Multumesc.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,405
Din câte știu netbackup se integrează cu RMAN în sensul că îl poți înregistra ca tape library în RMAN și să faci backup to tape din RMAN; în rest toată teoria rămâne. Sau VSS.

BTW, dacă baza de date e cluster (depinde cât de mult v-a "iubit" sales-ul) să nu te bagi, Oracle RAC 12c pe Windows e voodoo complet pentru toată lumea, inclusiv Oracle (stilul "schimbă valorile astea 3 în registry, știu că nu scrie nicăieri în documentația Oracle și valorile nu sunt documentate nici de Microsoft, da' numai așa merge" :biggrin:).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,405
Cât timp nu e RAC e ok, instalarea durează 15 minute și merge ok. Am un client cu așa ceva de vreun an, nu i-a făcut nimic special de-atunci. Baza de date e totuși mică, backup-ul e făcut cu dump (comenzi imp/exp).
 
Top Bottom