Software de test RAID5?

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Tocmai am făcut un RAID5 software (bazat pe Win2008) cu HDD-uri diferite (2x WD 2.5TB + 1x Seagate 4TB) și pare să meargă ok, dar aș vrea să fiu sigur că-s toate bune. Ultima dată când am amestecat discuri diferite într-un RAID n-a ieșit prea bine (vroiam să pun în RAID1 unul din WD-urile de 2.5 cu un Seagate mai mic), probabil din cauză că unul din discuri avea block size 4k și celălalt nu. Partea faină era că totul mergea bine o perioadă de timp (probabil depinde cum și de unde scria/citea), după care failed redundancy și resync. Resync ok, după un pic de timp iar fail. Atunci am pierdut o groază de timp să testez discurile individual, și erau ambele perfecte, doar că n-aveau chef împreună.

Tocmai copiez vreo 2TB pe RAID-ul nou și până una-alta totul pare ok. Pentru cei 2TB am hash-uri MD5 pe fiecare fișier, deci pot testa dacă s-au scris corect. Întrebarea e: aveți idee cu ce pot să testez ușor tot storage-ul (mai ales restul de spațiu), să fiu sigur că e ok setup-ul?

Am ales RAID din Windows pentru că pare să fie cea mai ușoară metodă de recuperat datele în caz de controller/MB failure, pentru că le înfigi pe toate în alt calculator și imporți discurile. Până acum aveam RAID1, nu îmi păsa prea tare de metoda RAID pentru că datele erau așezate "normal", puteau fi recuperate de orice soft. Dar dacă ți se bușește MB-ul sau controller-ul, de obicei îți trebuie unul la fel + aceleași setări, și e ceva mai multă muncă.

PS: densitatea HDD-urilor mari rulz, 170MB/s la scriere secvențială pe un disc de 5900rpm.
 
După două false starts (se pare că nu-i place controller-ului Marvell să aibă prea multe pe cap, dacă pun două HDD-uri din array pe el îl ia cu blue screens) și copiat 2TB pe noul disc, am făcut verificarea hash-urilor și pare ok. Din păcate RAID-ul e încă în Resync, a ajuns pe la 40%. Partea nasoală e că la orice reboot neplanificat, Win-ul se apucă să facă iarăși sincronizare, deci o să fie distracție pe HDD-urile alea. Vechiul RAID1 se sincroniza cam în 24 de ore, la ăsta pare să dureze vreo 3 zile.
 
E unul din motivele pentru care am renuntat la Windows Home Server - statea prea des si prea mult in resync.
 
În condiții normale n-ar trebui să mai facă resync, la RAID1 după ce am rezolvat cu incompatibilitatea a mai făcut vreo două sync-uri în total (uneori se agață OS-ul la shutdown, trebuie resetat => încă o zi de sync), dar o să văd ce iese. Era mai simplu dacă nu făcea resync la spațiul gol, dar presupun că sincronizarea e sub nivelul filesystem-ului, așa că n-are de unde să știe.
 
Între timp am aflat și de ce merge ca naiba citirea. Am creat RAID-ul din Disk Management, și n-a știut să alinieze la 4k. Trebuie s-o faci din diskpart cu /align manual ca să alinieze.

Well, oricum era planificat un upgrade al mașinii, o iau de la cap după asta.
 
E și mai complicat decât credeam, orice RAID în care amestec WD 2.5TB cu Seagate 4TB e groaznic la performanțe - chiar și RAID1 face la fel. Am încercat alinieri, am încercat tot felul de tools mai mult sau mai puțin dubioase, n-am reușit să le fac să se împace. Am încercat și RAID-ul (tot kindof software) de pe MB, nici acolo nu s-a întâmplat mare lucru.

Performanța RAID5 (după ce s-a sincronizat), foarte asemănător cu RAID1 între WD și ST. Citirea e foarte faină, dar când vine vorba de scriere...

RAID5_wd_st.png

Performanța RAID1 cu 2* ST4000DM

RAID1_st4000.png

Așa că până una-alta am revenit la RAID1 cu niște HDD-uri mai mari.
 
Back
Top