Sisteme de operare diverse

creizi

embedded intelligence
Adica sisteme de operare mai putin cunoscute, nu neaparat destinate sistemelor desktop dar care sunt destul de interesante pentru a le incerca.

QNX Este preferatul meu, de altfel. Este un sistem de operare destinat crearii de aplicatii embedded in timp real care au mare utilitate in domenii ce necesita foarte mare precizie intr-un interval de timp exact: medicina, aeronautica, industria automobilistica, etc. Compania are foarte multi parteneri, printre care IBM, Intel, Motorola, etc. Cei care detin o Toyota Avensis, spre ex, se pot bucura de beneficiile acestui sistem de operare :smile:.
RealTime Linux Dupa cum sugereaza numele, este vorba de o distributie de Linux in timp real. Totusi, nu este chiar asa deoarece multi dezvoltatori de aplicatii de acest gen afirma cu siguranta ca nu prea se pune problema de "realtime". In ciuda acestui fapt, el este utilizat in varii domenii: aviatie, astronomie, multimedia, telecomunicatii, etc. Cateva cazuri in care RTLinux este utilizat cu succes.
MenuetOS Cei care au utilizat QNX chiar si din pura curiozitate isi aduc aminte ca intr-un timp era posibil sa descarci o imagine care incapea pe o discheta. Dupa pornire, aveai un sistem de operare complet functional cu acces la Net si chiar muzica. MenuetOS este un astfel de sistem de operare. El este scris in totalitate in limbaj de asamblare si se vrea a fi un sistem de operare in timp real. Este la inceput, suportul hardware este minimal, dar merita incercat chiar si "just 4 fun". Cine stie, poate va fi urmasul Linux :smile:.
 
YellowTab Zeta - Sistem de operare orientat multimedia bazat pe defunctul BeOS, care a fost cumparat de Palm. Yellowtab sunt singurii care au cumparat de la Palm sursele BeOS (mai sunt si alte proiecte, vezi mai jos). Inca nu a aparut versiunea 1. E destul de dragut, dar lipsa de aplicatii si de drivere la unele componente mai noi il fac sa ramana intr-o nisa.
Haiku - Inainte se chema OpenBeOS, dar au schimbat numele acum ceva timp. Inca nu au scos o varianta de testat, iar de ceva timp se pare ca lucrul s-a oprit.
BlueEyedOS - Tot o clona de BeOS, bazata pe kernel-ul de Linux. Au un LiveCD care nu face mare lucru, din pacate.
 
Plan 9, de la Bell Labs. Sistem de operare distribuit.
The idea was to build a time-sharing system out of workstations, but in a novel way. Different computers would handle different tasks: small, cheap machines in people's offices would serve as terminals providing access to large, central, shared resources such as computing servers and file servers. For the central machines, the coming wave of shared-memory multiprocessors seemed obvious candidates.
 
MenuetOS - News.
Are interfaţă grafică, se mişcă foarte bine pentru un sistem de operare aşa mic, l-am încărcat într-o maşină virtuală, e nice :smile:
Sub VirtualBOX merge strună, dar din păcate nu recunoaşte placa de reţea şi n-am avut vreme să butonez la el.
 
ReactOS

ReactOS® is a free, modern operating system based on the design of Windows® XP/2003. Written completely from scratch, it aims to follow the Windows® architecture designed by Microsoft from the hardware level right through to the application level. This is not a Linux based system, and shares none of the unix architecture.
The main goal of the ReactOS project is to provide an operating system which is binary compatible with Windows. This will allow your Windows applications and drivers to run as they would on your Windows system. Additionally, the look and feel of the Windows operating system is used, such that people accustomed to the familiar user interface of Windows® would find using ReactOS straightforward. The ultimate goal of ReactOS is to allow you to remove Windows® and install ReactOS without the end user noticing the change.

Please bear in mind that ReactOS 0.3.10 is still in alpha stage, meaning it is not feature-complete and is not recommended for everyday use.
 
Ei bine, l-am instalat şi pe ăsta în VirtualBOX. A văzut placa de reţea, dar la pornirea browser-ului a sărit Wine în sus că are nevoie de Gecko pentru a putea rula, i-am dat să descarce de pe net, s-a blocat tot OS-ul.
După restart, am găsit un icon de Download, în care afişează o listă de programe care pot fi descărcate şi rulează sub ReactOS. Am luat Firefox 3.11, instalat, funcţioneşte, pare interesant de folosit ca joacă, aşa :smile:
Am ataşat şi un screenshot cu modul în care FX randează pagina principală XF. Criptic, that is :tongue:
 

Attachments

  • XF under ReactOS.png
    XF under ReactOS.png
    119.9 KB · Views: 99
Păi arată ca Windows şi este WIndows-compatible. Probabil şi Linux-compatible.
ReactOS este dat ca exemplu în link-ul lui maxu anyway :smile:
 
Daca rezolva problema cu DirextX atunci poate ca ar putea sa iasa ceva interesant.
Nu e musai sa fie DX11 din prima, dar un DX9 ar permite multora sa joace destule jocuri pe aceasta platforma, cu siguranta mai multe decat pe orice platforma *nix.
 
Ma intreb cati din mediul business s-ar gandi la dansul ca alternativa XP/Vista, pentru ca, nu-i asa, este criza si se cauta reducerea costurilor :smile:
Iar trecerea pe un Linux, oricat de prietenos ar fi, nu cade bine din punct de vedere al instructajului, cand ai sute de angajati obisnuiti cu *dows
 
În "alpha stage" nimeni din cauza problemelor de driveri, incompatibilități cu aplicații și lipsei de suport în caz de probleme. La un număr suficient de angajați (măcar 50) cu computere, la costul forței de muncă (în creștere în RO și mult mai mare decât salariul net), costul suportului tehnic și la ciclul de viață al unui OS (peste 5 ani, dacă nu 8) costul de 200-300$ pentru o licență pentru Win 7 e acceptabil. Lunar înseamnă 3-4$, nu e o avere: pentru 50 de oameni 200$ nu acoperă nici măcar un om de IT cu jumătate de normă care să asigure suport. Pentru 10 oameni nici nu se pune problema, sunt 3000$ pe care îi dai o dată la 5-8 ani, nici un sfert din costul unei mașini pentru director (suntem în RO, nu?).
 
Win7 cere macar 1GB RAM (deci 2), iar la cat costa 1GB DDR1 te cam uiti cu jind la dansele, daca e vorba de "actualizare". Dar astea sunt detaliile unui alt subiect. E clar ca inca nu e rost de mediu enterprise pentru ReactOS, dar catre ce tinteste?
 
1. Win 7 îl pui pe un computer cumpărat în ultimii 2 ani. Cumperi OS când cumperi și computerele și le schimbi împreună, nu când te trezești mahmur într-o luni dimineață și ți se pare că e un moment bun. Așa se face în mediu business, că despre ăsta e vorba.
2. Linux către ce țintește? Nimeni nu știe, dar o grămadă de oameni lucrează la el când apucă și mai au și chef. Nu e rău că există, ține prețul la Windows mai jos decât dacă nu ar fi existat, dar nici unul din cele 2 sisteme de operare nu sunt suficient de bune de utilizat serios în mediu business.

PS. Cum se aplică aici vorba aia de la detectoare de radar "sunt prea sărac să dau banii pe lucruri ieftine"?
 
Exact. :smile:
Implementarea acelui lucru gratis costa bani si timp (ceea ce se traduce prin si mai multi bani) si daca la sfarsitul procesului nu esti multumit esti mancat :biggrin:.

In primul rand beta(alpha)-tester nu as vrea sa fiu pentru nimeni. Ii las pe altii sa fie deschizatori de drum. In al doilea rand daca ceva merge bine, de ce sa il schimb? Daca am plecat din loc cu Windows, de ce sa risipesc resurse (bani/timp) ca sa implementez alt sistem fara baneficii palpabile? Nu ma refer la avantaje teoretice sau ceva ca in poza. :biggrin:

supported_features.png
 
WTF?!

2. Linux către ce țintește? Nimeni nu știe, dar o grămadă de oameni lucrează la el când apucă și mai au și chef. Nu e rău că există, ține prețul la Windows mai jos decât dacă nu ar fi existat, dar nici unul din cele 2 sisteme de operare nu sunt suficient de bune de utilizat serios în mediu business.
WTF? Iar discuția asta? De data nu mă mai înham la ea, da' îmi pare rău că atunci cînd se vorbește despre alternative, ăsta e unul dintre argumente. Oh, well...
 
Dacă erau destul de bune Microsoft Windows se vindea cu 30$ sau toată lumea folosea Linux. Nu se întâmplă, deci toți sunt tâmpiți că nu folosesc Linux, right?
 
ÎHÎ :tongue:
Revenind la ReactOS, nu prea poţi face mare lucru cu el, but suit yourself. Eu îl consider proof-of-concept, nothing more.
 
Fresh - JoliCloud 1.0 e un sistem de operare special gândit pentru netbooks (hardware compatibility). Cel mai bine lucrează online, cu stocare în cloud, dar merge și offline. Are installer pentru Windows, și ISO și USB maker pentru instalare offline. ISO-ul poate fi folosit și pentru o probă într-o mașină virtuală. De-abia aștept să-l iau la o tură.
 
Back
Top