Sisteme de operare diverse

Ok, deci după cum spunea și Adi, WHS suge, nu merge pentru NAS. Altceva.
Amahi?

Apropo de WHS, versiunea actuală e ciudată tare. Știu că nu e gata, dar totuși... în afară de faptul că unele din ecranele afișate în momentul instalării afișează Windows Server 2003 nici nu m-a întrebat nimic dacă vreau sau nu să formatez ceva. Am băgat DVD-ul, a bootat și a început să formateze și să intaleze. Nu m-a întrebat decât dacă e data corectă. Crap! Noroc că nu aveam nimic important pe hdd-ul ăla.
La un moment dat a crăpat, probabil fiindcă am scos DVD-ul din unitate. El pornise dar nu terminase de instalat ceva și mi-a dat un mesaj din ăla cu serious error. Am bootat din nou de pe el, reinstalat, și surpriză, acum m-a avertizat că rade tot discul, inclusiv partiția D. Ce treabă are cu ea nu știu, dar l-am lăsat să-și facă de cap. După 2 ore și vreo 50 de restart-uri cică e gata, dar nu-mi place. Așa că trecem pe Linux, posibil open source.
 
Sugestii, in ordine:
- NexentaStor pe OpenSolaris
- OpenFiler pe Linux; din pacate e un pic mai vechi (2009) si nu pare a mai fi mentinut
- Starwind iSCSI peste Windows orisicare, doar daca vrei iSCSI, altfel nu foloseste la nimic
- OpenMediaVault, cand o fi gata; e inlocuitorul FreeNAS pe Debian in loc de OpenSolaris

Avantajul Nexenta este ZFS, cel al lui OpenFiler e Linux, al Starwind ca in caz de probleme oricine stie sa reinstaleze un Windows si toate datele sunt intr-un fisier reutilizabil.
 
A apărut o nouă versiune de OpenFiler, 2.99 "final". L-am instalat într-o mașină virtuală. Ce nu merge:
- updates, atât din interfața web cât și din consolă (conary).
- nu se poate crea RAID1 din interfața web. Nu dă nici un fel de eroare. Am găsit ceva workarounds care necesită update-uri/instalări de pachete cu conary și apoi crearea de link-uri către executabilele downloadate, ca să fie unde crede interfața că sunt. RAID0 merge, n-am idee care e diferența.
- iSCSI n-are chef. O singură dată mi-a apărut corect interfața de target configuration. În rest fereastra e ori goală ori cu toate controalele disabled.
- la crearea de partiții, o dată a mers, o dată n-a făcut nimic.
- la crearea de partiții, chiar dacă îi specifici să folosească tot discul, mai lasă el de la el 5-10% din hdd în afara partiției. Ai zice că e poate de la vreo aliniere sau ceva, dar e vorba de >1GB dintr-un disc de 20GB. Asta e posibil să fie doar de afișare, că dacă încerci să creezi o a doua partiție pe același HDD nu merge cu valorile propuse de el, trebuie să ții minte pe ce cilindru s-a terminat de fapt partiția creată de tine și să continui de acolo.

Forumul openfiler e plin de bug-uri de genul ăsta; se pare că la unele s-au găsit workarounds. Mai sap.
 
Din pacate OpenFiler e o idee buna dar implementarea sufera serios. Nu stiu din ce cauza si daca va fi reparata, dar stabilitatea nu e de joaca.
 
Back
Top