Sistem gaming - desktop

Vorba din batrani: din trei calitati (mic, puternic, silentios) tre sa alegi doar doua.
Acum nush daca ai voie sa folosesti vreun wildcard. Sau Mastercard, dupa caz.

Si la subiect: LianLi se poate aduce pe comanda in .ro Dar de 600 lei eu unul merg pana in Cluj si imi iau 1/2 Desktop Dell cu i5
 
A mai fost discuția asta pe aici, dar...

"Desktop Dell cu i5" este bun ca feisbuc machine și cam atât, probabil model tip planșă de surf și cu taciscrin "să muară dujmanii". Ăla este PC pentru hipsterul care nu-și poate lua Apple, nicidecum ceva potrivit pentru high end gaming.

O carcasă, ca și o sursă, este o investiție pe termen lung, minim 5-10 ani, deși este ușor discutabil în cazul surselor, după 5 ani încep să mârâie din cauza degradării anumitor chestii gen condensatori. De-aia este bine să ți-o iei gândind foarte bine ce faci, dacă o iei plină de luminițe și bling cel mai probabil n-o să-ți mai placă după ce mai crești oleacă și banii s-au dus pe apa sâmbetei, carcasele având valoarea de revânzare extrem de mică din cauza dimensiunilor și masei efective, care le face nepotrivite pentru expediere cu Poșta Română sau prin curierat. De aceea o carcasă solidă și sobră este de preferat (gen Lian Li, mai sunt și altele, dar nu multe, un exemplu care-mi vine în minte este seria Corsair Obsidian, deși carcasele cu geam mi se par ușor "meh", fiind nevoie de wire management serios ca să nu arate ca și cum s-a jucat Tarzan cu componentele).

Acum fiecare cu gusturile și bugetul care-l are, dar o carcasă serioasă costă destul de mult (>200$). Cam la fel ca și o sursă relativ future-proof, și aici mă gândesc la Seasonic Platinum 1000.



De asemenea, aș dori să dezvolt pe marginea sistemelor mITX. Există carcase excelente care permit instalarea unui cooler pentru procesor mai mult decât decent, chiar și Noctua (nu NH-D14, totuși, dar pe-acolo ca eficiență). De aici rezultă posibilitatea de overclocking destul de serios. Este de obicei loc pentru o singură placă video, dar aia poate fi chiar vârf de gamă. Tehnologia Vapour-chamber este absolut genială și deși în gaming placa va lua în ture destul de serios (AMD mai mult ca NVIDIA cu ultimele serii, AMD chiar are tendința să intre în throttle serios cu ultimele plăci lansate, apropos), în browsing sistemul poate fi dead-silent. Un SSD de 256GB modest (că nu-ți trebuie vârf de gamă sau enterprise) pentru SO, programe și unele jocuri și un Seagate de 3TB pentru stocare și alte treburi și totul este parfum. Da, este greu de pus totul laolaltă, dar pe de altă parte este foarte posibil și realizabil. Și silențios, și mic și puternic. Din nou, silențiozitatea poate avea de suferit în load serios, dar atunci oricum ești cu căștile pe urechi sau cu boxele date mai tare :smile:
 
Nu vad ce e rau in a fi hipster :smile:
Povestea asta cu performantele pentru inca 5 ani imi aduce aminte de vremurile de dinainte de DDR1.

Dezbateam cu un coleg de camin:
Luam P4 pe RIMM care e scump in draci sau facem dual-P3 ca e mai de viitor?


Asa si acum: future proof pentru ce? A, daca scoti bani, e o treaba
Insa la cum e ciclul proacelor, in 18 luni iese alta mama de socket cu procesor cu PCIe 6.2 si DDR4 8000

Pe mine daca m-ar mananca de future-proof as lua Z820 cu racire pe apa si gata. Dar de ce?
Pana la urma bine zici: fiecare cu ale sale. Iar alegerea cea mai buna e aia pe care o faci.

Ca daca n-o faci apuci pe mama de socket de picior si "start new thread" cu titlul:
Sistem de gaming (mai merita?)
 
Exagerezi grav. Am procesor de prin 2009 care se ține foarte tare, într-adevăr, și 16GB RAM și GTX680 (placă iar veche de 2 generații deja, considerând Titan și 780Ti). Mă pot juca absolut orice maxed out, rezoluție full HD. Mai am 1 an până la acei 5 ani pentru procesor și nu simt nevoia de upgrade.

Scapi din vedere că nu mai e ca pe vremea P2/P3, acum performanțele sunt date cu țârâita din cauza faptului că AMD suge și-nghite de la Intel și nu a mai scos un procesor competitiv pe piață de la Athlon 64 încoace (Clawhammer, respectiv Venice). Consolele de tip PS3/XBox 360 abia anul ăsta au fost înlocuite, la ~7 ani de la apariție, jocurile nu mai necesită atâta putere de procesare cu excepția anumitor exclusivități pe PC.

Și am discutat de 5-10 ani dpdv al carcasei și a sursei, nu a componentelor. Discutăm serios sau o dăm în trolling? :smile:
 
La anu' viitoarea generatie de procesoare Intel si AMD vor folosi DDR4 deci mai mult ca sigur se vor schimba si socketii/platformele.
 
O recomandare pentru un procesor pentru sistem gaming?

Lista arata asa:

6th gen
- Procesor Intel Skylake, Core i7 6700 3.40GHz box 1.698,49 lei

8th gen
- Procesor Intel Coffee Lake, Core i5 8400 2.80GHz box 944,99 lei
- Procesor Intel Coffee Lake, Core i7 8700K 3.70GHz box 1.919,99 lei

9th gen
- Procesor Intel Coffee Lake, Core i5 9600K 3.70GHz box 1.394,99 lei
- Procesor Intel Coffee Lake, Core i7 9700K 3.60GHz box 2.092,99 lei

As fi tentat de Intel Coffee Lake, Core i5 9600K 3.70GHz box 1.394,99 lei, ar incadra si pretul rezonabil (vreo 4.000 lei pentru CPU, MBU, RAM si placa video)
 
Eu aș lua un 8700k cu placă de bază compententă și apoi 5GHz pe aer. Ryzen este foarte pretențios la RAM ca să obții performanța optimă.

Aruncă un ochi aici:
 
Nu te uita la cate nuclee si ia-l pe ala care are performanta maxima single-thread si ti-l permiti.
Eu joc Kerbal Space Program. O nava de 400 de piese simulata in jocul asta pune in genunchi orice procesor. La 4 GHz si diferenta de la 2 la 3 nuclee e minima, iar de la 3 la 4 este total absenta, asa ca am dezactivat unul ca sa obtin temperaturi mai bune cu overclocking.
 
  • Like
Reactions: LNT
Bun, deci momentan alegerea e pe Intel Core i5-9600K. Multumesc!
 
Uită-te la o placă de bază decentă, nu prostii :biggrin: O răcire bună pe aer este și ea bună acolo (fugi de AIO liquid).
 
Sunt interesante pentru overclocking dar nu-s chiar de încredere pe termen lung, atât la răcire cât și la zgomot.
 
Au tendința să curgă pe termen lung și performanța la răcire este meh. Adică pentru aceleași performanțe ca un NH-D14 trebuie să scoți din buzunar dublu -> triplu.

Plus sistemele de răcire clasice pe lichid le poți deschide să le schimbi lichidul când încep să crească alge prin el de exemplu. La astea este ceva mai dificil și apoi nu prea mai este spill proof.
 
Io am un corsair h50, primu model, luat când or apărut și încă merge fără nici o problemă în pc la taică-meu pe un i7 860. Am schimbat doar fan-ul out of the box ce ceva noctua.
 
Anectdotic, am avut experiențe cu un ceva relativ scump (nu mai rețin numele) care a curs în <1 an. Dual 120mm etc, e cam la fel ca experiența ta. Fierul nu crapă 100%, însă :smile:
 
Back
Top