Silencing the horses

Smart man, very smart.
De fapt, airflow-ul e suficient, după părerea mea; în plus, nu mă interesează dacă se scurtează durata de viaţă a componentelor de la 7 la 3 ani, spre exemplu, fiindcă fac upgrade suficient de des :wink:
 
Ştii ce e culmea? Că nimeni, niciodată, nu s-a plâns cum că nu i-a mers sau i s-a buşit vreo componentă pe care i-am vândut-o. Plus că le vând la preţuri de toată jena, like, 30% din preţul de piaţă, maxim 50%.
 
The new stuff...

Mai mult de plictiseala decat din nevoie am facut cateva modificari la sistemul meu, singurele obiective concrete fiind scaderea temperaturii sursei de alimentare si renuntatea la Zalman-ul de pe placa video, care dadea semne de oboseala. Dar sa vedem cu ce avem de-a face:

MB: Gigabyte P35-S3;
CPU: Intel E8400 3.6 ghz 1.25V + Ninja pasiv;
VGA: GeForce 8800GT + Accelero S1 pasiv;
RAM: Princeton Jaguar 4x1 gb DDR800;
HDD: WD Enterprise RE2 750 gb;
ODD: LG GH20N SATA;
PSU: Spire Jewel 550W;
Case: Antec SLK3000B;
Sound: Asus Xonar D2;
Sertar Spire pentru HDD SATA;
Doua ventilatoare Nexus 120 mm.

Inarmat cu aceste ustensile am trecut la treaba; sursa de alimentare a ramas fara acest traf care bloca evacuarea aerului cald si a capatat cooler pus pe dinafara, am decupat grilele de la ventilatoare, HDD-ul a ramas pe bureti iar cele doua Nexus au fost alimentate cu ~10 volti din fan controller.

Temperaturile in max load dupa 30-40 de minute erau 68 grade placa video si 59 procesorul iar sursa era doar calduta la atingere, de la fierbinte cum era inainte... deci a iesit chiar mai bine decat ma asteptam. Dar pentru ca se cam facuse cald in camera am deschis usa la balcon si temperaturile au luat-o usor in jos, pierzand cateva grade in urmatoarele 5 minute cat am mai avut rabdare sa las testele pornite.

In rest, cred ca pozele vorbesc de la sine...

 
Last edited by a moderator:
Prea curat, nu-mi place. Si ce ti-a venit sa scoti ventilatorul in afara sursei? :biggrin:

Tare faza cu mufele la placa de sunet, pe mine nu m-a dus capu' si mereu nimeresc alte mufe :tongue:
 
Era bine daca puneai un analizor de spectru pe iesirea amplifului... BTW: daca dai statia la maxim (fara semnal) nu sesizezi un 17..18kHz si cu urechea in tweetere? :smile:
 
Nope, exista un fasait in tweetere la peste 75% din volum cand nu aveam impamantare, acum e liniste totala.
 
Ţin să-i mulţumesc tovarăşului burebista pentru durerile de cap pe care le am de la ora 3 noaptea.

Să explic.

M-am chinuit cu o prezentare de terminat pentru serviciu şi tot mi se părea că aud un vâjâit stresant. Acesta fiind identificat (după multă trudă) de ventilatorul de pe Mugen, adecă cel Scythe venit la pachet cu el.

Nervos că nu puteam să-i setez turaţia (DFI Dark are, ca multe alte plăci pe bază de chipset P965, 4 pini, din care al patrulea este pentru setat turaţia :mad: ). Zic bun, mut fan-ul pe alt port. Zis şi făcut, numai că System Fan 2 nu merge controlat de ITE Smart mă-sa. Iar System Fan 1 are portul în partea cea mai de jos a plăcii. Adică tre să trec pe sub placa video, pe sub placa veche de sunet cu gameport şi modem şi pe sub Voodoo 2. Fapt rezolvat după multe strădanii cu pense chirurgicale cu demontarea şi remontarea lor.

Fan-ul tot vibra. Pus burete între fan şi Mugen.

În sfârşit satisfăcut. Amu tre să mă îmbrac să plec la munci. :biggrin:


LE: explicaţi-mi şi mie de ce naiba core temp şi Smart Guardian arată 20 de grade în minus faţă de plugin-ul pentru Riva Tuner de la RMClock. Plx?
 

Attachments

  • Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    339.8 KB · Views: 33
Neo said:
LE: explicaţi-mi şi mie de ce naiba core temp şi Smart Guardian arată 20 de grade în minus faţă de plugin-ul pentru Riva Tuner de la RMClock. Plx?
Pentru simplul motiv ca autorul RealTemp nu da doi bani pe valorile TJMax scoase din burta de Intel si pe baza masuratorilor facute de el si de alt nene (rge) pe XS a considerat TJMax 100 pentru procesorul tau in loc de 85. Cind ai sa te plictisesti vreodata ia o bere/ceai/cafea/suc/whatever si citeste. :smile:

Dupa cum scriu pe toate forumurile de ma dor destele incearca sa iei ca etalon distanta pina la TJMax in loc de temperatura core-urilor care este obtinuta din ecuatia: Tcore=TJMax-DTS unde DTS este distanta pina la TJMax citita direct din senzorii de pe core(uri).
Daca te uiti atent in poza ta vezi asa:
CoreTemp: TJmax-temperatura afisata=distanta pina la TJMax. 85-66=19
RealTemp: TJmax-temperatura afisata=distanta pina la TJMax. 100-81=19

Cu alte cuvinte pune ce TJMax vrei tu, temperatura pe core-uri va fi cit vrei tu dar distanta pina la TJMax va fi aceeasi. :wink:
Singura valoare care dicteaza comportamentul termic al procesorului tau (throttle sau thermal shutdown) este distanta pina la TJMax. Tine-o >20 si uita de orice altceva.

Neo said:
Ţin să-i mulţumesc tovarăşului burebista pentru durerile de cap pe care le am de la ora 3 noaptea.
Oricind cu placere, ti-am spus ca silent computing e un iad, so Welcome to hell. :evil:
 
Deci distanta pina la TJMax >20 sau distanta pina la TJMax >30? Mie imi convine distanta pina la TJMax >20. :biggrin:
Pe la staini ai zis distanta pina la TJMax > 20 - 30, mai precis era sfat pentru Kate. :wink:
 
Yep, 20 e worst case scenario pentru creierul meu, 30 e linistitoare. :biggrin:
Oricum si astea sunt niste valori scoase din burta de mine, Kevin a stat citeva ore cam asa. :smile:
 
Am un Fortron Bluestorm II din vara trecută, iar de curând a început să ronțăie ventilatorul (de 12 cm), probabil probleme cu lagărele. Am vreo șansă să o shimb în garanție pentru așa ceva sau trebuie să aștept să moară de tot ventilatorul?
 
N-am prea auzit de ronţăit să fie motiv de schimbat în garanţie, poate doar în anumite locuri :biggrin:

Sufl-o şi tu de praf, poate aia e problema şi încearcă să picuri ceva lubrifiant (gen pentru mecanisme fine) peste lagăre. Poate ajută. Ideal este fan-swap, asta dacă nu-ţi mai pasă de garanţie, iei un Nexus sau Noctua cu CFM apropiat sau chiar mai mare şi aia e.
 
Mie mi-a fost schimbat un cooler Zalman VF700Cu pentru ca rontzaia ventilatorul. Nu stiu cum e cu sursele FSP...
 
Mie imi rontzaie un Noctua de 8 dupa o luna de functionare. Teoretic am 3 ani garantie la el(e), factura, certificat, etc... Sa ma enervez si sa incerc sa-l schimb? :biggrin:
 
Back
Top