Silencing the horses

Pe cât punem pariu că Pisoi deja caută oferte pentru un Ninja? :wink:
Ai pierde. :smile:

Ştiam de Ninja şi am căutat oferte înainte de a lua Freezer 7 Pro-ul. Fiind un tip frugal, nu prea am găsit motive să dau 50-60$ pe un CPU cooler. F7P l-am luat pentru că era la mare reducere şi mă aştept să îmi permită o combinaţie între overclocking mediu şi silenţiozitate. În plus, vroiam un cooler care să se poată monta standard, fără plăcuţe pe spatele MoBo-ului etc.
 
Şi ca să apăr ninjalăul, îl pot folosi fanless sau cu un Nexus de 120 pus la 5v. În prima variantă nu am cum să îl aud, în a doua variantă overclockez şi nu-l aud. Win-win situation.

Bine, asta se aplică dacă eşti un nebun ca burebista sau ca mine, care intră sub birou, unde e calculatorul, şi îşi pune urechea pe carcasă să vadă dacă aude totuşi ceva.
 
Suntem 3. :wink:
Eu mai ascult sistemul si cu capacul lateral dat jos sa vad daca se aude.

Eu overclock-ez si il tin fanless (Sempron here).
 
Eu pentru a mă menţine sănătos la cap şi la pussy, prefer să pun urechea la sunetul vioi al unei cadâne. Deci aţi rămas trei.
Freezer o să facă o treabă minunată la un nivel de zgomot foarte redus.
 
Pai daca nu e la itdirect sau Caro slabe sperante.
Da' la ce-ti trebuie fan cu viteza reglata de temperatura?
 
OK, OK, da' de ce musai cu cotrolul temperaturii? Astea fac mai mult rau decit ajuta. :biggrin:
Nu e mai simplu sa iei un fan normal si sa-l tii in friu cu SpeedFan?

LE: Aha, acu' am inteles. :biggrin:
 
New horses...

Un mic upgrade la ambele PC-uri din casa m-a adus in pozitia de a face si al doilea sistem silentios; am reusit atat de bine incat rivalizeaza fara probleme cu al meu, lucru de care nu stiu daca sa ma bucur sau nu. :biggrin:

Sistemul secundar:
Placa de baza Asus A8N-E nForce4 Ultra, radiator pasiv pe NB;
Procesor A64 X2 3800+ 939 (2gHz, 1.30V) racit cu HR-01 + Spire 92mm la 5V;
RAM 2x1gb Elixir DDR400 2-3-3-6 1T;
Video XFX 7900GS + Zalman la 5V;
HDD Seagate 7200.10 320gb pus pe un material care elimina orice urma de vibratii;
Sursa de alimentare Spire Jewel 420W cu ventilatorul alimentat manual la 5V;
Carcasa antica modificata pentru airflow jos-sus (prin fata nu intra aer) cu ventilator AC infipt in alimentarea CPU de pe placa de baza, Q-Fan enabled (900-1400 rpm in functie de temperatura);
Nu intrebati ce-i cu floapa aia acolo, nu a fost ideea mea...

Temperaturi in 2xPrime95+AtiTool, 38 grade NB, 54 grade procesor, 47 grade placa video, 49 grade HDD. Asta ieri, cand a fost ceva mai racoare; bine, oricum in camera respectiva este aer conditionat asa ca nu imi fac griji. Sistemul asta e folosit masiv la vizionarea de filme/seriale (am pus pe el Horizon-ul de 22") dar si la jocuri, iar linistea e destul de importanta; este foarte enervant sa auzi bazait de coolere in pauzele de la filmele ascultate la volum mare...

Sistemul principal:
Placa de baza Gigabyte P35-S3, radiator mare si pasiv pe NB;
Procesor Core2 Duo E6550 (2.8gHz, 1.25V) racit cu Ninja + vent-ul din cutie la 5V;
RAM 2x1gb Princeton Jaguar DDR800 tinute momentan la 960mHz 5-5-5-15 2V;
Video Gigabyte 7950GT cu Zalman de la mama lui, pus pe fan controller;
HDD Seagate 7200.10 320gb pus pe un burete gros care elimina orice urma de vibratii;
Sursa de alimentare TT 460W cu ventilator Antec TriCool pus pe fan controller;
Optical drive pe SATA din motiv de IDE plasat aiurea pe placa de baza;
Carcasa Antec SLK3000b captusita cu material fonoabsorbant, TriCool-ul de pe spate pus pe fan-controller. Aici pot confirma ca materialul fonoabsorbant foloseste la ceva, si anume scoate “fosnetul” HDD-ului - avem acelasi model, 7200.10 iar pe carcasa antica se aude putin, la mine deloc, iar tabla e tot de 0.8mm. Mai mult, la mine sunt si gaurile de aerisire in fata, in timp ce aia e complet inchisa in zona HDD-ului...

Temperaturi in 2xPrime95+AtiTool, 49 grade NB, 43 grade procesor, 56 grade placa video, 44 grade HDD. Asta ieri, cand a fost ceva mai racoare; cand or sa revina caldurile ma astept ca temperatura sa o ia binisor in sus, din cauza asta am pus si ventilatorul pe Ninja. Inca nu m-am decis daca sa tin procul in 3.2-3.4gHz la 1.40-1.45V si memoriile pe la 1066mHz (de CPU si RAM stiu ca merg la respectivele frecvente, le-am pretestat; la placa video nu vreau overclock) dar cred ca o sa le las cum sunt acum, din acest motiv, cel putin pana gasesc o solutie de a raci foarte silentios un 8800GTS (nu vreau watercooling).

P.S. Primele 3 poze sunt cu sistemul secundar, urmatoarele 2 cu cel principal. Scuze de blitz, era slaba lumina si nu mai aveam chef sa pun trepied-ul, iar ISO-ul mare ma zgarie la ochi mai rau ca blitz-ul. Sorry, am si eu piticii mei...
 

Attachments

  • 01.jpg
    01.jpg
    170.6 KB · Views: 161
  • 02.jpg
    02.jpg
    157.5 KB · Views: 132
  • 03.jpg
    03.jpg
    154.6 KB · Views: 128
  • X01.jpg
    X01.jpg
    184.3 KB · Views: 166
  • X02.jpg
    X02.jpg
    171.1 KB · Views: 143
Last edited by a moderator:
Nice one Cosmine. Ai trecut si tu in tabara Intel. :biggrin:
Cu Ninja n-ai avut probleme la prindere pe 775 ca vad ca ai temperatura OK la CPU?

Hop si eu cu inca un pitic ucis. Am o noua jucarie in care mi-am trambalat toate alea.
- primul lucru a fost sa dau jos toate trei fan-uri TriCool si sa astup gaura de sus cu Nexus DampTek
- al doilea lucru a fost un fan Scythe S-Flex 800 ca exhaust si altul Scythe KAMA PWM la ~600 RPM in mijlocul carcasei, Ninja raminind fanless.
- m-am ales cu f'un kil de material scos din carcasa (cusca HDD de jos, 3 fan-uri TriCool, cusca sursei plus ceva surubele).

Rezultatul final: zero diferente auditive fata de SLK3800B tapetata cu DampTek, zero diferente la temperaturi. :hmm:
Partea mai proasta e ca odata cu fan-ul ala din mijloc a mai aparut un pitic care cere AC S1 pe video ca bate la fix ventilatorul ala pe ea. :nuts:

Mai jos sunt niste poze cu tentativa mea de aranjare de cabluri (de data asta am facut-o eu, nu am mai sunat un prieten) plus temperaturile idle/load la ~30°C in camera.

Oh God, somebody shoot me. :biggrin:
 

Attachments

  • final_P182.jpg
    final_P182.jpg
    270.6 KB · Views: 169
  • idle.png
    idle.png
    15.8 KB · Views: 80
  • full.png
    full.png
    50.7 KB · Views: 60
Pe design-ul ala nu se poate obtine un sistem asa de "wireless" ca cel pe care il poti vedea la mine, din cauza asta nu o sa ma vezi niciodata cu asa ceva in casa. :biggrin: In plus, mi se pare ciudat si impotriva legilor naturii sa tragi aerul in jos - ma refer la sursa de alimentare. Sigur, inteleg avantajul de a avea procesorul asa liber dar totusi, cam mari sacrificiile...

Cu Ninja n-ai avut probleme la prindere pe 775 ca vad ca ai temperatura OK la CPU?
Se pare ca nu am avut probleme, 43 de grade in load iar in camera se putea sta fara tricou - chiar asa stateam. :biggrin: Partea mai proasta e ca l-am montat cu placa de baza deja bagata in sistem, ca sa pot aranja mai usor firele, si a fost munca naibii sa inchid piciorusele de prindere. Pasta folosita a fost Arctic Silver 5 aplicata dupa o metoda proprie, mai precis am pus nitica pe IHS in zona centrala dupa care am luat o bucata de plastic transparent (punga) si m-am apucat sa o intind uniform pe toata suprafata; punga fiind transparenta pot vedea progresul fara sa o mai desprind... dupa un timp rezulta un strat foarte subtire si uniform. Apoi am facut cam acelasi lucru cu talpa Ninja-ului dar cu diferenta ca aici nu am folosit decat ce a ramas pe plastic dupa ce am terminat cu IHS-ul, deci nu e un strat de pasta cat mai degraba un fel de vaga murdarie - baza de cupru se inchide nitel la culoare dar nu se vede gri, ca pasta. Din cauza metodei de aplicare pasta intra foarte bine in imperfectiunile suprafetei de contact, atat la IHS cat si la cooler; temperaturile rezultate cred ca vorbesc de la sine despre eficienta metodei...

Treaba asta dureaza vreo 15-20 de minute si destul de multa rabdare. Daca nu posedati timpul sau rabdarea necesara mai bine mergeti pe metoda clasica, cu putina pasta pe centrul IHS-ului si atat. :wink:

P.S. Pe ambele sisteme, cand opream Prime95 temperatura la procesor scadea cu minim 15 grade in cele doar cateva secunde cat ii lua Everest-ului sa faca refresh; in urmatoarele secunde ambele proace ajungeau pe la 25 de grade. Probabil asa se intampla cand pui ventilator pe radiator facut sa mearga si fanless. :smile:
 
In plus, mi se pare ciudat si impotriva legilor naturii sa tragi aerul in jos - ma refer la sursa de alimentare.
:what: Cum adica sa trag aerul in jos? Sursa e pusa normal cu fan-ul in jos.

Cam ce faci tu AS5 asa fac si eu, numa' cu deosebirea ca-mi invelesc destu' intr-o punga de plastic si o intind bine si pe IHS si pe talpa heatsink-ului.
 
Pai la un fan de 120 care se misca lenes pe la 800-900 RPM indiferent de temperatura/load sunt arhisuficiente alea doua deste' de spatiu liber. :biggrin:
 
Back
Top