Silencing the horses

Originally posted by burebista
Totusi mi se par un pic cam mari temperaturile in idle chiar si pentru Ninja fanless.
Din umilele mele teste facute @work cu un cooler "normal" dar care merge pe ambele platforme, am observat ca Core2 Duo sta ceva mai hot in IDLE ca X2. Situatia se agraveaza in cazul mai vechilor proace Intel, in schimb un Sempron 2600+ (pe 754) merge in Windows IDLE complet fara cooler probabil la infinit, eu l-am tinut vreo ora si nu a trecut de 55 de grade.

Stiu, sunt un pic :insane: dar pentru preteni asta nu e o noutate. :goofy:
 
Core sunt fierbinţi. Lăsaţi-mă cu balivernele. Când am văzut 95C pe unul dinte coreuri şi 98C pe celălalt mai să-mi stea inima. Acum m-am obişnuit, temperaturile de 60C mi se par normale, sper să nu rămân aşa când oi vedea vreun AMD care-şi dă duhul iar eu zic că abia simte temperatura. :biggrin:
 
burebista, dacă pui urechea lângă sursă se aude un sunet "ca de componente electronice", mai bine de atât nu am cum să îl descriu, şi aud slab şi fluxul de aer. Dacă stau la mai mult de 30-40 de cm de ea nu mai aud nimic. Ventilatorul nu a urcat turaţia deloc până acum, din câte mi-am dat eu seama.

madhorsefuzzy, ventilatorul ăla e bine mersi, dar se aude un uşor zgomot de la motor. Sau am eu auzenii.
 
Da am verificat si ai dreptate.

Cei de la Scythe au schimbat tipul ventilatorului/furnizorul intre versiunea de ninja plus fara suport AM2/cu suport AM2.
Le am pe amandoua si cel nou e mult mai galagios decat cel vechi care avea si el un usor zgomot la motor dar nederanjant (il auzeai doar cu urechea lipita de el cand era pus la 5V).

In plus au schimbat si prinderea pe placa de baza o data cu includerea suportului pentru AM2. Din cauza asta a trebuit sa fac schimb cu un prieten de ninja (al meu model nou / al lui model vechi) pentru ca nu puteam in nici un chip sa prind modelul nou pe o placa Gigabyte GA-K8NE (lovea cu pipele in condensatorii de 2,5cm de langa socket si in RAM). Noroc ca prietenul avea socket 775 (aici prinderea e mult mai flexibila). Asa ca aveti grija cu noua prindere de la ninja!

L.E. Stiti de unde pot face rost de 2 cabluri de 15-20cm de adaptare de la mufa cu 3 pini a unui ventilator la molex? Imi trebuie pentru proiectul de silent computing pe care il am in lucru si m-ar ajuta pentru un wire management mai bun. Nu vreau sa plimb un cablu gros de la sursa cu molecsi prin mijlocul carcasei.

L-a montaj n-am inteles un lucru: Seasonic face surse silent si pune iesirea firelor din sursa pe partea opusa prinderii placii de baza de carcasa, astfel incat sa te incurce la wire management (care zic ca e destul de important in cazul silent computing)?
 
Scoate capacul ala colorat de la radiatorul de pe NB, mai mult incurca, iar fara el nu se intampla nimic rau.
Ce lungime are acel cablu IDE care a ajuns pentru ambele unitati? Nu crezi ca e pacat de cele tzâshpe SATA on-board? Eventual pune-o de un serillel, sa mai eliberezi magistrala. Zic si eu.
 
Da, am citit şi eu că ar fi bine să îndepărtez capacele pentru un flux de aer mai bun. Probabil o să o fac cu prima ocazie.

Cablul IDE are 90 cm, l-am luat de la UltraPRO, şi am putut să îl aranjez astfel încât să nu deranjeze deloc. Este în plan schimbarea hardului cu un Samsung SATA, dar asta va trebui să mai aştepte până la întremarea financiară. oricum, am suspendat hardul actual cu ajutorul unor elastice late, negre (să se asorteze cu carcasa) şi sunt mulţumit de efect; e mult mai tăcut acum, mai ales în seek.
 
Ai mare grija cu hdd-ul ala Samsung SATA.

Pe sistemul meu am un Samsung PATA de 160GB 8MB cache foarte silentios la fel ca al tau.

Pentru fratele meu am cumparat un Samsung SATA II de 160GB 8MB cache (HD160JJ) sperand la acelasi zgomot. Dar am luat teapa: e mai zgomotos si are un sunet de frecventa inalta suparator, chiar foarte suparator pentru mine (sunt mai sensibil la astfel de sunete de frecventa inalta).

Asa ca inainte de a lua un Samsung SATA citeste pe net despre modele si zgomotul lor. Eu ti-am zis de modelul de 160GB (HD160JJ). Poate modelele de alte capacitati sunt mai tacute.
 
Samsung... am unul, sata, din seria P de 250GB. Acesta.
Foarte silenţios. Problema lui este că vibrează destul de puternic. Este destul de enervant dacă nu este izolat de carcasă, cât de cât. Rezonează toată carcasa.

P.S. Chieftec. Are vreo 5kg şi o tablă ţapănă de aproape 1mm :biggrin:
 
Eu le asez pe fundul carcasei pe bucatele de pad de mouse in strat dublu, puse in fata si in spatele hdd-ului. Elimin orice vibratie si e ok pentru ca in cazul meu nu misc carcasa toata ziua.
 
Nu e recomandat sa folosesti apa de la chiuveta, pentru ca daca ti se fisureaza vreun furtun te poti trezi cu un scurt-circuit. Apa distilata nu conduce curentul electric pentru ca nu contine saruri, e o alegere mult mai potrivita.
Se pare ca m-am inselat, chiar si apa distilata conduce curentul electric; chiar daca o face intr-o mica masura tot poti avea surprize neplacute daca se revarsa peste calculatorul in functiune. Cred ca cea mai buna solutie este folosirea unui furtun metalic flexibil, de tipul celor de la chiuveta...
 

Attachments

  • Conductivitatea_Solutilor.pdf
    328.9 KB · Views: 115
Incet incet ma apropii si eu de statusul de Silent PC Fan. Dupa un wire management ca la carte facut de Varzmaster/Sang la sistem acum sunt destul de multumit de silentiozitatea mea sistemului meu.

My computer:
Athlon 64 X2 3600+ Windsor 90nm Energy Efficient 65W AM2, ThermalRight XP 90 + Antec Tricool 92mm DBB (Low=1200rpm) , Abit KN9, 2x1GB DDR 2 800 UMAX Dual Channel, Matrox G200 SD 8MB PCI, Seagate ST320014A, Teac 540E, Yamaha 724 XG, Seasonic S12 430, Antec SLK 3000B cu ventilator Antec Tricool DBB 120mm (Low=1095rpm).

Din punct de vedere sonor singurele probleme (nu prea importante) sunt un oarecare pacanit de la Antecul Tricool 92mm DBB de pe procesor (pacanit de rulmenti dupa parerea mea) si un zgomot cam mare de la Antecul Tricool DBB 120mm. Lucrul mai deosebit e faptul ca nu aud acel pacanit de rulment la ventilatorul de 120mm desi acesta are o turatie mai mare ca cel de 92.
La ventilatorul de 120mm ma gandesc ca am devenit eu intre timp prea pretentios la sonor si acum nu ma mai multumeste asa ca nu e mare problema.
Am rugat un amic sa verifice si el acel zgomot de rulment de la fanul de 92 si l-a detectat si el. Curatand acum cateva zile ventilatoarele si filtrul de praf am pornit ventilatorul de 92 tinandu-l in mana si nu am auzit acel mic pacanit. Am montat la loc ventilatorul si acum aud acel pacanit din nou.

Discutand cu burebista mi-a fost explicat ca toate fanurile pe rulmenti au un mic zgomot. Acum nu stiu daca acel zgomot e by default sau indica o problema la ventilator.
O sa ma duc cand am timp cu ventilatorul de 92mm la Varz sa vad ce parere are si el.
 
|nrg| never underestimate a silence freak. :biggrin:
Eu am stat pe la doua noaptea inchis intre termopane ca sa-mi ascult bucata cu bucata calculatorul. :insane:
 
Back
Top