Silencing the horses

Originally posted by Cosmin_C
Este eficient dar nu deosebit de estetic. Merge dar se poate si mult mai bine. :wink:
De unde ştii, că nici n-am pus pozele încă. :confused:



Pozele puse mai sus sunt de la începutul anului 2005. :rotf:
 
Ah, pai nu am priceput asta. :biggrin: Bine, te astept cu versiunea 2.0 reloaded.

P.S. Las' ca nici eu nu stateam mai bine prima oara. :biggrin:
 
Last edited by a moderator:
Originally posted by Cosmin_C
Ah, pai nu am priceput asta. :biggrin: Bine, te astept cu versiunea 2.0 reloaded.

P.S. Las' ca nici eu nu stateam mai bine prima oara. :biggrin:
Bwuahaha, prepare to die. :biggrin: Să salvez pozele, să mai scriu mici detalii despre ce şi cum... va dura puţin până postez ce şi cum trebuie.
 
Last edited by a moderator:
OK, here goes. Tot ce am făcut azi cu componentele menţionate în celălalt post.

Am început cu curăţarea sursei, dezcâlcirea cablurilor (rail-uri încurcate), curăţarea şi gresarea ventilatorului, confecţionarea unui filtru de aer pt. ventilatorul Nexus din... ciorapi de damă :smile:)), montarea sursei cu o garnitură din cauciuc, confecţionată acasă şi pregătirea pt. cablurile trease pe sub placa de bază (vă rog scuzaţi paint-job-ul neterminat, dar rămăsesem fără "combustibil" şi de atunci numai la vopsit carcasa nu mi-a stat capul).











A urmat mascarea firelor "lăsate" de ventilatoare, sleeving-ul câtorva cabluri care aveau nevoie de aşa ceva (adaptorul PCI-e, adaptorul MOLEX -> SATA şi alimentarea suplimentară de 12V), curăţarea şi ungerea cu ulei pt. mecanisme fine a ventilatorului de pe Freezer (spre surprinderea mea era chiar uscat), pregătirea şi mai apoi montarea plăcii de bază cu procesor cu tot şi a cooler-ului.







Placa video nu a mai necesitat pregătiri speciale, fiind pregătită de acum câteva zile, doar mascarea cablurilor, dar mai ales ascunderea cablului de alimentare a ventilatorului (care trebui să ajungă tocmai în spatele sursei) dându-mi ceva bătăi de cap.





HDD-ul a fost montat în acel "HDD Silencer" de care am precizat în pagina precedentă a topicului, apoi poziţionat sub placa video.





Restul operaţiei a fost floare la ureche, dar am fost nevoit să mă confrunt din nou cu problema ascunderii cablurilor, de data asta a celui SATA şi a celui de alimentare pt. HDD.







Gaura de admisie a aerului din faţa carcasei a fost acoperită, dar am făcut loc în partea de jos a bucăţii de carton care izolează faţada, aceasta devenind un fel de banner. :smile:




Materialele folosite au fost: foarfecă, bandă adezivă, bandă dublu-adezivă, bandă matisată (sper că am zis bine), AC Ryan Molex Remover, un ac gros, ciorapi de damă, ulei pt. mecanisme fine (folosit de tatăl meu la armă :smile:) şi... un chibrit.
Acum stau şi mă gândesc ce să fac cu noile radiatoare Revoltec cumpărate de la ratusca, pt. că de când am "modat" Silencer-ul nu mai am nevoie de alt cooler pt. placa video. Nici să le vând n-aş prea vrea pt. nu am idee ce s-ar mai putea petrece în viitor. :confused:






Same story.
 
Horibăl! Vopseste mai bine carcasa aia!
Ciorapul ala iti va restrictiona groaznic airflow-ul!

Ah, era sa uit sa sting calculatorul noaptea trecuta, noroc cu ledurile puternice de la Antec P150. :goofy:
 
Vopseaua nu mă deranjează pt. că nu stau toată ziua cu ochii în carcasă. Vopsitul nu e cu gând de modding, e vopsită aşa pt. că iniţial era albă şi arăta mai urât pt. că ieşea prea tare în evidenţă.
Ciorapul nu restricţionează, pt. că nu e o şosetă groasă. :smile:
 
Yup, restricţionează serios dacă nu e foarte întins (la limită). Şi trebuie să fii foarte atent să nu se adune nici un pic de praf, că se înfundă rapid şi nu mai trage deloc pe urmă. O dată la câteva zile ar trebui curăţat. Eu am unul foarte bine întins pe intrările de aer de la server, şi îl curăţ cam la 2 săptămâni.
 
Apoi nu-i văd nici rostul. Praful vine din exterior în interior şi nu invers. Filtrează bine tot ce intră în computer şi nu invers.
 
E întins şi l-am montat pe sursă pt. că ideea e că nu vreau să o desfac prea des => stricarea WM-ului (care a durat vreo 5 ore :goofy:). Şi n-am nici un ventilator de intake, aşa că nu prea am cum să-l pun. :smile:
 
Pai daca nu ai intake nu ai ce sa filtrezi. Pune filtre la toate orificiile majore de admisie a aerului in carcasa. De afara vine praful, de pe jos, pe unde tii unitatea.
 
Orice gaură, chiar şi fără a avea un ventilator ataşat, îţi va introduce praf în carcasă.
 
Ia un kit de wire management sau nişte sleeving şi îmbracă tot, sunt aşezate binişor dar urâte tare.
 
my little gaming rig

De cand astept sa pot posta si eu ceva in thread-ul acesta :smile:
Dupa cum s-a putut vedea in sectiunea de vanzari am renuntat la vechiul P4 si am facut un upgrade, in mare masura deoarece gamingul devenise o problema arzatoare pe vechea configuratie. Cu aceasta ocazie am incercat sa construiesc un sistem ceva mai silentios decat vechea jucarie.

Specs: Intel C2D 6300, Abit AB9, Corsair 2x512 MB, Gainward 7600GT SFX, Seagate 200GB + vechiul Seagate tot 200 (ambele SATA).
Pe partea de racire am ales AC Freezer 7, doua ventilatoare Akasa (stiu, trebuia sa iau nexus, dar acestea au fost recomandat cu caldura de tipul de la pc-coolers). Sursa fiind un FSP 400 bluestorm este f. silentioasa de fel, iar placa video este cu racire pasiva.
Pe carcasa nu am pus mare accent, am ales Enermax Chakra pentru simplitate si pretul accesibil.
Singura problema este hard-discul Seagate care il aveam pe vechiul sistem care face un carait sesizabil in seek.

In mare masura sunt multumit pe partea de performanta iar despre silentiozitate profit din plin de Abit uGuru cu care tin ventilatoarele la 8V, iar freezerul tine proc-ul in 44-48 grade la 800 RPM in idle iar in load ajunge pe la 1000-1200 .
La wire management ce pot sa zic, the best I could do, nu e foarte aspectuos, de-aia nu am vrut carcasa cu geam. :tongue:
Si acum o intrebare pentru cei care va pricepeti mult mai bine ca mine: am un fel de "sunet slabut (tziuit)" abia perceptibil (noaptea cand este liniste deplina) ceva de genul cod morse ? cu pauze aproximativ la 2 secunde care uneori dispare iar alteori se aude concomitent cu miscarea mouse-ului. De la ce ar putea fi ?

Ce ziceti as putea renunta la ventilatorul din spatele carcasei, tinand cond ca exista deja cel de la sursa care scoate aerul sau sa-l las ? :confused:
 

Attachments

  • img_1677_resized.jpg
    img_1677_resized.jpg
    74.7 KB · Views: 853
Frumos. Cum nici io nu's fan wire-management cam cum arată la tine e şi la mine prin carcasă. :smile:
Părerea mea e să nu renunţi în veci la fan-ul din spate (eventual lasă-l la RPM-uri mai mici) pentru că altfel sursa o să aibă mai mult aer cald de evacuat şi o să înceapă să se rotească fan-ul ei mai repede.
Eventual încearcă să vezi cum e fără fan-ul din faţă. :smile:
Ţi-aş mai sugera ca în idle/medium load să faci undervolt/underclock la procesor şi poate aşa poţi ţine Freezer-ul fanless. :wink:

Cât despre ţiuit am avut şi eu o problemă asemănătoare. Nu ştiu dacă se potriveşte şi la tine, dar încearcă să localizezi ţiuitul.
Poate la tine e vorba de altceva, fo' bobină de pe placa de bază, ceva. Coil-noise spaima silent computing. :biggrin:
 
Last edited by a moderator:
Inca o dambla. Am facut si eu in sfirsit un upgrade la HDD, de la WD 800JB PATA la WD 2500KS SATA si cu ocazia asta a mai intrat un pitic in actiune.

WD-ul vechi statea intr-un Aerocool HB-101 sus in cusca opticelor si se cam incalzea din cauza de lipsa airflow, asa ca m-am gindit ca noul WD sa stea in cusca lui. Bon, da' ce fac cu vibratiile ca saibele alea de cauciuc din SLK3000B nu fac nimic?
Am "imprumutat" o tavita de HDD dintr-un NSK6000 de la munca (stiu, nu-i frumos, dar scopul scuza mijloacele) l-am cooptat pe cumnata-meu cu un flex™ si mi-a modificat cusca de la SLK ca sa se potrivesca cu tavita de la NSK. :insane:
Rezultatul (nu prea estetic, dar functional 100%) e mai jos.



Si daca tot mi-am desfacut calculatorul am mai rugat un amic sa-mi mai aranjeze mataraia dinauntru ca eu am oroare de bibilit la cabluri.
A iesit cam asa ceva:



Pe ansamblu sunt perfect multumit de rezultate, si HDD-ul e cumintel si cablaraia e mai organizata.
Fanul de pe Ninja intra in functiune pe la 700 RPM doar peste 40°C pe dioda, in rest e mort.
Scythe-ul S-Flex sta la 800 RPM, fan-ul de pe Pentagram e la 5V, iar ala din M-12 e jenant de silentios.
Per ansamblu e cam maximum de liniste ce se poate scoate din racire pe ventilatoare. Ar mai fi un TR HR-03 pe video, dar e undeva departe...
 
Din ciclul Ninja se întoarce iar, cu prietenii

Pe mine febra silenţiozităţii m-a prins acum vreo doi ani, când sora mea vroia să se uite la televizor (adică la calculatorul cu TV Tuner) şi eu vroiam să dorm. Atunci am descoperit că racheta mea albă ar putea să huruie cu ceva mai mult bun simţ.

Prima schimbare a fost, normal, coolerul de pe procesor, iar de aici a pornit o adevărată avalanşă de înlocuiri de componente cu altele mai silenţioase (în limita bugetului de atunci).

Până acum câteva zile sistemul meu era format din:
- Procesor AMD Athlon 1700+
- Placă de bază Gigabyte GA-7N400 Pro2
- 512 MB RAM (2x256) TwinMOS
- HDD Samsung SpinPoint 160GB
- Placă video Gigabyte GV-N68128DH
- Placă de sunet Creative Audigy 4
- TV Tuner
- CD Writer, DVD Writer, FDD
- Controller de ventilatoare Zalman ZM-MFC1
- Carcasă Antec 3700 BQE cu sursa Antec Smart Power 380W
- Ventilatorul Antec de 120 cu care venise carcasa şi un Spire VultureSpin pe procesor, ambele trecute prin controller

Problemele au început când a început să mă deranjeze coolerul de procesor. L-am curăţat, l-am pus la loc, se auzea mai puţin dar tot suna. Apoi mi-am dat seama că şi sursa e mai puţin liniştită decât mi-ar fi plăcut mie. Paiul care a rupt spatele măgarului (adică al cardului meu) a fost moartea subită a plăcii de bază. Am pus piciorul în prag şi am zis: până aici. După o febrilă cercetare, nopţi nedormite, întrebări hamletiene şi certuri cu vânzătorii de la magazine IT am primit în final componentele:

lainceput.jpg


Precizare: Întăritorul a fost consumat puţin înainte, pentru curaj, un pic mai mult după, de felicitare, cu gheaţă. Praful care se vede în poze nu există în realitate :wink:

Subiecţii:
- Procesor Intel E6300
- Placă de bază Asus P5W DH
- 2x512 MB RAM Corsair
- Placă video Gigabyte GV-NX76T256D-RH
- Sursă Seasonic S12 550W Energy+
- Cooler de procesor Scythe Ninja+
- Pastă termică Arctic Ceramique
- Ventilator Nexus 120

Au mai rămas din sistemul anterior carcasa fără sursă, TV-Tunerul, placa de sunet, controllerul Zalman, DVD-Writerul şi hard-disk-ul.

Am scos tot din carcasă, am curaţat-o, am lustruit-o, i-am spus că e cea mai bună. Am montat apoi procesorul cu ditamai ninja-ul deasupra (fără ventilator).

zaninja.jpg


Am pus sursa la locul ei, am mai băut o gură de wiskey, am montat plăcile şi m-am jucat puţin cu cablurile (nu prea mult şi nu profesionist, croşetatul nu a fost punctul meu forte la lucru manual în şcoala generală).

Am verificat că totul e în regulă, am mai verificat o dată. Buuun. Am terminat, partea întâi:

final1.jpg


Am pornit noul meu odor şi am fost tare mulţumit. Dar, după 10 minute mi-am dat seama că tot mai auzeam ceva. Am investigat şi am ajuns la concluzia că e ventilatorul Antec de 120, din spatele carcasei, pe care îl lăsasem acolo din nostalgie. Mi-am dat două palme virtuale, mi-am zis că devin sentimental şi am înlocuit bietul ventilator cu un Nexus RealSilent de 120, trecut prin controller.

Din nou am terminat:

final2.jpg


Nu se vede prea bine, dar ventilatorul e prins de carcasă printr-un sistem improvizat de "urechi" din acelea de plastic pentru că nu am avut şuruburi potrivite. Am pornit din nou sistemul şi am rămas mulţumit. În acest moment nu aud calculatorul noaptea din pat (de la vreo 2 metri de el). Cea mai zgomotoasă componentă a devenit Fan Controller-ul, la care cred că o să renunţ odată ce o să înţeleg de ce nu îmi recunoaşte SpeedFan-ul ventilatorul Nexus. O urmă de zgomot se mai aude şi de la hard, în seek. Aceste zgomote le aud doar dacă mă bag sub masă şi îmi ţin urechea lângă sistem.

Temperaturile măsurate cu Intel TAT sunt de 50 respectiv 48 de grade pe cele două nuclee în idle, 64 şi 64 în full load (dat tot din TAT). Sunt puţin cam mari, aşa că probabil o să mai iau un Nexus şi o să îl ataşez la Ninja la 5v.

Ce mai trebuie să fac:
- suspendarea hard-ului, odată ce găsesc nişte elastic care să prezinte încredere
- astuparea cu bandă a tuturor locaşurilor de unităţi optice şi de dischetă nefolosite

Va urma cu siguranţă, sper doar că nu în viitorul apropiat.

Vă rog să daţi cu păreri, sugestii, reclamaţii.
 
Last edited by a moderator:
Din punctul meu de vedere e brici.
Ai putea sa faci un duct de la fan-ul din spate care sa cuprinda tot Ninjalau' (asta am eu de gind intr-o zi cind oi fi bine dispus, solutia aia cu whiskyanu' prin preajma imi suride si mie :biggrin:) ca sa nu mai pui un fan suplimentar.
Totusi mi se par un pic cam mari temperaturile in idle chiar si pentru Ninja fanless.

Eu as vrea sa stiu cum se aude Energy Plus, please. Thanks.
 
Back
Top