Silencing the horses

Bun, văd că nimeni nu s-a atins de acele ventilatoare. Nu-i bai, ca să mă conving voi cumpăra câte unul şi voi face propriul meu test.
Dar ce fac cu placa video? ATi Silencer am înţeles că are fix acelaşi defect: păcăneala de la motor şi zău dacă vreau aşa ceva. Poate cineva să infirme această informaţie? Alte variante sunt Zalman VF900 dar care se pare că nu-i de găsit prin .ro şi un eventual radiator pasiv precum ThermalTake Schooner cu un eventual ventilator la 5v. Alte propuneri şi idei care-mi scapă?
 
Eu de la ATI Silencer am pastrat doar radiatorul. Peste acest radiator am aplicat un ventilator Papst de 80mm ce este reglat de un fan controller. Dezavantajul major al acestei metode este ca tot asamblul este foarte gros si ocupa mult spatiu.
 
Păi în cazul ăsta nu văd motivaţia de a schimba coolerul original care se aseamănă cu cele de la AC (variante mai mici oricum ca şi dimensiuni).
Şi la tine păcănea ventilatorul?
Ce fel de placă ATi ai (dintre cele care ştiu să regleze turaţia ventilatorului în funcţie de temperatură)?
 
Nu inteleg eu prea bine ce vrei sa spui, cert este ca eu nu eram deloc multumit de silentiozitatea oferita de silencer.
Dupa modarea asta, zgomotul produs de placa video (X800PRO) nu mai este o problema pentru mine.

Metoda , repet, este mancatoare de spatiu si nerecomandabila in cazul carcaselor mici si ingramadite, insa la mine nu este o problema, deoarece am doar placa de sunet montata pe unul din sloturile PCI.
 
Unele motoare emit o pârâială/păcăneală/răpăială/turuială/etc. Adică în afară de fâşâitul provocat de frecări mai este prezent şi acel zgomot care nu dispare nici când blochezi rotorul.
 
-80mm Arctic FAN 3 TC sau Nexu SP802512L. Care sunt diferenţele de zgomot cât şi de debit de aer între cele două? Bine-nţeles că sunt situaţii unde nu ştiu dacă voi putea măcar opta pentru prima variantă din motive de spaţiu spre exemplu.
Le am pe ambele in calculator + un ADDA medium tinut la +5V.

Nexus - surprinzator de mult aer impins pentru 1500 RPM, dar daca-ti bagi urechea in el se aude un fel de rontait. De asta l-am pus in spate sa scoata aerul si nu se mai aude nimic, decit un fisit slab al fluxului de aer. Parerea mea e ca pe la 9-10V e un ventilator excelent.

AC Fan 3 TC - am varianta fara TC si la ~1900 RPM impinge cam la fel de mult aer ca Nexus-ul, iar daca-mi bag urechea in el rontaitul e mai slab decit la Nexus. La fel dispare complet cind e bagat in carcasa. La mine sta pe procesor.

ADDA - un model cu M recuperat dintr-o sursa, la +12V impinge aer cit Nexus si AC la un loc dar se aude bine de tot, asa ca sta frumos la 5V si e tacut ca o piatra (da si aerul impins e mai mult o adiere).
La 92mm nu am prea multe variante eficiente zic eu şi doar Arctic FAN9.
Cam asta e si opinia mea pentru ca nu ai prea multe variante avind in vedere ca Nexus de 92 nu a fost adus inca.
Mai rămâne dilemă la 120mm între Arctic FAN 12 şi Nexus D12SL deşi cred că voi prefera prima variantă deoarece la acelaşi nivel sonor tind să cred că airflowul va fi superior.
Am ascultat un Nexus pus pe un SI-120 si pot spune ca este exact cum ma asteptam: silent si impinge indeajuns aer pentru a raci un procesor A64.
Avind in vedere ca e ventilatorul de referinta pe SPCR eu as inclina spre el.
Am mai ascultat 2 Papst puse la 5V care se aud cam ca Nexus la 12V. E drept ca Papst-urile au fost recuperate de pe o carcasa Siemens-Nixdorf de 386 si probabil ca sunt modele antice, dar nu-si dezmint faima.
Dar ce fac cu placa video? ATi Silencer am înţeles că are fix acelaşi defect: păcăneala de la motor şi zău dacă vreau aşa ceva. Poate cineva să infirme această informaţie?
Eu am un Silencer pe 4600-le meu de 6 luni si deocamdata e perfecta, nu se aude nici o pacaneala, dar intr-adevar am citit pe SPCR despre mai multe Silencer-e care in timp ar dezvolta aceasta pacaneala.
 
Cred ca voi renunta la ventilator de 80mm si ma voi axa doar pe 120mm si anume pe Nexus. Problema este taierea carcasei, mai ales in spate unde trebuie sa fie si artistica facuta treaba, nu sa arate oribil si sa ma tai in ea.
La placa video cred ca voi merge pe un AC Accelero X2 care aparent se poate descurca in 2D chiar si cu ventilatorul oprit. In plus daca dracia de pe el face zgomot, se poate instala cu usurinta un ventilator normal.

Azi voi incerca sa pun pe NB un radiator destul de maricel de K6. Sper ca voi reusi sa "routez" placa video prin el si ca va facea fata cu usurinta la temperaturile din interior.

Mai ramane sa vad cu timpul care este balansul optim de antifonare cu burete si turatii(+numar) pe vnetilatoare.
 
Originally posted by hulubei
Cred ca voi renunta la ventilator de 80mm si ma voi axa doar pe 120mm si anume pe Nexus.
E o idee foarte buna, iti pot spune ca nu ai cum sa faci un computer silent cu ventilatoare de 80 (presupunind ca vrei si un airflow decent, ca altfel le pui la 5V si sunt tacute, dar ciuciu airflow :smile:).
Despre Accelero - un amic are unul pe un 6800GS si este extrem de multumit referitor la raportul performanta/zgomot, mai precis raceste foarte bine iar zgomotul lipseste cu desavirsire. :wink:
 
Inca ma mai chinui sa fac o comparatie cu modelele 100% fanless numai ca oferta e limitata, scumpa si daca in 2D fac fata cu succes, nu stiu cum se vor descurca cu un sistem overclockat masiv si racit foarte putin activ. Si la ce bun sa-mi iau un fanless pe care sa pun ulterior un ventilator?
 
Originally posted by radul
Eu de la ATI Silencer am pastrat doar radiatorul. Peste acest radiator am aplicat un ventilator...
La aceeaşi soluţie am ajuns şi eu de vreo două săptămâni pe un 6800GS. Diferenţa este că eu am nVdia Silencer şi un ventilator AeroCool alimentat la 7v. Răcire bună (~73 grade full load o/c - 42 idle), zgomot aproape inexistent.
Spaţiul nu este o problemă. Pe A8N-E rămâne cam un centimetru până la primul slot pci :smile:

http://i3.tinypic.com/wvrbe8.jpg
http://i1.tinypic.com/wvrblc.jpg
 
Bun, a mai rămas ceva nediscutat: sursa. Geek question: reglarea turaţiei la ventilatorul de evacuare se face pe principiul abaterii sau al perturbaţiei? :smile:
Tot voi avea nevoie de un Nexus de 80mm pentru sursă, AC FAN3 oricum nu cred că încape în acel spaţiu.
 
Un link foarte interesant, aş spune eu, despre ventilatoare.

LE: deja începe acest topic şi cel despre răcirea cu ulei să semene puţin a weblog :smile:.
 
Ar trebui :tongue: ? Momentan era doar o discuţie de principiu la care speram să găsesc răspunsuri rapide. Pe măsură ce am căutat pe net am zis să mai arăt şi la alţii că poate îi interesează şi de ştiut deja nu prea pare. :biggrin:
 
Eu chiar eram curios sa vad asa bazdaganie (ma rog, sa citesc despre...) si ma pregateam sa-ti ard un sut virtual, alaturi de o invitatie "get to work, damnit, we wanna see some cool stuff!", da' vad ca te demoralizezi repede. :tongue:
 
Dacă v-aţi plâns, vă prezint prima aventură: chisetul plăcii de bază răcit pasiv.
Să recapitulăm: DFI LanParty UltraD cu răcire standard bazată pe un cooler firav şi ventilator care urcă la 3600RPM în condiţii normale cu turaţia controlată automat (este capabil de peste 6000RPM).
Pentru a răci pasiv, am folosit un radiator destul de mare de la un K6-2. Motivaţia a fost mărimea faţă de varianta Zalman cât şi disponibilitatea imediată pentru joacă.
Am luat una bucată bormaşină cu diferite şpirale, creion, şurubelniţe, pensetă, pastă termoconductoare, alcool izopropilic şi cam atât cred.
Am determinat locul găurilor, le-am marcat, am găurit baza cu un şpiral subţire, cât să treacă bolţul de plastic prin ea. Iniţial mă pregătisem ca pentru oţel cu un şpiral mai mic cu care să găuresc şi apoi să lărgesc treptat. Îmi şi făceam probleme că poate am nevoie de o soluţie de răcit şpiralele. Pe partea superioară a radiatorului am folosit la final un şpiral de 6 pentru a face spaţiu florii bolţului. După ce am curăţat bine zona de şpan am purces la partea a doua, modarea radiatorului pentru a putea trece cu placa video prin el (aţi ghicit, una din acele plăci cu nF4 cu chipset în prelungirea lui PCI-Ex). Pentru asta am tăiat până la jumătatea lăţimii radiatorului 3 lame (trebuie ţinut cont că radiatorul are pe una din lăţimi spaţiul pentru clema de prindere pe soket cât şi o tăietură perpendiculară ce separă lamelele în două coloane). Spaţiul lăsat de cele 3 lamele lipsă cât şi culoarul de la mijloc mi-a făcut suficient spaţiu pentru placa video. Pe a doua coloană am fost nevoit să îndoi puţin lamelele pentru a lăsa loc colţului plăcii video.
Pentru cei interesaţi, deoarece tăierea mi se pare puţin dificilă în acest caz şi pentru că am dispus de un număr limitat de scule în casă la momentul respectiv, am folosit un şpiral mare (de 6 sau 8) cu care am lărgit spaţiul de la bază dintre două lamele. Astfel s-a subţiat mult la baza lamelei materialul. Ulterior, prin acţionare mecanică (frecat lamela stânga-dreapta), aceasta a cedat prin rupere la oboseală. Resturile de material au fost cu atenţie polişate (raşchetate) cu bormaşina şi surubleniţa. Rezultatul nu este exemplar (artistic) dar suficient.
O altă mică problemă a fost colţul plăcii video, rezolvarea nefiind posibilă prin simpla înclinare a lamelelor din coloana doi deoarece una din lamele avea pe o parte bolţul de prindere şi pe alta colţul plăcii video. Tot cu ajutorul bormaşinei pentru găurirea bazei a acelei lamele (în unghi) cât şi poziţionarea ei oblică m-a ajutat să strecor ambele componente fără să o mai sacrific.
Am purces la demontarea plăcii de bază, a coolerului original, am recuperat bolţurile originale, am curăţat chipsetul de chestia care era pe el (o pastă care se făcuse foarte solidă, galbenă; nu era nici veşnica gumă dar nici a pastă bună nu părea, spre exemplu, peste emblema de la nVidia rămăsese un ghemotoc bine lipit de pastilă la care am frecat destul de mult cu alcool izopropilic până s-a luat - o altă menţiune, textul pe pastilă se pare în acest sens că are o suprafaţă poroasă, deci caz de oripilat pentru cei care fac şlefuire şi la heatsink).
Montarea radiatorului nu a produs probleme cu excepţia nimeririi găurilor din placa de bază din prima. Cu puţină atenţie s-a rezolvat.
Purced la prinderea cu şuruburi a plăcii de bază de frameul metalic (da, am la o carcasă noname dar veche ceea ce mulţi review-uri caută şi nu prea ştiu să fi găsit încă la Antec spre exemplu: şasiul pe care se prinde placa de bază să fie culisabil :smile: ). Marea surpriză vine din partea Electrica ce opreşte curentul (trecut de nouă seara) în timp ce eram cu placa de bază pe genunchi. Am continuat în beznă la palpare să plantez şuruburile apoi cu ajutorul unei lanterne a tuturor cablurilor, wire management, etc. Când mă apropiam de final vine şi curentul, bucurie, aşez cutia, pornesc jucăria cu mâna pe butonul de power al sursei: veşti bune! După ce am stat în BIOS 10 minute tot urmărind consider safe să intru şi în Windows. Stupoare, HAL.DLL este corupt: începe panica! Înlocuiesc fişierul, intru în Windows, aparent merge OK.
Temperaturi? La procesor şi PWM cam 2 grade în minus faţă de măsurările de dinainte (varierea poate fi influenţată totuşi, măsurearea nu a fost făcută 100% în aceleaşi condiţii având în vedere că au trecut ore bune între ele). La chipset pot spune că este mai cald cu între 8 şi 10 grade celsius decât normal, adică 66C (temperaturi de „Idle”, adică aşa cum rulează la mine calculatorul 97% din timp). Sursa are 100RPM mai puţin.
Concluzii? După ce scap de păcăneala de la coolerul plăcii video, sursa redevine cel mai mare poluant fonic. Cu placa video se poate să am probleme în montarea radiatoarelor lungi acum, sursa deja cam ştiu ce trebuie să-i fac.
Pentru chipset pot eventual să montez un Nexus de 120mm care să joace rol şi de "intake fan" cu un "fan duct" şi care să-mi arunce aer şi peste HDD-uri, ventilator controlat astfel încât să pornească atunci când chipsetul are o temperatură peste 60C spre exemplu (folosind funcţia automatizată chiar din BIOS).

Dacă o rezolv şi cu celelalte două rămase, va trebui cât de curând să mă apuc de strâns bani de LCD, la ora la care scriu, într-un cartier foarte liniştit mai ales dacă ţinem cont că nu sunt nici în centrul oraşului şi nici măcar în Bucureşti, adevăratul poluant sonor care-l sesizez este bâzâitul monitorului.

Poze? Îmi pare rău, nu am aparat.
 
Versiunea 3.0 cu imbunatatiri la viteza...

Pe scurt, sistemul nu e silent ci inaudibil, asta fiind de fapt scopul final. Jucariile folosite:
- placa de baza Asus A8N-E nForce4 Ultra cu Zalman pasiv;
- procesor Athlon64 3200+ racit de un Thermalright TR-01 pasiv;
- placa video 7900GT racita de un Zalman dat la minim din fan controller;
- harddisk suspendat pe elastice, pentru anularea totala a vibratiilor;
- ventilatoare Antec TriCool 120mm pe sursa si carcasa, puse pe mediu si date la minim din fan controller - rezulta o turatie putin mai mica ca setarea low din switch-ul lor.

Deocamdata nu am facut overclock, doar teste preliminare; cu procul la 2400mhz si voltaj default nu reusesc sa trec de 60 de grade. De placa video nici nu imi fac griji, 55 de grade in AtiTool inseamna 50 in jocuri...

system01.jpg


system02.jpg


tempz.png
 
Last edited by a moderator:
Pune un sistem de siguranţă la hdd, nişte buret dedesubt... am avut probleme cu elastice de genul ăla la prinderea ventilatoarelor, au îmbătrânit cam repede.
 
Back
Top